Insatsen i Örebro imponerade. Så mycket att Dante Boko nu är klar för ett framträdande i Elitloppet.

Nästa häst att få en inbjudan till Elitloppet är Dante Boko. Tränaren Lutfi Kolgjini har tackat jag och det blir därmed åttonde året i rad som Jägersro-tränaren har häst i loppet.

Dante vann Sweden Cup i fjol. I år: Elitloppet. Foto: ALN

– Det är roligt att bli inbjuden och framförallt är det roligt för ägarna som verkligen förtjänar en Elitloppshäst, säger ”Ludde” till elitloppet.se.

Dante Boko vann Sweden Cup förra året, tävlade under hösten och vintern i Frankrike och visade i Gulddivisionen senast i Örebro att han är tillbaka i toppform. Den tunga vägen vann han överlägset på 1.10 blankt.

– Det var helt klart en av de bästa prestationerna på svensk mark i år, säger Solvallas Markus Myron.

Sjuårige Dante Boko har i sin karriär hittills 19 segrar på 65 starter och har nästan 5,7 miljoner kronor på kontot.

Klara för Elitloppet är:

Bold Eagle
D.D.’s Hitman
Dante Boko
Nuncio (titelförsvarare)
Propulsion
Resolve
Timoko
Up And Quick

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Inför V75: Blir Perssons Monark årets kung?

Inför V75: Blir Perssons Monark årets kung?

För sju år sedan jublade Fredrik Persson efter segern i Drottning Silvias Pokal med Viola Silas. På lördag är han ute efter en ny pokal. Dags för Monark Newmen att krönas till kung?

Det är knappast någon som glömt Viola Silas. Stoet som gjorde rent hus i årgångsloppen som tre- och fyraåring och vann bland annat Drottning Silvias Pokal, Stochampionat och Derbystoet 2010.

Blir Perssons Monark kung? Foto: ALN

Nu är tränaren Fredrik Persson tillbaka med två aspiranter på den fyraåriga kulltronen. Stoet Ultra Bright har inlett säsongen strålande – och tog i måndags tredje raka.

– Hon är en riktigt bra häst och har börjat året bra. Nu gäller det att konservera formen till hösten då de stora loppen gäller. Jag hade gärna varit med på lördag med henne, men tyvärr var hon aldrig anmäld till Drottningpokalen…, säger Fredrik Persson till travnet.se.

Men Kalmartränaren har ändå stora förhoppningar på Åby. I Kungapokalen dyker han upp med uttagningarnas stora uppstickare Monark Newmen. Den ljusbrune Orlando Vici-sonen avgjorde på ett riktigt rejält vis när han vann sitt försök senast.

– Jag var jättenöjd med honom. Man hoppas ju alltid att hästarna ska vara så bra, men han var nog faktiskt lite bättre än jag hade trott.

Monark Newmen var med och kämpade i kulltoppen redan i fjol som treåring. Bland annat var han på vippen att kvala in till Kriteriet och slutade senare trea i finalen av Breeders Crown bakom Grant Boko. Samma häst som han spurtade ned i uttagningen senast.

Gick en tung avslutning senast. Foto: ALN

– Jag tycker att allt verkar bra med honom efter det, han har gått sina vanliga lugna jobb. Hästen har gått framåt under vintern, framför allt har han blivit snabbare, det är det man verkligen märker.

Om man jämför honom med till exempel Viola Silas, hur väl står han sig då?

– Det är en bit kvar till den kapaciteten men han är verkligen på väg uppåt, säger Fredrik och fortsätter:

Monark Newmen har utvecklats i vinter. Foto: ALN

– Men jag tycker han är den häst som jag haft som utvecklats mest från tre- till fyraårssäsongen.

På lördag drabbar Monark Newmen samman i en riktigt tuff upplaga av Kungapokalen. Bland andra Makethemark och Gareth Boko lär bjuda granithårt motstånd. ”Monarken” börjar från innern.

Hur gick tankarna när du valde innerspåret?

Får jubla igen? Foto: ALN

– Jag var lite brydd, för jag var säker på att Erik (Adielsson) skulle välja innerspåret med Deimos Racing, men han tog tredje i stället. Så då hade jag ett eller fyra att välja på och jag tror att det är lättare att hamna i maskineriet från fjärde.

Men han är knappast med och kör om spets, eller?

– Nej, så snabb tror jag inte han är. Fast det är positioner som avgör mycket i sådana här lopp. Innerspåret är bra, jag tror Deimos Racing tar ledningen och det är ju open stretch så en resa bakom den vore inte fel för oss, säger Fredrik Persson.

Vem vinner Kungapokalen? Spela hos Unibet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V65-tips till Solvalla
Nästa nyhet
Fredag: V65-tips till Solvalla

Fredag: V65-tips till Solvalla

V65 Solvalla 12 maj

Omgången: Solvalla kör veckans V65-trav och spiken är given då jag anser att Vincent Zaz är helt överlägsen och nu ska han vara fräsch! Jag spelar med utgångar som inte är favoriter och det finns potential i systemet med en del tveksamma hårt betrodda hästar. 

Spiken: 6 Vincent Zaz (V65-6) är väldigt kapabel för låga klassen och efter lite renovering är han mer fräsch och då bara vinner han detta lopp!

V65-förslaget är på 1876 kronor.

5-12-8-11-1-2 (6-9)
8/ 9-10-5-1-4-2-7-3 (8-9)
14-7/ 2-6-3-9-4-13 (10-12)
5-10-12-6 (1-7)
9-2-10 (6-3)
6 Vincent Zaz (9-3)

6x1x8x4x3x1 = 576 kr
6x9x2x4x3x1 = 1296

LD-förslag på 1 000 kronor:

9-6 x 700
10-6 x 300

V65-1:

Ranking: A: 5-12 B: 8-11-1-2 C: 6-9-10-7-4-3 

Spetsanalys: Zone Control körs till ledningen efter en bit från lilla springspår. Han har öppnat klart dugligt två gånger i volt och körts till tät.

Loppanalys: 12 The Lucky One fick äntligen vinna lopp senast efter att ha varit nästa-gångare hela våren i princip, han har spurtat bra varje gång men aldrig lyckats vinna. Nu var det spets efter 600 meter och han visade bra moral då han höll undan för det var tuff uppvaktning av betydligt mer härdade Don’t Mind Me hela sista varvet. Nu tillägg och han får komma till slut, men kan greja ny seger då han är bra för klassen.

Jag tippar 5 Zone Control som ska kunna bli riktigt bra med tiden, han är inte olik storebror Digital Ink som inte inledde som en jättestjärna då han var lite komplicerad och första V75-loppet han vann var till 14 gånger pengarna i final i låg klass. Zone Control har inte inlett spikrakt uppåt, han var väl het från ledningen näst senast men visade att han är bra då han höll undan för bra hästar. Från ledningen blir han svårfångad, senast blev det för mycket i dödens efter 11-öppning på 2640 meter.

8 Holdyourhorses blev avhängd från ledarryggen av kanonen Cyber Lane senast i Margareta-lopp och har pausat någon månad, men han har alltså mött hårda djur och är snabb från start. 11 Mr Mayday var mycket fin vid segern men blek senast och har även han pausat och nu lärlingskörd. 1 Infatuated blev det drag på i fredags med bike och barfota men han travade illa och galopperade.

V65-2:

Ranking: A: 8 B: 9-10-5-1-4-2 C: 7-3

Spetsanalys: Boy Hornline är ruskigt startsnabb för sin klass och bara blåste till ledningen efter 100-150 meter från spår 9 i monté och spetsade enkelt före det enkelt från spår 6 och tar spets på nytt.

Loppanalys: Kul montélopp där jag ser 8 Boy Hornline som draget! Han är en bilförare som brukar ta ledningen oavsett spår i monté och ska göra det igen trots spår 8. Han var totalt överlägsen från ledningen för sadel näst senast då Jennifer Persson lämnade dem sista 500 och hästen vann med 50 meter – eller det var vargtjut till övriga som referent Robert Karlsson uttryckte det! Han sprang 12,9 på kort för sulky senast och att växla disciplin brukar vara positivt för moralen. Spetsdrag och utgång!

9 Neutron Broline är kapabel så det räcker, men bäst från ledningen då han inte gärna går förbi. Nu är det första starten i monté och han har duktiga Ivehag på ryggen och är tidigt motbud.

10 Twin’s Vici Lime var bra från ledningen vid segern, men hoppade senast men kom tillbaka bra och duger bra i dessa gäng men nu blir det ingen ledning. Spännande i monté är även 5 Axel Wadd som segrat åtta lopp i karriären och inledde starkt hos Djuse. Tänder till för monté?

V65-3:

Ranking: A: 14-7 B: 2-6-3-9-4-13 C: 10-12-5-11-1  

Spetsanalys: Il Nostro, Dreamlady Glatigne och Happy Ours gör upp om ledningen, jag säger Il Nostro om kusken vågar testa att svara för hästen spetsade i 09-öppning från spår 8 i Visby förra året. Dreamlady Glatigne kördes till spets efter 150 meter näst senast, och borde hålla ut Happy Ours även om den är något snabbare.

Loppanalys: 14 Tough Cookie vann Treåringseliten för ston under Elitloppet för två år sedan och är en mycket kapabel liten märr, och nu har hon hittat tillbaka till formen. Hon har sett strålande ut och gått vassa lopp. Vid segern var det fränt intryck på henne då det var full spänst över mål på 12,3 och senast svarade hon för minst sagt stark upphämtning efter att ha dummat sig bakom bilen och tappat massor. Över mål låg Örjan och drog i henne bakom hästar med gott om sparat och det formintrycket gick inte av för hackor. Bra chans trots läget och utgång!

Jag måste ändå dubbla utgången med för 7 Västerbo Realworld som kan utmana med lite glid och mindre glid för Cookie. Upploppet senast var av mycket bra märke där hästen avslutade klart bäst av alla bakom undflyende tätduo som då redan var i mål och det såg väldigt spänstigt ut.

2 Il Nostro är lite kul på läget, det blir spets eller ledarryggen och jag hoppas på ledningen. Höll bra där senast han kördes i tät i somras där kapable Don’t Mind Me klev runt på Visby och öppningen var rejäl för Nostro. Höll bra i spåren senast och borde vara laddad för detta.

V65-4:

Ranking: A: 5-10-12 B: 6-1-7-11-15-9-13 C: 14-8-3-8-4-2 

Spetsanalys: Sundbo Lilja har tagit ledningen alla sju försök med framspår och man släppar knappast till någon på start i alla fall.

Loppanalys: 12 Alle Cash är en kapabel men konstig häst som har säregen stil och hon fungerar klart bäst på innerspår då hon hänger töm annars i spåren. Att det var kallt senast mot bra hästar och spår 12 kändes inte oväntat och hon hoppade. Nu har hon fått pusta, men från innerspår på tillägg kan det lätt strula och hon måste garderas som favorit.

5 Milady Amok gör spännande debut i ny regi och Larsson har fått till liknande hästar bra tidigare. Hon kan springa  Milady och det borde gå att förbättra henne en hel del mot senaste loppen. Enda segern togs från ledningen för nästan exakt ett år sedan, på lätta fötter på 15,5 i sitt livs tredje start så det är en talang.

10 Unbearable kördes väl defensivt senast och gick inte tom och kan komma iväg snabbt från springspår med Örjan – hon var snabb då hon hade springspår tidigare och kanske till och med körs till ledningen med bara fyra på start?

6 Dacia Scoop sprang 13-tid senast och sänkte rekordet men hon mötte snabbare hästar som satt i spets och ledarryggen och hon är intressant med lopp i sig i nya regin sedan Jansson tagit över träningen då tidigare tränaren blev sjuk.

V65-5:

Ranking: A: 9-2-10 B: 6-3-8-5-1-7 C: 4

Spetsanalys: Unexpected och Rorry Bris är snabbast och har spetschans trots spår längst ut. Kan och vill Adielsson ta emot med Violett Hill? Över 2640 meter borde han söka ryggar med lite vass häst.

Loppanalys: 2 Donners Am ser ut som något extra, han är välbyggd och mycket rejäl. Senast krossade han ledaren och då Triple Crown såg ut att blåsa förbi på upploppet satt Linderoth bara och inåkte och Donners vann med till synes gott om sparat. Det var maffigt intryck! Kanske kan han glida fram och överta och har bra chans.

Jag är dock svag för 9 Undies som kan mycket även han och jag går på honom då favorit-favorit på LD känns väl färglöst. Undies har inte riktigt fått till det, men visade att han kan mycket i vintras vid snygga vinster. Gick bra i skymundan på V75 i Mantorp och senast laddad en bit ner i Kungakvalet och Örjan trodde han kunde dyka ner på dubbla open, men där var fullt och då pressade han inte hästen som såg väldigt stark ut före den incidenten. Jag tror att han kan fälla dem i lilla fältet och spikar på LD!

Jag betalar för 10 Rally Esset som var väldigt bra vid segrarna då han visslade till mot bra hästar, och att han inte var som bäst senast i Kungakvalet kanske berodde på att han öppnade med honom? Lillspel på DD.

V65-6:

Ranking: A: 6 B: 9-3-12 C: 1-5-4-7-2-8-10-11

Spetsanalys: Maclemore har tagit ledningen två gånger i bra öppningar och gör det igen tror jag. Borde släppa till Vincent Zaz.

Loppanalys: 6 Vincent Zaz är mycket kapabel, och hade han inte tappat travet allt mer på V75 senast skulle han utmanat vinnande National Prince rejält över upploppet för han var stark vad gäller krafter då han klev fram i dödens 700 kvar men det gick inte att hålla honom i trav. Han är uppfräschad efter det och ska vara fräsch nu, och att han är bra visade han vid de två raka segrarna 2017 då han var helt överlägsen och bollade med vettiga hästar. Det är troligt att han kan överta ledningen efter 300-400 meter, men han vinner detta från dödens om han bara travar bättre.

Bäst av övriga är 9 Utmost som höll bra senast bakom fine Sete via grovjobb och han sprang 14,6 full väg före vilket duger bra här.

3 Maclemore var bra vid spetssegrarna där han visade rätt inställning, men senast hoppade han då bilen släppte. Vincent är för bra, och den ryggen borde Elias vilja få.

Tipsredaktör: Mattias Ludvigsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Beslutet: Lannem Silje siktas mot comeback
Nästa nyhet
Beslutet: Lannem Silje siktas mot comeback

Beslutet: Lannem Silje siktas mot comeback

Nu är det bestämt. Lannem Silje ska laddas mot en comeback på tävlingsbanan. Nästa vår hoppas Ola Skrugstad att monsterstoet ska vara tillbaka.

Det var i början av oktober 2015 som Lannem Silje gjorde sin senaste start. Men kanske inte sin sista. Nu är det avgjort att kallblodskanonen ska göra en satsning att komma tillbaka till tävlingsovalerna.

Tillbaka 2018? Foto: ALN

– Om hon bara är hälften så bra som hon varit tidigare år, så får man tillbaka lika mycket som att fortsätta avla. Hon kan kanske konkurrera i ett eller två år till, säger tränaren och ägaren Ola Skrugstad till norska sajten vigga.no.

Efter det att Lannem Silje drabbats av en gaffelbandskada beslöt ägaren att låta henne bli mamma i stället. I april nedkom hon med ett stoföl efter Dotterud Teddy. Skrugstad har därefter övervägt om hon ska fortsätta i aveln eller tränas upp igen.

– Om jag börjar köra henne igen så blir hon inte startklar förrän i februari. Nu ska hon gå med sitt föl till augusti, september och sedan börjar jag, säger han till vigga.no.

”Super-Silje” har, hittills, i sin karriär vunnit 44 av 48 lopp och tjänat 6,7 miljoner norska kronor.

Läs även: Lannem Silje – nu har hon blivit mamma

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Southwind Mozart i en spännande årsdebut
Nästa nyhet
Southwind Mozart i en spännande årsdebut

Southwind Mozart i en spännande årsdebut

Han har inte startat sedan Sprintermästaren i somras, men på onsdag är han tillbaka. Southwind Mozart gör en spännande comeback.

Mozart i årsdebut. Foto: ALN

Jägersro-besökarna får se en intressant återkomst på onsdag. Veijo Heiskanen-tränade jänkaren Southwind Mozart är tillbaka efter tio månaders frånvaro.

Femåringen vann sina fyra första starter för Åbytränaren i fjol, den fjärde var i Sprintermästarens försök där han noterade 1.09,5a. I finalen blev det dess värre galopp.

Onsdagens uppgift är Majpokalen, med 70 000 kronor till vinnaren. Det är Jörgen Sjunnesson som får förtroendet bakom Southwind Mozart.

Loppet innehåller i övrigt flera andra intressanta hästar. Solvato gör en ny start, liksom Västerboonthenews som senast slutade tvåa i Seinäjoki-Race. Comeback efter 1,5 års frånvaro gör här även Deuxieme Picsous.

Här är startlistan:

2140 auto

1 Kash’s Cantab – Joakim Lövgren
2 Tripolini V.P. – Jeppe Juel
3 Solvato – Carl Johan Jepson
4 Southwind Mozart – Jörgen Sjunnesson
5 Västerboonthenews – Johnny Takter
6 Uzo Josselyn – Stefan Söderkvist
7 Harry Haythrow – Peter Untersteiner
8 Nok’en Fräkkert – Peter Ingves
9 Standout – René Jonassen
10 Deuxieme Picsous – Johan Untersteiner
11 Flex Lane – Christoffer Eriksson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Melander: "Mycket fortare går inte att springa"

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson