Ren Nurmos-dominans

Det är ingen direkt överdrift att påstå att det var Timo Nurmos och Jorma Kontios kväll på Solvalla. Tränaren tog hem sex av aftonens lopp på huvudstadsovalen, Kontio körde merparten av hästarna. Mycket lovande stoet Chicharita glänste igen.

Timo Nurmos har hittat riktig vinterform – och 67-årige Jorma Kontio fortsätter att vinna i parti och minut. Den finländska duon dominerade fullständigt vid onsdagskvällens tävlingar på Solvalla. Timo tog sex tränarseger – Jorma körde fem av dem.

Chicharita staplar segrar

En häst som verkligen börjar göra sig ett namn är fyraåriga stoet Chicharita (e. Andover Hall) som efter sin uppvisning i Diamantstoets final senast, nu var tillbaka på startlinjen. Återigen blev det rent hus för löftet. Kontio gick från bakspår till omedelbart avancemang och rundade fältet för ledningen efter ett halvvarv. Resten av loppet var mer eller mindre en formalitet. Chicharita segrade på 1.13,0a på 2140 meter för karriärens nionde seger i den tolfte starten.

Vid det laget hade Nurmos och Kontio redan hunnit med att segerdefilera med treårige Amalencius B.B (e. Amaru Boko) som via en säker spets-och-slut tog karriärens andra seger. Något som följdes upp med jämngamla stoet Karisma Boko (e. Yarrah Boko) som, också hon, var överlägsen från ledningen för sin andra seger på lika antal starter.

Hawk Cliff gick runt fältet

Ett treårigt sto är också Marion Fouty Bon (e. Mister J.P) som påbörjat sin karriär på ett närmast fläckfritt sätt. På fem starter kunde hon nu räkna in sin fjärde seger och proceduren var identiskt – Jorma gasade, höll upp ledningen och sedan var det spel mot ett mål för talangen som klockades till 1.14,6a/2140 meter.

Timo Nurmos showande var fortfarande inte över. I det avslutande Charrua Forlans lopp var det Örjan Kihlström som skötte tömmarna bakom Hawk Cliff (e. Orlando Vici) som med ett lopp i kroppen var redo för stordåd. Bricka tolv på kort distans var inga problem för valacken som från sista position med 600 kvar svepte fältet genom sista sväng och till slut vann obekymrad på 1.12,1a/2140.


Fullträff för Felix Orlando

På Jägersro avgjordes Breeders Crown för tvååringar. Ett väl valt tillfälle för Felix Orlando (e. Orlando Vici) att ta sin första seger i karriären. Per Nordströms Uppfödningslöpning-trea spräckte segernollan i den sjätte starten, genom att leda runt om och hålla Kolgjinis duo Aquarius Face och Akilles Face på utsidan. Segern, som var värd 175 000 kronor, bärgades på 1.13,5a/1640.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Prix du Bourbonnais får inte fullt startfält

Prix du Bourbonnais får inte fullt startfält

Tre högst åtråvärda biljetter till Prix d’Amérique finns adderade till potten i Prix du Bourbonnais på söndag. Men redan nu står det klart att startfältet inte blir fulltaligt. Den största stjärnan, Face Time Bourbon, finns dock med.

Det är på söndag som Prix du Bourbonnais körs på Vincennes. Förutom att vinnaren cashar hem cirka en halv miljon kronor, finns som bekant också tre platser i Prix d’Amérique på spel i detta det andra B-loppet. Det nuvarande upplägget, där de tre främst placerade i de fyra B-loppen kvalificerar till PdA har funnits sedan 2017 års PdA-upplaga men det är inte första gången som loppet inte får fullt startfält. I 2018 års version fanns exempelvis bara tolv hästar med.

Face Time den stora favoriten

Efter onsdagens strykningar kvarstår för närvarande sjutton hästar. Alla är med, om de vill det vill säga. Den definitiva startlistan blir spikad på torsdagen. Det tunga favoritskapet på förhand kommer att ligga hos Face Time Bourbon där Björn Goop återvänder som kusk. Här märks också tre hästar från Jean-Michel Bazire, Davidson du Pont inkluderad. Activated, Moni Viking och Anders Lindqvist-tränade Hudson River är hästarna med nordiskt intresse.

Kvar som anmälda till Prix du Bourbonnais:

Hudson River
Valzer di Poggio
Victor Ferm
Elvis du Vallon
Jerry Mom
Fakir du Lorault
Frisbee d’Am
Moni Viking
Activated
Drôle de Jet
Chica de Joudes
Délia du Pommereux
Erminig d’Oliverie
Carat Williams
Davidson du Pont
Bilibili
Face Time Bourbon

Läs även: ”Känns helt perfekt”

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Cokstile är skadad - måste vila flera månader
Nästa nyhet
Cokstile är skadad – måste vila flera månader

Cokstile är skadad – måste vila flera månader

Cokstile är sedan en tid årets officiella vinnare i Elitloppet. Men hästen har inte startat sedan i september – och comebacken lär dröja. Den skada som stjärntravaren tidigare drabbades av har visat sig svårare än man först trodde.

Cokstile, då körd av Christoffer Eriksson, slutade tvåa i Elitloppet i maj men efter det att Propulsion blivit fråntagen sina resultat blev den norskfödde men i Italien ägde sjuåringen nya vinnare av loppet. Nu har Cokstile dock stött på problem. En skada gör den framtida tävlingskarriären osäker.

Tar över tre månader

Cokstile återvände efter Elitloppet till Italien och efter att först ha tränats av Gennaro Casillo, flyttades han efter sin seger i Gran Premio Costa Azzurra i september till Holger Ehlert. Men någon mer start har det inte blivit. Stjärnan fick stå över Gran Premio della Lotteria för en skada som då bedömdes som ”lättare”. I en intervju med norska Trav og Galopp-Nytt berättar Holger Ehlert att skadan, som är lokaliserad till höger bakben, är värre än man först antagit.

– Veterinären har sagt att det kommer ta minst tre månader för att Cokstile ska bli bra. Jag vet inte hur ägarna tänker kring hästen, men det kan bli avel i början av nästa år, säger Ehlert till den norska tidningen.

Läs även: Cokstile ny vinnare i Elitloppet – flyttas till Ehlert

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Milliondollarryhme försöker igen på Vincennes
Nästa nyhet
Milliondollarryhme försöker igen på Vincennes

Milliondollarryhme försöker igen på Vincennes

Fredrik B Larssons Milliondollarryhme fortsätter sina eskapader på fransk mark. Nu på torsdag finns han med i jakten på kolstybben återigen.

Elitlopps-finalisten Milliondollarryhme har hunnit med två starter på Vincennes de senaste veckorna. Efter att ha gjort succé med seger i Paris-debuten, blev hästen vid senaste starten fastlåst med krafter sparade. I torsdagens möte Prix de Blois, med 30 150 euro i förstapris, är hästen tillbaka och körs av Eric Raffin.

Calle Crown en av motståndarna

Fler hästar med skandinaviskt intresse testar i samma lopp. Tomas Malmqvist plockar här ut Calle Crown, i stället för Prix du Bourbonnais dit hästen också var anmäld. Björn Goop kör själv sin träning Hard Times som hör gör debut för tränaren. I startfältet märks även Jean-Michel Bazires norska Calina – som för övrigt var hästen som vann vid Milliondollarryhmes senaste start.

Prix de Blois, 2100 auto:

1 Aldo d’Argentré – Adrien Lamy
2 Cantin de l’Eclair – Gabriele Gelormini
3 Blues d’Ourville – Pierre Houell
4 Milliondollarryhme – Eric Raffin
5 Ce Bello Romain – Anthony Barrier
6 Dreambreaker – Jean-Michel Bazire
7 Dostoievski – Nicolas Bazire
8 Alcoy – Christophe Martens
9 Balzac de l’Iton – Franck Nivard
10 Altéa de Piencourt – Junior Guelpa
11 Calina – Alexandre Abrivard
12 Hard Times – Björn Goop
13 Black Jack From – Guillaume Gillot
14 Dragon des Racques – Laurent-Claude Abrivard
15 Calle Crown – David Thomain

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
50 miljoner mer i prispengar
Nästa nyhet
50 miljoner mer i prispengar

50 miljoner mer i prispengar

Svensk Travsport har beslutat om budgeten för nästa år. Prismedlen höjs med 50 miljoner kronor jämfört med i år – men det är ”bredden” som gynnas av ökningen. Dessutom ska ytterligare 200 lopp köras på svenska banor under 2021.

Den pågående coronapandemin har påverkat samhället stort, men samtidigt har travtävlingar i Sverige kunnat fortsätta oavbrutet under hela året. Det har till stor del varit orsaken till att Svensk Travsport nu kan redovisa ett positivt resultat. Nu har förbundet fattat beslut om budgeten för nästa år. Något som berättas om i ett pressmeddelande.

Återgår till nivåerna för 2019

Det blir nästa år en ökning av prispengar och uppfödarmedel med totalt 50 miljoner kronor, jämfört med budgeten för 2020. Efter det här årets stramare budget, återställs därmed prismedlen till samma ”rekordnivåer” som var under 2019.

– Det är glädjande att kunna lägga fram en positiv budget för 2021. Årets budget var viktig för att påbörja uppbyggnaden av Svensk Travsports egen ekonomi på den omreglerade marknaden. Det var nödvändiga beslut som behövdes fattas för att få ett resultat i balans. Även om vi kan vara lite mer optimistiska 2021 handlar det fortsatt om ett stort ansvar och hård prioritering, säger Marjaana Alaviuhkola, ordförande i Svensk Travsports styrelse.

Bredden gynnas av ökningen

Men ökningen av prismedlen med 50 miljoner, innebär inte högre förstapriser under 2020. I stället är det ”bredden” som gynnas. Det är framför allt prispengarna för hästar placerade trea till åtta i STL-loppen om under onsdagsomgångarna som får högre prispengar. Exempelvis får en tredjeplacerad häst i ett Klass 1-försök 32 000 kronor nästa år, jämfört med 27 500 kronor i år.

Dessutom ska 200 extra lopp köras under nästa år. Vintermånadernas (januari, februari, mars samt december) lunchomgångar utökas från nuvarande fem lopp till åtta lopp. Det efter ett önskemål från landets sportchefer som sett ett tydligt behov av fler starttillfällen. Totalt handlar ökningen om 10,7 miljoner kronor.

Vidare berättar Svensk Travsport att det kommer köras ett extra B-tränarlopp, med ett förstapris på 35 000 kronor, under varje omgång som körs på lördagskvällar. Dessutom adderas ytterligare ett lopp på den bana som ”saxar” mot Solvalla på onsdagskvällarna; tio i stället för nio lopp ska köras. Loppet får ett förstapris på 50 000 kronor.

Läs mer om hur prismedlen fördelas här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
"Känns helt perfekt"

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson