Ruskig insats av Hillary B.R. – vann på 1.10,4

Talangen hos norska jättesnackisen Hillary B.R. tycks helt obegränsad. I Jarlsberg Grand Prix demolerade hon motståndet – och vann på 1.10,4a över engelska milen.

Team Gundersen har kanske Norges nästa världsstjärna i stallet. Fyraåriga stoet Hillary B.R. (e. Muscle Hill) kom till lördagens stoupplaga av Jarlsberg Grand Prix med tolv segrar på lika många starter. Äventyret skulle sluta i ytterligare en seger – efter en total utklassning.

Magnus Teien Gundersen skötte som vanligt tömmarna bakom Hillary B.R. som via dödens tog sig fram mot ledningen med lite mer än varvet kvar. Redan då var loppet avgjort; monstertalangen började öppna upp med flera längder och efter att ha varvat på 11,2 utökades bara försprånget.

Med närmare femtio meter tillgodo på övriga motståndare tog Magnus Teien Gundersen emot publiken ovationer över upploppet, medan Hillary B.R. med som det såg ut, gott om krafter kvar, passerade mållinjen på magnifika 1.10,4a/1609 meter.

Hillary B.R. tjänade här 200 000 norska kronor och tar nu närmast, som obesegrad i tretton starter, sikte mot uttagningarna till det norska Stoderbyt.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Gundersen-dominans i Jarlsberg Grand Prix

Gundersen-dominans i Jarlsberg Grand Prix

Det blev total dominans av Geir Vegard Gundersen när Jarlsberg Grand Prix avgjordes. Tränaren tog en dubbelseger – och vann själv finalen med Max Brady.

Jarlsberg Grand Prix kan sägas vara norrmännens svar på Sprintermästaren, när försök och final i fyraåringsloppet kördes under fredagskvällen – kom allt att handla om far och son Gundersen.

Magnus Teien Gundersen satt nämligen bakom de båda försöksvinnarna, Noble Superb och Max Brady. När det senare var dags för finalen föll valet på att köra Noble Superb vilket betydde att pappa Geir Vegard Gundersen fick ta hand om Max Brady. Det var ett tillfälle som tränaren skulle förvalta väl.

Max Brady smällde till ledningen från innerspåret och öppnade första 500 efter raska 07,5. Strax senare klev Catherine’s Chevy fram i dödens, men denna var ett slaget byte när Gundersen återigen stod på gasen genom sista sväng och skaffade Max Brady några längders försprång. Stallkamraten Noble Superb tog upp jakten – men kunde inte närma sig mer än till andrapriset.

Geir Vegard Gundersen sträckte pisken i luften över mål då han konstaterat att stallet tagit en dubbelseger inför Jarlsbergs månghövdade publik. Max Brady vann finalen på 1.11,7a/1609 och tjänade på den segern 300 000 norska kronor.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Darling Mearas supertid - vann på 1.08,2
Nästa nyhet
Darling Mearas supertid – vann på 1.08,2

Darling Mearas supertid – vann på 1.08,2

Så har Darling Mearas presenterat sig också i USA. Tillsammans med Åke Svanstedt blev det på Meadowlands seger på magiska 1.08,2 – den snabbaste tid ett svenskfött sto någonsin travat.

I våras flyttades Darling Mearas från Stefan Persson till USA och Åke Svanstedts regi. Den sexåriga svenskan gjorde vid fredagens tävlingar på Meadowlands sin andra start i det nya hemlandet – och slog direkt till med ett historiskt segerlopp.

Svanstedt kom tidigt fram utvändigt om ledaren och körde efter halva distansen avverkad på snabba 1.08 till spets med Darling Mearas. Tempot hölls dock fortsatt högt, när loppets favorit Joey Bats kom upp utvändigt och pressade på. Men inget stoppade det svenska stoet den här kvällen – Darling Mearas stegade undan med ett par längders marginal över upploppet till seger.

Klockorna i mål stannade vid 1:49.4 över 1609 meter, vilket i kilometertid betyder 1.08,2a. Tiden är två tiondelar från det absoluta världsrekord för ston på 1.08,0 som Hannelore Hanover innehar, men är den snabbaste tid som ett svenskfött sto någonsin travat. Darling Mearas förbättrade därmed den notering på 1.08,5 som Giant Diablo satte 2007, som då också var gällande världsrekord.

Förstapriset i fredagens segerlopp var 11 500 dollar.

Här kan du se loppet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fort Knox tillbaka - i Juliloppet
Nästa nyhet
Fort Knox tillbaka – i Juliloppet

Fort Knox tillbaka – i Juliloppet

Pasi Aikios synnerligen lovande Fort Knox är tillbaka på banan efter att ha fått strykas ur E3-finalen. Nästa torsdag står Juliloppet på programmet.

Treårige ultratalangen Fort Knox fick sin segerrad bruten senast som tvåa i E3-uttagingen och fick därefter lämna återbud inför finalen. Men nu är den av Pasi Aikio tränade hästen redo för fajt igen – och går ut över Kriterie-distansen på Örebrotravet nästa torsdag.

Aktuellt race är klassiska Juliloppet som körs för de jämngamla travarna och bland motståndet finns Reijo Liljendahls fine The Bald Eagle och E3-fyran Alien Kronos. Förstapriset är 150 000 kronor.

Här är startlistan:

Juliloppet, 1609 auto:

1 B.W.T. Echo – Jorma Kontio
2 Tabasco C.D. – Mikael J Andersson
3 Galantis – Kim Eriksson
4 Qwartz – Örjan Kihlström
5 Fort Knox – Björn Goop
6 Alien Kronos – Örjan Kihlström
7 The Bald Eagle – Ulf Ohlsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tae Kwon Deo i skrällarnas Sprintermästaren
Nästa nyhet
Tae Kwon Deo i skrällarnas Sprintermästaren

Tae Kwon Deo i skrällarnas Sprintermästaren

Det största som jag vunnit, sammanfattade Adrian Kolgjini det. I ett Sprintermästaren som kom att domineras av skrällar – lossnade allt för Tae Kwon Deo.

USA-födde Muscle Hill-sonen Tae Kwon Deo omgärdades från första början av ett mycket gott rykte men efter en sejour i hemlandet förra sommaren, har Adrian Kolgjini-träningen hållit en låg profil i år. Det fram till det var dags för Sprintermästaren i Halmstad förstås. Den elegante hingsten visades upp i ett bländande skick när han spurtade hem finalen.

Sprintermästaren 2019 kom att utmärka sig genom sina skrällar. Robert Bergh slog an tonen direkt och tog det första försöket med jätteknallen Frenchnorwegian Id och gjorde sedan om bedriften med Pinto Bob. Det avslutande försöksheatet såg en hemmaseger genom Adde S.H. och Peter Untersteiner.

Tae Kwon Deo stod i sitt försök, som tvåa bakom Pinto Bob, för en stark insats efter en resa i dödens. I finalen kom det dock att bli ombytta roller för de båda.

Finalen fick en fartfylld prolog. Adde S.H. öppnade vasst från innerspåret och höll upp Night Rhythm i en tuff duell. Det innebar dock inte att det var slut på körningen. Robert Bergh hade hamnat ute i fjärdespår med Pinto Bob, men sände i full gas framåt – och kunde pressa sig till ledningen med 900 kvar.

Adrian Kolgjini, som valt bricka nio för Tae Kwon Deo, hittade fint igenom till tredje utvändigt och med halvvarvet från mål drog Jägersrotränaren i högertömmen för att sända sin häst till attack. Det bet riktigt bra för Tae Kwon Deo och även om Pinto Bob kämpade heroiskt trots sin tuffa inledning, var det redan avgjort en bit in på upploppet. Tae Kwon Deo fick greppet – och gick enkelt undan med ett par längder. Glädjen hos Adrian Kolgjini var påtaglig vid målgång.

”Det är så mäktigt, så stort”
Adrian Kolgjini efter segern i ATG Live

– Det är en sådan enorm glädje man känner att få vinna de här loppen. Det är så mäktigt, så stort. Vi har laddat hästen för det här i åtta, nio månader nu. Det här är det största som jag vunnit; det är ju Sprintermästaren. Det är många stora tränare som aldrig fått vinna, men jag har, jublade en lycklig Adrian Kolgjini i ATG Live.

Segertiden för Tae Kwon Deo skrevs till 1.10,9a över den engelska milen. För hästen var det här den 5:e segern i den 17:e starten och kontot som före kvällens starter innehöll cirka halvmiljonen ökades på med 1,2 miljoner kronor för finalsegern.

– Vi har alltid känt att det här är en riktig stjärna, men vi har inte velat offra hästen. Han har fått ta allt i sin takt och när det väl var dags, då tryckte vi till, sa Adrian i vinnarcirkeln.

Pinto Bob stod för en riktigt stark insats och nöp andrapriset på 11,3. Favoriten på förhand, Evaluate (11,5) som fått nöja sig med ett tredjepris i sin uttagning tog samma placering i finalen efter en godkänd avslutning, men utan att ses med segerchans. Fyra i mål slutade Jula Downton (11,6) medan Deep Pockets, som tog sig till final som högst seedade fyra tog femtepriset före Adde S.H.

Daniel Redén-tränade Night Rhythm galopperade i andra utvändigt en bit in på den sista bortre långsidan i finalen. För stallets andra hopp, Zephyr Kronos, slutade äventyret i en olycklig galopp redan i starten av försöket.


Björn Goop slog till med en skräll i Diamantstoets försök. När ledande Bring Me Happy galopperade mitt på sista bortre, fick Stardust Melody hastigt och lustigt ledningen. Det såg Goop förstås till att utnyttja till fullo. Darshana utmanade tufft över upploppet, men Stardust Melody höll undan knappt men säkert på 1.13,7a/2140.


Peter Ingves gladde den skadade Veijo Heiskanen. Det genom att sätta dit Smevikens Cruiser i stayerloppet. Ingves avancerade fram och fick andra utvändigt när Flash Hammering synade dödens. Väl där kunde Ingves avvakta till halvvarvet kvar innan man satte in attacken. Smevikens Cruiser kopplade snabbt greppet och kunde gå undan till ohotad seger på 1.15,3/3160 meter.


Skön seger för Johan Untersteiner i stoeliten. Med Dear Friend kom Johan snabbt fram i spåren efter knappt ett varv, överrumplade ledande Shadow Gar – och speedade till spets. Det blev segerdraget; Dear Friend hade fullständig kontroll på vägen mot säsongens första seger. Det på 1.14,6a/2140.


Catarina Lundström blev segerkusken i Upp till bevis. Segervapnet var stallets fyraåring Eicas som klev till ledningen direkt och sedan inte hade några större problem att hålla den positionen hela vägen in i mål. Eicas passerade mållinjen på 1.15,0a/2140. Det här var andra gången ”Cattis” vann loppet, efter att ha gjort repris på 2017 års prestation.


Sashay My Way var tillbaka efter sin imponerande seger i Treåringseliten för ston. Adrian Kolgjinis fina Muscle Massive-dotter var minst lika fin då hon vann det inledande treåringsloppet för ston. Adrian körde sig till ledningen efter 600 meter – och Sashay My Way lämnade bara fältet genom den sista svängen. 1.14,5a/2140 var segertiden.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Perfect Spirit möter Antonio Tabac i Visby

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson