Propulsion är redo för Prix d’Amérique. Daniel Redéns kanon såg riktigt fin ut när han från spets enkelt kunde ta hem segern i Prix de Bourgogne.

Det ser mycket spännande ut ur svensk synvinkel inför Prix d’Amérique om en månad. Efter att Readly Express hemfört Prix Ténor de Baune i jul, var det på nyårsafton dags för Propulsion att säkerställa en plats i superloppet sista söndagen i januari.

Och det var ett högst övertygande besked som Propulsion lämnade. Med Örjan Kihlström i sulkyn tog han, här i sin tredje start efter uppehållet, en säker seger från ledningen.

– Jag har känt att han har blivit allt bättre, men han är inte på topp ännu, det ska han vara i slutet av januari. Men nu har vi kvalat in och kan ge honom ett snällt lopp i Prix de Belgique, så kommer han att vara helt på topp när det är dags för Prix d’Amérique, sa en belåten Daniel Redén efter loppet.

Örjan Kihlström var resolut från början och körde fram Propulsion till ledningen. Efter att de första 600 avverkats i 07,5-tempo tog Briac Dark kraftig sats i spåren och pressade sig förbi, men Propulsion vreds direkt ut för att förnyat överta taktpinnen.

Efter det kunde ingen rucka på Propulsion som fortsatte i tufft tempo, första 1100 klockades strax över 1.09. Björn Goop avancerade fram Anna Mix till dödens och såg till att hålla tempot uppe, men stoet mattades till slut och kom i mål som sjua.

Bold Eagle, som gjort loppet som trea i andraspår följde med i rygg på Bélina Josselyn mitt på den sista bortre långsidan och ur sista sväng fick titelförsvararen full marsch-order av Franck Nivard.

Men det var för sent. Propulsion lämnade fältet med några längder, Bold Eagle avslutade rappt i spåren men segern var helt ohotad. Klockorna stannade vid 1.10,5a över 2100 meter – loppets näst snabbaste segertid.

Propulsion belönades med 54 000 euro i förstapris, men framför allt då en helt säkrad plats i Prix d’Amérique, ett lopp som han slutade fyra i förra året.

Bold Eagle noterades alltså för en ny förlust, men levererade ändå en god insats genom sin kvicka avslutning, ”Örnen” slutade tvåa, en tiondel efter vinnaren. Klar för Prix d’Amérique för andra året är också Briac Dark (10,8) som för Matthieu Abrivard säkert höll till tredjepriset från rygg ledaren.

PdA-klara Billie de Montfort (10,9) fixade fjärdepriset efter en invändig resa. Klart positiv som femma var Day or Night In (11,0) som för Johan Untersteiner spurtade riktigt starkt från ett tråkigt utgångsläge. Sexa, på samma tid, slutade Bélina Josselyn.

Lionel, körd av Göran Antonsen, gjorde loppet som fjärde häst och fick aldrig helt fritt spelrum. Fuxen gick över mål med till synes mycket krafter kvar som åtta på 1.11,1. (Foton: ALN).

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Måndag (nyårsdagen): V64-tips till Färjestad

Måndag (nyårsdagen): V64-tips till Färjestad

V64 Färjestad 1 januari 

Omgången: Jag spelar med två spikar i svår omgång med klasslösa lopp, det kan smälla bra i flera lopp.

Spikarna: 

12 Ramstad Balder (V64-1) är bra och tränar bra under uppehållet. Jag tror han körs tidigt till spets trots tillägg och vinner. 6 M.T.Laroche (V64-4) borde spetsa hem ett mediokert sprinterlopp.

V6-förslaget är på 2016 kronor (enbart V6).

12 Ramstad Balder (7-9)
12-10-7-6-11-8-5-4-1 (2-9)
8-1-7-4-12-9-5-10 (11-6)
6 M.T.Laroche (11-2)
9-4-6-10-1-7-5 (4-6)
7-8-11-5 (10-3)

1x9x8x1x7x4 = 2016 kr

DD-förslag på 900 kronor:

9 – 7,8 x 300
9 – 5,11 x 150

Missa aldrig våra tips. Gilla travnet på Facebook! Klicka här.

V64-1:

Ranking: A: 12 B: 6-5-7-9-2-1 C: 8-3-11-4-10

Spetsanalys: Tåga Viktor har hållit upp båda försöken från innerspår, och har då även körts från ledningen. Vi tror man testar där igen.

Loppanalys: 12 Ramstad Balder klev undan enkelt från ledningen i V64-lopp i Arvika i somras, men var sedan inte till sin fördel och har varit borta länge. Ska träna bra efter att man tog ner honom rejält i form, och på fart duger han såklart bra. Det låter bra från tränarhåll och med springspår på tillägg och tröga hästar som betrodda i övrigt tror jag Micke kan forcera mot ledningen tidigt. Jag spikar och kopplar grepp på omgången!

6 Hadland Stjernen kan en del och borde vara mer motiverad efter vila, och kliver förbi många. Det låter rätt bra från Mjölneröd som brukar ha vältränat då han kommer över.

Stallkamraten 5 Mjölner Zorro är bättre än raden men galopperar ofta. Har gått bra efter galopp i Sverige tidigare, och satt fast med gott om sparat för tre starter sedan på innerspår. Dock trög häst och kan inte hinna med att svara min spik efter 400-500 meter?

V64-2:

Ranking: A: 12-10-7 B: 6-11-8-5-4-1 C: 2-9-3 

Spetsanalys: Jaanus Tooma bör sticka till ledningen, släpper kanske i comebacken? Sukpoint C.C. kan överta?

Loppanalys: Lurigt lopp där de inte radat segrar under 2017 direkt. Jag ger tipset till 12 Judge Reo som ser mest formstark ut. Satt fast med en hel del sparat och vann före det, låt vara i uppsamlingslopp med 10 lax. Kan vilja mest och tippas trots spåret.

10 Antonio America gjorde första starten efter lång vila senast och efter galopp fullföljde han helt okej. Bör vara bättre nu och här har han chans. I grunden är han klart bra, och kanske kan han hitta tillbaka nu. Dock ingen seger under 2017.

6 Jaanus Tooma mötte de bästa i kullen som treåring och var riktigt lovande, men 2017 blev skuffelse med 23 lax insprunget. Nu gör han comeback och är kastrerad. Tar säkert ledningen, men han har aldrig gått där. Svårbedömd är han, men visst finns fart för vinst.

7 Sukpoint C.C. har bra form, och det var ändå positivt på V75 senast som trea. Han brukar vilja ha smyglopp, men senaste segern togs efter att ha körts till spets 1200 kvar. Det var enda segern 2017, och i lopp med 10 lax i första. Körs mot ledningen nu?

V64-3:

Ranking: A: 8-1-7 B: 4-12-9-5-10 C: 11-6-3-2 

Spetsanalys: Wiking Blesa borde köras från ledningen.

Loppanalys: 8 Alm Malabar blir favorit och det ska han vara. Han var överlägsen senaste besöket i Sverige och vann i snabb avslutning efter det. Då visade han bra inställning då han blev utmanad in mot upploppet, men säkert höll undan. Han hamnade i kön senast och såg ut att ledsna, men nu är säkert kusken mer aktiv. Det är bra kliv i hästen.

1 Wiking Blesa hängde på bra som trea senast och var positiv och hoppade bort segern en start före det då han blev generad till galopp av kusken framför. Leder länge.

Jag tar med 7 Röjar Ralf som Morgan körde väl hårt med i dödens senast,och pressade i dödens men när ledaren galopperade på sista långsidan verkade det lite som han la ner verksamheten. Kanske hade det gått bättre om han haft sällskap?

V64-4:

Ranking: A: 6 B: 11-2-8-1-3-7-4-5 C: 9-10-12

Spetsanalys: M.T.Laroche har varit snabb med springspår och är klar spetsfavorit, och jag tror hon körs där.

Loppanalys: Det känns lite som en eller många och jag spikar 6 M.T.Laroche som jag tror sticker till ledningen från sitt springspår. Hon har öppnat bra tidigare med springspår och jag tror ingen varken vill eller kan svara. Magnus har ofta kört snällt med stoet, men nu bör det vara dags att köra henne från ledningen över passande kort distans. Ingen har häst att sätta upp farten tidigt, och jag spikar.

11 Quite a Charm är bättre, det är jag rätt så säker på men då hon har varit ifrån och tränaren haft dåligt att träna på så bör det fattas en del till rätta formen. Segrarna togs på mersmakande sätt och som femma i Örebro satt hon fast med gott om sparat.

Bakom dessa är öppet, och det behöver inte vara fel att måla igen loppet, bränner min spik luktar det skräll!

V64-5:

Ranking: A: 9 B: 4-6-10-1-7-5 C: 8-2-3-11-12

Spetsanalys: Snabba hästar men som Arnold Scoop öppnade förra vintern då han spetsade varje gång – ja då är det han som är spetsfavorit.

Loppanalys: 10 Enjoy the Life är hårt betrodd, och han är fartfylld rusartyp som gör sina klart bästa lopp från ledningen. Därifrån rusade han på och varvade på snabba 11,5 senast, och ledde ett tag med 100 meter och ingen kunde utmana trots att det blev stumt och bara nära på 20-fart sista 500. Samtliga fyra segrar är tagna från ledningen, och han går vi emot.

Jag tycker att 9 Space Star är mest intressant och går på honom, han är allt för lite spelad. Näst senast kryssade han fram över upploppet utan att få chansen, och att han vann senast till 18 för tio var ingen rysare direkt. Han kördes till ledningen och kusken satt och hade järnkoll upploppet ner med gott om sparade krafter. Kul drag och jag chansspikar på DD till valfria odds!

4 Lord L.S. har hittat formen i nya regin och senast var det smått imponerande då han blåste runt dem till enkel seger. 6 Arnold Scoop var riktigt bra i vintras, men har varit struken dubbelt och inte startat på ett år. Ändå spetsfavorit och han räknas, men är såklart svårbedömd som hårt betrodd.

V64-6:

Ranking: A: 7-8-11-5 B: 10-3-1 C: 9-5-6-12-4 

Spetsanalys: Även här snabba hästar, Tarragona Ås bör spetsa med bra spår men släpper?

Loppanalys: Lurigt lopp detta med hästar som inte gärna vinner lopp… Kanske är 7 Fred Cobra den som borde vinna trots allt. Han reglerade dem från dödens vid senaste vinsten och har mött för bra hästar på V75 efter det. Är formen lika bra som vid segern så bör han köras till dödens och vinna. Mest DD-spel.

8 Ritzo låter det bra på och det är bra form på stallets hästar. Nytt huvudlag med open eye är rätt tror jag och den rankas högt.

11 Eastar Rapida var bara seg senast, men han bör gå fram rejält med den urblåsaren och Kaj Widell upp är jätteplus till denna start. Han är kul skräll att hålla upp då han har mycket fart om viljan finns, och kanske är det roligare mot dessa hästar? 5 Drive Launcher har chans att köra till ledningen, och senast var han klart positiv tvåa bakom V75-vinnande Mack Dragan.

Tipsredaktör: Mattias Ludvigsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V75: Uppvisning av Dante Boko - vann på 1.10,7
Nästa nyhet
V75: Uppvisning av Dante Boko – vann på 1.10,7

V75: Uppvisning av Dante Boko – vann på 1.10,7

Dante Boko bjussade publiken på en häftig uppvisning i Gulddivisionen. Med Lutfi Kolgjini i vagnen bombade han i spets runt om – och kom i mål på snygga 1.10,7a.

Sjuårige Dante Boko visar ruskig vinterform. Lördagens seger i Spring Eroms lopp i Halmstad var en riktig godbit. För sin tränare Lutfi Kolgjini var han överlägsen i spets.

Dante Boko gasade till ledningen i den första kurvan, nådde första 500 efter 09,5 men fortsatte i högt uppskruvat tempo; kilometern gick efter 10,5. Västerboonthenews fick ta dödens, men kröp ned på innerspår genom sista sväng – medan ledaren länsade undan.

Västerboonthenews gjorde ett starkt lopp även han, men hade ingen chans att rubba vinnaren. Dante Boko skar mållinjen på, för årstiden mäktiga segertiden 1.10,7a över 1640 meter.

Dante Boko tar nu sikte mot Frankrike och Prix du Luxembourg, som avgörs på Vincennes dagen för Prix d’Amérique, berättade ”Ludde” efter loppet.

Spring Erom själv då? Jo, han gjorde loppet som trea i andraspår, provade spåren ur sista sväng men fick nöja sig med att bli femma i denna sin långa karriärs sista start. Nu väntar en framtid som avelshingst.

*****

*Det inledande stoloppet avverkades i högt tempo, något som gynnade Sofia Aronsson-tränade skrällen Legoholm Zon körd av Thomas Uhrberg. Stoet kom hastigt fram genom sista sväng och kunde sedan vinna enkelt på 1.14,4 över 2160 meter.

*Mats Rånlund-tränade Yankee Sensation slog till i Klass 2. Peter Ingves satt i sulkyn och körde fram till dödens, kopplade greppet på upploppet. Aktionen föll ur sista biten, men Yankee Sensation höll starkt undan för en sylvasst spurtande Machiavelli. 1.16,7a över 2640 visade klockan.

*Utklassningsseger i Stodivisionen. Peter Untersteiner sände iväg Julia af Solnäs över sista bortre långsidan – och fyraåringen formligen svepte fältet. Den snabbfotade damen utökade därefter bara marginalen och kom i mål på skarpa 1.13,2 över 2160 meter – nytt banrekord.

*Thomas Uhrberg var på hugget. Med Västerbo Exact plockade han hem också Bronsdivisionen. Loppet gick i hårt tempo och vinnaren kunde följa favoriten Niky Flax i rygg över sista bortre – och avgjorde mycket enkelt över upploppet. 1.12a blankt över 1640 blev tiden för den Roger Persson-tränade vinnaren.

*Favoritviktoria i Silverdivisionen. Det blev en lätt match för Justice Ås och Peter Untersteiner. Valacken snabbstartade till spets, kunde dämpa för att öka farten över sista långsidan. Justice Ås kunde i denna sin andra start efter längre frånvaro, vinna enkelt på 1.13,6a över full distans.

*Peter Ingves är i storform och han kunde avsluta i Klass 1 med att sätta dit Joakim Lövgren-tränade Uptothe Chapel i spurten. Fyraåringen gick i fjärde utvändigt, men kunde avgöra lätt till slut efter en stark avslutning. Tredje raka segern togs på 1.14,0a över 2140. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nuncio stannar i Sverige - PdA fortfarande möjligt
Nästa nyhet
Nuncio stannar i Sverige – PdA fortfarande möjligt

Nuncio stannar i Sverige – PdA fortfarande möjligt

Nuncio stannar i Sverige. Världsstjärnan påbörjar nästa säsong en ny karriär som avelshingst vid Menhammar Stuteri. En start i Prix d’Amérique är dock ännu inte helt utesluten.

Framtiden för Nuncio har diskuterats länge, bland annat har anrika Hanover Shoe Farms i USA varit intresserade av hingsten. Men på lördagen kom beskedet – hästen blir kvar i Sverige även i fortsättningen.

I V75 Direkt kunde tränaren och ägaren Stefan Melander berätta att Menhammar Stuteri köpt in sig in Nuncio och att hästen kommer verka som avelshingst vid stuteriet nästa år.

– Jag har väl varit sömnlös i två månader, jag har tänkt och funderat. Men jag fick ett samtal i veckan från Menhammar som nu köpt in sig i hästen. Nuncio blir kvar i Sverige, säger Stefan Melander i V75 Direkt.

Men Nuncio med 42 segrar på 63 starter och massiva 28,6 miljoner kronor intjänat, behöver ändå inte nödvändigtvis ha gjort sin sista start. En liten dörr för Frankrike hålls fortfarande öppen.

– Alla som känner mig vet att jag inte kan ge några raka besked. Jag körde fort med honom i går (fredag) och han var väldigt fin. Vi får se hur det blir med den saken, men som han känns nu så skulle han kunna åka. Han har bara en sak kvar att bevisa; att slå dem på Vincennes, säger Melander och fortsätter:

– Det skulle vara ruggigt spännande att tävla med honom på den banan, men han måste vara superbra. Det kan bli en start på Jägersro 13 januari eller Prix de Belgique dagen efter. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Hemska scener på Vincennes - Alfas da Vinci död
Nästa nyhet
Hemska scener på Vincennes – Alfas da Vinci död

Hemska scener på Vincennes – Alfas da Vinci död

Lördagens storlopp på Vincennes fick en mycket tragisk utgång. Alfas da Vinci gick omkull och skadade sig så svårt att hästen fick avlivas.

Prix de Bar-le-Duc var den här lördagens huvudnummer på Vincennes. De båda svenska stjärnorna Alfas da Vinci och Call Me Keeper tillhörde favoriterna – men loppet skulle sluta i fruktansvärda scener.

I sista sväng var Alfas da Vinci på frammarsch i kön, med Call Me Keeper i släptåg. Men vid utgången av svängen galopperade Alfas da Vinci, gick omkull och drog med sig Call Me Keeper och de båda kuskarna Björn Goop och Pierre Vercruysse i fallet.

De hemska bilderna från Vincennes visar tydligt att Alfas da Vinci bröt vänster framben i fallet och den femfaldige miljonären och svenske mästaren, fick tragiskt avlivas. Det rapporterar flera franska medier.

De första rapporterna menar att Call Me Keeper ska ha klarat sig ur olyckan utan större men.

Pierre Vercruysse, kusk bakom Call Me Keeper, klagade på smärtor i ett ben och fördes till sjukhus. Björn Goop kunde resa sig av egen maskin och fortsatte att köra under tävlingsdagen. (Foton: ALN).

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Silverplats när Nahar avslutade karriären

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson