Just nu:
14.05 Power övertygar – vann på svenskt rekord
15.52 Tips Bergsåker 24 augusti: Track Angle bästa spelet
15.41 Tips Bergsåker 23 augusti: Vi tror på Dreammoko
15.39 Francais du Gull tackar för sig
08.59 Hypnotic Am förlängde segerraden
08.24 Lionel vinnare igen – efter virvlande spurt
14.47 Vill vi ha demokrati eller diktatur?
12.43 Halmstads förslag: Fiore kör utan körspö
10.43 Skrällar i uttagningarna till finska Derbyt
09.31 Bythebook möter Fort Knox på Solvalla

Propulsion vinner nog trots allt på söndag

Norrtälje
Högsommar i Mälardalen i skrivande stund. Härligt naturligtvis. Dock ser väderprognosen inför Elitloppshelgen bara sådär ut. Regn på lördagen över Stockholm. Söndagen ser en smula bättre ut just nu.


Bra jobb av Malmrot
Tycker att Elitloppsgeneral Anders Malmrot fått ihop på förhand ett slagkraftigt startfält.
Visst saknas det givetvis en vass jänkare, men de kom ju inte ens hit när det gick direktflyg till Norrköping. Det var väl enbart Åke Svanstedt och Resolve som utnyttjade den chansen?

En knepighet från Anders Malmrots sida kan tyckas är att han puttat in alla (3 st) franskflaggade hästar i samma försöksheat. Borde ha varit bättre att skifta plats på Jean-Michel Bazires hästar vill jag tycka.

Ja, det är få träningsstall representerade i årets Elitlopp. Det är naturligtvis synd att inte bredden på stallen där Elitloppshästarna hittas är större. Det kan vi dock inte lasta Solvallas sportchef för.


De tre huvudfavoriterna för mig är i nedanstående ordning:

1 Propulsion, tycker att han imponerat stort i år. Trots att han numera är åtta år och med den långa tävlingskarriär som han haft verkar Propulsion inte alls mätt på att tävla. Tycker han ser riktigt stark ut i år. Det negativa som kanske kan hittas är väl säkerligen att han fortfarande inte är speciellt snabb ut från start. En positiv egenskap som Muscle Hill-sonen har är att två heat inte verkar bekymra honom alls.
Propulsion är min vinnare av Elitloppet 2019.

2 Readly Express, hästen med det enorma löphuvudet. Han startar inte ofta men när han får chansen att göra det tar han den ordentligt. Readly Express kan se ganska tråkig ut innan lopp men när det väl gäller är han en tiger. Det vi inte vet ännu är hur Readly Express tar två heat samma dag. Just att gå två superheat samma dag är få travhästar förunnat.

3 Aubrion du Gers, ”världens bäste valack” Memphis du Rib-sonen har under flera år varit en av Frankrikes absolut bästa hästar. Kan se lite trög ut vissa stunder. Låt er inte luras av det. Tillsammans med den ytterst oberäknelige Joseph Verbeeck kommer Aubrion du Gers sälja sig dyrt i årets Elitlopp.

– Looking Superb är Elitloppets bubblare

Elitloppets bubblare tycker jag definitivt är Orlando Vici-sonen Looking Superb. Hans tränare Jean-Michel Bazire har gjort ett fenomenalt bra jobb med den Norge-födda hästen. Looking Superbs körsven Åke Svanstedt vet hur man vinner stora lopp, och jag tror att detta ekipage kommer bli en obehaglig överraskning för de övriga hästarna/körsvennerna.

Efter att ha sett Elitloppet ”live” mellan åren 1973-2010 och därefter hållit mig hemma blir det nog en comeback på söndag. Stallbacksbiljetterna är fixade och jag ser fram emot söndagen. Årets Elitloppshästar attraherar mig.


Mina tre största Elitlopp genom åren:

1988, som så många andra tycker jag upplagan från 1988 är det vassaste Elitloppet genom tiderna. Att sedan min absoluta favorithäst genom tiderna Mack Lobell vann gjorde inte den dagen sämre. Jisses vilken häst han var Mack Lobell. Den ”storyn” som var med Mack Lobell och delvis John Campbell var alldeles fantastisk.

1985, har något Elitlopp varit varmare än 1985? Och vilka hästar vi fick se då. Franska giganterna Mon Tourbillon och Minou du Donjon gick världsrekord i respektive försöksheat. Meadow Road som kvalade in till finalen trots att han tappade en sko i försöket. Meadow Roads finallopp var alldeles underbart och vilken fin häst han var Meadow Road.

1973, var inte gammal då men minns ju givetvis skiljeheatet mellan Ego Boy och Flower Child. Ego Boy vann ju men jag var helt såld på Flower Child och Joe O’Brien. Det rörelseschema Flower Child hade är fortfarande bland de bästa jag sett (undantaget möjligtvis Victory Tilly). Elitloppet 1973 var min inträdesport till ett livslångt travintresse.

Med hopp om ett fint Elitlopp 2019

Björn

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se

Övriga nyheter

Krönika
Björn Hammarström
onsdag 14:12, 10 juli

Lord Skarplöth – Ytterst skicklig hypnotisör

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
måndag 13:17, 01 juli

Travsporten lider av permanent självskadebeteende

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
lördag 12:55, 29 juni

Zolly gör en unik satsning

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
torsdag 14:47, 20 juni

En alldeles fantastisk tävlingskväll

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
onsdag 07:52, 12 juni

Många slitna topphästar

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
onsdag 16:09, 29 maj

Elitloppshästarna fick snällt vänta

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
fredag 13:58, 17 maj

Campo Bahia – en guldkalv

Spelredaktör Björn Hammarström

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Campo Bahia – en guldkalv

Campo Bahia – en guldkalv

Valdemarsvik

En intensiv arbetsvecka är snart slut. Besöksorterna under den gångna veckan har varit Väderstad, Halmstad, Odense, Stockholm och Västervik. Snart styrs bilen mot hemmet i Strängnäs igen. Skönt.


Campo Bahia är en superstjärna.

Så är det bara. Verkar som att matchningsplanen för Campo Bahia ser tämligen lugn ut detta år. Bra det. Då finns det möjlighet att även räcka till som äldre.

Blir också spännande om det även kan bli några betäckningar till nästa år. Det verkade inte omöjligt på Conrad att så kan bli fallet.

Attraversiamo är även han värd ett hedersomnämnande efter sin tappra insats som tvåa bakom Campo Bahia i lördags.


Skovbo

Passerade den ”gamla” travbanan Skovbo på Själland i Danmark under tisdagseftermiddagen.

Vilka fina träningsbanor de förfogar över på anläggningen. Riktigt fin rakbana och den gamla tävlingsbanan håller hög standard som träningsbana. Väldigt många paddocks. En fin galoppsandbana kunde också ses.

Dock är det kanske lite synd för själen att se läktaren förfalla naturligtvis, men som helhet är Skovbo en riktigt fin träningsanläggning.


Handsome Brad

Apropå Danmark. Handsome Brad vann Danmarks största lopp för äldre travare i söndags på Charlottenlund, nämligen Copenhagen Cup. Detta efter att behållit ledningen från ett knepigt innerspår på Lunden.

Ulf Stenströmer valde denna vecka att tacka nej till Anders Malmrots invit till årets Elitlopp. Säkerligen ett klokt (i alla fall för hästen) beslut av den gode Stenströmer.


Nadal Broline

Yankee Glide-sonen Nadal Broline fortsätter att leverera årsdebuter av rang. I tisdags på Solvalla var det dags återigen för en fantastisk årsdebut av den genomärlige Nadal Broline, nu i regi Björn Goop.

Kronometern stannade på 1.09,1a/1640m!

Snabbaste tiden i Sverige detta år.

Tror dock inte att Björn Goop är speciellt sugen på att starta den Finlands-ägde Nadal Broline (trea i finalen ifjol) i årets Elitlopp. Detta med tanke på att Björn lovat att köra sin tränarkollega Timo Nurmos Readly Express i årets Elitlopp.

Jag tror nog att Nadal Broline skulle duga långt i Elitloppet om han mot förmodan skulle ställa upp. Tror också att Nadal Broline med lätthet tjänar igen dessa förlorade pengar snabbt i andra lopp istället.


Tungt för ATG

ATG får kämpa hårt för stunden för att inte tappa ännu mer travomsättning. Söndagens V75 från Charlottenlund omsatte drygt 20 miljoner kronor. Ifjol var siffran från Danmark 23,5 miljoner kronor.

Blir spännande att följa ATG under sommaren…


Upset Face

Det verkar som Stall Kolgjini har en ny yngre stjärna på gång från Vomb.

Mosaique Face lillebror Upset Face (e.Joke Face) verkar ha fått med sig det mesta från födseln.

Lätt seger i Breeders Course-uttagning på Jägersro i onsdags på snygga 1.13,2a/2140m. Treåringen går nu mot final på Solvalla under Elitloppshelgen.

Där kommer han få möta barfotatravande årskamrater. Gissar och tror att pappa Kolgjini behåller skorna på en stund till på Upset.

Ha det gott!

Björn

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se
Nästa nyhet
Wow! vilka hästar som startar på lördagen
Nästa krönika
Wow! vilka hästar som startar på lördagen

Wow! vilka hästar som startar på lördagen

FAGERSTA: Ännu ingen sommarvärme i sikte. Förhoppningsvis kommer den till Elitloppet om två veckor.

Knepiga V75-vinster i lördags på Örebro

Var det en mängd så kallade ”robotsystem” från Malta som slog till i lördags på V75? Vinstlistan ser oerhört knepig ut i alla fall. Tyst som graven från ATG och den svenska Spelinspektionen har det varit kring dessa vinster.

Hade hoppats på ett reportage om vinsterna signerat vinnarambassadör Hans G Lindskog.

De svenska V75-spelarna bör nog vara en smula försiktiga med sina V75-spel när det vankas Jackpot för dagen. Eftersom det inte har kommit någon info från ATG om Malta-vinsterna finns det säkerligen en hund begraven vill jag tro.

Vilka lopp idag/ikväll på Åby

Jisses, vilken kvalité på hästarna som startar på Åby under dagen. Dagens höjdpunkter är naturligtvis Drottning Silvias Pokal och Konung Gustav V Pokal.

”Rödluvan” är ju som bekant stor favorit i Drottning-loppet. Det skall hon naturligtvis vara.

Bland pojkarna blir säkert Campo Bahia mest betrodd. Dock är jag svag för ”Tarzans” Andover Hall-son Evaluate. Se upp med honom ikväll. Zephyr Kronos blir också intressant att se igen. Han verkar minst sagt svår, men vilken kapacitet det finns där.

Spännande också med fransyskan Bahia Quesnot och Junior Guelpa i snabbloppet. Henne kommer jag hålla ett öga på.

Spårstatistik från ST

Intressant spårstatistik från ST gällande autostart kom ut för någon vecka sedan. Spår fem är tydligen det spår som är bäst att ha (i alla fall mest vinnare därifrån).

De innersta spåren brukar vara en aning stressiga för många hästar. Det brukar krävas en lugn häst för att lyckas med spår 1 exempelvis.

Kanske läge för ST att ranka om startspåren i alla dessa spårtrappor som numera finns i travsporten? Där får ju alltid den häst med minst prispengar på sig i loppet spår ett, trots allt kanske inte helt rättvist efter att läst dokumentet om de mest lyckosamma startspåren.

Sedan skiljer sig nog statistiken sig en smula om man skulle jämföra bana för bana. Innersta spåren blir alltid knepiga med banor med korta rakor och tvärtom med långa rakor.

Lunden på söndag

Riktigt fina tävlingar även på Charlottenlund på söndag. Köpenhamns-banan är oerhört trivsam att vistas på. Det nya stallfiket som ligger precis i bankanten är en pärla.

Copenhagen Cup är huvudloppet. Cyber Lane får nog räknas som favorit. Tror dock att han måste trava lite bättre än vad han gjorde i sin senaste start om han skall räcka till seger på söndag.

Är svag för Handsome Brad, men spår 1 på Charlottenlund grusar nog segerchanserna ordentligt.

Övrigt

Kan vi hoppas på 6000 personer på Åby idag?

Många tycker och tänker om de italienska drivningarna. Fråga hur ”snygga” är de norska drivningarna?

Ingen ”jänkare” i årets Elitlopp, synd naturligtvis.

Fina Breeders Crown-lopp på Halmstad nu på måndag.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se
Nästa krönika
Använd avstängning istället för böter
Nästa krönika
Använd avstängning istället för böter

Använd avstängning istället för böter

STRÄNGNÄS: Kyligt igen. Efter några veckor av behaglig värme är det nu riktigt kallt väder som dragit in över landet.

Så synd att det inte finns ett enhetligt reglemente för travsporten, åtminstone för oss här i Europa. Då skulle vi högst troligtvis ha sluppit se de tråkiga drivningarna som noterades i Neapel i onsdags när storloppet Gran Premio de la Lotteria avgjordes.

Det verkar vara ytterst knepigt för travsporten i Europa att få till det som exempelvis galoppen, banhoppning, dressyr och fälttävlan lyckades med för hur många år sen som helst. Det vill säga ett enhetligt tävlingsreglemente.

Trist att travadministratörerna i Europa i så många år misslyckats med detta.

En sak till gällande drivning. Sätt inte böter, utan använd med fördel avstängning.

Böter är avdragsgillt för en näringsidkare inom travsporten, avstängning skulle reducera drivningarna betydligt.

Finns inget mer än avstängning som körsvennerna ogillar mest.

Trodde på sin höjd att ATG skulle tappa kring 3-5% första kvartalet på hästspelet. Nu blev det -10%.

Fördelen med detta är att nu borde Lord Skarplöths mandat gällande att styra travsporten efter eget huvud vara bortblåst.

Borde nu vara hur enkelt som helst att ta beslut om att operera bort cancersvulsten V86Xpress.

Kan vi också räkna med att Kanal75:s vd Per Tellander åker på sparbeting framöver, mindre antal ”experter” och reportrar att avlöna inom kort?

Att det blir indragningar i verksamheten är ju ett normalt beteende i alla andra bolag vid tapp av inkomster.

Det kostar också ATG enorma pengar att driva sportspel och casino i form av stora reklaminsatser. Detta för att ta nya kunder och samtidigt behålla dem.

Tillbaka till Lotterian i onsdags. Jisses vilken snits han har på hästarna Jean-Michel Bazire.

Bel Avis kanske inte är världens mest tekniske travare, dock vilken fart han besitter.

Ganymede-sonen växlade ner duktige Disco Volante på två steg.

Över upploppet spexade Jean-Michel ordentligt med publiken på Agnano-banan.

Detta upplägg funkar inte i det politiskt korrekta Sverige. Därför har jag mycket svårt att tro att Jean-Michel Bazire (han har fått mycket böter i Sverige genom åren) kommer köra någon av sin inbjudna hästar i årets Elitlopp.

Oj, vad fin hon var igår Double Exposure på Rättvik.

Segertiden enorma 1.09,8a/1640m i kallt väder. Har hon hårdheten nog för att matcha de allra bästa i Elitloppet?

Idag är det dags för ett av världens största lopp inom galoppen, nämligen Kentucky Derby på Churchill Downs i Louisville.

”The run for the roses” brukar dra cirka 150 000 personer till banan. Entrébiljetterna är dyra. Inte ens Elitloppet kan matcha dessa biljettpriser.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se
Nästa krönika
Glöm inte bort hästen, Åby
Nästa krönika
Glöm inte bort hästen, Åby

Glöm inte bort hästen, Åby

STRÄNGNÄS: Ingen rolig väderprognos utlovas för tillfället i Göteborgs-området imorgon lördag när finalen av Olympiatravets körs.

Visst vi behöver regn. Dock inte när ett av de bättre travarrangemangen genom tiderna avgörs på Åby-travet, nämligen Olympiatravets final.

Låt oss hoppas att det inte blir alltför blött imorgon. Vågar man tro det när regn kommer in västerifrån?

I år firar Olympiatravet 40-års jubileum. Visserligen under tidigt 80-tal så kördes inte Olympiatravet några gånger. Dock är det 40 år sedan Pershing och Berndt Lindstedt vann den första upplagan på Jägersro (!).

Stolta prisutdelare då var Linda Haglund och Ingemar Stenmark. Några av de berömda 56:orna.

Olympiatravet har varit en stor succé för både Sveriges Olympiska Kommitté samt den svenska travsporten genom åren.

Det senaste åren med nuvarande ledning på ATG har Olympiatravet stått still eller till och med gått bakåt.

Låt oss verkligen tro på bättring de närmaste åren.

Kommer Åby hålla fast vid travsportens röda tråd?

Åby inviger också sin nya moderna anläggning denna helg. Åby har gjort mycket rätt för att hitta en ny fräsch travbana för sina kunder.

Dock hoppas jag att Åby framöver förstår att inte släppa den röda tråden när det gäller att driva en travbana – nämligen hästen.

Hoppas att Åby kommer satsa på en träningsanläggning för fler tränare än en.

I och med att fler och fler travbanor säljer av mark så försvinner träningsmöjligheter för exempelvis många tränare som inte är förmögna nog att köpa en egen anläggning för en massa miljoner kronor.

Halmstadstravet och dess fina träningsmöjligheter borde vara något att tänka på för travbanor som suktar efter duktiga egna tränare.

Talangen Campo Bahia

Campo Bahia, jisses vilken häst. Efter gårdagens Kungapokalskval är han den givna favoriten (eller vad säger Evaluate?) till finalsegern om två veckor på Åby.

Ja, han blir inte lätt att stå emot för de övriga. Härligt mixat blod i honom. Muscle Hill på en duktig Extreme Dream-mamma och en inavelskoefficient på låga 7,4%. Det är mumma det.

Är Visbytravet EU-anpassat?

Visbytravet, Sveriges första kontantfria travbana? Imorgon är det säsongspremiär för härligheten. Tror dock att du kan betala kontant i russkiosken, den drivs ju av Gotlands Russtravklubb sedan många år tillbaka.

Det blir nog dock en smula knepigt för mantalsskrivna personer i utlandet att spela på Skrubbs framöver. Vad jag förstått kommer inga spelkassor finnas längre på travbanan. Kunden är helt utlämnad till att ha ett spelkonto hos ATG. Och vad jag vet får ATG ej ha kunder från utlandet i sin kunddatabas.

Möjligtvis erbjuder andra spelbolag utomlands med spellicens i Sverige spel till Gotland i sommar?

Och vad säger egentligen EU om att ST/ATG/Visbytravet icke kan erbjuda spel till andra EU-medborgare på travbanan i Visby framöver?

Krafft-foder förorenat

Det var förorenat foder som ställde till det för ett gäng hästar i Frankrike för någon månad sedan meddelar det svenska foderbolaget Krafft.

Substansen Cannabidiol hittades i provsvaren på ett flertal hästar i Frankrike.

Foderbolaget Krafft har sålt cirka 4000 ton foder till Frankrike det senaste året och där har enligt uppgift Cannabidiol hittats i ett flertal säckar.

Samma råvara har sålts till svenska stall under samma tid. Dock inga positiva dopingprov i Sverige.

Ett rimligt antagande är då att ST (Svensk Travsport) inte screenar (letar) efter substansen Cannabidiol i sina dopingtester.

Remy tillbaka

En av de allra duktigaste personer jag vet gällande att förstå symbiosen mellan sport och spel gör comeback i svensk travsport.

Remy Nilson, värmlänningen från Fiskevik gör entré till styrelsen i Svensk Travsport.

Mycket bra tycker jag och här kommer ATG:s nuvarande vd få en hård nöt att knäcka framöver.

Tror att Remy behövs som motvikt gentemot Lord Skarplöths sätt att indirekt driva svensk travsport.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se
Nästa krönika
Inget smart drag köra Olympiatravet på Valborg

Travtips

Tips Bergsåker 24 augusti: Track Angle bästa spelet

Travtips
fredag 15.52, 23 augusti
Derbykvalen var häftiga som vanligt, det är verkligen en höjdare. Jag måste säga att jag trodde min bästa vinnare Staro McMillan skulle ha toppchans att bara vara bäst, men det blev fel kan vi konstatera. Det var nära att Erik hittade ner i andraspår kort ...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
fredag 15.41, 23 augusti

Tips Bergsåker 23 augusti: Vi tror på Dreammoko

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
onsdag 13.23, 21 augusti

Tips Jägersro 21 augusti: Staro McMillan kvällens bästa vinnare!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 15.41, 20 augusti

Tips Solvalla 20 augusti: Minnestads Ecuador spelas i comeback

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 15.53, 19 augusti

Tips Eskilstuna 19 augusti: Perfekt uppgift för Maximus M.M.

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
söndag 13.04, 18 augusti

Tips Tingsryd 18 augusti: Det blir åka av för Dragster

Spelredaktör Daniel Olsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 14:47, 22 augusti 2019

Vill vi ha demokrati eller diktatur?

VALLÅKRA: Det blev en mycket trevlig kväll på Jägersro igår. Derbyuttagningar i både öppen klass samt för enbart för ston fanns på agendan. Campo Bahia Skåningarnas nya kelgris Campo Bahia imponerade stort. Han verkar inte behöva några lopp i kroppen för a...
Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
fredag 13:01, 10 maj 2019

Spelkrönika Åby 11/5: Jag spelar mot favoriten i Kungapokalen!

Åbytravet bjuder på topptävlingar den här lördagen med pokalloppen för de bästa fyraåringarna som given sportslig höjdpunkt. De två huvudloppen känns ganska så förutsägbara, men loppen runt dessa är betydligt mer öppna och spelvänliga och jag skulle faktis...
Spelredaktör Daniel Berglund

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson