Det blir lagom till Elitloppet som Kusk-VM i Sverige startar. Mästerskapet ska avgöras på fem svenska banor under sista veckan i maj.

World Driving Championship, eller Kusk-VM, körs i Sverige i år. Det blir tredje gången som Kusk-VM körs i Sverige och senaste gången var 2001. Nu är det också klart vilka banor och tävlingsdagar som huserar mästerskapet i slutet av maj. Tävlingen inleds på Solvalla under Elitlopps-fredagen och fortsätter med ytterligare ett lopp på lördagen för att sedan turnera vidare till Lindesberg, Rättvik, Eskilstuna och Gävle-travet. Det skriver travronden.se.

Sverige har tidigare aldrig vunnit guld i Kusk-VM och vem som ska representera hemmanationen är ännu inte avgjort, senast det begav sig i Kanada 2017 tävlade Björn Goop för Sverige. De sex främst placerade kuskarna från Kusk-EM i fjol är direktkvalificerade till VM; det handlar om Franck Nivard (Frankrike), Rick Ebbinge (Nederländerna), Eirik Höitomt (Norge), Michael Nimczyk (Tyskland), Mika Forss (Finland) och Rodney Gatt (Malta). Dessutom försvarar Kanadas James MacDonald sin titel och får sällskap av landsmännen Douglas McNair samt Yannick Gingras som tävlar för USA.

Så körs Kusk-VM:

24 maj: Solvalla (fyra lopp)
25 maj: Solvalla (ett lopp)
27 maj: Lindesberg (tre lopp)
28 maj: Eskilstuna (fem lopp)
29 maj: Rättvik (fyra lopp)
31 maj: Gävle (fem lopp)

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Readly Express anmäld till det sista PdA-genrepet

Readly Express anmäld till det sista PdA-genrepet

Readly Express är en av tjugo hästar som anmälts till Prix de Belgique på söndag. Det kan därmed bli titelförsvarens sista prövning innan Prix d’Amérique.

Efter att senast slutat tvåa i Prix de Bourgogne ser det ut att kunna bli en till start innan titeln ska försvaras i Prix d’Amérique för Readly Express. Det stora svenska hoppet är en av de totalt tjugo hästar som kvarstår i kommande söndags Prix de Belgique då anmälningstiden till loppet gick ut på måndagen. Readly Express slutade i fjol trea i Prix de Belgique och det avgörs de närmaste dagarna om det blir start också i år, i vad som i så fall blir hästens sista formputsning inför PdA.

Bold Eagle däremot, kommer inte att finnas med i loppet på söndag. Hästen är inte en av de anmälda och tränaren Sébastien Guarato fullföljer därmed den ursprungliga planen. Andra välmeriterade namn som dock ser ut att finnas på startlinjen i det sista B-loppet är Bird Parker, som vann loppet förra året, Bazires heta duo Bélina Josselyn och Davidson du Pont samt Critérium Continental-vinnaren Eridan.

Fler svenskhästar kan också säkra en PdA-plats. I den preliminära anmälningslistan till Prix de Belgique finns Philippe Billard-tränade Cash Gamble, Peter Untersteiners Carabinieri och Johan Untersteiners båda Dear Friend och Day or Night In. Loppet kan innehålla maximalt arton startande och den definitiva startlistan blir klar på torsdag.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Urlo dei Venti föll tungt i Prix d'Amérique-test
Nästa nyhet
Urlo dei Venti föll tungt i Prix d’Amérique-test

Urlo dei Venti föll tungt i Prix d’Amérique-test

Urlo dei Venti var det stora italienska hoppet inför Prix d’Amérique men vid söndagens test i Bologna lämnade sexåringen inget positivt besked.

Efter att Urlo dei Venti imponerat stort vid seger i Gran Premio Duomo i början av december började man rikta in sig på en start i Prix d’Amérique för den italienska stjärnan. Söndagens Gran Premio della Vittoria på 800-metersbanan i Bologna var menat som ett finslipande test inför en tilltänkt Paris-resa – men beskedet som Urlo dei Venti lämnade var inte vad man hoppats.

Lotteria-vinnaren, som stod med tjugo meters tillägg, kördes av Antonio Greppi fram via spåren för att ta över ledningen efter cirka 800 meter avverkade. Fast in över upploppet hade storfavoriten inte något att sätta emot; krafterna tröt den sista biten och Urlo dei Venti inkom som fyra bakom vinnaren Talisker Horse körd av Roberto Vecchione. Vinnaren noterade 1.14,9/2460 meter medan Urlo dei Venti klockades till 1.14,5 med tjugo meter längre att trava.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tisdag: V64-tips till Solvalla
Nästa nyhet
Tisdag: V64-tips till Solvalla

Tisdag: V64-tips till Solvalla

Solvalla V64

Omgången: Då var det tisdag och dags för Solvalla med V64 och jackpot. En gråmulen tisdag och en tävlingskväll med få startande hästar i loppen. Synd både sportsligt och spelmässigt. Det är uppenbar risk för låg utdelning med så få hästar men jag gör ett försök. Jag spelar med en spik som jag tror tidigt ska vara i spets och sedan har jag två sparlopp. Jag gör ett mindre system och lämnar in det två gånger.

Spiken: 5 Moon Zappa i V64-2

DD-draget: 1 Testa di Cavalo i DD-2

V64-förslag: Enbart för alla rätt. Spelas två gånger.

4,5 (7-3)
2 Moon Zappa
(4-1)
1,2,4,5,6,7,8,9 (1-8)
2,3,6,7 (5-1)
2,10 (6-3)
1,2,3,5,8,9,11 (4-10)

2x1x8x4x2x7 = 896 rader x två = 1792 kr

DD-förslag: 2 – 1 x 700 kr 10 – 1 x 300 kr Totalt: 1000 kr

Loppanalyser

Loppanalys V64-1:

Ranking: A: 5-4 B: 7-3 C: 6-2-1

Spetsanalys: Whitehouse Express har goda möjligheter att nå spets och borde köras där.

Loppanalys: Redén har två hästar som spelar huvudrollen i detta tunna fält. 5 Sorbet blir favorit. Denne kom ut efter uppehåll senast och blev hårt betrodd inom V75. Det saknades lite spring i benen och Sorbet orkade inte riktigt efter att ha fått göra en del jobb själv under slutvarvet. Nu lär det vara bättre sprutt och i det gär gänget ska han vara tufft spelad. Jag litar ändå inte fullt ut på att formen sitter där och skorna på är i alla fall inget plus.

Jag garderar med stallkompisen 4 Whitehouse Express som bör spetsa och det kan bli halvbilligt. Daniel borde vilja köra i spets även om stallkamraten är favorit. Senast travade Whithouse Express i rygg på ledaren som var Lionel och fullföljde fullt bra och han såg fin ut.  Var före ex. On Track Piraten i mål. Bör besegra alla utom möjligtvis Sorbet och har Sorbet en bit kvar till formen så är det riktigt bra chans. Det skiljer lite väl mycket streckmässigt duon emellan.

Tunt bakom. 7 West Wing kan en del och rankas därefter. F.d. kritervinnaren 3 Rokkakudo är tillbaka på banan och det är kul men det borde saknas något.

Loppanalys V64-2:

Ranking: A: 5 B: 4-1-2-7-6 C: 3-9

Spetsanalys: Moon Zappa öppnar rätt bra och har goda möjligheter att köra åt sig ledningen.

Loppanalys: Salmelas 5 Moon Zappa har startat två gånger och har överraskat personalen i stall Salmela. Säker seger efter tidig spets i debuten näst senast och senast var hon fortsatt duktig bakom Nurmos obesegrade Deede Star. Det var då gott om luft ner till övriga och Moon Zappa kämpade på bra. Allt låter fortsatt bra från stallet och det ser ut som tidig spets här. Motståndet visar inget som skrämmer och det bör vara mycket bra chans. Jag tror hon vinner och spikar.

Nurmos 4 Joyeuxanniversaire har inte fått till det än och mest visat galopp. Snart lossnar det nog och hon blir förstareserv. Gick äntligen felfritt senast men visade inget sprudlade. 1 Fiona Journey har läget.

Loppanalys V64-3:

Ranking: A: 1-8-7-6 B: 5-4-2-9

Spetsanalys: Dior Ima har läget med toppkusk. Jillian Boko har öppnat bra från samma läge i Finland och träffar Mika kan det vara spetshästen.

Loppsanalys: Ett treåringslopp och lite lurigt bland flera orutinerade. Här kan det hända saker och jag plockar med samtliga åtta startande.

Djuse har två tidiga och det är 1 Dior Ima och 8 Enge Sargon. Dior Ima har läget och Ohlsson och hon har svarat för två bra insatser vid andraplatserna på slutet. Ändå lite svårbedömd angående krigstakterna på henne och jag garderar. 8 Enge Sargon har mycket fart i sig men har inte riktigt fått till det på slutet.

7 I´m a Keeper ser väl inte så märkvärdig ut men kämpar på bra. Står dock lite illa till. 6 Jillian Boko har väl inte glänst i Finland men har öppnat bra och kan leda runt om.

5 Bad Manner ser ut som en ”riktig häst” och kan nog duga bra. Trots spåret. Jag tar med alla.

Loppanalys V64-4:

Ranking: A: 3-2-7-6 B: 5-1-4

Spetsanalys: Hossiana Boko är kvick i benen och har läget. Det är bra spetschans. Pablo Andover är snabb och stabilare med spår långt ut. Brand New Key är svårbedömd.

Loppanalys: Åter ett lopp med få hästar och det är trist. Ledningen i litet fält är alltid värdefullt då det lätt blir stiltje i fältet då alla har vettiga positioner. Detta gör att 2 Hosianna Boko har vettig chans att leda runt om men jag litar inte fullt på henne sista biten. Var fullt bra senast.

3 Leader Brodde avslutade fint senast efter snäll resa. Har bra kunnande och kan nog visa sig bäst sista biten i detta fält. Får tipset. Bör få en vettig position och sista halvvarvet bör speeden bita bra.

7 Pablo Andover trivdes nog inte riktigt med den långa distansen senast. Haft en del missflyt i starterna före det men sett formstark ut. Blev hängande från start näst senast och fick backas sist. Gick sedan bra. Står placerad längst ut men är i gengäld stabilare då och kan öppna bra om kusken vill offra krut första biten.

6 Brand New Key var helt ok efter invändig resa i Sverigedebuten senast. Svårbrödm men tränar bra och kan säkert vara vassare med loppet i sig.

Dessa streckas.

Loppanalys V64-5:

Ranking: A: 2-10 B: 6-3-7 C: 1-4-6

Spetsanalys: Lightningsky från spår två med Uffe blir svår att passera. Bra spetschans.

Loppanalys: Här ser det upplagt ut för 2 Lightningsky och hästen blir också stor favorit. Hade haft en kort paus inför senast och bör vara i god form. Var duktig även senast då han vann från spets på bra sätt. Han har travat i ledningen två gånger och vunnit båda och biter ifrån sig fint. Här är det troligt att han inte blir så tufft utmanad från spets och visst är det bra chans.

Han blir dock väldigt hårt betrodd (72 procent lunchtid) och vi har en häst jag har respekt för. 10 Einstein Sisu har nämligen löpt bra. Var segare senast men visar allt väl i jobben och det kan ha varit en tillfällighet. Toppkusk även här och jag blir inte helt förvånad om Einstein kan utmana sista biten. Jag streckar båda. Vi får lite rens på Einstein. Två strykningar gör inte ont.

Loppanalys V64-6:

Ranking: A: 1-8 B: 2-5-3-11-9-4-10-7 C: 6-12

Spetsanalys: Expresso Doc har yperlig chans på spets. Från fint läge. Barney Granit kan vara hotet.

Loppanalys: Jag provar att garderar på i avslutningen där ev. skräll drar bra. Tipset till spurtstarke och formstarke 1 Testa di Cavalo. Denne har avslutat med bra sprutt i sina senaste lopp. Prolemet är att han tappar från start och återigen har han dragit spår ett. Strömberg hävdar att han är mycket nöjd med sin häst men det behövs flyt att komma ut i tid. I så fall tror han på bra chans. Jag spelar DD på att det löser sig och spikar på den spelformen men visst kan det häxa.

2 Enge Barack har också ett jobbigt läge fast på annat sätt. Är så pass kapabel att det mycket väl kan vara vinnaren utan strul.

2 Expresso Doc kan leda runt om även om distansen kan känns dryg. Vann lätt från spets senast.

5 Barney Granit kan tänkas nå spets och är bra i grunden. Streckar sedan 3 Jackpot Tooma som kan avsluta bra och kuskbytet är spännande.

11  Vine Vision duger bra men har varit ifrån och har bakspår samt skorna på. Är nog bäst utan dojor.

9 M.T.Mourinho har fint smygläge och kan skrälla. Får sista strecket.

Tipsredaktör: Ulf Nilsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ingen stoppar Mindyourvalue W.F. på Vincennes
Nästa nyhet
Ingen stoppar Mindyourvalue W.F. på Vincennes

Ingen stoppar Mindyourvalue W.F. på Vincennes

Mindyourvalue W.F. och Vincennes verkar vara en nästan oslagbar kombination. I söndagens Prix de Lille imponerade Robert Berghs tuffing återigen då han tog tredje raka trots en tuff öppning.

Om det är för sadel eller sulky tycks inte spela någon roll, Mindyourvalue W.F. vinner på Vincennes ändå. Den av Robert Bergh tränade valacken hade en succévinter i Paris förra året och är på väg mot att göra repris den här säsongen. Vid söndagens tävlingar på Vincennes kom hästens tredje raka på banan när han med Björn Goop i sulkyn svarade allt i Prix de Lille.

Mindyourvalue W.F. tog sig fram tidigt i dödens och försökte svara ut favoritspelade Barrio Josselyn när denne forcerades kraftigt via spåren. Den senare kom också ned till spets men trots 09,2/1100 fortsatte Goop att trycka på och det svenska ekipaget övertog en bit senare. Den blytunga öppningen till trots hade Mindyourvalue W.F. fortsatt krafter för att ta emot uppvaktningen ”från alla håll” över upploppet. Segern blev säker på 1.11,4a/2100 meter och belöningen 33 750 euro. Loppets tidiga ledare var Day or Night In som för Johan Untersteiner sköt till invändigt över upploppet, för att komma i mål som femma en tiondel senare.

Du kan se loppet här.

*Björn Goop skötte även tömmarna bakom Sébastien Guaratos jätte-talang Face Time Bourbon som i Prix de Tonnac-Villeneuve (45 000 euro) gjorde första starten som fyraåring. Storfavoriten fick dock se sin segerrad om sex raka överraskande brytas. Face Time Bourbon som gick i spets gjorde upp i en rafflande duell mot Falcao de Laurma och Anthony Barrier som travat i dödens, men den senare fick nosen först över linjen till seger på 1.12,1/2175.

*I Prix du Calvados (58 500 euro) fick publiken se ett intressant genrep inför Prix de Cornulier om två veckor. Det här loppets fjolårs-vinnare Bilibili var sedan trea i Cornulier men tog här revansch på ettan Traders. Det var annars Traders som sin vana trogen anförde fältet i tufft tempo, men Bilibili riden av Alexandre Abrivard hakade på hela vägen och vreds till attack in mot upploppet. Traders kunde inte stå emot åttaåringens avslutning som talade segerspråk på starka 1.12,4/2850. Bakom spurtade Briac Dark in som trea i en mycket positiv montédebut.

*I Prix de Vic-sur-Cère (28 350 euro) för sexåringarna var Jean-Michel Bazires Prix Ténor de Baune-vinnare Looking Superb stor favorit men den PdA-klare norrmannen försvann i en galopp direkt efter start. Vann loppet gjorde i stället Dexter Chatho och Christian Bigeon som starkt tog ned ledande Dollar Sayer den sista biten till seger på 1.13,7 över 2850 meter. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Timone Ek möter Takethem i Gulddivisionen

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson