Bird Parker slog till även i Prix de Belgique. Precis som i Prix du Bourbonnais blev Philippe Allaire-stjärnan en för svår nöt att knäcka för Bold Eagle. Det svenska hoppet Readly Express avslutade starkt till tredjeplatsen.

Bold Eagle kommer att gå in i sitt titelförsvar i Prix d’Amérique om två veckor med fyra raka förluster – samtliga andrapris. När det stora genrepet Prix de Belgique avgjordes på Vincennes under söndagen var det åter Bird Parker som tog en överraskande seger.

Den av Philippe Allaire tränade sjuåringen, liksom tidigare med Jean-Philippe Monclin vid ratten, följde härmed upp sin seger i Prix du Bourbonnais med ännu en B-lopps-seger. Spelad till över 40 gånger insatsen förvisade Bird Parker allt motstånd.

Den tidiga ledaren var stallkamraten Charly du Noyer, men efter att fältet passerat publikplats för första gången kunde Bird Parker, som fått en riktigt bra start, glida fram för att ta över. Den positionen skulle han sedan aldrig lämna från sig.

Favoriten Bold Eagle hade av Franck Nivard också kommit iväg bra och landade som andra häst i andraspår. När det började stötas från kön mitt på sista bortre, lyftes Bold Eagle ut för att vid ingången av uppförsbacken komma fram och syna ledaren från dödens.

Bold Eagle lade press på Bird Parker genom sista sväng och många trodde nog att den dubble PdA-vinnaren över upploppet skulle knäcka ledaren. Men så blev det inte; Bird Parker försvarade sig hela vägen till mål och Bold Eagle kunde aldrig ta sig förbi.

Både Bird Parker och Bold Eagle nådde mållinjen på 1.13,1 över 2850 meter, en tiondel från det löpningsrekord som Maharajah satte för sju år sedan.

Loppets största svenskhopp Readly Express, körd av Björn Goop, hamnade långt bak i fältet från början men började leta sig ut i andraspår och kunde följa som tredje häst i tredjespår över sista bortre. Ur sista sväng gick Readly Express till full attack, tog på tätduon och avslutade på ett starkt sätt till tredjepriset på 1.13,2.

Samtliga de tre främst placerade hästarna var sedan tidigare redan klara för Prix d’Amérique, varför således ingen ytterligare ”PdA-biljett” delades ut i loppet.

Riktigt positiv som fyra slutade danske Takethem (13,3) som för Alexandre Abrivard fick en invändig resa, kom loss över upploppet och sköt till snabbt. Treasure Kronos, senast tvåa i Prix Ténor de Baune, gick ett nytt bra lopp och nafsade åt sig femtepriset efter ett lopp i tredje invändigt.

Både Wild Honey och Lionel gjorde loppet långt ned i kön och kunde aldrig ta sig in i toppstriden, utan slutade nia respektive tia, båda på 1.13,7. Call Me Keeper fick sitt lopp förstört efter en galopp kort efter start vilket resulterade i diskning.

Jean-Michel Bazires Bélina Josselyn, tvåa i PdA förra året, galopperade på frammarsch över den sista bortre långsidan och om stoet kommer med i årets upplaga får alltså avgöras genom prissumma.

Carat Williams låg i ett bra slagläge, i rygg på Bold Eagle i sista sväng, men gick över i galopp vid början av upploppet och kan därmed få problem att nå en av de arton PdA-platserna. (Foton: ALN).

Du kan se slutet av loppet här.

 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
V75: Lördagspromenad för Västerboonthenews

V75: Lördagspromenad för Västerboonthenews

Särskilt spännande blev det inte i Arvid Stjernswärds Minne, men Västerboonthenews visade att den goda formen fortsatt finns där. Det blev en promenadseger på Jägersro.

Senast fick han ge sig mot Dante Boko, men nu var han tillbaka i vinnarcirkeln. Västerboonthenews har haft en enastående formtopp under höst och vinter – nu tog tioåringen en ny viktoria i den högsta klassen på rikstoton i klassiska Arvid Stjernswärds Minne.

– Hästen har varit grymt fin länge nu och var lika fin i dag. Det blev väldigt enkelt när vi kom till ledningen, men det är kul när sådana här gamla hästar kan vara i sitt livs form, sa Örjan Kihlström efter segern.

Lars Brindeborgs reklamhäst fick en oförskämt enkel väg mot förstapriset på 200 000 kronor. Oasis Bi, som här gen-repade inför Prix d’Amérique, var inte speciellt intresserad av att svara upp ledningen och Västerboonthenews kunde enkelt glida fram och överta taktpinnen.

Efter 14,6 det första varvet var det spel mot ett mål. Örjan hade koll, Västerboonthenews dansade undan över upploppet och fastställde segertiden till 1.13,4a över 2140 meter. Oasis Bi blev kvar i rygg på vinnaren i denna sin första start sedan VM-bronset i oktober, och kunde säkert ta andrapriset.

*****

*Mats Rånlund har en spännande sort i Olle Rols. Med Peter Ingves i vagnen tog han i Klass 1 sin fjärde raka seger, och den tredje raka på V75. Då både Gomez och Toddler felade i starten, kunde Olle Rols hitta till täten. Platon Face kom fram till dödens, men galopperade i sista sväng. Därmed låg vägen öppen för Olle Rols som ohotad vann på 1.14,1 över medeldistans.

*Klass 2 till Kim Moberg som säkert lotsade in den av Svante Båth-tränade Global Unlimited. Fyraåringen gick en snabb avslutning och fångade enkelt in den ledande favoriten Erwin över upploppet. Fina 1.12,8a på 1640 meter visade klockorna.

*Daniel Redén-tränade Dorinda är en läcker sort. Segern i stoloppet blev plättlätt. Örjan Kihlström hittade spets från springspår och stannade där till mål. Favoriten Julia af Solnäs kom fram i dödens men var slagen redan i sista sväng. 1.14,9 på 2140 meter var vinnartiden.

*När Nancy America slungade sig i galopp före start och Darling Hornline gjort detsamma kort efter start, låg vägen vidöppen för Kash Brodda och Peter Untersteiner. Ready Cash-dottern kunde glida till spets efter 700 meter och sedan vinna väldigt lätt på 1.14,2a över 2140 meter.

*Helena Burman har stall-formen på topp. I Silver-divisionen slog Augustus F. till med en prestation som var riktigt vass. Stefan Söderkvist laddade till spets, öppnade i 09-tempo första 500 men fick inte sitta i fred. Augustus F. var dock omutlig för dagen – och stack bara över upploppet. Segertiden var riktigt najs, klockan visade 1.10,9a över 1640 meter. Favoriten Master Crowe galopperade i tidigt skede.

*Catarina Lundström-tränade Qahar Q.C. fortsätter att övertyga. I Bronsdivisionen kom nu femte raka för den urstarke valacken. Qahar Q.C. jobbade sig framåt i andraspår, gick till full attack över sista bortre långsidan – och avgjordehur lätt som helst sista biten. 1.14,3a på 2640 var segertiden. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Vincennes: Fortsatt succé för Mindyourvalue WF
Nästa nyhet
Vincennes: Fortsatt succé för Mindyourvalue WF

Vincennes: Fortsatt succé för Mindyourvalue WF

Mindyourvalue W.F. har riktigt blommat ut i Frankrike. På lördagen kunde Robert Bergh-hästen ta sin tredje raka vinst på Vincennes.

Den nu femårige Mindyourvalue W.F. kom till Frankrike i november och verkar trivas riktigt fint på Vincennes kolstybb. I lördagens Prix de Mauquenchy, ett montélopp för de jämnåriga, tog hästen sin tredje raka seger.

Och segern var heller aldrig hotad för Mindyourvalue W.F. som spelats till stor favorit. Liksom vid de tidigare segrarna var det Yoann Lebourgeois som tog plats i sadeln och kunde avancera svensken till täten tidigt.

Mindyourvalue W.F. hade sedan full kontroll över händelserna och vann på 1.12,7 över 2175 meter. Den här seger var värd 40 500 euro – vilket betyder att Robert Bergh-träningen på sina tre segrar tjänat drygt en miljon kronor.

Du kan se loppet här.

*****

*Fredrik Wallin-tränade Inga in Heaven var riktigt positiv i Prix de Croix (54 000 euro) för femåringarna. Björn Goop körde, ekipaget fick fritt över upploppet från vinnarhålet och sköt till fint till andrapriset (värt 30 000 euro) men kunde inte hinna upp vinnaren Davidson du Pont, körd av sin tränare Jean-Michel Bazire till seger på 1.14,4 över 2850 meter.

*I Prix Maurice de Gheest (54 000 euro) för treåringarna knep Philippe Allaire-tränade Feeling Cash segern från dödens för Jean-Philippe Monclin på 1.16,2 över 2700. Snackisen Follow You kom loss sent, spurtade kvickt, men hann bara fram till tredjepriset.

*Tillbaka som vinnare var fine Viking Blue som för Alexandre Abrivard var riktigt läcker i Prix de Forez (47 250 euro). Nioåringen ångade på i stor ledning, men motståndet kom aldrig i farlig närhet och den av Yannick-Alain Briand tränade valacken vann på 1.12,7 över 2700 meter. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inför V75: Segermaskinen Erwin förlänger raden?
Nästa nyhet
Inför V75: Segermaskinen Erwin förlänger raden?

Inför V75: Segermaskinen Erwin förlänger raden?

I början av 2000-talet sågs Christer S A Karlsson ofta i vinnarcirklarna med Big Alex. Nu är han aktuell igen med en ny segermaskin. Femårige Erwin är en häst i fokus när V75 körs på Jägersro.

Från trakterna kring värmländska Svanskog beger sig Christer S A Karlsson ner mot Jägersro den här lördagen. Med sig i transporten har han den femårige Erwin som börjat sin karriär på bästa tänkbara sätt – hästen har vunnit åtta av sina tio starter.

I början av seklet tävlade Årjängs-amatören med stor framgång med Big Alex, som den minnesgode säkert kommer ihåg; hästen sprang in över två miljoner. Är Erwin stallets nästa reklamhäst?

– Nja, det är väl lite tidigt att säga något om det, de båda hästarna är också ganska olika. Men det har börjat bra i alla fall, jag tycker till och med att Erwin börjat bättre än Big Alex gjorde på sin tid, säger Christer S A Karlsson till travnet.se.

Erwin, som debuterade i fjol som fyraåring, har alltså kommit att blivit lite av en segerstaplare. Efter att ha börjat karriären med fyra raka, har valacken sedan i november tagit fyra raka på nytt. Senast slog han till i ett V75-lopp på Åby under mellandagarna och visade att han har mycket att hämta även i rikstoton.

– Han har väl gjort det mesta rätt hittills och det ser ju bra ut så här långt. Det blev en säker seger senast.

Är det frågan om en klassklättrare?

– Man hoppas ju såklart. Hästen har inte visat alla sina växlar ännu, det är väl det han ska göra under det här året, tänker jag. Sedan är han lite orutinerad än, han har bara gjort tio starter. Vi hoppas att han ska vara med i V75 framöver.

Erwin ser ut att få axla favoritskapet i den här lördagens Klass 2-försök (V75-2) där han fått ett innerspår efter bilen och dessutom gör debut över kort distans.

– Han känns rätt så kvick ut i alla fall, men det där har Stefan (Söderkvist) egentligen bättre koll på, det är han som får avgöra taktiken. Men det har sett bra ut hittills i de tempon han visat. Sedan vet jag inte hur snabba ut de andra är, vi har mött Copaca Banana tidigare och den kan också öppna, säger Christer som fortsätter:

– Hästen är nog inte direkt beroende av några positioner på det viset heller och han är nog tillräckligt kvick att i alla fall hitta ett bra slagläge, om det nu inte skulle bli spets. På kort distans blir det såklart lite mer stressigt men jag tror nog han funkar lika bra på den distansen.

Är det en bra segerchans då?

– Men det tycker jag. Om han är så som han visat tidigare och är i normal form för dagen, så ska han ha vinstchans. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inför Prix de Belgique: Dags för Bold Eagle nu?
Nästa nyhet
Inför Prix de Belgique: Dags för Bold Eagle nu?

Inför Prix de Belgique: Dags för Bold Eagle nu?

Det är på söndag som de sista bitarna ska falla på plats inför Prix d’Amérique. Tre biljetter ska delas ut i Prix de Belgique. Fem svensktränade finns med i loppet.

På söndag är det två veckor till Prix d’Amérique och det sista B-loppet, Prix de Belgique tilldrar sig intresset på Vincennes. Liksom i tidigare PdA-kvalificerande lopp, är det topptrion som säkrar platser i superloppet den 28 januari.

När den definitiva startlistan blev klar på torsdagen återstår femton hästar i loppet. Fem av dem är svensktränade där Readly Express lär bli den mest betrodde. Timo Nurmos stjärna är ju redan PdA-klar efter sin seger i Prix Ténor de Baune och ska här göra en sista finslipning av formen.

Daniel Redén har tre hästar till start, även fast man valde att avstå start med Propulsion (läs mer här). Fjolårets PdA-trio Wild Honey (Örjan Kihlström), Call Me Keeper (Pierre Vercruysse) och Lionel (Göran Antonsen) finns med på startlinjen.

Jerry Riordan har redan Ringostarr Treb klar för PdA och hoppas att även Twister Bi får plats; i Treasure Kronos kan han få sin tredje – hon kompletterar det svenska kvintetten på söndag.

Favorittrycket lär ligga hos Bold Eagle. Den franska superstjärnan har förvisso, för honom ovanliga, tre raka förluster, men visade en bra avslutning i Prix de Bourgogne senast och vill nog, utrustad med ny balans, visa upp sig från sin bästa sida inför den stora uppgiften.

Två som ännu inte är PdA-klara är fjolårets tvåa Bélina Josselyn och det stora löftet Carat Williams som på sistone inte visat samma gnistrade form som tidigare. Andra intressanta fransoser är förstås redan klara Bird Parker, Valko Jenilat och Briac Dark.

Även Danmark har en representant i Prix de Belgique. Steen Juul-tränade Takethem gör här en spännande start på kolstybben och ska köras av Alexandre Abrivard. Förstapriset i loppet är 54 000 euro. (Foton: ALN).

Här är startlistan:

2850 volt

1 Takethem – Alexandre Abrivard
2 Blooma d’Héripré – Louis Baudron
3 Treasure Kronos – Gabriele Gelormini
4 Call Me Keeper – Pierre Vercruysse
5 Briac Dark – Matthieu Abrivard
6 Charly du Noyer – Yoann Lebourgeois
7 Carat Williams – David Thomain
8 Booster Winner – Mathieu Mottier
9 Valko Jenilat – Eric Raffin
10 Readly Express – Björn Goop
11 Bélina Josselyn – Jean-Michel Bazire
12 Lionel – Göran Antonsen
13 Wild Honey – Örjan Kihlström
14 Bird Parker – Jean-Philippe Monclin
15 Bold Eagle – Franck Nivard

Senaste vinnarna:

2017: Briac Dark – David Thomain
2016: Bold Eagle – Franck Nivard
2015: Uhlan du Val – Cédric Mégissier
2014: Yarrah Boko – Pierre Vercruysse
2013: Yarrah Boko – Pierre Vercruysse

Så har det gått hittills:

Bretagne: Valko Jenilat, Billie de Montfort, Charly du Noyer
Bourbonnais: Bird Parker, Bold Eagle, Ringostarr Treb
Ténor de Baune: Readly Express
Critérium Continental: Doria Desbois
Bourgogne: Propulsion, Bold Eagle, Briac Dark

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Even's First Boy vann montéduellen på Solvalla

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson