Just nu:
23.16 Ramona Hill gjorde det
19.15 Mäktigt, Moni Viking!
15.35 Tredje raka för Svanstedts löfte
15.18 Efter 2,5 år – segertorkan äntligen över för Alfie
11.23 Hästägarbristen som störst i Skåne?
14.59 Kan Odd Herakles hota världsrekordet?
14.35 Åby 8 augusti: Vi vet vem som är draget i Åby Stora!
14.34 Umåker 7 augusti: Hoppet ställs till Djuse
08.23 Gotland tillbaka som vinnare
07.45 Inför: Hambletonian

Propulsions avkommor påverkas inte oavsett beslut

Utredningen kring Propulsion pågår och hästens framtid i aveln kan också komma att påverkas av beslutet. Däremot står det klart att hingstens redan födda avkommor inte kommer att drabbas. Det slår Svensk Travsport fast i ett pressmeddelande.

Avslöjandet att Propulsion i USA genomgått en så kallad nervsnittning, ett ingrepp som i Sverige är förbjudet, kan komma att få stor påverkan för hästens tidigare resultat. En utredning om händelsen pågår för närvarande hos Svensk Travsport.

Fortfarande gällande betäckningsbevis

En häst som genomgått nervsnittning får inte tävla i Sverige, men heller inte fungera inom aveln. Men däremot kommer inte hingstens redan födda avkommor, samt de betäckningar som görs i år att påverkas oavsett slutligt beslut. Det skriver Svensk Travsport i ett pressmeddelande. Propulsion har fortfarande ett gällande betäcknings-bevis utifrån tidigare genomförd avelsvärdering, slår förbundet fast. Däremot kan en ny avelsvärdering bli aktuell när utredningen är klar.

Svensk Travsport kommer också inleda en intern utredning för att genomlysa förbundets process och hantering, skriver man i pressmeddelandet.

Läs även: Chock efter uppgifterna om Propulsion
Läs även: Startförbud för Propulsion
Läs även: USTA:s bevis: Propulsion har nervsnittats

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
lördag 23:16, 08 augusti

Ramona Hill gjorde det

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
lördag 19:15, 08 augusti

Mäktigt, Moni Viking!

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
lördag 15:35, 08 augusti

Tredje raka för Svanstedts löfte

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
lördag 15:18, 08 augusti

Efter 2,5 år – segertorkan äntligen över för Alfie

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 14:59, 07 augusti

Kan Odd Herakles hota världsrekordet?

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:23, 07 augusti

Gotland tillbaka som vinnare

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:45, 07 augusti

Inför: Hambletonian

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Vinter i Paris ett mål för Green Manalishi

Vinter i Paris ett mål för Green Manalishi

I Kungapokalen blev det galopp men säsongens stora mål är Derbyt för Green Manalishi. Till vintern kanske man också spänner bågen på Vincennes för den flyfotade fyraåringen.

Efter att ha tävlat med stor framgång i USA som unghäst i regi Marcus Melander återvände den här säsongen Green Manalishi till Sverige med de stora årgångsloppen som mål. Den tiofaldige miljonären som nu tränas av Stefan Melander galopperade dock bort sina chanser i Kungapokalens final, där vi senast såg fyraåringsstjärnan.

Planer på Paris i vinter

Siktet är ställt mot Svenskt Travderby som är sommarens stora mål för Green Manalishi. Men det kan också bli ett äventyr i den franska högborgen Vincennes till vintern. Planen är att hästen ska tävla i det franska vintermeetinget och det är det stora fyraåringsloppet Critérium Continental som man sätter fokus på. Ett lopp som dessutom har en Prix d’Amérique-biljett i potten för vinnaren.

– Det är väl en häst som skulle passa väldigt bra på Vincennes. Det är lång väg dit men det är i alla fall det vi skulle tycka var kul och då får man ta det lite lugnt och inte vara med i alla lopp. I Paris är det Critérium Continental som är det stora målet, säger Sabine Kagebrandt, som är vd i Stall Courant, i en intervju med Kanal 75.

Särskilt länge behöver vi inte vänta på nästa framträdande för Green Manalishi. Tanken är att hästen ska starta närmast i årgångsloppet Prix Readly Express som med 400 000 kronor till vinnaren avgörs på Solvalla den 17 juni.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
USTA:s bevis: Propulsion har nervsnittats
Nästa nyhet
USTA:s bevis: Propulsion har nervsnittats

USTA:s bevis: Propulsion har nervsnittats

Det amerikanska travförbundet USTA kan lägga fram bevis för att Propulsion har genomgått en nervsnittning. Men trots att ryktet om ingreppet uppstod redan för ett år sedan, menar de att man aldrig har blivit kontaktade av Svensk Travsport.

På tisdagen framkom uppgifter att Propulsion skulle ha blivit nervsnittad i USA 2015. Ett ingrepp som är tillåtet i Nordamerika, men som gör det förbjudet att tävla i Sverige eller Europa. Nu kan USTA, det amerikanska travförbundet, bevisa att ingreppet verkligen genomförts på Propulsion.

Det är Travronden som varit i kontakt med USTA:s vd T.C. Lane som till tidningen kan lägga fram de bevis som rätar ut frågetecknen. Ingreppet gjordes på hästen i april 2015 och USTA har registrerat uppgiften i augusti samma år. Trots det menar USTA:s vd att det svenska förbundet Svensk Travsport aldrig har kontaktat dem i ärendet.

Förvånad att ingen tagit kontakt

– Jag är ganska överraskad att jag inte hört någonting gällande det här, förrän nu. Jag läste någonstans att Svensk Travsport vetat om ryktena i ett år och i och med det måste jag säga att jag är lite förvånad över att ingen kontaktat mig. Jag pratar ganska frekvent med Svensk Travsport, men inte hört ett ljud kring det här. Jag hade mer än gärna gett dem informationen för flera år sedan, för den har varit publik och officiell hela tiden. Att Propulsion nervsnittats klargjorde jag i vårt system redan 2015 som sagt. Så det är bara djupt olyckligt att Svensk Travsport inte hört av sig, säger T.C. Lane till Travronden.

Under onsdagskvällen meddelade Svensk Travsport att Propulsion tills vidare belagts med startförbud och att man startat en intern utredning som getts högsta prioritet.

Läs även: Chock efter uppgifterna om Propulsion
Läs även: Startförbud för Propulsion

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Bollnäs: Grisle Odin G.L. visade vem som bestämmer
Nästa nyhet
Bollnäs: Grisle Odin G.L. visade vem som bestämmer

Bollnäs: Grisle Odin G.L. visade vem som bestämmer

Man får tro att det kommer bli svårt att stoppa Grisle Odin G.L. när det drar ihop sig till Derbyt i år. Öystein Tjomslands fyraåring imponerande stort igen när han gick runt fältet i H.K.H. Prinsessan Madeleines Pokal på Bollnästravet.

Tolv segrar på fjorton starter är resultatet hittills i karriären för Grisle Odin G.L. En av förlusterna kom i det svenska Kriteriet i fjol, men det känns som att Moe Odin-sonen lär ha goda förutsättningar för en revansch i Derbyt senare i sommar. Vid Bollnästravets tävlingar på onsdagskvällen glänste Öystein Tjomslands kullkung stort då den senaste i raden av segrar plockades.

150 000 kronor var förstapriset i H.K.H. Prinsessan Madeleines Pokal. Grisle Odin G.L., som hade Tom Erik Solberg i styrpulpeten, placerades i tredje utvändigt men fick ordern först i tredjespår redan med 900 kvar. Där skulle ultratalangen bli kvar resten av loppet – men det verkade inte bekomma fyraåringen särskilt. Storfavoriten hade fixat greppet redan vid utgången av sista sväng och försvann ifrån sina kullkamrater på retfullt lätta steg för att fastställa segertiden till 1.23,4a/1640.

Bara Bambi på banan

Mer Tjomsland och Solberg bjöds under Bollnäs-kvällen. Grude Bambi (e. Moe Odin) gjorde andra starten i tränarens regi och tog sin karriärs första seger när hon plockade hem Hälsingehambon för fyraåriga ston. Och det såg ut som om hon nästan aldrig gjort något annat än vunnit – det blev till slut förkrossande överlägset. Grude Bambi gick till ledningen, öppnade upp tidigt och hade avgjort loppet långt före målgång. Vunnet med ett oräkneligt antal längder på 1.25,9/2140.

Flygande avslut av Whelk

Ett Klass 1-försök avgjordes under aftonen och avverkades i högt tempo. Något som gynnade Whelk, tränad av Jörgen Westholm och med Marcus Lilius som inhoppare i vagnen. Vinnaren fanns i femte utvändigt när första varvet klockades efter i överkant 1.11, men följde i ryggar och gick till full attack via fjärdespår med 300 kvar. Ledande Charlock Wiking och utmanande Cargo Door stod för starka insatser, men kunde inte stå emot den riviga avslutningen av Whelk. 1.11,9a/1640 var vinnartiden.

Hidalgo Heldia vann duellen

Patricia van der Meer har ett ämne i Hidalgo Heldia som efter fyra starter fortfarande är obesegrad efter att ha vunnit också Norrländskt Treåringsmästerskap. Raja Mirchi-sonen, körd av Kim Eriksson, attackerade mitt på sista bortre och tog precis på linjen ned ledande Ferox Brick efter en riktigt tät tvekamp de båda treåringarna emellan. 1.15,1/2140 visade klockan.

I övrigt noterades…

Vass avslutning av Reijo Liljendahls Stonecapes Superb. Ulf Ohlsson lättade ankar ordentligt genom sista kurvan, den fyraårige valacken kom snabbt fram mot täten och hade avgjort i god tid före mål.

Femåriga stoet Edrica noterades för andra raka för sin tränare Erik Lindegren. Edrica tog sig till täten ur första svängen och avgjorde via ett ryck i sista kurvan för att hålla undan säkert.

Ole Johan Östre presenterade en ny vinnare när hans Rappnor övertog 600 kvar och stack undan. Det blev dock hårt i mål när Månlykke A.M. återkom anmärkningsvärt efter en stor startgalopp och inte var långt från att hinna fram.

Euskara från Fredrik Wallins stall tog hem Bollnäs Sommarstayer. Jorma Kontio sände fram till dödens efter halva distansen, pressade sig till ledningen inför slutsvängen och var därefter aldrig hotad. 1.15,5/3160 var segertiden.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Startförbud för Propulsion
Nästa nyhet
Startförbud för Propulsion

Startförbud för Propulsion

Under tisdagen lades uppgifter fram att Propulsion i USA ska ha genomgått ett ingrepp som är förbjudet att tävla med i Sverige. Nu meddelar Svensk Travsport att hästen har belagts med ett startförbud och att en utredning är påbörjad.

Det var på tisdagen som nyheten om att Propulsion ska ha genomgått en så kallad nervsnittning som unghäst i USA, slog ned som en bomb. Ett ingrepp som gör att hästen är förbjuden att tävla och att verka i avel i Sverige. Under onsdagen bekräftas av det amerikanska förbundet att Propulsion har nervsnittats 2015. Ingreppet har skett före det hästen köptes av Daniel Redén och Stall Zet på auktion.

Har fått startförbud

Med anledning av uppgifterna kring stjärnhästen medverkade Svensk Travsports vd Maria Croon i onsdagens V86-sändning i TV12. Där kunde hon berätta att Propulsion tills vidare har belagts med startförbud. Svensk Travsport har också startat en intern utredning, för att se över om förbundets rutiner.

– Skulle det visa sig att allt är hundra procent verifierat så kan det komma att påverka hästens resultat här. Jag vill inte spekulera i det mer än så, men det kan påverka resultaten då det inte är tillåtet att tävla med en nervsnittad häst i Sverige, säger Maria Croon i TV12.

Svensk Travsport har gett ärendet högsta prioritet och arbetet pågår för fullt för att reda ut vad som exakt har hänt. När utredning är klar vill man ännu inte spekulera i.

Läs även: Chock efter uppgifterna om Propulsion
Läs även: USTA:s bevis: Propulsion har nervsnittats
Läs även: Propulsions avkommor påverkas inte av beslut
Läs även: Krönika: ST har godkänt Propulsion tre gånger

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Cleangame tar upp raden igen?

Travtips

Åby 8 augusti: Vi vet vem som är draget i Åby Stora!

Travtips
fredag 14.35, 07 augusti
Bästa vinnaren var så klar som jag trodde i onsdags och Fredric Palema satt tidigt i ledningen och vann enkelt. Vaken insats av Micke både från start och sista 500 då han körde mot den bakom och i spets är han vass Micke. Bra platsspel var Inti Boko som...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
fredag 14.34, 7 augusti

Umåker 7 augusti: Hoppet ställs till Djuse

Spelredaktör Daniel Olsson
Travtips
torsdag 15.05, 6 augusti

Åby 6 augusti: Spets och slut receptet för Bodybuilder

Spelredaktör Daniel Olsson
Travtips
onsdag 14.11, 5 augusti

Mantorp 5 augusti: En stenklar direkt i inledningen

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 15.34, 4 augusti

Hagmyren 4 augusti: Bröd och vin – en utsökt avslutning

Spelredaktör Daniel Olsson
Travtips
måndag 15.33, 3 augusti

Färjestad 3 augusti: Vi spelar Emilia – utan tvekan

Spelredaktör Daniel Olsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
lördag 11:23, 08 augusti 2020

Hästägarbristen som störst i Skåne?

STRÄNGNÄS: Det är tidiga morgnar just nu med tanke på det varma vädret vi har för tillfället. Hästarna släpps ute tidigt för att sedan stå inne några timmar på dagen när det är som varmast och flugor/bromsar är som jobbigast. Hästägarbristen är som störst ...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson