Chock efter uppgifterna om Propulsion

I söndags tog han i Elitloppet sin karriärs största seger. Bara två dagar senare fram-kommer uppgifter som sprider stor oro i trav-Sverige. Uppgifterna säger att Propulsion som unghäst i Nordamerika genomgått ingreppet ”nervsnittning” – något som är helt förbjudet i Sverige.

Bomben slog ned bara två dagar efter segern i Elitloppet. Det var norska Trav og Galopp-Nytt som först kom med nyheten att Propulsion kan ha blivit ”nervsnittad”, enligt uppgifter från det kanadensiska förbundet. De uppgifterna bekräftas senare på kvällen av det amerikanska förbundet. Ingreppet, som innebär att hästens känsel begränsas, är inte tillåten enligt svenskt reglemente och en häst som genomfört det är därmed inte tillåten att tävla.

Amerikanska förbundet bekräftar

Travronden har varit i kontakt med det amerikanska förbundet USTA, som bekräftar att de fått in uppgifter om att Propulsion genomgått behandlingen som fyraåring. Enligt USTA:s uppgifter ska hästen gjort operationen 27 april 2015 och ingreppet ska ha registrerats 18 augusti 2015. Propulsion köptes av Daniel Redén och Stall Zet på Tattersalls auktion den 2 augusti samma år.

Travronden har varit i kontakt med tränaren Daniel Redén som säger att han tidigare nåtts om ryktet att Propulsion varit ”nervsnittad” och att man av den anledningen låtit veterinär undersöka hästen. Vid undersökningarna har man funnit att Propulsion har full känsel.

Har undersökts av veterinärer

– Första gången jag ens fick höra om det här var för året. Då kom Steen Morten Johansen (ansvarig för utredning och säkerhet hos Svensk Travsport reds.anm.) till mig och sa att det går rykten om att hästen blivit nervsnittad under sin tid i USA. Det kom som en chock. Jag sa till honom att det låter otroligt att jag som travtränare ska ha bommat det i så fall. Och att alla mina veterinärer ska ha missat det. De går alltid igenom mina hästar som kommer från USA, säger Redén till Travronden.

Sten Morten Johansen bekräftar för Trav og Galopp-Nytt att undersökningen gjorts på Propulsion och att man då inte funnit något onormalt. Flera andra veterinärer under-stryker samma fakta.

Svensk Travsport är insatta i ärendet och kallade till ett extra möte i frågan under tisdagen. Förbundet har ännu inte valt att kommentera uppgifterna.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
STL Open ersätter Masters

STL Open ersätter Masters

Det blir inte någon Trotting Masters-final i år. Men nu presenteras en svensk ersättare – STL Open. Med start redan i helgen med Jämtlands Stora Pris kan man kvala in till finalen som körs på Solvalla i slutet av september. Förstapriset är 750 000 kronor.

I förra veckan meddelade den europeiska travunionen UET att årets Trotting Masters blir tvunget att ställas in, med corona-pandemin som orsak. Av den anledningen blir det följaktligen heller inte någon final, som var menad att avgöras på Solvalla i samband med Kriterie-helgen.

Final med 750 000 kronor

Men nu startar Svensk Travsport i stället en svensk ersättare. Den tillfälliga storlopps-serien STL Open kommer utgöras av totalt femton större lopp under sommaren, varifrån de tio finalisterna kvalar in. Finalen som bjuder 750 000 kronor till vinnaren, ska köras på Solvalla den 27 september, då det var tänkt att Trotting Masters-finalen skulle ha avgjorts.

– När Masters tyvärr ställts in känns det bra att kunna erbjuda en serie av våra egna storlopp här i Sverige med final under Kriterie-helgen. Jag ser fram emot STL Open, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot i ett pressmeddelande.

STL Open-serien inleds redan i den här helgen med Jämtlands Stora Pris i Östersund och utgörs till största delen av sommarens Gulddivisionen samt några av de största loppen, så som Åby Stora Pris och Hugo Åbergs Memorial.

Här är tävlingsschemat för STL Open:

6 juni, Östersund: Jämtlands Stora Pris
13 juni, Boden: Norrbottens Stora Pris
21 juni, Kalmar: Kalmarsundspokalen
4 juli, Halmstad: Gulddivisionen
11 juli, Årjäng: Årjängs Stora Sprinterlopp
18 juli, Axevalla: Axevallalöpning
25 juli, Bollnäs: Bollnäsloppet
28 juli, Jägersro: Hugo Åbergs Memorial
1 augusti, Rättvik: Ego Boys Minne
8 augusti, Åby: Åby Stora Pris
15 augusti, Romme: American Trot
22 augusti, Solänget: Silverörnen
29 augusti, Bergsåker: Sundsvall Open Trot
5 september, Jägersro: Birger Bengtssons Minne
12 september, Hagmyren: E.J.’s Guldsko
27 september, Solvalla: Final

Läs även: Trotting Masters inställt – ingen final på Solvalla

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Så gick Elitauktionen
Nästa nyhet
Så gick Elitauktionen

Så gick Elitauktionen

Elitauktionen fick i år husera på nätet och avslutades under måndagskvällen. Auktionens dyraste prislapp satt på Maharajah-hingsten Every Day Elegant som ropades in för strax över en halv miljon kronor.

Någon vanlig Elitauktion var det inte frågan om i år på grund av corona-pandemin, i stället fick budgivningen hållas på digital väg. Årets version av Elitauktionen avhölls under helgen och avslutades under måndagskvällen.

Maharajah-son var dyrast

Det högsta budet på auktionen hamnade på Every Day Elegant som kostade 510 000 kronor. En hingst efter Maharjah och undan Tunika. Det här är första avkomman från Tunika (e. Zola Boko) som under sin karriär tillhörde sin årgångstopp, bland annat slutade trea i Derbystoet och tjänade drygt tre miljoner kronor.

Precis över en halv miljon kronor, 503 000 kronor närmare exakt, bjöds också för Eager Beaver, ett sto efter Readly Express och med Raring to Go (e. From Above) som moder. Raring to Go är undan Volita du Ling som vann Stochampionatet och tidigare lämnat miljonärerna Vanessa du Ling och Paying Guest.

Totalt såldes 46 av de 100 ettåringar som från början fanns med i katalogen. Snittpriset landade på 180 370 kronor.

De högsta priserna vi Elitauktionen:

Every Day Elegant, hingst e. Maharajah – Tunika
Pris: 510 000 kr

Eager Beaver, sto e. Readly Express – Raring to Go
Pris: 503 000 kr

Max di Quattro, hingst e. Father Patrick – Lucy di Quattro
Pris: 402 000 kr

Huit, hingst e. Pascia’ Lest – Classic Toy
Pris: 395 000 kr

Proximity, sto e. Propulsion – Volontary Simplicity
Pris: 306 000 kr

Här kan du se alla resultat från Elitauktionen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Heart of Steel utan chans mot vass Tsunami
Nästa nyhet
Heart of Steel utan chans mot vass Tsunami

Heart of Steel utan chans mot vass Tsunami

Copenhagen Cup-vinnaren Heart of Steel fick inte plats i Elitloppet utan provade en ny start i Danmark. Men i Jubileumspokalen på Skive stod Tsunami Diamant i en klass för sig.

Musketördagen är normalt en av Danmarks största travdagar, i år fick tävlingarna avgörs inför tomma läktare, men Skive-banan bjöd ändå på riktigt trevlig sport under måndagen. En av de mer eminenta gästerna var Peter Untersteiners Copenhagen Cup-vinnare som många hade velat se i Elitloppet. Han hade dock ingen chans mot en strålande Tsunami Diamant i Jubileumspokalen.

Robin Bakker skötte som vanligt tömmarna bakom Tsunami Diamant som tränas av Paul Hagoort. Sexåringen kördes offensivt fram mot ledningen efter ett drygt halvvarv och fick Heart of Steel på sin utsida med varvet kvar. Fast medan Heart of Steel tappade travet en kort bit i sista sväng – passade ledaren på att sticka. Tsunami Diamant vann överlägset till slut på 1.12,2a/2060 meter. Bakom var Slide So Easy tvåa, medan Heart of Steel fick nöja sig med fjärdepriset.

Stoletheshow vägrade ge sig

Lord Valentines Minneslopp, som förresten vanns av Tsunami Diamant i fjol, såg den här gången Marcus Lindgrens Stoletheshow som segrare. Jeppe Juel körde femåringen som frontade loppet från början till slut och höll undan för Peter Untersteiners Lewis Ale som utmanade ettrigt från dödens, hela vägen till mål. Stoletheshow tog segern på 1.12,3a/2060.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Åby Stora Pris ett mål för Moni Viking
Nästa nyhet
Åby Stora Pris ett mål för Moni Viking

Åby Stora Pris ett mål för Moni Viking

Moni Viking stod för en enorm insats när han vann Harper Hanovers lopp på nytt världsrekord. Den norske stayerstjärnan stannar i Sverige i sommar – och siktas mot Åby Stora Pris.

Norskfödde och norskägde Moni Viking radade upp segrar i Frankrike i vintras. Nu gör hästen stor succé i de svenska stayerloppen. Sjuåringen som nu finns i träning hos Björn Goop inledde med seger i Paralympiastayern på Åby och följde i helgen upp med klassiska Harper Hanovers lopp – där han klockades till det nya världsrekordet 1.11,9/3180 meter.

Åby Stora Pris ett stort mål

Vi lär få se mer av Moni Viking på våra breddgrader i sommar. Det är Pierre Vercruysse, som tränade hästen i Frankrike under vintersäsongen, som för Equidia berättar om framtidsplanerna. Det stora målet i sommar är Åby Stora Pris som körs den 8 augusti. Därefter är planen att Moni Viking ska återvända till Frankrike och Vercruysse för att ta sikte mot vintermeetinget.

Läs även: Vikingens världsrekord!

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Mantorp: Nederländsk touch på kvällen

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson