Rättvik 1 augusti: Heavy Sound blir svår att stoppa

Rättvik bjuder in till en trevlig anrättning då den här helgens höjdpunkt ska avgöras och omgångens toppnummer är Ego Boys Minne. Det kommer att bli väldigt intressant att se vad Heavy Sound kan göra, sett till intrycket i comebacken senast tror jag han blir mycket svårslagen den här gången trots tuffa kamrater. Sommartravets final avslutar och vi får återse Vae Victis Club igen – lever han upp till vad han visade förra veckan får övriga köra om andrapriset.

Den här veckan har vi inte möjlighet att ge våra läsare dagliga tips. Vi beklagar det. Nästa tips är till Färjestads omgång på måndag.

Klicka på önskat lopp
Välj lopp
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15

5 Rättvik – Spelstopp 16.20

Spetsstriden:

1 Van Gogh Z.S. har visat tidigare att han går iväg väldigt snabbt när han är på humör, men 3 Jackpot Vrijthout öppnade mycket fort senast och gäller som spetsfavorit.


Loppanalys:

Efter tre starter i Björn Goops regi blev det seger senast för 3 Jackpot Vrijthout – och det var en väldigt imponerande sådan som belgaren stod för. Valacken snabbstartade till ledningen och var sedan helt ohotad; lämnade fältet med flera längder till slut och visade 10,5 sista 800. Det luktade toppform lång väg om den insatsen och med tanke på hur rask ut hästen var senast ligger det nära till hands att tro att han frontar också här. I så fall är det en mycket bra vinstchans.

8 Marvellous Tooma är en mycket kapabel fyraåring, han var ju finalist i Kriteriet i fjol exempelvis. För två starter sedan visade han 08,5-fart sista 800 utan att ha en chans på Don Fanucci Zet, senast blev det enkel seger i ett långlopp på Jarlsberg. Läget i dag försvårar förstås, men jag tycker ändå den här hästen måste räknas tidigt.

1 Van Gogh Z.S. har vunnit fyra av sju i år och gick en klart godkänd avslutning senast, men felade kort före mål med chans på tredjeplatsen. Formen tror jag inte det är några fel på. För fyra starter sedan öppnade han väldigt snabbt utifrån och det är tänkbart att han kan hålla upp ledningen här och skulle i så fall sitta på leken. Given vinnarkandidat.

Jag tror vinnaren bör hittas i trion ovan men 4 My Dream Art är fältets outsider. Är segerlös i åtta starter ännu i år men bör snart få fullträffen. Slog i galopp i sista kurvan i lördags men såg ut att ha en hel del krafter kvar då. Kan räcka i dag med rätt resa. 2 Matter of Fact ska också bevakas från perfekt läge; var finalist i Stosprintern för två starter sedan och visade underkant 1.10 sista 1200 efter galopp senast.

Rank: 3-8-1-4


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 3 Jackpot Vrijthout till oddset 4.50 hos Unibet.

6 Rättvik – Spelstopp 16.42

Spetsstriden:

2 Matadoren Eme är snabb ut men jag tror man vill ha en rygg. 3 The Bald Eagle har öppnat rappt tidigare och har bra chans att komma till ledningen om man kan svara 5 Jackson Avery som lär laddas. 7 Prince Palema är den allra snabbaste men känns knepigt från det här läget.


Loppanalys:

3 The Bald Eagle ser ut att ha en intressant uppgift här och blir mitt tips då jag tror det är god chans för fyraåringen att ta hand om taktpinnen. Hästen startade från det här läget för fyra starter sedan och tog då enkelt spets för att vinna överlägset. Senast, förra helgen, fick han en fin resa och sköt till på ett bra sätt när luckan kom. Ska testas med jänkarvagn i dag och med nytt huvudlag, vilket gör det hela än mer spännande. Hela vägen är mitt tips.

5 Jackson Avery är nog den tuffaste utmanaren både om seger och spets. Norrmannen kommer från en väldigt rejäl insats på Sörlandet där han vann säkert trots arbete utan rygg hela vägen och landade på en under omständigheterna vass tid. Lär med säkerhet köras offensivt från början och kommer man före till ledningen är det här hästen att slå.

9 Expensive står hårt inne i klassen, men jag tror kanske det spelar mindre roll. Det är en kapabel sort som höll mycket bra senast och gick en stark avslutning sista 700 för att bli avslagen av hästen från rygg. Lever han upp till sitt fulla kunnande kan han fälla alla, plus att det är ett riktigt ”Örjan-läge”.

Flera outsiders i fältet där jag först vill lyfta fram 6 Vien Ici som matchats hårt på rikstoton under sommaren och levererar varje gång, fin avslutning senast. 11 Enriko Ha visade 1.12 sista varvet senast och var inte långt från vinnaren, men läget sätter ned chanserna. 2 Matadoren Eme följde bra mot övermakten senast och har prima läge. 12 Global Wizard satt med allt sparat senast och är inte sämre än någon annan i fältet, det är dock läget.

Rank: 3-5-9-6


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 3 The Bald Eagle till oddset 5.00 hos Unibet.

7 Rättvik – Spelstopp 17.05

Spetsstriden:

1 Heavy Sound bör inte kunna försvara täten med så startsnabba hästar utvändigt. 4 Diamanten ser sin chans när bilen släpper och kommer laddas för fullt för att hålla ut 7 Elian Web vars startsnabbhet alla känner. 6 Snowstorm Hanover öppnar också rysligt fort och kan vilja ha ett ord med i laget.


Loppanalys:

1 Heavy Sound vill jag hävda kan slå vilken häst som helst i eliten när han är helt på topp. Därför var det kul att se hur fin han såg ut i sin comeback senast; spatserade undan hur lätt som helst med 09,5 sista 1000 och då såg det bokstavligen ut som han var ute och joggade. Med tanke på att det var första starten på över ett år borde Heavy Sound ha tagit ett kliv till inför den här starten. Det som talar emot är läget, då valacken knappast håller spets och det finns en risk för strul, men hittar man bara ut i andraspår tror jag segern är klar.

7 Elian Web var efter några duster tillbaka som vinnare i Finland senast. Hästen såg fin ut, men det var samtidigt inte så att han behövde förta sig; i finalen fick han varva på 1.15 och var närmast ”skyldig” att vinna. En Elian Web på topp tillhör världseliten och då hästen som bekant är blixtrande snabb ut blir det full gas mot ledningen här. Tar man täten är han hästen att slå, sedan är jag inte helt hundra på att man faktiskt kommer dit.

4 Diamanten är nämligen också väldigt snabb ut och hans stora chans i det här loppet är nog att hålla ut (främst) Elian Web i spetskörningen. Nu var det länge sedan Diamanten vann men formen är det alls inget fel på; han höll jättebra näst senast mot Missle Hill. Blir det en frontposition här så kan han absolut leda hela vägen.

10 Esprit Sisu är fältets stora rysare, han måste vinna vilken dag som helst nu. Gör i skymundan bra race varje gång och hade mycket krafter kvar i lördags. Han slår ur underläge i vanlig ordning och behöver en del flax här, men blir det så är han långt fram.

9 Ural såg ruskigt fin ut på Solvalla senast när han sprintade 10,7a/1640 i ledningen och hade mycket kvar över mål. Debut i guld är aldrig enkelt, men han ska inte nonchaleras. 6 Snowstorm Hanover bekräftade i lördags att formen är på topp. Hästen är riktigt snabb ut vid laddning och han kan ställa till det för favoriterna. 11 Nimbus C.D. gör tredje starten efter vila men fick ett iskallt läge, det blir nog kämpigt att vinna. 5 Globalsatisfaction var fin i comebacken, men möter helt annat motstånd nu. 2 Chianti är grundkapabel och har perfekt läge, en jätterysare.

Rank: 1-7-4-10


Spelförslag:

Odds över 2.00 tycker jag trots allt är helt okej på 1 Heavy Sound. Vi spelar vinnare till 2.05.

8 Rättvik – Spelstopp 17.27

Spetsstriden:

Från bricka ett får man tro att 1 Mjölner Apollo tar täten men jag är helt inne på att Bergh kör till tidigt för att överta med 6 Lome Storm och jag blir i så fall förvånad om man får svar.


Loppanalys:

Intressant kallblodslopp för femåringarna. Jag tycker 6 Lome Storm känns som det bästa spelet med tanke på förutsättningarna. Valacken har vunnit tio av sina femton lopp hittills och det rör sig såklart om ett riktigt ämne, även om det här blir hästens verkliga elddop. Lome Storm har varit helt överlägsen vid de senaste segrarna och bör inte ha några problem med hästarna på start. Min idé är att Robert Bergh kastar loss tidigt och tar sig till täten, sedan måste hästarna som står fyrtio meter bakom vara riktigt bra.

7 Våler Nikolai är given huvudutmanare. Har bara gjort bra lopp i år och slog olyckligt över i galopp i starten senast men visade toppformen i kraftfull upphämtning efteråt. Kan gå ett riktigt snabbt sista varv här är känslan och även om det inte blir en enkel uppgift, kan han gå runt allt.

Jan-Olov Persson har loppets båda outsiders vilka båda kan slå till med klaff. 8 Eld Rask har mycket hög kapacitet (vunnit dubbla Kriterium) men har ännu i år inte riktigt visat jätteformen och har varit slagen av Våler Nikolai vid ett par tillfällen. 9 B.W. Rune kan också gå runt det här fältet den dagen då allt stämmer; löpningsförloppen kommer att spela avgörande.

1 Mjölner Apollo har en imponerande rad och det är en häst med utveckling i sig. I dag ser det dock mycket tuffare ut än tidigare så han gäller mer som en stor outsider. 10 Reime Kongen var synnerligen rejäl senast men har en tuff uppgift nu.

Rank: 6-7-9-8


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 6 Lome Storm till oddset 3.25 hos Unibet.

9 Rättvik – Spelstopp 17.50

Spetsstriden:

 2 Matteo, 3 Listas Shadow Fax och 5 Kainai Goj kan alla öppna bra men jag gissar att 6 Civilon körs offensivt för att snart ta över och han är nog en eftertraktad rygg att få.


Loppanalys:

6 Civilon är klasshästen i det här gänget och kommer vid normal författning inte bli lätt att betvinga. Han har bara gjort sex starter i karriären men man kan ha i åtanke att han nästa kvalade in till Kriteriet i höstas, hästen (som är bror till Caballion) har skyhög kapacitet. I årsdebuten stack han bara undan i spets men senast blev det galopp i starten. Civilon visar inga osäkra tendenser normalt så det får dömas som olycksfall i arbetet. Gissningsvis kör Örjan till tidigt här och försöker ta över spets. Det är en toppchans.

Det finns ju fler lovande och formstarka bidrag i loppet som är aktuella om favoriten har en dålig dag. 10 Faster Than You som förvisso varit ifrån ett tag men är siktad mot det här loppet, är kanske första motbud. Kommer med två raka och har visat att han trivs på distansen.

9 Adriatic Kronos återkom efter tre månaders uppehåll senast och krossade ett förvisso enklare gäng på Visbytravet. Intrycket var fint och formen lär inte vara sämre till den här gången. 2 Matteo fick en tung resa i dödens senast och var nog lite ursäktad då. Bara gjort rejäla prestationer före det och då han är snabb ut och har drömläge räknas han tidigt bakom favoriten. 1 Bastian Boom gick bra efter galopp senast och är liksom 4 Flexible Launcher och 11 Uncle Töll fidusbud.

Rank: 6-10-9-2


Spelförslag:

6 Civilon mycket svårslagen felfri. Men inga höjdarodds kanske. Står över.

10 Rättvik – Spelstopp 18.20

Spetsstriden:

2 Highspirit följer bilen och spetsar om han vill men kan nog tänkas släppa över den här distansen. 4 Aron Palema vill knappast köra för fullt. 6 Jaques Noir kan dra iväg riktigt fort när han laddas för fullt och lär testa att svara ut 7 Giant Shadow som förstås vill fram direkt.


Loppanalys:

En fin Silverdivisionen där jag går emot favoriterna och testar 6 Jaques Noir. Jag bara har en känsla av att det är hans tur nu. Hästen har gjort flera bra lopp på sistone men inte haft flytet. Förra veckan satt han fast med precis alla krafter obrukade invändigt. Det är en häst som kan avsluta vasst men han är också väldigt snabb ut då han laddas för fullt och min idé bygger på att han tar sig förbi de invändiga och sedan håller ut Giant Shadow för att sedan köra så länge lampan lyser. Tar ställning och tippar Jaques Noir.

7 Giant Shadow blir antagligen favorit här och han gör verkligen riktigt rejäla insatser varje gång. Var grym senast också även om det tog emot sista biten; det hade gått fort under loppet. Tanken är nog att gasa vad som går här och försöka ta sig till ledningen, i så fall är det ett prima läge, men jag tror inte det blir fullt så enkelt och då kan det kosta. Given vinstchans.

3 Macelleria har kanske inte den vackraste raden men är i betydligt bättre form än den. Har suttit fast med mycket sparat i båda senaste starterna och den här gången fick man ett mycket bättre läge. Hittar säkert en trevlig position och blir giftig om tempot blir uppskruvat.

