Propulsion vid avelsvärdering – som listhingst

Total sexton varmblodiga hingstar är anmälda till den avelsvärdering som ska hållas på Solvalla i mars. En av listhingstarna är Propulsion.

Under vecka 11, mitten av mars månad, hålls en avelsvärdering på Solvalla. Totalt har sexton hingstar anmälts, varav tio av dem ska visas på plats. Bland dem ingår förra årets Sprintermästare Don Fanucci Zet. Det skriver Svensk Travsport i ett pressmeddelande.

Propulsion en av sex listhingstar

Dessutom ska sex så kallade listhingstar synas – en av dem är Propulsion. Efter att det under förra året bevisats att hingsten som bekant blivit nervsnittad som unghäst i USA, ogiltigförklarades den tidigare avelsvärderingen som gjorts i Sverige. Numera är Propulsion hemmahörande som avelshingst i USA, där han är godkänd och de senaste veckorna har flera länder i Europa också valt att godkänna Propulsion för avel.

Med begreppet listhingst menas hingstar från länder med ett annat avelsvärderings-system än det svenska och som står uppstallade i andra länder. Förutsatt att de är godkända i det nuvarande landet, kan de också bedömas ”pappersvägen” i Sverige utan att visas på plats.

Hingstar som visas:

Butler
Chestnut Hill
Don Fanucci Zet
Falco di Quattro
Ghost
Guzz Mearas
Im Your Captain
Sliding Home
Super War Horse
Traders

Listhingstar:

Bvlgari Peak
Eclair du Mirel
Expectations U.S.
Gu d’Héripré
Hohneck
Propulsion

Läs även: Propulsion godkänns för avel i flera länder

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
PdA-trean blir tillgänglig för svenska uppfödare

PdA-trean blir tillgänglig för svenska uppfödare

Gu d’Héripré är en av Frankrikes mest spännande hästar för dagen, särskilt sedan femåringen slutat som trea i Prix d’Amérique nyligen. Nu finns hingstens avelstjänster också tillgängliga för svenska uppfödare.

Gu d’Héripré (e. Coktail Jet) lyfts allt mer som G-kullens, de franska femåringarna, främsta stjärna. Hästen som hela tiden tillhört kulltoppen vann Critérium Continental och slutade därefter, i sitt första möte med den äldre världseliten, trea i Prix d’Amérique. Totalt har hästen tjänat en bit över sju miljoner kronor hittills i karriären.

Finns ett fåtal platser

Nu kan Gu d’Héripré erbjudas som avelshingst även på svenska marknaden. Det är hingstagenturen Offspring som meddelar att fransmannen finns tillgänglig för svenska uppfödare för ett fåtal platser för betäckning på plats i Frankrike. Kostnaden är 1000 euro i bokning och 9000 euro i levande föl-avgift. Under förra årets avelssäsong blev Gu d’Héripré fullbokad.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Delicious till Don Fanucci
Nästa nyhet
Delicious till Don Fanucci

Delicious till Don Fanucci

Sprintermästaren Don Fanucci Zet börjar verka som avelshingst redan i år och ska kombinera arbetet med tävling. En av hingstens första bekantskaper blir fantomstoet Delicious.

Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) gjorde en kometsäsong i fjol som fyraåring, imponerade stort när han segrade i Sprintermästaren och avslutade sedan året med att sluta tvåa i Derbyt. Hästen, som är undan passgångarstoet Kissed by the West (e. Western Terror) står inför en ny mycket intressant säsong på banan – men börjar också fungera som avelshingst redan i år.

Ett begränsat antal ston

Don Fanucci Zet kommer finnas tillgänglig på den svenska marknaden för ett begränsat antal ston, skriver Zet Stallions på sin hemsida. Med fryst sperma räknar man med att hingsten kan betäcka 30–50 ston under säsongen, utöver Stall Zets egna. Priset är satt till 5000 kronor vid bokning och 55 000 kronor vid levande föl.

Ett av de ston som kommer få stifta bekantskap med Don Fanucci Zet under dennes första säsong som avelshingst – blir Delicious. Stallets stjärnsto som slutade tävla 2017 har en tidigare avkomma i form av Heavenly Zet (e. Daley Lovin) som föddes i fjol. Delicious betäcktes förra året med Propulsion men blev aldrig dräktig.

– Jag har haft en tanke om att någon gång få testa Don Fanucci Zet på Delicious och se hur bra det kan bli. Nu dök möjligheten upp tidigare än planerat och då tar vi den, säger Daniel Redén på Zet Stallions.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Vincennes: Äntligen fullträff för rejäl Green Grass
Nästa nyhet
Vincennes: Äntligen fullträff för rejäl Green Grass

Vincennes: Äntligen fullträff för rejäl Green Grass

Efter tre raka diskningar fick Green Grass äntligen visa sig på styva linan. Sébastien Guaratos fina femåringssto var riktigt rejäl när hon plockade hem torsdagens Prix Jean le Gondiec på kolstybben.

Green Grass (e. Bold Eagle) har sin hittills största seger då hon som treåring tog hem Critérium des Jeunes men hon slutade också som runner-up i höstens Grand Prix de l’UET. Vintermeetinget hade dock inte varit Sébastien Guarato-stoets bästa vän hittills efter att i sina tre senaste starter ägnat sig åt galopper. Vid torsdagens femåringsmöte för ston, Prix Jean le Gondiec visade dock märren sig från sin bästa sida igen.

Avgjorde på rejält sätt

Goldy Mary, tvåan från Critérium Continental, var först framme och tog ledningen med Green Grass klistrad i rygg. Efter blygsamma 1.17 första 1200 skulle det gå fortare andra halvan av loppet. Det såg Mathieu Mottier till när han vred ut Green Grass i dödens och satte press. Ledarparet lämnade övriga motstånd helt åt att göra upp om tredjepriset, men över upploppet talade Green Grass styrka segerspråk och Bold Eagle-dottern avgjorde mycket lätt. Vinnaren klockades till 1.14,1 över 2700 meter och kammade hem 45 000 euro i förstapris.


Décoloration övertygade stort

Svenska Wild Love, i träning hos Anders Lindqvist, var betrodd i torsdagens Quinté-lopp men hade inget med utgången att göra. Efter en dryg inledning i spåren kunde Wild Love krypa ned i fjärde par invändigt men mattades till slut och kom i mål sist av de felfria. Segern i loppet till favoritspelade Décoloration (e. Prince d’Espace) som följde upp sin tredjeplats i Pris Helen Johansson med en seger, efter att för Tony le Beller till slut vunnit överlägset på noteringen 1.12,7/2700. Förstapriset var värt 30 150 euro.

Här kan du se Green Grass seger @Equidia:

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inför: Prix de France
Nästa nyhet
Inför: Prix de France

Inför: Prix de France

Förra året tog Davidson du Pont revansch på Face Time Bourbon. De båda utgör förgrundsgestalterna även i årets upplaga av Prix de France. I det blott nio hästar starka startfältet hittas Aetos Kronos som en av utmanarna.

Det blir bara nio hästar, det lägsta deltagarantalet sedan 2000, som kommer till start i Prix de France när loppet körs på Vincennes den här söndagen. Det betyder dock inte att loppet inte håller hög klass. I kampen om förstapriset på 180 000 euro, hittas Frankrikes två hetaste hästar.

Nytt möte mellan franska toppar

Vi talar förstås om Face Time Bourbon och Davidson du Pont. För andra året i rad slutade duon etta, respektive tvåa senast de möttes i Prix d’Amérique. Jean-Michel Bazire jagar såklart revansch i den här helgens möte över ”korta” 2100 meter med bilstart. Den dynamiska duon möttes i just Prix de France i fjol också – då var det Davidson du Pont som drog det längsta strået.

Det svenska intresset hittas i form av Aetos Kronos. Tränaren Jerry Riordan testar fem-åringen mot det tuffa motståndet i Prix de France, efter att senast tagit en övertygande seger i Prix Bold Eagle under PdA-dagen. Noteras i övrigt bör också toppston som Bahia Quesnot, heroisk femma i Prix d’Amérique, Délia du Pommereux som var fyra i samma lopp, samt ständige storloppsdeltagaren Billie de Montfort.

Eftersom blott nio hästar kommer till start, ryms samtliga i det första ledet bakom bilen på Vincennes. Face Time Bourbon börjar dock i pole position från bricka två, medan Davidson du Pont drog åttonde och Aetos Kronos börjar allra längst ut bakom vingen.

Prix de France, 2100 auto:

1 Romanesque – Christophe Martens
2 Face Time Bourbon – Björn Goop
3 Feliciano – David Thomain
4 Billie de Montfort – Gabriele Gelormini
5 Délia du Pommereux – Eric Raffin
6 Frisbee d’Am – Anthony Barrier
7 Bahia Quesnot – Junior Guelpa
8 Davidson du Pont – Jean-Michel Bazire
9 Aetos Kronos – Franck Nivard (Jerry Riordan)


Senaste vinnarna Prix de France:

2020: Davidson du Pont – Jean-Michel Bazire
2019: Readly Express – Björn Goop
2018: Bélina Josselyn – Jean-Michel Bazire
2017: Bold Eagle – Franck Nivard
2016: Bold Eagle – Franck Nivard

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Dörren till Elitloppet är öppen för Aetos Kronos

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson