Just nu:
07.40 Gimpanzee förlängde segerraden
15.52 Kusk skadad efter olycka på Bollnästravet
15.02 Tips Axevalla 20 juli: Vi tror på Milligan’s School
12.41 Kommer Axevalla upp i 14 000 personer på lördag?
09.57 Årets fyra första champions klara
09.13 Svenskt Kallblodsderby – Så här körs finalerna
08.15 Lugnt i ledningen för Attraversiamo
15.53 Tips Bergsåker 18 juli: Attraversiamo aftonens attraktion
14.33 Dreammoko ny hos Björn Goop
14.23 Mellby Free får lämna återbud

Kusk-VM avgörs i Sverige – nu är startfältet klart

Är det dags för Sverige att få sin första världsmästare i år? Ulf Ohlsson tävlar för blågult när Kusk-VM avgörs på hemmaplan i maj. Nu är alla deltagarna klara.

Sedan 1970 har Kusk-VM, eller World Driving Champ-ionship som det officiellt heter, avgjorts men efter 28 upplagor av mästerskapet har fortfarande ingen svensk representant krönts till världsmästare. Kanske kan det bli ändring på det i år när Kusk-VM körs på hemma-plan? Vår allsvenska champion Ulf Ohlsson får dra på sig den blågula kördressen i maj.

– Det är stort att få representera Sverige och ska bli mycket kul att köra i Kusk-VM på hemmaplan. Det sporrar att tävla mot toppkuskar från hela världen, säger Ulf Ohlsson.

Samtliga deltagande kuskar är nu klara, något som Svensk Travsport rapporterar om. Kusk-VM har tolv deltagande kuskar och Kanada har i år två representanter – det då den regerande mästaren James MacDonald har en plats reserverad. Bland andra sulky-giganter som gästar Sverige i slutet av maj märks Frankrikes Franck Nivard, som segrade i Kusk-EM i fjol, och Yannick Gingras som tävlar för USA.

Kusk-VM inleds påpassligt i samband med Elitloppshelgen och Solvalla är värd för de två första tävlingsdagarna 24-25 maj. Därefter kommer lopp köras på Lindesberg, Sundyholm och Rättvik innan en mästare slutligen koras den 31 maj på Gävletravet. Totalt innefattas Kusk-VM av 25 lopp.

Deltagande kuskar:

Australien: Todd McCarthy
Finland: Mika Forss
Frankrike: Franck Nivard
Kanada: Doug McNair
Kanada (regerande mästare): James McDonald
Malta: Rodney Gatt
Nederländerna: Rick Ebbinge
Norge: Eirik Höitomt
Nya Zeeland: Blair Orange
Sverige: Ulf Ohlsson
Tyskland: Michael Nimczyk
USA: Yannick Gingras

Så körs Kusk-VM:

Fredag 24 maj: Solvalla (fyra lopp)
Lördag 25 maj: Solvalla (ett lopp)
Måndag 27 maj: Lindesberg (fem lopp)
Tisdag 28 maj: Sundbyholm (fem lopp)
Onsdag 29 maj: Rättvik (fem lopp)
Fredag 31 maj: Gävle (fem lopp)

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Övriga nyheter

Nyhet
torsdag 14:23, 18 juli

Mellby Free får lämna återbud

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 08:48, 18 juli

Ringostarr Treb och Lionel till Hugo Åbergs

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 08:14, 18 juli

Magiskt, Who’s Who

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
onsdag 13:29, 17 juli

Nadal Broline och Uza Josselyn till Åbergs

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
onsdag 10:13, 17 juli

Familjen Eggen avvecklar stallet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
onsdag 09:04, 17 juli

Bazire om Aubrion du Gers: ”En enastående champion”

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
onsdag 08:08, 17 juli

Montdore tog ned Spartan Kronos från dödens

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Efter tumultet: Atlanta årets travare i Nordamerika

Efter tumultet: Atlanta årets travare i Nordamerika

Hambletonian-vinnaren Atlanta har orsakat rubriker de senaste veckorna – och nu gör hon det igen. Stoet utsågs till årets travare vid Dan Patch Awards.

Nordamerikas motsvarighet till Hästgalan, Dan Patch Awards, hölls på söndagen i Florida. Kvällen blev fram-gångsrik för Hambo-vinnaren Atlanta. Stoet som på grund av den tidigare tränaren Rick Zerons avstängning blev utestängd från den kanadensiska galan, kunde i stället koras till årets travare vid den nordamerikanska versionen. Med 72 av de totalt 130 rösterna fick Atlanta priset.

Atlanta fick dock se sig besegrad i kampen om den förnämsta titeln, årets häst. Här var det pacern McWicked som förärades titeln med 86 röster, före Shartin N (också passgångare) med 27 röster. Atlanta fick här nöja sig med 8 av rösterna.

Flera Dan Patch-vinnare var redan annonserade före söndagens gala och de innefattar ett antal ”blågula” pristagare. Marcus Melander utsågs till årets ”rising star”, vilket kan jämföras med årets komet och hans supertalang Gimpanzee tog hem priset som årets tvååriga hingst eller valack. Åke Svanstedt tränar Six Pack som fick samma titel bland treåringarna och Jimmy Takters Ariana G. utsågs till årets äldre sto. Svenske Stefan Balazsi, mannen bakom Order by Stable som bland annat fött upp just Atlanta, tog hem årets uppfödare.

Alla vinnare i trav-klasserna:

Årets häst: McWicked
Årets travare: Atlanta
Årets tvååriga hingst, valack: Gimpanzee
Årets tvååriga sto: Woodside Charm
Årets treåriga hingst, valack: Six Pack
Årets treåriga sto: Atlanta
Årets äldre: Homicide Hunter
Årets äldre sto: Ariana G.
Årets tränare: Ron Burke
Årets kusk: Aaron Merriman
Årets komet: Marcus Melander
Årets uppfödare: Order by Stable (S. Balazsi)

Läs även: Rekordsumman: 1,5 miljoner för Atlanta

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Dante Boko på jakt efter guld i Halmstad
Nästa nyhet
Dante Boko på jakt efter guld i Halmstad

Dante Boko på jakt efter guld i Halmstad

Dante Boko tog en snygg seger i Arvid Stjernswärds Minne i januari. På lördag har han bra möjligheter till en ny vinst i Gulddivisionen.

Mars månads första STL-meeting avgörs på Halmstadtravet och Gulddivisionen, som avgörs över kort distans, ser ett startfält med åtta deltagare. Adrian Kolgjini-tränade Dante Boko tog en spetsseger i Arvid Stjernswärds Minne för ett par veckor sedan och ser här ut att ha bra förutsättningar för att upprepa den bedriften. För motståndet står bland andra Frode Hamres Donatomite som segrade i sin årsdebut senast, Timone Ek och Västerboonthenews.

Här är startlistan:

1640 auto

1 Kadett C.D. – Robert Bergh
2 Timone Ek – Christoffer Eriksson
3 Donatomite – Thomas Uhrberg
4 Dante Boko – Adrian Kolgjini
5 Västerboonthenews – Carl Johan Jepson
6 Deuxieme Picsosus – Johan Untersteiner
7 Rocky Winner – Peter Ingves
8 Probo Op – Wihelm Paal

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tips Axevalla: "Bra chans för Expensive River"
Nästa nyhet
Tips Axevalla: ”Bra chans för Expensive River”

Tips Axevalla: ”Bra chans för Expensive River”

Tips och analyser Axevalla.

Axevalla. Lopp 4 –  Spelstopp 19.28

Spetsstriden: 2 Tax Shelter är nog kvickast men det borde åndå bli 3 Elsa America till spets. Det är ju Calle som sitter upp bakom. Sedan får vi se hur angeläget det är att klra i tät. Troligt att 5 Top Yllit från tillägg tidigt är i tät.

Loppanalysen: 6 Southwind Feji är en härlig segerstaplare och det kan nog vara så att hon trivs extra bra med hemmamatcher. Åtta starter på Axevalla har i alla fall inneburit lika många segrar. Det finns åtminstone två frågetecken inför denne uppgift. Hon var inte som bäst senast efter ett försök från kön varvet från mål och hon har pustat därefter. Dessutom har hon bara startat över den långa distansen en gång och då visade hon inget extra. Inget jag vill spela vinnare på till lågt odds.

7 Great King Wine gör årsdebut och tränat bra med bland annat ett 18,5-jobb full väg på bra sätt. Han har vunnit sin årsdebut såväl 2017 som 2018 och brukar alltså vara bra direkt. Det låter också bra från stallhåll och distansen är inga problem.

8 Officer C.D. gör också årsdebut. Är kapabel och är säkert bra i ordning direkt.

5 Top Yllit kan köras mot spets och spåra länge. Styrkan finns där.

Spelförslaget: Här var det rätt få hästar som anses ha chans och oddsen är inget att göra vågen över. Jag står över spel.

Axevalla. Lopp 5 – Spelstopp 19.50

Spetsstriden: 1 Allegro Brick har bra chans att spetsa från spår ett. Har löpt i den positionen en gång tidigare och vann då loppet.

Loppanalysen: Ett amatörlopp och kuskar som kör de mest betrodda hästarna för första gången. Den detaljen talar för 9 Cash Simoni eftersom Benzon känns som närmast överkvalificerad för dylika lopp. Han har också ett mycket bra vapen i Cash Simoni som är kapabel. Hästen var dock långt ifrån bra i sin senaste start men var då sjuk. Har pausat och är inte vässad även om banjobbet var bra och formen känns diffus.

13 Västerbo Cheers brukar kunna avsluta bra men läget är lite krångligt denna gång med spår åtta på tillägg och det kan bli långt fram.

Jag spelar i stället på  8 Gossip’s Cash. Också en kapael häst som har lite svårt med aktionen och tempoväxlingar ibland. Här är jag inne på att Gossip´s Cash kan skaffa position före sina värsta motbud och därmed reglera fältet. Kusken duger bra och motståndet överkomligt. Fredrik Claesson har inte vunnit i år ännu efter fyra försök men i fjol vann han sex lopp av fyrtio. Hästen har varit struken för sårskada efter senaste starten och det är inget plus men ändå ingen stor grej och det är nog ingen fara med formen. Bör hävda sig fint här och jag spelar.

Speförslaget: Jag spelar vinnare på 8 Gossip’s Cash till 3,60.

Axevalla. Lopp 6 – Spelstopp 20.12

Spetsstriden: Berglöfs 1 Gateruds Amarula har löpt rätt bra och Erik lär inte vara intresserad av att skänka bort någon ledning. Han lär nog friska på i tät.

Loppanalysen: 1 Gateruds Amarula har avslutat bra i sina senaste starter och lär leda detta lopp väldigt länge. Tror det det tar emot sista biten och jag har två bätre bud.

10 Babe Love får en något annan typ av resa från sitt spår åtta på tillägg. Hon höll farten mycket bra ute i spåren senast och lär återigen få tuffa på. Risk för tung resa även denna gång men hon bör strida ändå. Insatsen senast var rejäl.

En som bör sitta vettigt till ungeför mitt emellan dessa två är 4 Likeitalot och hon är mitt vinnarspel i loppet. En mycket fartfylld häst som för tre starter vann lätt från spets. Näst senast var hon ute i tufft gäng. Var då för pigg och galopperade. Senast tappade hon från start och det var då en given omstart enligt hästens tränare Per C Johansson. Hon blev sedan fast med sparat och inget tyder på vikande form. Spåret bör hon greja enligt Per C och inget tyder enligt honom på vikande form även om hon tränas rätt lugnt. Nu slipper hon troligtvis brodden bak och det bör vara ett plus. Med rätt resa i draget blir hon svår att stå emot och jag spelar vinnare. Att duktige Per Nilsson kör skadar inte.

3 Esta bör få en vettig resa och är inte borta hon heller. 6 Alice Katzner vann lätt senast i ett lopp som kördes i lite väl tufft tempo.

Spelförslaget: Vinnare på 4 Likeitalot till oddset 5,50 samt plats på 10 Babe Love till oddset 1,90.

Axevalla. Lopp 7 – Spelstopp 20.34

Spetsstiden: 6 Mayflower A.C. står lite långt ut bakom bilen men får ändå gälla som spetsfavorit då hon öppnar så pass bra.

Loppanalysen: Den mest intressanta hästen i loppet heter 15 Frederique K. En häst som gör debut hos Tommy Karlstedt och en spännande sådan. Hästen har tidigare visat en del osäkra tendenser men även fint kunnande och vid segern senast avgjorde hon på rejält sätt. Tommy har ju verkligen förbättrat siffrorna sedan han bytt träningsmiljö och framgångarna har varit fina. Extra bra verkar han trivas just på Axevalla där segrarna har ramlat in i fin takt. Han låter också klart nöjd med sitt nyförvärv som trots det jobbiga utgångsläget bör segerstrida. Upploppet är ju låååångt.

6 Mayflower A.F. kan nog vara värst emot då spetschansen är god och hästen visade fin form senast.

7 Whitestripe Maid vann från spets senast men har varit struken efter detta. Står lite krångligt till och hästen verkar inte helt lätt. 4 Tricky Face är också rätt tidig. Med lopp i kroppen.

Spelförslaget:  Ett halvljummet lopp där jag är spänd på att se 15 Frederique K. En häst som visat fint kunnande tidigare och jag tror inte hennes nye tränare Karlstedt plockar ut henne om det inte finns täckning. Han låter också nöjd med sitt nyförvärv och jag tror det blir en ny Axevalla-pinne för Tommy och spelar vinnare. Oddset är goda 6 ggr.

Axevalla lopp 8 – Spelstopp 20.54

Spetsstiden:  1 Magic Båten brukar spetsa från fina spår och spår ett bakom bilen på Axevalla är gynnsamt. Trivs dessutom utmärkt i spets där det blivit många segrar. Snabb ut är även 3 Enjoy My Doll.

Loppanalysen: 10 Grace Occagnes är en tapper tjej. Höll mycket bra från utvändigt ledaren näst senast och senast missade Crebas från start och blev sedan hängande i spåren under attack. Nu vill Crebas köra snällare bara hästen är med på detta. Hon kan bli pigg. Det kan bli långt fram över den korta distansen.

En som bör få en helt annan typ av resa är 1 Magic Bråten. Innerspår bil Axevalla är bra och Magic Bråten öppnar snabbt. Har sex segrar av sju från ledningen och trivs alltså där. Bör leda länge och kanske hela vägen. Benzon gilar bike skarpt och rent och nu lär åka på. Biken på bra häst i spets gillar jag skarpt.

3  Enjoy My Doll öppnar bra och kan röra till från start. Spännande om det skulle kunna bli spets.

8 Zeno Lans ska bli bätre barfota senare men kan ändå räcka långt här utan positiosstrul. Fin häst med bra fart i benen. Fick en alltför jobbig resa i Sverigedebuten senast.

5 Jullan Palema kan också vara med och hugga men får svårt att spetsa och det är negativt för henne.

Spelförslaget: Jag tror att 1 Magic Bråten leder länge. Mycket länge. Förutsättningarna är härliga och biken åker nog på. Vinnarspel får det bli. Oddset är 2,50 och det får duga.

Axevalla lopp 9 – Spelstopp 21.12

Spetsstriden: 4 Expensive River bör tidigt vara i spets. 8 Frisco Runner är snabb och kan röra till det.

Loppanalysen: 4 Expensive River har varit mycket fin för Kalle på Trappa och här har en fin häst att vårda. Senast blev det odramatiskt från spets. Det ser ut att bli spets på nytt och då är det toppchans. Jag tror detta är en bra vinnare och även om vi pratar om en favorit så är oddset ok.

12 Quattro Töll gör det bra men läget gör uppgiften tuff. 11 Dalforno är småintressant som inte hårt spelad. Kan avsluta bra och Elvis låter klart nöjd. Han brukar ha klart för sig. Borde väl inte hinna fram till seger men plats kan det bli..

6 Elegant Frost bör också vara med i främre träffen.

Spelförslaget: 4 Expensive River bör ha stor vinstchans och oddset 2,50 är helt ok. Vinnare.

Mina samtliga spelförslag:
Axevalla lopp 5: 8 Gossip’s Cash vinnare till 3,60.
Axevalla lopp 6: 4 Likealot vinnare till 5,50 samt 10 Babe Love plats till 1,90.
Acevalla lopp 7: 15 Frederique K. vinnare till 6,00.
Axevalla lopp 8: 1 Magic Bråten vinnare till 2,50.
Axevalla lopp 9: 4 Expensive River vinnare till 2,50.

Stå över spel:
Axevalla lopp 5: 9 Cash Simoni
Axevalla lopp 6: 1 Gateruds Amarula
Axevalla lopp 8: 10 Grace Occagnes

Spelredaktör: Ulf Nilsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Dreambreaker snuvade svenskarna på linjen
Nästa nyhet
Dreambreaker snuvade svenskarna på linjen

Dreambreaker snuvade svenskarna på linjen

Grupp 3-loppet Prix de la Mayenne såg ett talrikt antal svenskar i startlistan, men när allt kom till kritan var det åter Jean-Michel Bazire överst på pallen. Dreambreaker övertygade igen.

Den av Jean-Michel Bazire tränade tysken Dreambreaker imponerade stort när han vann Prix de Chambord för två veckor sedan. Vid söndagens sport på Vincennes var sex-åringen åter tillbaka som vinnare i ett Grupp 3-lopp. ”Bazze” fångade in två duellerande svenskar till seger – på linjen i Prix de la Mayenne.

Loppet som var öppet för fem- och sexåringar såg Helena Burmans The Bucket List F. offensivt köras mot täten av Franck Ouvrie. Efter 1200 meter avverkade avancerade Björn Goop framåt för att syna dödens med Tomas Malmqvist-tränade Calle Crown. De båda blågula travarna stred sida vid sida ur sista kurvan och in över upploppet, men bakom lät Bazire Dreambreaker spela ut sin fulla speed. Offshore Dream-valacken avslutade kvickt och kunde precis före målgång få huvudet före till seger på 1,12,7 över 2700 meter. Förstapriset här var 36 000 euro.

The Bucket List F. höll i silverstriden undan för Calle Crown. Bakom var det den av Peter Untersteiner tidigare tränade Alcoy, nu hos Vincent Martens, som lade beslag på fjärde-platsen. I samma lopp gjorde Very Kronos, körd av Erik Adielsson, debut på kolstybben. Han följde vinnaren en bit över den sista bortre långsidan, men kunde inte haka på ur uppförsbacken och kom i mål på en sjätteplats.

Stenhård slutstrid i montébataljen

Prix Paul Bastard (45 000 euro) för femåringarna under sadel såg en stenhård slutstrid. Stor favorit var Evangelina Blue som kom från seger i Prix de Centaures och stoet forcerades också mot ledningen cirka 1200 meter från mål. I samma veva tog Delphine Beaufils Ernault ut Exotica de Retz i andra par utvändigt och sände till attack genom sista sväng. Över upploppet var kampen tät och rafflet blev om möjligt än större när skrällen Eolia de Houelle avslutade sylvasst mellan hästar, men när mållinjen kom var det Exotica de Retz som fick nosen först. Sébastien Ernault tränar vinnaren som klockades till 1.13,4/2700 meter.

(Foton: Gerard Forni, Scoop Dyga)

Läs även: Bélina Josselyn dansade mot seger i Prix de Paris

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Bélina Josselyn dansade mot seger i Prix de Paris

Travtips

Tips Axevalla 20 juli: Vi tror på Milligan’s School

Travtips
fredag 15.02, 19 juli
Axevalla kör sin andra dag av tre i helgen och sporten är god. Milligan's School är en av de största fyrbenta profilerna och visst har han bra chans att infria sitt favoritskap. Från spets. Han spelas trots rätt blygsamt odds men det finns även andra och m...
Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 15.53, 18 juli

Tips Bergsåker 18 juli: Attraversiamo aftonens attraktion

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
onsdag 13.37, 17 juli

Tips Eskilstuna 17 juli: Fantastisk vinnare från Tietz

Spelredaktör Daniel Olsson
Travtips
tisdag 16.08, 16 juli

Tips Jägersro 16 juli: Världsmästare med dubbelchans

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 15.51, 15 juli

Tips Skellefteå 15 juli: Vi inleder med B.W. Sture

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
fredag 14.27, 12 juli

Tips Årjäng 13 juli: Barfota Lukas Rauen är draget

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
fredag 12:41, 19 juli 2019

Kommer Axevalla upp i 14 000 personer på lördag?

STRÄNGNÄS: Vädret inför Stochampionatshelgen på Axevalla ser på förhand lovande ut. Prognoserna talar möjligtvis enbart om regn på söndag förmiddag. Blir spännande att ta del av publiksiffrorna från Axevalla kommande helg. Vi ser numera i ett svenskt trav ...
Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Spelkrönika Berglund
onsdag 15:03, 19 juni 2019

Tips Solvalla 19 juni – Så här ska det se ut och tack och hej för mig!

Så här ska det se ut! Åtta lopp av bra klass och Solvalla som kör tävlingarna på egen hand. Jag gillar expresstravet med saxade tävlingar som spelprodukt och framför en dator eller TV passar det utmärkt, men på banan är det ett iskallt koncept. Solvallas t...
Spelredaktör Daniel Berglund
Krönika
fredag 13:01, 10 maj 2019

Spelkrönika Åby 11/5: Jag spelar mot favoriten i Kungapokalen!

Åbytravet bjuder på topptävlingar den här lördagen med pokalloppen för de bästa fyraåringarna som given sportslig höjdpunkt. De två huvudloppen känns ganska så förutsägbara, men loppen runt dessa är betydligt mer öppna och spelvänliga och jag skulle faktis...
Spelredaktör Daniel Berglund

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Spelkrönika Berglund
Daniel Olsson
Ulf Nilsson