10 Man at Work är närmast en institution i Silverdivisionen och gör stundtals riktiga fantomlopp. I den förra starten blev det dock galopp på frammarsch genom sista sväng. Det såg inte ut som att han var direkt tom då, så formen är nog den samma. Något missgynnad av bakspåret gentemot de övriga favoriterna, men alltid ett vinstbud.

2 Highspirit är blixtsnabb ut och spetsar om man vill, men jag tror man kanske vill ha en rygg i dag. Det skulle i så fall säkra en fin resa och gamlingen går inte att avskriva helt. 9 Doctor Doxey Zenz höll helt okej i lördags och ska ha gått framåt med det loppet, alltid en dark horse i de här loppen. 8 M.S. Triple J. hade varit ett tidigt bud med bra spår, men känns mer eller mindre bortlottad härifrån.

Rank: 6-7-3-10


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 6 Jaques Noir till oddset 5.50 hos Unibet.

11 Rättvik – Spelstopp 18.42

Spetsstriden:

1 Mr Marvelous knapp spetsfavorit, utmanas framför allt av 3 Exclusive Matter. Från springspår på tillägg annonseras 10 Raja Ribb ladda framåt direkt.


Loppanalys:

11 Vae Victis Club hade varit borta nästan ett halvår före han gjorde debut för Daniel Redén senast men hästen var också så bra som man hade lite på känn. Italienaren såg grymt fin ut när han hur lätt som helst avväpnade motståndet med sista 800 ute i spåren. Vae Victis Club har varit ute på lång distans tidigare; var tvåa över tre kilometer i senaste starten i Italien för övrigt, så det ska inte vara något problem för honom. Bakspår på tillägg är dock en minusfaktor men Kihlström brukar kunna reda ut de här situationerna och med tanke på intrycket hästen lämnade senast och det faktum att loppet borde fört honom framåt en bit till, tror jag han blir mycket svårslagen.

Hästarna på startvolten har bra förutsättningar men frågan är vem som spetsar. Jag funderar lite på om det inte är 3 Exclusive Matter som tar täten, han har visat att han kan öppna fort. Senast blev han fast med mycket kvar i tanken på en bra tid och från det här läget ses fyraåringen som ett tidigt motbud. Samma gäller för 1 Mr Marvelous som gjort bra lopp på sistone och som nu troligen ska testas barfota, vilket känns mycket intressant. Oavsett om det blir ledningen eller en ryggresa bör han ses som en av de med bäst chans i loppet.

14 Racing Brodda tillhör de allra bästa stona och har kommit igång på fint sätt den här säsongen med två raka i stoeliten. Känslan är att formen bara kommer att peka uppåt. Hon är nog på grundkapacitet fältets bästa häst men samtidigt är det aldrig enkelt att gå runt ett fält med dubbla tillägg. Racing Brodda är dock av den sorten som definitivt kan göra det.

4 Vagabond Bi är loppets stora outsider. Han var väldigt rejäl senast med hela sista varvet ute i spåren och sedan säker seger när Fort Knox galopperade i striden. Det är en småtuff uppgift han ställs för i dag men samtidigt gillar hästen distansen och på toppform kommer man långt.

10 Raja Ribb stod faktiskt för en toppinsats i lördags då han trots galopp bara blåste förbi fältet när han fick fritt. Nu har man begåvats med springspår på tilläggsvolten och det är inte alls omöjligt att man provar framåt direkt för att försöka överrumpla starthästarna. I vilket fall så hamnar man nog bra på det direkt och det kan bli skräll igen. Mer som anekdot kan man komma ihåg att Raja Ribb vann just det här loppet för två år sedan, då som femtio-oddsare.

6 Guillaume Boko blev jag lite halvbesviken på i lördags, jag trodde han skulle vinna när det blev fritt. Men hästen har gjort flera goda insatser före det och läget i dag är bra; Goop hittar ett fint läge direkt. Dumt att räkna bort helt. 12 Bythebook tillhör den fyraåriga kulltoppen och har på kapacitet få övermän här, men det är Derby-kvalen som hägrar framöver och då skorna åker på igen till den här starten känns han trots allt inte jättehet i det här loppet. 2 Master Sea var fin senast efter perfekt lopp, men det känns tuffare emot i dag; potentiell rysare med rätt lopp.

Rank: 11-3-1-14


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 11 Vae Victis Club till oddset 2.50 hos Unibet.

 


Spelredaktör
Daniel Olsson
daniel.olsson@travnet.se

Spel från unibet

Tidigare travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson