Tingsrydstravets verksamhet upphörde tidigare i år. Nu vill kommunen gå in som nya ägare. Det kan innebära räddningen för milebanan.

Efter det att Tingsrydstravet brottats med ekonomiska problem införde Svensk Travsport ett tävlingsstopp i februari. Senare på våren meddelades också att banans verksamhet upphört. Några tävlingar har därefter inte hållits på den småländska banan.

Men nu verkar det som Tingsryds kommun vill agera i frågan att få Tingsrydstravet på fötter igen. Kommunstyrelsens arbetsutskott har på torsdagen föreslagit att kommunen ska gå in som ny ägare för travbanan.

Tingsrydstravets verksamhet upphörde i maj. Foto: ALN

– Det betyder att vi tar över ansvaret och behåller kontrollen och kan också därmed ställa lite krav på den intresseförening som är intresserad av att hyra anläggningen, säger Mikael Jaensson (s) som är kommunstyrelsens ordförande, till Sveriges Radio Kronoberg.

Det förslag som arbetsutskottet har lagt fram ska först gå till beslut i fullmäktige på måndag. Förslaget innebär att kommunen köper anläggningen vid konkursen och överlåter den till industristiftelsen till ett högre pris.

Industristiftelsen har som uppdrag att förvärva och förvalta fastigheter och underlätta utveckling inom kommunen.

En intresseförening som är villig att driva verksamheten på Tingsrydstravet finns alltså redan. Men där menar man att det i dagsläget inte finns några planer på travtävlingar, i alla fall inte inom den närmaste framtiden.

– Vi har faktiskt inget tillstånd för trav i dagsläget, vi har valt att bygga den här anläggningen på andra saker istället och kalla den för Tingsryds hästsport- och fritidsanläggning och vi har fått ihop en ganska bra organisation kring detta och ekonomin verkar kunna hålla, säger Anders Gustavsson, ordförande i interimsstyrelsen för intresseföreningen till SR Kronoberg och tillägger:

– Trav vill vi gärna ha givetvis men det får bli grädde på moset.

Läs även: Tingsrydstravets verksamhet upphör

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Carabinieri vs Daley Lovin i S:t Leger

Carabinieri vs Daley Lovin i S:t Leger

På onsdag är Carabinieri tillbaka efter oflytet i Derbyt. Hästen är en av de fyraåringar som provar i stayer-klassikern S:t Leger.

Även om S:t Leger knappast har samma prestige som Derbyt, är det ändå ett anrikt lopp där några av landets bästa fyraåringar drabbar samman över mastiga 3140 meter.

Daley Lovin. Foto: ALN

En av de nio som lockats till loppet som körs på Åbytravet på onsdag, är Peter Untersteiners Derby-hopp Carabinieri. Där tillhörde han favoritskaran men blev oturligt fastlåst och fick aldrig på allvar visa vad han gick för.

Kanske kan det bli en liten revansch i S:t Leger. I så fall måste han besegra bland andra Daniel Redéns fine jänkare Daley Lovin som här för första gången testar stayerdistans.

Det är 150 000 kronor i förstapris och startlistan ser ut så här:

3140 auto

1 Valentino Strix – Peter Ingves
2 Spirit Real – Christoffer Eriksson
3 Hero Sjöhammar – Erik Adielsson
4 Daley Lovin – Daniel Redén
5 Lord Flax – Fredrik Söderberg
6 Onceforall Face – Lutfi Kolgjini
7 Carabinieri – Peter Untersteiner
8 Owen Face – Adrian Kolgjini
9 Wizard Simoni – Björn Goop

Senaste vinnarna:

2014: Ivar Sånna – Thomas Uhrberg  
2013: Digital Ink – Örjan Kihlström
2012: Orione Spin – Lutfi Kolgjini
2011: Orfeus Brodde – Thomas Uhrberg
2010: Juggle Face – Johnny Takter

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Jubileumsseger för norska sulkystjärnan
Nästa nyhet
Jubileumsseger för norska sulkystjärnan

Jubileumsseger för norska sulkystjärnan

Den norska sulkygiganten Eirik Höitomt fick jubilera på Bjerke under onsdagen. Då noterades han för seger 4000.

46-årige Eirik Höitomt tillhör Norges främsta kuskar. Han är också en av de mest vinnande. Vid Bjerkes tävlingar på onsdagskvällen kom, äntligen, jubileumsseger nummer 4000.

Höitomt. Foto: ALN

Det var med stallets egna Viking Arrow som Jarlsbergs-tränaren noterades för milstolpen.

– Jag har kämpat och legat i länge för det här och det är roligt när det lyckas, sa han i segerintervjun enligt tgn.no.

Höitomts 4000 segrar innehåller bland annat två triumfer i Norsk Travderby och vid hela åtta tillfällen (senast i fjol) har han tagit hem det norska kuskchampionatet.

Han är den femte norska kusken att passera 4000 segrar och kan därmed sälla sig till den celebra kvartetten: Gunnar Eggen, Asbjörn Mehla, Ulf Thoresen och Jomar Blekkan.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Goops grymma stallform - tog V86-trippel
Nästa nyhet
Goops grymma stallform – tog V86-trippel

Goops grymma stallform – tog V86-trippel

Vem är formstarkast i landet? Jo, Björn Goop. Efter en tränartrippel på V86 är det helt jämnt i toppen av den allsvenska kuskligan.

På söndag väntar en av årets viktigaste dagar för Björn Goop. Då hoppas han nämligen ta hem Kriteriet med egentränade monstertalangen Mister J.P.

Mouron Rouge. Foto: ALN

Stall- och kuskformen är det då verkligen inget fel på. Under onsdags-kvällens tävlingar på Solvalla hade Färjestadstränaren show. Det slutade med en trippelseger inom V86 – alla med hästar från det egna stallet.

Twitter var först ut; via ett svep över sista bortre långsidan var hästen överlägsen. Mouron Rouge var rejäl, avancerade fram mot dödens och vann säkert. Trion avslutades med Caviar Sisu som spetsade och sedan var helt överlägsen.

Caviar Sisu. Foto: ALN

Björn Goops segerkavalkad den senaste tiden innebär också att det numera är stenhårt i striden om det allsvenska körsvenschampionatet (som ju Goop tagit de senaste elva åren).

Ulf Ohlsson, som inlett veckan med hela sex segrar, ligger i dagsläget bara fyra vinster för Goop.

Ställningen i allsvenska kuskligan per den 24 september:

1 Ulf Ohlsson, 250 segrar
2 Björn Goop, 246
3 Örjan Kihlström, 193
4 Jorma Kontio, 159
5 Erik Adielsson, 152

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Hagmyren: "Han är bättre än på flera år"
Nästa nyhet
V4 Hagmyren: ”Han är bättre än på flera år”

V4 Hagmyren: ”Han är bättre än på flera år”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

–  Han har haft stora problem och det tog tid innan vi hittade felet. Det var lungorna som spökade men nu känns han riktigt bra och pulsmässigt efter jobben är han bättre än på flera år. Han är rejält jobbad men har bara fått ett snabbare banjobb och det var efter 19,5 full väg. Han kändes läcker då och det är en mycket bra häst. Läget är lurigt men kommer vi ut så vill jag köra offensivt för att kolla var jag har honom. Han borde duga mycket bra och jag är inte rädd att skallen tagit skada på honom. Mina hästar verkar allmänt uppåt rent allmänt. Han är bäst barfota fram och det är möjligt att det blir så nu då hovarna är fina, säger Svante Ericsson om Satisfied la Marc (V4-2).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna på Hagmyren. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1, V4-1

2 Norrbo Krabat – Han verkar inte så startsnabb i volten och det blir ett smyglopp här. Jag tycker att uppgiften ser lite väl tuff ut och vi tar det som bjuds. Skoglunds häst är nog oslagbar här, säger Ove Berglin.

5 Philippa – Hon är en riktigt knepig sort som har väldigt svårt att sköta sig. Nu har hon faktiskt reparerat galopperna på bra vis men hon måste sköta sig innan jag vågar tro på henne. Detta är dock en häst med väldig kapacitet men jag kan inte ställa allt för stora krav på henne ännu. Barfota fram, säger Martin P Djuse.

6 Ulvsås Rune – Han fick ett för drygt sistavarv senast och insatsen var bra och näst senast var han riktigt bra. Han tränar fullt normalt och distansen är snarast ett plus. Spåret klarar han normalt. Vi ändrar inte på något och vi hoppas på bra chans, säger Gunnar Gabrielsson.

9 Järvsö Brun – Det gäller att han sköter sig. Han är galopplysten av sig. Travet är klockrent men det sitter nog i skallen på honom. Distansen fungerar bra och träningen sköter han normalt. Felfri duger han fint men det nog ett önsketänkande att han ska sköta sig. Inga ändringar, säger Kurt Renström.

Lopp 2, V4-2

2 Limping Shrimp – Han gjorde första starten senast efter sin gaffelbandskada och jag var nöjd med insatsen. Hanlöpte ändå en 15-tid och det var dessutom en del strul innan de väl kom iväg med omstarter och materialfel. Visst visste jag att det skulle fattas lite i honom men han har tagit det loppet på ett bra sätt och kommer vara bättre nu. Jag tycker han har ett vettigt utgångsläge den här gången och han brukar bara vilja rusa på direkt så jag blir inte förvånad om han sitter i ledningen tidigt. Där har han också gjort fina insatser och helt borta är han väl inte. Skor runt om, säger Ulrica Håkansson.

6 Sanna Sherona – Hon har gjort det bra varje gång på sistone och fick lite utdelning sist på denna fina formen. Åt vinnaren var det inte mycket att göra åt men min häst var duktig och kommer säkert stå för en fin insats igen. Hon är inte så snabb ut i voltstart men kommer vi bara ner någonstans borde det kunna bli en framskjuten placering igen trots att distansen kanske inte är optimal, säger Jenni H Åsberg.

8 Satisfied la Marc – Han har haft stora problem och det tog tid innan vi hittade felet. Det var lungorna som spökade men nu känns han riktigt bra och pulsmässigt efter jobben är han bättre än på flera år. Han är rejält jobbad men har bara fått ett snabbare banjobb och det var efter 19,5 full väg. Han kändes läcker då och det är en mycket bra häst. Läget är lurigt men kommer vi ut så vill jag köra offensivt för att kolla var jag har honom. Han borde duga mycket bra och jag är inte rädd att skallen tagit skada på honom. Mina hästar verkar allmänt uppåt rent allmänt. Han är bäst barfota fram och det är möjligt att det blir så nu då hovarna är fina, säger Svante Ericsson.

10 Nearly Nine Feet – Jag har honom i en månad och han har varit fin. Vi har hållit efter knäna på honom med massage och så och han har fått ett snabbare jobb. Det var efter 1.17 full väg och han var snudd på okörd. Det blir barfota fram, öppet huvudlag samt rycktussar. Ulf får värma honom och sedan lägga upp taktiken. Jag hoppas han ska duga bra även om det blev ett rätt tufft lopp, säger Leif Huld.

11 Krypton Eye – Han var jätteduktig som tvåa senast och verkar vara på gång igen. Nu lottades vi tyvärr till dåligt utgångsläge över kort distans och möter dessutom en par dugliga konkurrenter. Kanske blir det svårt att vinna med löser det sig på vägen borde han greja en skaplig slant. Barfota runt om, säger Martin P Djuse.

Lopp 3, V4-3

1 Really Charming – Han har fått gått i mål med krafter kvar nu ett par starter och känns allmänt uppåt för dagen. Nu ser förutsättningarna väldigt spännande ut med innerspår och jag hoppas vi kan leda detta loppet länge. Jag vet att han vikit ner sig i front ett par gånger tidigare men jag tror ändå min chans att ta hem detta är att köra i ledningen. Vi gör ett försök och ändrar inget, säger Martin P Djuse.

5 Diamondinthesky – Hon känns jättefin i jobben men jag ger henne helst ett snällt lopp i ryggar. Spåret bör hon klara och hon öppnar snabbt så visst kan hon vinna ändå men jag siktar på andra lopp längre fram med henne. Det blir skor runt om, säger Peter Grundmann.

7 Enormous Hangover – Han har bra form och behöver inte vara avsågad i detta gäng. Distansen passar fint och spåret ska gå bra. Det är värre då det är bilstart. Vi kör med skor runt om, säger Ari-Pekka Pakkanen.

8 Remains – Hon har nu fått två lopp i kroppen och hade gott om krafter kvar senast. Jag tittade lite på motståndet och kände väl att hon tillhör en av de bättre hästarna i fältet. Hon har kanske inte riktigt visat det i år men jag tror mycket på henne denna gång. Skor runt om, säger Jenni H Åsberg.

10 Rely On Me – Han har galopperat en hel del på slutet vilket såklart är oroväckande men formen är ändå helt okej. Jag tycker att han gjorde ett par väldigt fina insatser där innan sommaren men nu letar han efter stilen. Spår sju i voltstart tror jag faktiskt aldrig vi haft men Susanne får ladda på och se vart de hamnar. Han känns kanske lite mest som ett resesällskap till Limping Shrimp men distansen tycker jag är ett plus och jag hoppas en fin slant. Vi kommer ändra några småsaker på honom och bland annat sätta på honom en springrem samt en martingal, säger Ulrica Håkansson.

11 Nobile Edel – Hästen är fin i jobben efter senaste starten och var duktig senast. Läget är dock inget vidare men visst kan det räcka långt bara dwt klaffar med positionerna. Inga ändringar är planerade säger Jennifer Tillman.

13 Västerbo Guerrier – Hästen startade på länge och fock en välbehövlig paus. Ha rnu tränat på och allt ok men det är svårt för mig att veta hur formen är för dagen. Distansen passar fint och vi ändrar inte på något mer än färgen på sulkyn, säger Michal Demmers.

Lopp 4, V4-4

1 Fiorentina – Han blev påkörd där på Åland och fick ta igen sig och läka ihop ett tag. Nu har han inte startat på ett tag och han kommer behöva loppet. Vi har vettigt utgångsläge och kommer vi till ledningen ser jag inte många att släppa till på framvolten. Då får vi kanske vänta in någon från tillägg men på det hela taget kommer jag köra snällt och hoppas på slantar. Skor runt om, säger Jenni H Åsberg.

4 Skyfall – Hon kändes fin i värmningen senast men kom bort i trött rygg i loppet. Jag körde lite på henne när vi kom loss sista 150 metrarna och jag tycker hon gick bra. Sören är intressant på denna halvtröga dam och ledningen vore det bästa. Vi kör barfota runt om men jag känner väl inte att hon är något hett segerbud, säger Olle Alsén.

6 Catch the Cash – Hon har gjort det bra och bör sluta långt framme här. Spåret bör hon klara men i första sväng kan hon vara lite lurig. Allt är väl i jobben och vi ändrar inte på något, säger Thomas L Larsson.

8 Robis Tova – Hon var inte som vi hoppats på senast och får tro att det blir bättre nu. Hon har känts bra efteråt och jag får tro att hon fungerar igen men det är lite svårbedömt. Hon bör kunna vara med och hugga i främre träffen och det blir inga ändringar, säger Jan-Olof Johansson.

9 Dayanna Boko – Hon gick bra som tvåa senast och fick bara stryk av en bättre häst. Nu är hon inte den typen som sticker nosen först så ofta och jag har svårt att se henne runda samtliga. Vi kör för en mindre slant så får man se. Det lutar åt skor runt om, säger Olle Alsén.

12 Save Our Souls – Hon blev störd till galoppen på Visby men var duktig i starterna innan det och ska vara lika bra nu. Vi är utlämnade med tanke på utgångsläget men hästen i bra i ordning och kan säkert duga en bit om det löser sig. Inga ändringar, säger Pierre Nyström.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tung strykning: Ingen Delicious på Solvalla

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson