Power i Paris

Power trivs prima i Paris. Ännu en gång grejade Robert Berghs adept en storseger på Vincennes. En stark avslutning i vida spår resulterade i en överraskande segern då femåringsbataljen Prix de Croix avgjordes.

Aetos Kronos var nog den ur den svenska trion som det fanns störst förhoppningar på när Prix de Croix kördes i den parisiska snöyran på lördagen. Loppet slutade också i svensk seger – men det var Power (e. Googoo Gaagaa) som stod för succén. Efter att i höstas vunnit Grand Prix de l’UET var han nu tillbaka i sin första start som femåring och ordnade guldet efter en mäktig avslutning.

– Man är väl aldrig förvånad med Power, men vilken dag. Vi hade varit tacksamma om han varit bland de tre, men han är alltid unik den här hästen och Eric Raffin körde också ett fantastiskt lopp. Luckan till Prix d’Amérique har väl öppnats nu i alla fall, det kan jag vara ärlig att säga. Kanske, kanske, vi får fundera lite till, sa Robert Bergh i ATG Live.

Avslutade starkast i spåren

Eric Raffin ersatte tränare Robert Bergh i sulkyn bakom Power som länge låg placerad långt bak i fältet. Fortfarande mitt i sista kurvan var vinnaren sist i klungan, men efter en rykande avslutning i vida spår över upploppet hann Power fram för segern värd 45 000 euro. Spelad till 16 gånger på den franska toton vann Power före Gelati Cut som avslutade sylvasst på innerspåret efter sen lucka. Trea i mål Goldy Mary, senast runner-up i Critérium Continental. Power vann på 1.16,2/2850 meter.

Aetos Kronos, som kördes av Jean-Michel Bazire, tog sin snabbt fram utvändigt ledande Go On Boy när man drog in genom sista kurvan, men mattades över upploppet och slutade nere i slagna fältet. Nämnde Go On Boy hade fortsatt greppet när man nådde målrakan, men slog oturligt över i galopp. Johan Untersteiner-tränade Guzz Mearas kom i mål som fyra och placerade sig därmed före PdA-genrepade Critérium Contiental-vinnaren Gu d’Héripré som provade i spåren genom sista kurvan men inte riktigt kunde blanda sig i segerstriden.


Inoubliable krossade motståndet

Philippe Moulin har ett riktigt lovande treårssto i Inoubliable (e. Prodigious). Med Jean-Philippe Dubois vid spakarna noterades talangen för sin tredje raka på Vincennes när hon tog hem Grupp 2-loppet Prix Gélinotte. Och det var på mycket rejält vis som hon tillskansade segern; Inoubliable forcerades snabbt fram mot dödens med kilometern kvar och avgjorde därifrån mycket lätt. Segern togs på 1.16,3/2700 meter och var värd 45 000 euro. Överraskningarna Idylle à Vie och Idéal du Chene var tvåa, respektive trea. Favoriten Cindy Truppo galopperade på frammarsch i sista sväng.

Se Prix de Croix här @Equidia:

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Franska toppkuskar ställer in – efter positivt covid-test

Franska toppkuskar ställer in – efter positivt covid-test

De franska toppkuskarna Franck Nivard och David Thomain tvingas ställa in den närmaste tiden. Det sedan de bekräftats att ha testats positivt för covid-19.

Under fredagen blev det kuskändringar på samtliga av David Thomains styrningar på Vincennes. Senare bekräftade franska medier att kusken lämnat ett positivt covid 19-test. Därefter meddelades även att Franck Nivard också tvingas ställa in sina åtaganden i helgen, med samma orsak.

Nivard och Thomain ersätts

Franck Nivard skulle bland annat ha kört Prix d’Amérique-klare Gu d’Héripré i lördagens möte med Aetos Kronos och Power i Prix de Croix. Här blir Nicolas Ensch ny kusk. David Thomains styrning Feliciano i söndagens Prix de Belgique får nu David Békaert i sulkyn.

Tidigare i veckan införde det franska travförbundet Le Trot skärpta restriktioner för kuskar i de franska loppen sedan man då misstänkt att flera kuskar kan ha tävlat trots att de varit smittade. Från och med söndag måste alla deltagande kuskar kunna visa upp ett negativt covid 19-test.

Läs även: Kuskar in Frankrike måste visa negativt test

 


Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nominerat till Hästgalan
Nästa nyhet
Nominerat till Hästgalan

Nominerat till Hästgalan

Om tre veckor hålls Hästgalan. Under helgen kommer de nominerade i samtliga kategorier att bli klara. På fredagen tillkännagavs namnen på dem som kan ta hem priserna i sju av klasserna.

Hästgalan, som i år blir en lite annorlunda tillställning med fokus på en tv-sändning, avgörs 6 februari. Med tre veckor kvar kommer samtliga nominerade att bli klara i helgen. Kategorierna är emellertid de vanliga och på fredagen tillkännagavs de nominerade i sju klasser; sex för de fyrbenta artisterna samt årets komet.

Nomineringar till Årets Häst på lördag

Vilka som nominerats för Årets Häst får vi veta under lördag eftermiddag, medan återstående klasser, årets tränare och årets kusk, offentliggörs på söndag. Det är Svenska Hästsportjournalisters Klubb, SHK, som utser de nominerade kandidaterna.


Årets tvååring:

Good Vibes (tränare: Per Nordström)
Islay Mist Sisu (tränare: Per Nordström)
Mellby Jinx (tränare: Svante Båth)
Mi Ma Orthus (tränare: Joakim Elfving)

Årets treåring:

Barbro Kronos (tränare: Svante Båth)
Brambling (tränare: Daniel Redén)
Eagle Eye Sherry (tränare: Björn Goop)
Mister Hercules (tränare: Daniel Redén)

Årets fyraåring:

Diana Zet (tränare: Daniel Redén)
Don Fanucci Zet (tränare: Daniel Redén)
Hail Mary (tränare: Robert Bergh)
Power (tränare: Robert Bergh)

Årets äldre:

Attraversiamo (tränare: Svante Båth)
Conrads Rödluva (tränare: Daniel Redén)
Cyber Lane (tränare: Johan Untersteiner)
Very Kronos (tränare: Svante Båth)

Årets sto:

Conrads Rödluva (tränare: Daniel Redén)
Diana Zet (tränare: Daniel Redén)
Eagle Eye Sherry (tränare: Björn Goop)
Milady Grace (tränare: Daniel Redén)

Årets kallblod:

Alfa Lina (tränare: Lars-Erik Karlsson)
Bäcklös Faron (tränare: Oskar Kylin-Blom)
Don Viking (tränare: Stefan Dellbro)
Månlykke A.M. (tränare: Gunnar Melander)

Årets komet:

Jasmine Ising (Solvalla)
Marcus Lilius (Romme)
Felicia Molin (Gävle)
Simon Wall (Bollnäs)

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Svensk Travsport skapar ny modell för uppfödarpremier
Nästa nyhet
Svensk Travsport skapar ny modell för uppfödarpremier

Svensk Travsport skapar ny modell för uppfödarpremier

Många travhästar registreras som svenskfödda, trots att de egentligen inte är det. Från årsskiftet har Svensk Travsport skärpt villkoren för uppfödarmedel. Utländska starter premieras inte längre på samma sätt som tidigare.

Från och med årsskiftet har Svensk Travsport förändrat sin modell för uppfödarmedel. Bakgrunden till beslutet är att man sett ett tydligt ökande av utländska uppfödare som har registrerat sin häst som svenskfödd, när den de facto varken är född eller uppväxt i Sverige. Syftet har varit att därmed kunna få ut uppfödarpremier från Svensk Travsport.

Ska produceras för att tävla i Sverige

Svenska uppfödarmedel till utlandsstationerade uppfödare har ökat med 50 procent, eller cirka 41 miljoner kronor, sedan 2016. Av fölen födda 2019 var 487 födda utomlands, något som motsvarar 17 procent av det totala antalet. En siffra som kan jämföras med 3 procent för 20 år sedan.

– Det ska vara fortsatt attraktivt att sats på svensk travavel och uppfödning men det räcker inte längre med att ett föl enbart ska ha varit i Sverige i samband med registrering som tidigare. En uppfödare kunde tidigare erhålla upp till 100 000 kronor för starter utomlands utan att hästen varit i Sverige någon mer gång än i samband med själva fölregistreringen, skriver Svensk Travsport.

Från årsskiftet ställer därför förbundet villkoret att hästen också produceras för den svenska marknaden. Därför betalar man numera enbart ut uppfödarmedel för svenska lopp samt för internationella Grupp 1-lopp och STL-lopp. Uppfödarmedel betalas inte ut för hästar som tävlar i USA, Kanada, Australien eller Nya Zeeland.

Svenskfödda hästar erhåller samma uppfödarpremier i samtliga svenska lopp enligt samma sätt som gällt sedan 2014. Kallblodstravare berörs inte av förändringarna. Den nya modellen har tagits fram av Svensk Travsports Avelsråd i samverkan med ASVT.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Skada för Urlo dei Venti - karriären sannolikt över
Nästa nyhet
Skada för Urlo dei Venti – karriären sannolikt över

Skada för Urlo dei Venti – karriären sannolikt över

Urlo dei Venti hade två raka och siktades mot starter i Frankrike. Men i senaste loppet fick hästen känningar av sin tidigare skada. Nu är sannolikt tävlingskarriären över.

Urlo dei Venti (e. Mago d’Amore) har haft ett par brokiga senaste tävlingssäsonger. Hästen som vann Lotteria 2018 och senare samma år var först i mål i Oslo Grand Prix, men fråntogs segern efter ett positivt dopningstest, hade inte startat på ett och ett halvt år då han i höstas kom till Alessandro Gocciadoros träning. Där inledde Urlo dei Venti med två raka segrar – men i jakten på tredje raka gick något fel.

Fick nya skadeproblem

Det var i ett lopp på Capannelle i Rom på onsdagen som Urlo dei Venti galopperade. Hästen skulle, om loppet utföll till belåtenhet, testas i Frankrike, men Urlo dei Venti fick känningar av en tidigare skada. Åttaåringen återvände direkt efter loppet till ägaren Stefano Simonelli och nu är tävlingskarriären med sannolikhet över.

– Hästen fick ont i höger framben igen. Jag slutade köra och tog honom ur loppet. Jag skulle tro att det inte finns mycket att göra i det här läget. Vi behövde testa honom, men hästen verkar inte ha klarat det och det gör mig ledsen då han kändes väldigt fin. Hade det funkat i dag skulle vi ha siktat mot en start i Prix du Luxembourg, berättar Alessandro Gocciadoro för Corriere dello Sport.

Urlo dei Venti har vunnit 17 av 40 starter och tjänat cirka 10 miljoner kronor.

Läs även: Raden bröts för Urlo dei Venti

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Golden Bridge efter vass spurt i Cagnes-sur-Mer

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson