Månprinsen A.M. gör årsdebut i Bollnäs på fredagen och den svenska kallblodskungen står inför en ny intressant säsong. Tränaren drömmer om ett möte med Lannem Silje i sommar.

Månprinsen A.M. hade en stark säsong även i fjol, vann sju av sina tolv lopp och avslutade med tre raka. Den här fredagen gör den svenske stjärnan årsdebut och första starten på tre månader då han med sin tränare Gunnar Melander intar Bollnästravet.

Men tankarna är redan på vad som kan vänta längre fram. I en intervju med norska Equus, berättar Melander att han och ”Prinsen” hoppas få stöta ihop med ”Super-Silje” längre fram på säsongen.

– Jag tycker det är väldigt roligt att Lannem Silje är tillbaka. Hon är en riktig reklamhäst för sporten. Jag ser fram emot en duell mot henne igen, gärna i ett världsrekordsförsök på Åby, säger Gunnar Melander till Equus.

Fredagens race i Bollnäs är ett försök till Dubbelcupen, vars final körs på Romme den 1 april. Kvalar Månprinsen in där blir det nästa start, varför en start på Klosterskogen i påsk, dit Lannem Silje siktar, inte lär bli aktuell. Men ett möte de båda giganterna emellan, sker förhoppningsvis i slutet av maj.

– Ja, det hoppas jag, så länge båda hästarna är i form så blir kanske den första möjligheten blir i Elitkampen på Solvalla, säger Gunnar till Equus. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Två amerikanska listhingstar fick toppbetyg

Två amerikanska listhingstar fick toppbetyg

Den i förra veckan genomförda avelsvärderingen har kompletterats med ett antal listhingstar. Bar Hopping och What the Hill bedömdes båda ha mycket högt skattat avelsvärde.

Det var förra veckan som vårens avelsvärdering hölls på Solvalla. I samband med det bedömde nämnden även åtta i utlandet stationerade hingstar, som vill verka även i svensk avel; så kallade listhingstar.

Två av dem fick betyget mycket högt skattat avelsvärde. Det rör sig om fjolårets treåringstopp What the Hill som förvisso diskades som måletta i Hambletonian, men som vann Canadian Trotting Classic och Breeders Crown samt som tvååring Peter Haughton.

Mycket högt värde fick också femårige Bar Hopping, som i regi Jimmy Takter tillhörde sin kulls bästa med segrar i Canadian Trotting Classic, Breeders Crown och Zweig Memorial.

Du kan läsa mer via travsport.se. här.

Mycket högt skattat avelsvärde:
Bar Hopping
What the Hill

Högt skattat avelsvärde:
Cash And Go
Eridan
Walner
Victor Gio

Medelmåttigt skattat avelsvärde:
Captain Sparrow

Lågt skattat avelsvärde:
Butler

Resultat ej klart:
Cash Gamble

Läs även: Perfect Spirit fick högst poäng vid avelsvärdering

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inför V75: "Heders-Harry" jubilerar (?) i Norge
Nästa nyhet
Inför V75: ”Heders-Harry” jubilerar (?) i Norge

Inför V75: ”Heders-Harry” jubilerar (?) i Norge

Ingen häst har blivit mer synonym med V75 än publik-favoriten Harry Haythrow. Om tolvåringen på lördag gör sin 100:e eller 101:a start på V75, bryr sig tränaren Johnny Johansson egentligen inte om – det är i vilket fall debut i Norge.

Harry Haythrow, eller ”Heders-Harry” som han gärna kallas, är en fin reklampelare både för svensk travsport och för flaggskeppet V75. Hans 69 raka starter på V75 får bedömas som ett synnerligen svårt rekord att slå – och han är ännu i allra högst grad aktiv, tolvåringen.

För två veckor sedan gjorde Harry Haythrow årsdebut, hemma på Halmstadtravet i Gulddivisionen. Det slutade med ett godkänt femtepris, en bra comeback.

– Det är bara bra med honom, tycker vi. Hästen var bättre än vi hade förväntat oss senast. Peter (Untersteiner) tyckte han var en fröjd att köra. Om han hade gjort ett dåligt lopp där, så hade vi sagt att det nog varit hans sista start, men nu får han starta på ett tag, säger ägaren och tränaren Johnny Johansson till travnet.se.

Och tur är väl det, att Harry tävlar vidare. När han på lördag är en av hästarna i Steinlagers Äreslopp då V75 avgörs på Momarken, gör han faktiskt sitt första besök i Norge. Dessutom blir det jubileum – Harry Haythrow gör den 100:e starten på V75.

…Även om det råder delade meningar om det. Först var tanken att den senaste starten var nummer 100 men Johnny och Svensk Travsport hade olika åsikter. Ett Klass 2-försök på Vaggeryd 2010, men som inte ingick på V75, räknades inte officiellt av förbundet.

– Ja, i min bok gör han sin 101:a start på V75 på lördag, men stockholmarna har lite andra synpunkter på det. Jag fick i ett mejl faktiskt bekräftat att det där loppet räknades, men jag skiter i det där nu, säger Johnny som fortsätter:

– Jag var lite besviken först, med tanke på att han skulle hyllas hemma på Halmstadtravet men det ordnade banan och ”Molle” genom ett eget initiativ, så det blev ju bra ändå.

133 starter och 14 segrar, drygt 4,7 miljoner kronor, har det blivit för ”Heders-Harry” till dags dato. Den absoluta merparten av starterna alltså på V75. Johnny Johansson vet vilket som han tycker har varit det roligaste minnet.

– Det roligaste var segern i Gulddivisionen i Halmstad 2016, han slog Spring Erom till slut. Men han fick ett perfekt lopp den dagen och det var kanske inte det vassaste motståndet, så det var ju inte den prestationsmässigt bästa insatsen.

Vilken var det då?

– Jag skulle säga att det är framför allt två. När han vann på Åby tidigt på våren 2014 och bara svepte dem över bortre långsidan, det var en riktig ”Svanstedtare” och han slog riktigt bra hästar, Sanity och Raja Mirchi var ju med, säger Johnny och berättar vidare:

– Och så var det den där andraplatsen i Prins Daniels lopp i Gävle i maj 2013. Hade det loppet varit några meter till hade han nog fått sin plats i Elitloppet då, men nu fick ju Nahar som vann den i stället…

Harry Haythrow har startat regelbundet sedan debuten som treåring, han är inne på sin nionde säsong på tävlingsbanan, men tvingades till ett lite längre uppehåll efter en start i Copenhagen Cup 2014.

– Ja, det var då han fick problem med halsen och vi fick reda ut det där. Han var på toppen av sin karriär innan det men fick svårt att komma tillbaka till samma nivå efter det, han får halsinfektioner emellanåt sedan dess. Det där sinkade hans karriär en del, men han har kommit rätt så långt ändå.

Vad händer med Harry sedan, när karriären slutligen är över?

– Tanken är att vi ska rida in honom. Om han ska vara kvar här hemma hos oss eller flytta till någon annan som kan ha honom som ridhäst kontinuerligt, det vet vi inte än, men han får en fin pension.

Slutligen, kan han vinna på lördag?

– Nej, men det tror jag faktiskt inte. Det skulle vara om han fick en jävla klaff, Johan Untersteiner bestämmer sig för att köra från start och han hittar ned i banan och allt löser sig. Men, nej, B.B.S. Sugarlight och några andra är nog för bra, helt enkelt.

Men det kanske inte är det viktigaste heller?

– Nej, det är kul att bara få vara med, för en amatör att vara med att tävla på en lördag, det är inte dåligt det, avslutar Johnny Johansson. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Innan USA-resan: En start till för Treasure Kronos
Nästa nyhet
Innan USA-resan: En start till för Treasure Kronos

Innan USA-resan: En start till för Treasure Kronos

Treasure Kronos är snart på väg till USA för att där avsluta sin karriär – men en start till på svensk mark blir det. Jägersro väntar på tisdag.

Sexåriga Treasure Kronos, med nästa fem miljoner på kontot, är på väg mot Nordamerika för att där avsluta sin säsong för att en avelskarriär sedan ska ta vid. Nästa helg lyfter flyget till USA – men hon hinner med en start i Sverige till först.

Jerry Riordan-träningen finns nämligen med i startlistan till Vårpokalen som avgörs på Jägersro den här tisdagen. Sex hästar finns med i loppet, där inkluderas även stallkamraten Sylvester America som ska slå Tresaure Kronos följe över Atlanten. (Foto: ALN).

Här är startlistan:

2140 auto

1 Pillevallas Krabat – Henriette Larsen
2 Let it Happen – Wilhelm Paal
3 Radieux – Lutfi Kolgjini
4 Tosca Victory – Conrad Lugauer
5 Treasure Kronos – Christoffer Eriksson
6 Sylvester America – Chirstian Fiore

Läs även: Treasure Kronos avslutar karriären i Nordamerika

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Klar för en ny start: Tekno Odin tar nya tag
Nästa nyhet
Klar för en ny start: Tekno Odin tar nya tag

Klar för en ny start: Tekno Odin tar nya tag

Tekno Odin har laddat om batterierna och aviserar en ny start. Kommande tisdag gör han och Öystein Tjomsland ett besök på Forus.

Kallblodseminensen Tekno Odin var tillbaka i tävlingsselen igen i Lars Laumbs lopp på Bjerke för en månad sedan drygt, men galopperade då och slutade femma.

Nu är tioåringen med tio miljoner på kontot redo igen. På tisdag tar man en tur till Stavanger-banan Forus för nästa uppgift. Blott fyra hästar möter upp Tekno Odin i loppet med 24 000 norska kronor till vinnaren. (Foto: ALN).

Här är startlistan:

2040 volt

1 Solör Svarten – Geir Gudmestad
2 Spik Mollyn – Pål Buer
3 Åspe Viktor – Gunleif Tollefsen
2060 meter
4 Vertigo Prins – Svein Ove Wassberg
2080 meter
5 Tekno Odin – Öystein Tjomsland

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V86: Johan Untersteiner i segerform - vann fem

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson