Paal ser inga hinder - båda hästarna skall räknas
Publicerad kl 22.18, 07 augusti 2024
av Kanal 75
På söndag avgörs GS75® i Åmål och samtliga lopp körs i högervarv. Att tävla åt motsatt håll är inget nytt för Wilhelm Paal som kommer med en duo. - Mina hästar har inga problem med det och båda ska räknas, hälsar Halmstadstränaren.
På söndag när GS75® avgörs på 800-metersbanan i Åmål körs loppen i högervarv. Det är trettonde året i rad som den idylliska banan arrangerar The Right Way.
Wilhelm Paal har haft hela Europa som sitt arbetsfält under större delen av sin karriär där han firat stora framgångar. För oss svenskar är han mest känd som kusk bakom Jerry Riordans Ringostar Treb segern i Elitloppet 2017. Sedan 2015 är han verksam på Halmstadstravet där han driver en mindre tränarrörelse.
- Jag har bara sex hästar i träning och sedan driver jag lite uppfödning tillsammans med familjen. Jag har haft en mycket fin karriär och kört och vunnit i de flesta länder i Europa och nu håller jag på att dra ner mer och mer, men att släppa hästarna helt går inte, säger Wilhelm Paal.
Att köra i bakvarv är ingen nytt för Halmstadstränaren.
- Nej, när jag var tränare i Gelsenkirchen tävlade vi i högervarv och det gjorde jag även i Berlin när jag var där och tävlade. Det är ingen större skillnad, jag tror att tränarna och kuskarna bryr sig mer än hästarna, när vi tränar köra alla åt båda hållen.
Förra året när det var samma förutsättningar hände det en incident då toppkuskarna Stefan Persson och Björn Goop körde finish ett varv för tidigt.
- Det berodde nog inte på att det kördes i högervarv. Banan mäter bara 800 meter och det var lång distans den gången och dom höll nog inte reda på varven helt enkelt, det kan hända alla.
Stigande formkurva
Wilhelm Paal reser med två hästar till Åmål och först ut är 5 Yantra Slave Cal (GS75-4) som förra säsongen sprang in nästan 300 000 kronor och var inte långt efter de bästa fyraåriga stona i landet. I år har det inte varit samma utfall.
- Nej, hon har varit lite svår att få igång och det har inte varit det rätta trycket i henne, sedan har det inte riktigt klaffat i loppen och det har varit lite stolpe ut. Nu tycker jag att hon känns allt bättre och jag har varit nöjd med hennes senaste lopp. I Kalmar fick hon göra grovjobbet utvändigt ledaren och fullföljde bra. Hon känns fin i träningen och formen är stigande, helt klart.
Hur snabbt kan hon öppna från start?
- Ganska bra och jag kommer att ladda för att få en bra position, skulle jag komma till ledningen är det tänkbart att köra där.
Hur ska spelarna hantera henne?
- Jag tror på en vettig chans och har en lika bra häst som någon annan. Hon är ett givet streck tycker jag.
Förutsättningarna för Slave To Love Cal (GS75-6) är jobbiga med spår långt ut över kort distans.
- Ja, det är inte vad jag önskade, men jag har inte gett upp på något sätt. Jag är väldigt nöjd med hästen i träningen och han har helt klart vaknat till på slutet. Slave To Love Cal är ganska snabb från start och jag måste testa från start, att backa är som att ge upp loppet. Han ska tävla utan framskor den här gången och det är ett klart plus och jag tycker att han är en outsider.