Travnet
ANNONS
(140034) BB200531BB208 (1)

Propulsion har fortfarande ett gällande betäckningsbevis, slår Svensk Travsport fast. Foto: Simon Hastegård, Bildbyrån

Propulsions avkommor påverkas inte oavsett beslut

Skribent

Publicerad kl 12.40, 04 juni 2020

av Daniel Olsson

Utredningen kring Propulsion pågår och hästens framtid i aveln kan också komma att påverkas av beslutet. Däremot står det klart att hingstens redan födda avkommor inte kommer att drabbas. Det slår Svensk Travsport fast i ett pressmeddelande.

Avslöjandet att Propulsion i USA genomgått en så kallad nervsnittning, ett ingrepp som i Sverige är förbjudet, kan komma att få stor påverkan för hästens tidigare resultat. En utredning om händelsen pågår för närvarande hos Svensk Travsport.

Fortfarande gällande betäckningsbevis

En häst som genomgått nervsnittning får inte tävla i Sverige, men heller inte fungera inom aveln. Men däremot kommer inte hingstens redan födda avkommor, samt de betäckningar som görs i år att påverkas oavsett slutligt beslut. Det skriver Svensk Travsport i ett pressmeddelande. Propulsion har fortfarande ett gällande betäcknings-bevis utifrån tidigare genomförd avelsvärdering, slår förbundet fast. Däremot kan en ny avelsvärdering bli aktuell när utredningen är klar.

Svensk Travsport kommer också inleda en intern utredning för att genomlysa förbundets process och hantering, skriver man i pressmeddelandet.

Läs även: Chock efter uppgifterna om Propulsion Läs även: Startförbud för Propulsion Läs även: USTA:s bevis: Propulsion har nervsnittats

Propulsion
ANNONS
Nästa artikel