Linus Boy avslutade bäst

Det blev en riktigt rafflande avslutning på travåret. En ordentlig spetskörning passade Linus Boy som hand i handske. För Rikard N Skoglund avgjorde Timo Nurmos-hästen till seger i året sista lopp.

Decenniets sista travdag avslutades på Axevalla, med multijackpot på V75 och allt avgjort på den ”riktiga” starttiden 15.00. Decenniets sista travrace på svensk mark blev också en riktigt rivig historia. Linus Boy profiterade på det tuffa utgångstempot.

En ordentlig körning mellan favoriten Reverend Wine och utmanande Southwind Feji vanns av den förstnämnde som kunde sätta sig till rätta i spets. Men priset var 1.10 första halvvarvet – och det var ett för högt pris visade det sig. Rikard N Skoglund kunde låta Linus Boy följa i ryggar 700 meter kvar, satte in attacken för fullt ur sista sväng och avgjorde säkert i spurten före likaledes kvickt avslutande Aron Palema och ledaren. 1.14,2a/2140 noterade vinnaren.

Jepson fixade championatet

Carl Johan Jepson ordnade sitt fjärde raka kuskchampionat på Axevalla. Inför dagen låg han på lika antal segrar med André Eklundh, men med fler andraplatser. Jepson tog kommandot då han satte dit Magnus Dahlén-tränade Alhambra Mail – som här noterade sin femte raka. Det treåriga stoet gick i rygg på hårddragande Daisy Cash, men avgjorde knappt från vinnarhålet över upploppet på 1.13,7a över 1640 meter. Daisy Cash diskades för galopp över mållinjen som tvåa.

André Eklundh kontrade emellertid kort senare. Som segervapen använde han den av Adrian Kolgjini tränade The Gambler som klev fram mot dödens med varvet kvar, pressade sig till ledningen in mot den sista svängen sedan vann mycket lätt. En fin prestation av fuxen på 1.15,4a/2140.

Jepson var sedan nära segern även med favoritspelade Högstenastalldräng, men fick se sig besegrad som tvåa efter ett starkt lopp i dödens sista varvet. Kim Eriksson satt bakom Sibylle Tinters Payet som avslutade allra kvickast på innerspåret över upploppet och vann på 1.15,5/2640.

Kryddstark spetsvinnare

Att Jasmine Ising-tränade Green Mamba håller toppform visade stoet när hon för Rikard N Skoglund tog året sjätte seger. Green Mamba fick överlämna ledningen åt Vikens Fingerprint efter halvvarvet men hittade loss in på upploppet – och bara försvann ifrån. Överlägsen seger efter flygande avslutning på 1.15,5/2160.

Tabasco C.D. flög till spets trots spåret längst ut bakom vingen – och så mycket svårare var det faktiskt inte. Kaj Widell fick i sulkyn bakom den Stefan Granlund-tränade treåringen dämpa tempot i spets och höll kommandot mycket enkelt hela vägen till mål på 1.15,4a/2140.

Hannu Korpi fick fira nyårsafton på Axevalla med seger. Bakom duktiga Grainfield Aiden bytte han ut femte utvändigt mot rygg i tredjespår varvet kvar, sände på själv via fjärdespåret i sista svängen och fångade in den länge ledande M.T. Nordic Spirit strax före mållinjen. 1.15,0/2160 var vinnartiden.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Travåret 2019

Travåret 2019

Det är dags för ett nytt år – och ett nytt decennium. Men det är samtidigt tid för att blicka tillbaka på det år som varit. Vilket är ditt starkaste minne från det gångna travåret? Vi listar några av 2019 års mest minnesvärda händelser i travets värld.


Årets avsked

Visst, det skulle bli hans avskedsföreställning, det visste vi. Men kanske inte att det skulle sluta på det sättet som det gjorde. Readly Express vann sitt försök i Elitloppet men i provstarten inför finalen förstod alla att något inte stod rätt till. En trasig hov stoppade det som skulle bli den sista triumfen för en av våra största stjärnor. Björn Goops tårar när han en sista gång vände upp Readly Express inför Solvallas publik var talande för vad de flesta kände, men ögonblicket blev samtidigt ett av de värdigaste som setts på en travbana. Readly Express gjorde bara 37 starter men hann på dem med att vinna Kriteriet, Derbyt – och Prix d’Amérique. Fast han kom att fortsätta att slå rekord även efter det att tävlingskarriären var avslutad; 97 var det högsta poäng som någonsin delats ut vid avelsvärdering.


Årets vinstrikaste

Propulsion är onekligen ett fenomen av mycket sällan skådad art. Precis som förra året kan han se tillbaka på en säsong som Sveriges vinstrikaste travare. Med bred marginal. Förra året kom han upp i magiska elva miljoner insprunget under året, i år fick han nöja sig med ”godkända” åtta miljoner. Det trots att han inte fick den utdelning man hoppats på i årets två största uppgifter, Prix d’Amérique och Elitloppet. ”Proppen” vann ändå på sina tio starter fyra lopp med en miljon kronor eller mer i förstapris. Olympiatravet följdes av Norrbottens Stora Pris, titelförsvar i Åby Stora och sedan också guld i Trotting Masters. Totalt har Propulsion i sin karriär travat in 31 miljoner kronor, men det bästa av allt är – att tävlingskarriären är långt ifrån över ännu.


Årets Bazire-triumf

Readly Express gjorde sitt bästa, sitt allra yttersta, för att försvara sin titel i Prix d’Amérique. Men mot Jean-Michel Bazires armé fick han motvilligt ge sig i de sista stegen. När fältet stormade in genom den slutsvängen på Vincennes den sista söndagen i januari, hade Readly Express gjort jobbet utvändigt om Davidson du Pont och slog klorna i ledaren när upploppet nåddes. Men bakom fanns ytterligare två hästar från Bazires stall. Norske uppstickaren Looking Superb såg ett kort ögonblick ut att stå för skräll men ännu längre ut kom ”chefen” själv. Jean-Michel Bazire måttade in sin ballerina Bélina Josselyn på linjen till segern. Den franske giganten tog sin fjärde kuskseger i loppet – hans hästar var etta, tvåa och fyra i mål. Se Prix d’Amérique här.


Årets antiklimax

Elitloppet de senaste åren har på något vis kommit att sluta i antiklimax. I år var inget undantag. Readly Express tvingades att ta farväl redan före finalen. Propulsion fick inte heller den här gången sin efterlängtade seger, då han gjorde kanske sitt enda lite sämre lopp för året när det gällde som mest. Ingen skugga ska för den sakens skull falla över den överraskande vinnaren Dijon. Fast vänta nu, var det inte passgång över mål? Och förresten, hur hade måltvåan Aubrion du Gers egentligen tagit sig ut i andra utvändigt? Var en av dem diskad, kanske båda? Var Makethemark som trea i mål, vinnaren? Domarna valde att fria – kvar stod Dijon och Romain Derieux som vinnare. Den näst största skrällen, enligt oddsindikatorn, i Elitloppets final i historien. Se Elitloppet här.


Årets tragedi

Den 16 juli slog nyheten ned som en bomb. Från Frankrike kom de nästan ofattbara nyheterna att Jean-Michel Bazires världsstjärna, som bara veckorna före slutat som tvåa i Elitloppet, var död. Hästen förolyckades i en olycka då han kolliderade med stallkamraten Cyrano du Pont i ett vanligt träningsjobb. Därmed avslutades alldeles för tidigt en av fransk travsports mest lysande karriärer. Nioårige Aubrion du Gers travade in över 2,5 miljoner euro och vann 46 av 73 starter – men hade fortsatt väldigt mycket ogjort på tävlingsbanan.


Årets framtidslöften

Emilia Leo utsågs (med 80 procent av rösterna) till årets komet vid Hästgalan i början av året. Hennes säsong i år har vida överstigit fjolårets. Över nio miljoner kronor inkört jämfört med fjolårets fem och en halv. Magnus A Djuse var nominerad i samma klass redan i fjol och att det är den fenomenala 19-årigen som tar hem den titeln för 2019 är det nog pengarna tillbaka på. 140 segrar i sulkyn och en bit över tolv miljoner kronor inkört för honom upp bland tio i topp av landets samtliga kuskar under året. Dessutom blev han för första gången kuskchampion på Umåker, som den yngste genom tiderna att lyckas med den bedriften. I april 2020 fyller Magnus A Djuse 20 år.


Årets franska monster

Franska supertravare kommer fram med jämna mellanrum. Den senaste i raden är Face Time Bourbon. Ready Cash-sonens uppvisningar på travovalerna under säsongen har tillhört årets bästa minnen. I oktober lämnade han också hemlandet för att resa till Finland; på Vermo detroniserade han fullständigt motståndet till en oförglömlig seger i Europaderbyt. Med fem raka segrar i bagaget och 18 på 21 starter totalt, går han om ett par veckor ut som stor favorit i Prix d’Amérique. Fransmännen i det närmaste förväntar sig seger. Tränaren Sébastien Guarato var den senaste att vinna Prix d’Amérique med en femårig häst. Det var Bold Eagle. Guarato menar att Face Time Bourbon är ännu bättre.


Årets svensk i USA

Trots att legendariske Jimmy Takter dragit sig tillbaka har framgångarna för de svenska tränarna i Nordamerika knappast avtagit. Tvärtom, och det största namnet är den 27-årige Marcus Melander. På blott fem år som tränare ”over there” har han kommit att utvecklas till en av USA:s främsta. Melanders treåringar kom att dominera helt under säsongen i Nordamerika – även om segern i det allra största loppet Hambletonian får vänta tills vidare. Greenshoe har slutat tävla för att i stället gå till en hyperintressant framtid som avelsmatador. Men Green Manalishi tävlar vidare i Sverige nästa säsong och kanske, kanske, blir Gimpanzee en av Elitloppets stora utropstecken till våren? Se Hambletonian här.


Årets Power

Vilken häst som blev årets treåring i Sverige när väl säsongen sammanfattas råder är det inga tvivel kring. Allt eftersom året gick växte Power fram som kungen av den treåriga kullen. Något som också kröntes med en vattentät seger i Kriteriet efter det att Robert Bergh gjort ett tidigt resolut och vinstgivande drag. Det hade gått nitton år sedan Bergh vann Kriteriet senast med Hilda Zonett, nu var han överst på tronen igen i denna sin fjärde Kriterie-triumf i karriären. Power travade därmed in över fem och en halv miljon kronor under sin första säsong på tävlingsbanan. Fortsättning följer.


Årets segerrad

Efter en framgångsrik tävlingskarriär med Frankrike som bas och storloppsegrar bland annat i Prix du Luxembourg och dubbla triumfer i Kymi Grand Prix vände Spaniens största stjärna Trebol åter till hemlandet som tioåring. Men som pensionär skulle han lägga grunden till travhistoriens längsta segerrad. Trebol staplade segrar på rad i den enkla konkurrensen i den spanska övärlden. Under en period om två år och en månad segrade Trebol i 56 raka segrar och passerade därmed Järvsöfaks förra ”världsrekord” på 43 raka. I oktober bröts rekordsviten – men har nu återupptagits. Tolvåringen står för närvarande med tre raka. Totalt har hästen vunnit 91 av 155 starter och tjänat drygt 7 miljoner kronor.


Årets vänta bara till nästa år

Väldigt sällan har ett råämne som Campo Bahia skådats på en travbana. Trots att han bara gjort tretton starter hittills i karriären och olyckligt misslyckades i säsongens absolut största mål, Derbyt, är den snart femårige travaren hästen på allas läppar i trav-Sverige. Året hade kunnat sluta på bästa tänkbara sätt; i vad som kanske var årets duell hade Campo Bahia greppet när man travade in på upploppet mot franska fenomenet Face Time Bourbon – då galoppen kom. Hur den duellen annars hade slutat får vi, som det heter, aldrig veta. Eller så får vi kanske det om säg så där lite mer än ett år? Tränaren Conrad Lugauer har redan börjat fila på framtidens Prix d’Amérique-planer…

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Who's Who vänder hemåt
Nästa nyhet
Who’s Who vänder hemåt

Who’s Who vänder hemåt

Äventyret i Frankrike blev inte alls vad man hoppats på för Who’s Who. Efter fallet senast i Prix Ténor de Baune vänder den femårige stjärna hem mot Sverige igen.

Who’s Who, som vann Derbyt som fyraåring och Jubileumspokalen i somras, var tänkt som vinterns stora svenskfödda hopp inför Prix d’Amérique. Men efter tre starter på Vincennes har Who’s Who kammat noll. Efter starter i de två första B-loppen stod Who’s Who heller inte att känna igen i Prix Ténor de Baune dagarna före jul, och slutade långt ned i det slagna fältet.

”Vi kommer igen”

Därför avbryts nu Frankrike-satsningen för Who’s Who. Hästen vänder hem mot Sverige igen för att här genomgå en grundlig undersökning. Det berättar tränaren Pasi Aiko för SportExpressen.

– Det är ändå djur vi håller på med. Det är inte alltid som det går på i ett spår och med honom har det faktiskt gjort det hittills. Han har gått riktigt bra nästan alltid hittills. Att det blev en plump nu, det är inget att gråta över. Vi kommer igen, säger Pasi Aikio till SportExpressen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Melander - årets tränare
Nästa nyhet
Melander – årets tränare

Melander – årets tränare

Efter de stora framgångarna under 2019 har Marcus Melander utsetts till årets tränare i USA. Dessutom erhåller Anders Ströms stall Courant utmärkelsen årets ägare.

Marcus Melander tar för sig allt mer som tränare i Nordamerika och 2019 blev särskilt framgångsrikt för den 27-årige svensken. Hans stall sprang under året in 5,4 miljoner dollar (cirka 50 miljoner kronor) vilket placerar honom som Nordamerikas fjärde vinst-rikaste tränare under året.

Marcus Melander, som i fjol fick titeln Rising Star Award, en motsvarighet till årets komet, har därför i år erhållit en ännu ädlare utmärkelse av United States Harness Writers Asscocation (USHWA) – den som årets tränare i USA. Det skriver US Trotting News.

Ström blev årets ägare

En starkt bidragande orsak till Melanders framgångar är den treåriga demontrion Greenshoe, Green Manalishi och Gimpanzee, samt den tvååriga Hypnotic Am. En gemensam nämnare bakom de fyra hästarna är att de helt eller delvis ägs av Anders Ström, mannen bakom stall Courant. Han prisas med utmärkelsen årets ägare.

Dessutom kungör USHWA att titeln årets kusk går till Dexter Dunn. Den nyzeeländska kusken har haft en strålande säsong i sulkyn i år, har kört in 12 miljoner dollar, och landar som Nordamerikas tredje vinstrikaste driver under året.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Very Kronos gör comeback - på Vincennes
Nästa nyhet
Very Kronos gör comeback – på Vincennes

Very Kronos gör comeback – på Vincennes

Snabbfotade Very Kronos är redo för comeback. Årets första start görs på årets första dag – när den nyblivne sexåringen provar lyckan på Vincennes kolstybb.

Svante Båth-tränade högkapable Very Kronos, med 14 segrar på 25 starter, har vi inte sett på banan sedan i slutet av september. Nu gör Ready Cash-sonen comeback. Den sker vid Vincennes tävlingar på nyårsdagen. Very Kronos har tävlat på fransk mark två gånger tidigare – med en seger som resultat.

Adielsson i sulkyn

Onsdagens uppgift är ett lopp för fem- och sexåriga hästar där 26 550 euro väntar på vinnaren, som vanligt är det Erik Adielsson som vaktar tömmarna bakom Very Kronos. Han ställs mot bland andra Tomas Malmqvist danskfödde Confidence (med Björn Goop i sulkyn) samt landsmannen C.D. som finns i träning hos Jean-Michel Bazire.

Här är startlistan:

Prix d’Angoulême, 2100 auto:

1 Fun Quick – Yoann Lebourgeois
2 Fuego de Houelle – Adrien Lamy
3 Eliséo – Alexis Prat
4 Elnino Montaval – Gabriele Gelormini
5 Fotxtrot Sea – Cédric Mégissier
6 Florida Sport – Patrick-Joël Pascual Lavanchy
7 Confidence – Björn Goop
8 Fairplay d’Urzy – Jean-Michel Bazire
9 Favorite Fligny – Sylvain Dieudonné
10 C.D. – Romain Congard
11 Eveil du Châtelet – Benoît Robin
12 Very Kronos – Erik Adielsson
13 Empire City – Nicolas Roussel
14 Rebella Matters – Alexandre Abrivard
15 Zahra Mil – Léo Abrivard

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Championat-kollen: Kontio tog årets tredje

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson