Lång avstängning för Lugauer efter Breeders Crown

Det blev ett kostsamt efterspel till Breeders Crown-finalerna i Eskilstuna för Conrad Lugauer. Tränaren dömdes till totalt 64 000 kronor i böter samt en månads avstängning på grund av olämpligt uppträdade.

Det gick hett till bakom vinnaren Eagle Eye Sherry i söndagens Breeders Crown-final för treåriga ston. Jägersrotränaren Conrad Lugauer, som körde hästen Maggiore, tilldömdes 16 000 kronor i böter och fem dagars avstängning för felaktigt bruk av körspö, men fick också ytterligare 48 000 kronor i böter samt en månads avstängning för vad som rubriceras som olämpligt uppträdande.

Körde ikapp och tacklade

Orsaken till den saftiga domen var att Lugauer efter mål kört ikapp, skrikit på och tryckt Carl Johan Jepson bakom hästen Hill’s Angel av banan. Ett uppträdande som domarna såg hårt på.

– Efter mål jagade Conrad Lugauer ikapp Carl Johan Jepson, skrek, viftade och tryckte honom av banan med en tackling. Funktionärerna på banan uppfattade det hela som väldigt otrevligt, säger riksdomaren Jan Törnqvist till Trav 365.

Upprinnelsen till händelsen var en situation cirka 700 meter från mål, där Carl Johan Jepson med Hill’s Angel går ut i tredjespår framför ekipaget Conrad Lugauer och Maggiore. Något som den senare uppfattar som snäv körning. Båda hästarna slutade som oplacerade.

Var förbannad på Jepson

– Jag tycker att straffet är överdrivet. Jag var förbannad på Jepson över en situation där jag tycker att han körde fult mot mig. Han gick ut alldeles för sent och tryckte ut mig i fjärdespår. Efter loppet åkte jag ikapp och skällde på honom för att jag inte tycker att det han gjorde var okej. Jag körde också in min vagn i hans vagn och det var absolut inte okej gjort av mig. Det är något jag vill be om ursäkt för, säger Conrad Lugauer till Travronden.

Någon bestraffning utdelades inte mot Carl Johan Jepson. Conrad Lugauer kan överklaga sin dom.

Läs även: Breeders Crown: Hail Mary kullens kung

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Hail Mary kullens kung

Hail Mary kullens kung

Hail Mary är utan tvivel kungen i kullen – Derby-vinnaren lekte från spets. Eagle Eye Sherry följde upp Oaks med ny storseger. Dubbel glädje för Daniel Redén sedan både Mister Hercules och Milady Grace bärgat varsin final. Det bjöds härlig sport i Eskilstuna när Breeders Crown kördes.

Om det rådde någon tvekan tidigare, är det nu definitiv avgjort. Hail Mary (e. Googoo Gaagaa) är kungen bland de fyraåriga hingstarna och valackerna. Robert Berghs Derby-vinnare blixtrade till spets och var aldrig i någon förlustfara i Breeders Crown-finalen. Det här var hästens 17:e seger i 20:e starten.

– Det var ju fantastiskt. Han bara smällde till ledningen och med den spänsten som han visade upp i dag, så förstod man ju att det skulle bli svårt för de andra. Han får göra något lopp till och vi tänker på Critérium Continental senare, sa Robert Bergh i ATG Live.

”Förstod det skulle bli svårt för de andra”Robert Bergh i ATG Live

Han är riktigt startsnabb också, visade Hail Mary. Per Lennartsson hade uppdraget att köra fantomen och gjorde inga misstag. Hail Mary smackade till spets, varvade på 1.12 och någon av motståndarna skulle aldrig komma i farlig närhet. Brother Bill gjorde en heroisk insats, som inledde attacken först i tredjespår redan 900 kvar och höll till andrapriset före Guzz Mearas som alldeles för sent fick fritt från vinnarens rygg. Power, placerade djupt ned i kön, avslutade friskt för att knipa fjärdepriset. Hail Mary vann på tangerade löpningsrekordet 1.11,5a/2140 och lade ytterligare 1,6 miljoner till segerkontot. Vinnaren är uppfödd av Jörgen Sjunnesson och Holger Gustavsson, ägs av Stall Mary och stolt skötare är Charlotte Andersson.


Mister Hercules fick sin revansch

Han var en av favoriterna inför Kriteriet men missade att kvala in till finalen. I Breeders Crown för de fyraåriga hingstarna och valackerna kom en skön revansch för Mister Hercules (e. Trixton). Talangen från Daniel Redéns stall vann lekande lätt efter att ha försvarat innerspåret.

– Jag är otroligt stolt över den här killen, att han får visa hur bra han är. Det är en otrolig talang. Han hade en liten dipp ett tag, men har studsat tillbaka nu. Vi plockade av skorna i dag och tog en chans, det är en fantastisk kull det här, sa Daniel Redén i ATG Live.

”Är otroligt stolt över den här killen”Daniel Redén i ATG Live

En av de svåraste konkurrenterna försvann kort efter start, då San Moteur galopperade bort sig. Då blev det enklare för Mister Hercules som enkelt höll upp ledningen för sin driver Örjan Kihlström. Så mycket svårare var det egentligen inte; efter 13,5 på det första varvet var ledaren omöjlig att fånga in. Mister Hercules tog karriärens 7:e seger i den 10:e starten sedan han passerat mål på 1,12,2a/1640, vilket var ett tangerat löpningsrekord. Förstapriset var 1,6 miljoner kronor. Manny Muscle knep andrapriset efter att aldrig riktig fått fritt spelrum från vinnarhålet, Selected News trea efter en rejäl långspurt. Uppfödare av vinnaren är Ecurie Jean-Pierre Barjon, hästen ägs av Stall Zet och skötare är Ninni Gardelin.


Milady Grace ordnade dubbelt Redén

I fjol var det Conrads Rödluva som bärgade guldet, i år var det stallkamraten och Derbystoet-tvåan Milady Grace (e. Ready Cash) som gick vinnande ur Breeders Crown för fyraåriga ston. Dessutom blev det dubbelt för Daniel Redén då Golden Tricks spurtade in som tvåa bakom den vassa vinnaren.

– Det var ruggigt. Hon var riktigt bra. Skulle hon kunna stå emot Golden Tricks till slut också, tänkte jag, men det gjorde hon. Breeders Crown är stort, det är de här loppen som man vill vinna, sa Daniel Redén i ATG Live.

”De här loppen man vill vinna”Daniel Redén i ATG Live

Grande Diva Sisu var hästen som anförde fältet, men fick det hett om öronen när Ganga Bae lade press över sista bortre. Den senare fick greppet när fältet travade in över upploppet men hade inte krafterna att stå emot Redéns duo. Milady Grace, som Örjan Kihlström lämnat tredje utvändigt med drygt 600 kvar, avgjorde på några få steg och höll säkert ifrån sig skarpt avslutande Golden Tricks. Ganga Bae höll starkt till bronset. Milady Grace vann på 1.12,2a/2140 och tjänade 1,6 miljoner kronor. Milady Grace är uppfödd av Snogarps Gård AB, ägs av Ecurie Dicoles och skötaren heter Caroline Närström.


Drottningkronan till Eagle Eye Sherry

Det har varit en riktigt stark höst för Eagle Eye Sherry (e. Bold Eagle). Det eleganta svarta stoet vann överraskande Oaks – nu blev det en mer väntad repris i Breeders Crown för treåriga ston. För sin tränare Björn Goop var hon aldrig i någon segerfara på väg mot sin fjärde raka.

– Hon har avslutat säsongen på ett fantastiskt sätt. Hon inledde lite trevande, men nu har polletten ramlat ned i rätt fack. Det känns alltid lite extra med den här, när vi fött upp själva och varit med hela vägen, berättade Björn Goop i ATG Live.

”Känns alltid lite extra”Björn Goop i ATG Live

Eagle Eye Sherry hade fått innerspåret i finalen och det var ett faktum som Björn Goop såg till att nyttja till hundra procent. Bold Eagle-dottern var riktigt snabb ut och tog problemfritt hand om täten. Därmed var också loppet i hamn, skulle det visa sig med facit i hand. Loaded Maria kom men en pigg avslutning och No Business sköt till då hon sent hittade fritt från vinnarhålet – men det räckte blott till övriga pallplatser. Lätt seger värd 1,6 miljoner kronor för Eagle Eye Sherry som noterade 1.12,6a/2140. Vinnaren är uppfödd av Annika Goop och Henrik Hobik, ägarna är Hold Your Horses in Gothenburg och skötaren är Jenny Nordensson.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fullträff för Forfantone
Nästa nyhet
Fullträff för Forfantone

Fullträff för Forfantone

Ultrastammad och ständigt med i kulltoppen men ändå lite i skuggan. Nu kan det vara dags för Forfantone Am att kliva in i rampljuset på allvar. Femåringen avgjorde säkert i spurten av Smedträffen under en lördag då skrällarna duggade tätt i Eskilstuna.

Tamla Celeber-sonen Forfantone Am vann Breeders Crown-finalen för precis ett år sedan fast har spelat lite av andra violin i år som femåring. Men när Gulddivisionen, också Smedträffen, avgjordes på Sundbyholm under lördagen tog Roger Walmanns högkapable femåring klivet fram. En vass spurt räckte till överraskande viktoria.

– Det är en jättefin häst det här och jag kände i veckan att han var bättre än på länge. Det var roligt att han fick vinna igen. Vi har med vilja varit lite försiktig i år med honom och satsade på att ha honom på topp i Jubileumspokalen, men där bommade vi. Vi hoppas han ska bli ännu starkare till nästa år och då har vi en väldigt bra häst. Jag hoppas han ska kunna vara med i Elitloppet, sa tränaren Roger Walmann i ATG Live.

”Jag hoppas vi kan vara med i Elitloppet”Roger Walmann i ATG Live

Det var Global Welcome som anförde fältet med Hachiko de Veluwe på sin utsida. Den senare stod för en riktigt tapper insats, slog klorna i spetshästen och skaffade sig ett temporärt grepp och gav sig in i en duell med anstormande Heavy Sound. Ingen av dem kunde dock värja sig för Forfantone Am som Torbjörn Jansson liftat med i rygg – och som den sista biten säkert skaffade sig segergreppet. 1.11,7a över 2140 meter skrevs vinnartiden till.

Hachiko de Veluwe kontrade sig starkt tillbaka till silvret, på linje med i vida spår snabbt avslutande Lucifer Lane. Betrodde Zarenne Fas, som gått i rygg på ledaren, förblev kvar utan lucka med mycket krafter sparade.

Speedig Dear Friend skrällvann

När favoriten Mellby Free fick ta över ledningen och avverka första varvet efter 1.16, tänkte nog de flesta att den förstklassiga upplagan av Stoeliten var avgjord. Men Johan Untersteiner hade en annan plan, där han satt perfekt placerad i rygg på ledaren med Dear Friend. När luckan uppenbarade sig in över upploppet plockade Dear Friend fram sina speedresurser – och tog till slut enkelt ned ledarinnan. Den sjuåriga Orlando Vici-dottern tog en överraskande seger, klockad till 1.13,2a/2640.


Dwayne höll undan från ledningen

Dwayne Zet (e. Muscle Massive) testade Breeders-semi senast men var utan chans bakom Hail Mary. När det nu var Klass 1 på programmet i stället, gick det lättare. Daniel Redéns fyraåring fick för Örjan Kihlström överta ledningen efter 500 meter och höll tempot högt framme i täten. Upper Face hittade loss från vinnarhålet på upploppet och blev riktigt närgången i de sista stegen. Men Dwayne Zet höll nosen först över linjen och fick en etta i raden. 1.12,8/2140 var segertiden.


Pappajonnys Ilse tuff från dödens

Hemmaseger i Klass 2 genom Mikael Eriksson-tränade Pappajonnys Ilse (e. Beanie M.M.) som stod för en stenhård insats. Björn Goop avancerade fram fyraåringen mot dödens efter ett varv och därifrån skulle hon urstarkt avgöra. Amorcer Levallo gick ett tungt sista varv ute i spåren och Global Above All störtdök den sista biten – men förbi det kom de inte. Vass vinnare på 1.13,8a/2640.


Västerbo Imtheman hela vägen

Västerbo Imtheman trivs fina fisken i ledningen, det visade valacken i Salatrofén över stayerdistans. Micke J Andersson skötte tömmarna bakom Juhani Partanens tuffing som klev till ledningen direkt och faktiskt aldrig skulle lämna ifrån sig taktpinnen. Ett ryck genom sista kurvan blev vinstgivande – segern blev säker på 1.14,8/3140. Tvåa efter fin spurt Carat de Goutier, stark trea efter en inledande galopp var Global Winner.


Cargo Door – lätt på låg 1.10-tid

Bronsdivisionen avverkades i friskt tempo, 10,5-tempo första varvet. Det passade utsökt för Cargo Door och Mats E Djuse som satt placerad i fjärde par utvändigt. Där kunde man avvakta den slutgiltiga attacken till utgången av sista sväng – och på bara några få steg hade Cargo Door avgjort. Skrällen vann till slut väldigt enkelt och Djuse hann med en segergest på väg mot segern på knivskarpa 1.10,1a/1640. Rommes William Eriksson tränar den fina vinnaren.


Sir Henry stark skräll i Silver

Skrällparaden tog sin fortsättning i Silverdivisionen. Och det var en riktigt fin insats som Sir Henry P. Hill bjussade på. Jörgen Westholm-träningen, som kördes av Rikard N Skoglund, ledde attacken med 700 kvar från mål och fick dra fram storfavoriten Vagabond Bi. Det stoppade dock inte sjuåringen, som säkert fångade in ledande Coogan och lika säkert försvarade sig mot favoriten. 1.12,1a/2140 visade klockan för vinnaren.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Green Manalishi i topp
Nästa nyhet
Green Manalishi i topp

Green Manalishi i topp

Tio hingstar har synats under lupp i Eskilstuna under helgen. Fyra av dem bedömdes ha ett högt skattat avelsvärde. Högst poäng av alla kunde Green Manalishi tillräkna sig.

Under fredagen och lördagen har det hållits avelsvärdering på Sundbyholmstravet i Eskilstuna och resultaten är nu klara. Fyra hingstar bedömdes att ha ”högt skattat avelsvärde” (85-71 poäng) och dit räknas Derby-vinnaren Hail Mary och de båda Elitlopps-hästarna Tae Kwon Deo och Racing Mange.

Allra högst poäng, totalt 83, fick Green Manalishi. Fyraåringen, som tävlade i Nordamerika under sin tid som två- och treåring, kommer att nästa år stå uppstallad i Kanada.

Högst skattat avelsvärde:

Green Manalishi, 83 poäng
Hail Mary, 76 poäng
Tae Kwon Deo, 76 poäng
Racing Mange, 73 poäng

Medelmåttigt skattat avelsvärde:

Classichap, 66 poäng
Antonio Tabac, 60 poäng

Lågt skattat avelsvärde:

Avant Garde, 47 poäng
Every Time Bourbon, 47 poäng
Speed Delicious, 47 poäng
Hayden Hanover, 1 poäng*

*Förklaring för passgångarhingsten Hayden Hanover: Hingstens härstamning och prestationer saknar i princip helt bedömningsbara meriter i trav.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ny plan för Face Time Bourbon
Nästa nyhet
Ny plan för Face Time Bourbon

Ny plan för Face Time Bourbon

Det blir nya planer för Face Time Bourbon. I stället för att starta först i Prix Ténor de Baune blir det start redan på torsdag för den franske stjärnan i sin jakt på ett titel-försvar i Prix d’Amérique.

Face Time Bourbon var stor favorit i Gran Premio della Lotteria för två veckor sedan, men fick där nöja sig med att vara tvåa bakom Zacon Gio. Men redan i nästa vecka får vi njuta av den franske fixstjärnan på tävlingsbanan igen. Tränaren Sébastien Guarato är belåten med Face Time Bourbon som får ett nytt lopp i tävlingskalendern.

Startar redan på torsdag

Från början var planen att inte starta förrän det stora femåringsloppet Prix Ténor de Baune som körs den 27 december, men Face Time Bourbon kommer gå ut i Prix Marcel Laurent som körs på Vincennes på torsdag. Grupp 2-loppet, som är öppet för fyra- och femåringar körs över 2100 meter med bilstart. Efter Prix Ténor de Baune ska Face Time Bourbon försvara sin titel i Prix d’Amérique en månad senare.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Storfavoriten lämnar återbud från Breeders Crown-finalen

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson