Power klar för PdA

Det blir ett svenskt deltagande i året Prix d’Amérique. Efter den övertygande segern i helgen har tränaren Robert Bergh nu bestämt sig – Power spänner bågen mot världens tuffaste travlopp i Paris om mindre än två veckor.

Länge såg det mörkt ut för svensktränade bidrag i årets Prix d’Amérique – men nu tänds ett blågult hopp. Efter segern i Prix de Croix på Vincennes i lördags öppnade Robert Bergh dörren för ett eventuellt deltagande för Power. Efter lite betänketid är nu beslutet fattat. Den svenske femåringen startar i jätteloppet det 31 januari. Det bekräftar tränaren för Travronden.

Bergh kör själv i PdA

– Power startar i Prix d’Amérique. Jag upplever honom som fyra, femma i loppet på förhand och han har tagit lördagens lopp och tidigare lopp mycket bra. Det var sättet som Power vann på i snöstormen och över 2850 meter som satte igång tankarna om Prix d’Amérique, säger Bergh till Travronden.

Vid segern i Prix de Croix var det Eric Raffin som skötte tömmarna – men om två veckor är Robert Bergh själv tillbaka i sulkyn. Power (e. Googoo Gaagaa) vann tidigare i höstas också finalen av Grand Prix de l’UET på Vincennes. Hästen har cirka 9,4 miljoner på kontot och får som femåring skriva upp sin startprissumma med tjugo procent vid start i Prix d’Amérique.

Läs även: Power i Paris

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Italienska toppar borta från Prix d’Amérique

Italienska toppar borta från Prix d’Amérique

De italienska topptravarna Vitruvio och Zacon Gio har funnits med i snacket inför Prix d’Amérique men nu står det klart att ingen av dem kommer till start i loppet. Vitruvio blev struken inför Prix de Belgique – sedan hästen visat sig inte varit vaccinerad.

Två tunga italienska namn har fallit bort inför stundande Prix d’Amérique. Omständigheterna kring Vitruvio (e. Adrian Chip) är något annorlunda. Hästen, som tidigare i vintras sattes i träning hos Jean-Michel Bazire i syftet att matchas mot Prix d’Amérique, skulle ha genrepat i Prix de Belgique på söndagen.

Får inte starta på tre veckor

Timmarna för start blev Vitruvio dock struken. Orsaken var att man inte kunde visa upp giltiga vaccinationsintyg för hästen. Med anledning av det har Vitruvio, som på sin höga prissumma ändå hade kommit med i Prix d’Amérique, nu belagts med tre veckors start-förbud vilket omöjliggör en start i loppet om två veckor. Det skriver italienska Corriere dello Sport.

Inte heller Holger Ehlert-tränade Zacon Gio (e. Ruty Grif) kommer till start i Prix d’Amérique. Hästen, som kan skryta med att ha slagit Face Time Bourbon vid två tillfällen, senast i Gran Premio della Lotteria, hinner inte komma i form för storloppet. Däremot har man fortfarande siktet inställt mot en start i Prix de France som avgörs den 14 februari. Det berättar tränaren för Paris-Turf.

– Vi får stå över Prix d’Amérique eftersom hästen inte startat sedan 7:e december, det blir för kort tid för att förbereda honom. Vi har tränat hästen lugnt sedan dess men siktar mot en comeback den 31:e januari i Florens. Beroende på hur han känns där, fattar vi ett vidare beslut om vi ska vara med i Prix de France, säger Holger Ehlert till Paris-Turf.

Läs även: Davidson du Pont gav rätt besked

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Gimpanzee årets travare - flest priser till Takter
Nästa nyhet
Gimpanzee årets travare – flest priser till Takter

Gimpanzee årets travare – flest priser till Takter

Marcus Melanders monster Gimpanzee förärades priset som årets travare vid den amerikanska travgalan Dan Patch Awards. Det finaste priset på galan tillföll dock Nancy Takter-tränade passgångaren Tall Dark Stranger.

Svenskägde och av Marcus Melander tränade Gimpanzee är numera avelshingst efter att förra året haft en strålande säsong som fyraåring. Vid lördagens Dan Patch Awards, den amerikanska motsvarigheten till Hästgalan, förärades han priset årets travare och dessutom årets äldre travare.

Takters pacer blev årets häst

Gimpanzee fanns också med i diskussionen om titeln årets häst alla kategorier, men var utan chans mot Nancy Takters treåriga passgångarfenomen Tall Dark Stranger. Den senare fick 89 av rösterna, medan passgångarstoet Party Girl Hill fick 29 och Gimpanzee fick nöja sig med 6.

Nancy Takter, som för övrigt också utsågs till årets tränare, kammade hem fler priser under kvällen. Tall Dark Stranger fick följaktligen även titlarna årets passgångare samt årets treåriga passgångare. Dessutom blev Manchego årets äldre sto och Kissin in the Sand årets äldre sto bland passgångarna.

Här är alla vinnare vid galan:

Årets häst: Tall Dark Stranger
Årets travare: Gimpanzee
Årets passgångare: Tall Dark Stranger
Årets tvååring trav, hingstar och valacker: Venerate
Årets tvååring trav, ston: Anoka Hanover
Årets treåring trav, hingstar och valacker: Amigo Volo
Årets treåring trav, ston: Ramona Hill
Årets äldre trav, hingstar och valacker: Gimpanzee
Årets äldre trav, ston: Manchego
Årets treåring trav, hingstar och valacker: Amigo Volo
Årets treåring trav, ston: Ramona Hill
Årets tvååring, passgångare, hingstar och valacker: Perfect Sting
Årets tvååring passgångare, ston: Fire Start Hanover
Årets treåring, passgångare, hingstar och valacker: Tall Dark Stranger
Årets treåring, passgångare, ston: Party Girl Hill
Årets äldre passgångare, hingstar och valacker: Bettor’s Wish
Årets äldre passgångare, ston: Kissin in the Sand
Årets kusk: Dexter Dunn
Årets tränare: Nancy Takter

Du kan se det tv-sända Dan Patch Awards här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
28 anmälda till Prix de Cornulier - Unique Juni är klar
Nästa nyhet
28 anmälda till Prix de Cornulier – Unique Juni är klar

28 anmälda till Prix de Cornulier – Unique Juni är klar

Montésportens magnum opus rids på söndag. 28 hästar finns kvar i anmälningslistan på måndagen. Unique Juni har en plats klar – medan Galactica för närvarande befinner sig bland reserverna.

Den här söndagens avgörs Prix de Cornulier. Förstapriset i världens största montélopp motsvarar cirka tre miljoner kronor. När anmälningstiden löpte ut på måndag förmiddag, var 28 hästar kvar i listan. Tre av dem är svensktränade.

Unique Juni har sin plats säkrad

Det svenska hoppet kan i vilket fall sättas till Jörgen Westholm-tränade Unique Juni som, om man väljer att starta, har sin plats redan säkrad. För Galactica gäller det dock att det kommer några återbud innan den definitiva listan spikas; hon befinner sig för närvarande som fjärde reserv. Anmäld är också Joakim Elfvings Under the Counter som är den av de 28 med minst pengar på kontot. Den tidigare anmälde Chianti, tränad av Björn Goop, är numera bortplockad.

De två senaste årens mästare Bilibili kommer inte kunna försvara sin titel, det sedan hästen tvingats att stå över det fortsatta vintermeetinget på grund av en skada. Fado du Chêne, Freeman de Houelle, Daïda de Vandel och Gladys des Plaines är garanterade platser efter att ha kvalat in till loppet.

I Anmälningslistan figurerar bland andra Bahia Quesnot, som aviserar start i både Prix de Cornulier och Prix d’Amérique. Välmeriterade intressenter är också Feeling Cash, Dexter Fromentro, Etonnant – samt Looking Superb som kan bli den första norskfödda hästen i loppet.

Startlistan till Prix de Cornulier blir definitiv på torsdag.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Sorbet i comeback
Nästa nyhet
Sorbet i comeback

Sorbet i comeback

Disco Volante från perfekt spår, mot Coin Perdu och Sorbet som gör sin årsdebut. Gulddivisionen i Bollnäs på lördag ser ut som en riktigt trevlig historia.

Bollnästravet är objektet för helgens STL-omgång och Gulddivisionen, också Bengt Ivarssons Minne, har lockat ett för årstiden riktigt roligt gäng. Daniel Redéns åttafaldige miljonär, tillika förra årets trea i Elitloppet, Sorbet gör comeback. Den nu tioårige stjärnan gör här sin första start sedan slutade tvåa i Sundsvall Open Trot i augusti.

Disco Volante med drömläget

Han ställs mot starkt motstånd då Disco Volante är en av konkurrenterna. Stefan Melanders klippare kommer från en imponerande seger på Bergsåker och drog ett perfekt andraspår bakom bilen. Från innern hittar vi forne unghäststjärnan Coin Perdu som efter sin långa tävlingsfrånvaro, nu gör sin femte start. Med i fältet också Hannu Korpis ständigt gäckande Grainfield Aiden.

Bengt Ivarssons Minne, 2140 auto:

1 Coin Perdu – Erik Adielsson
2 Disco Volante – Ulf Ohlsson
3 Super Zantos – Malin Friman
4 Västerbo Grosbois – Rauno Pöllänen
5 Target Kronos – Mika Forss
6 J.H. Mannerheim – Daniel Wäjersten
7 Sorbet – Örjan Kihlström
8 Grainfield Aiden – Hannu Korpi
9 Digital Ink – Robert Bergh
10 Evaluate – Magnus A Djuse
11 Antonio Trot – Claes Sjöström
12 Narold Vox – Mats E Djuse

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Björn Goop nominerad både som årets kusk - och tränare

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson