Ny serie – för juniorer

Från och med årsskiftet förbjuder Spelinspektionen spel på minderåriga. Det gör att Svensk Travsport måste finna nya lösningar för kuskar och ryttare som ännu inte fyllt arton år. Nästa år introduceras i stället ”Juniorchans”.

Den svenska spellagen skärps från och med 1 januari. Spelinspektionen förbjuder spel på minderåriga. I Sverige har det varit tillåtet för kuskar att delta i ordinarie lopp, från och med det kalenderår som de fyller 16, men det kommer alltså inte längre att vara möjligt från och med årsskiftet.

Loppen arrangeras utan spel

Nu presenterar Svensk Travsport en ny möjlighet för de kuskar som ännu inte fyllt 18. Juniorchans blir begreppet. Det innebär cirka 350 lopp som kommer köras på svenska travbanor under nästa år med särskilda villkor. Både juniorer och äldre kan delta i loppen, men de arrangeras inget spel till loppen.

– Den svenska travsporten måste självklart erbjuda utvecklingsmöjligheter i tävlingsmiljö för våra juniorer. De nya statliga speldirektiven har kloka grundsyften och vi anpassar vår sport till de nya förutsättningarna, säger Svensk Travsports sportchef Petter Johansson på förbundets hemsida.

Kvalar in till två finaler

En kusk, eller ryttare, klassas som junior om denne inte fyllt 18 år vid tävlingstillfället. Normalt ska två Juniorchans-lopp köras under breddloppsdagar och ett lopp med Juniorchans i samband med mindre vardagstävlingar. Juniorchans kommer således inte att avgöras samtidigt som de större spelformerna. Juniorerna som deltar i loppen kommer emellertid att via ett poängsystem kvalificera sig till två finaler vilka ska köras i Rättvik den 7 augusti och på Solvalla den 26 december.

De första loppen med Juniorchans avgörs på Sundbyholm respektive Jägersro den 2 mars. Svensk Travsport testar med cirka 350 lopp under nästa år för att sedan utvärdera till 2022. Under det senaste året uppskattar man att 63 svensklicensierade kuskar eller ryttare som inte fyllt 18 år har gjort cirka 800 starter.

Läs även: Spel på minderåriga förbjuds

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Rekordår för Svanstedt

Rekordår för Svanstedt

Åke Svanstedt har gjort bokslut för sitt sjunde år som travtränare i USA. Trots pandemin har det blivit hans bästa år hittills ”over there”. Och inför nästa år ser det kanske än mer spännande ut – med två högintressanta kommande treåringar.

Åke Svanstedt kommer av förklarliga skäl inte hem till Sverige den här julen, utan huserar i Florida som vanligt under vintertid. Men där kan han återblicka på ett 2020 som, trots pandemin, faktiskt blev hans bästa hittills på sju säsonger som tränare i USA. I en längre intervju med Kanal 75 reflekterar han över det gångna travåret.

– Årets resultat är det bästa vi haft sedan vi flyttade hit för sju år sedan. Vi har haft en otrolig tvååringskull där vi började med 35 hästar varav 31 har kvalat och 22 av dem har vunnit lopp. Det är den bästa tvååringskullen vi haft sedan vi flyttade hit. Jag är mycket nöjd, säger Åke Svanstedt till Kanal 75.

”Haft en otrolig tvååringskull”Åke Svanstedt till Kanal 75

Stall Svanstedt noterade ett nytt rekordår som tränare i USA. Fjolårets, tidigare rekordsiffror, på 4,8 miljoner dollar förbättrades i år till 5,2 miljoner dollar, eller motsvarade cirka 43 miljoner kronor. Trots att tävlingssäsongen blev något kortare på grund av corona. Det var särskilt stallets tvååringar som var de som stack ut under säsongen. Kanonerna Captain Corey och Southwind Tyrion var de som skapade störst rubriker.

En spännande treåringsäsong

– Det är två toppindivider som har varit otroligt bra. Captain Corey har varit fin hela tiden och inledde med fem raka segrar. Han trodde jag skulle bli riktigt bra redan från början. Southwind Tyrion vann också bara i början och förlorade bara ett lopp, säger Svanstedt i intervjun och fortsätter:

– Vi får se om de kan växa till sig nästa år och tillhöra toppen. Det är ändå då som det gäller med de största och viktigaste loppen. Det är större lopp under treåringssäsongen.

Fler kanoner i vardande kan mycket väl finnas i boxarna. Åke Svanstedt har fler nästa år blivande tvååringar i stallet än tidigare, 46 stycken av de totalt 82 som finns på tränings-listan. Dessutom anländer ett par från svenskt håll; en av dem är fyraåriga Ghostintheshell som tidigare tränats av Timo Nurmos och som går en spännande framtid till mötes på andra sidan Atlanten nästa säsong.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Championat-kollen: Femte raka på Åby för Peter Untersteiner
Nästa nyhet
Championat-kollen: Femte raka på Åby för Peter Untersteiner

Championat-kollen: Femte raka på Åby för Peter Untersteiner

Åbytravet har tävlat klart för året. Precis som de fyra senaste åren var det Peter Untersteiner som vann flest lopp på banan. Senare på kvällen säkrade Björn Goop championtiteln på Färjestad – för artonde året i följd.

Med lunchtävlingar på måndagen rundande Åbytravet av för det här året. Någon seger den avslutande dagen blev det visserligen inte för Peter Untersteiner, men hans totalt 42 kusksegrar på banan under 2020 räckte för att återigen knipa championatet. Robert Bergh följde närmast med två färre.

För Peter Untersteiner väntar för övrigt med all sannolikhet ytterligare två championat innan året är över. Inför Jägersros årsfinal i kväll, tisdag har han sex segrar till godo på Thomas Uhrberg och Johan Untersteiner. Hemmabanan Halmstad avslutar på måndag – men där är titeln redan säkrad.

Goop tog 18:e raka på Färjestad

På Färjestad slutade championstriden traditionsenligt. Ännu en gång var det Björn Goop som stod som herre på täppan; han vann under året 31 lopp på banan vilket var tre fler än Carl Johan Jepson. För Björn är det här 18:e året i följd som han blir champion på hemmabanan. Championatet var hans tredje i år (sedan tidigare Arvika och Årjäng) och det 70:e totalt i karriären.

Alla banchampions 2020:

Arvika: Björn Goop
Boden: Ulf Ohlsson
Bollnäs: Ulf Ohlsson
Dannero: Jimmy H Andersson
Färjestad: Björn Goop
Hagmyren: Mats E Djuse
Kalmar: Stefan Persson
Lindesberg: Jorma Kontio
Lycksele: Ove A Lindqvist
Oviken: Mats E Djuse
Rättvik: Ulf Ohlsson
Solänget: Mats E Djuse
Tingsryd: Jim Oscarsson
Vaggeryd: André Eklundh
Visby: Claes Sjöström
Åby: Peter Untersteiner
Åmål: Carl Johan Jepson
Årjäng: Björn Goop
Örebro: Jorma Kontio
Östersund: Magnus A Djuse

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Aetos Kronos och Power i Critérium Continental
Nästa nyhet
Aetos Kronos och Power i Critérium Continental

Aetos Kronos och Power i Critérium Continental

De svenska kulltopparna Aetos Kronos och Power finns med bland de anmälda till söndagens Critérium Continental. Förutom ett saftigt förstapris i Vincennes klassiska fyraåringslopp finns också en Prix d’Amérique-plats att disponera för vinnaren.

Det är på söndag den 27 december som Critérium Continental körs på Vincennes. 76 500 euro och en biljett till Prix d’Amérique finns för vinnaren. 26 fyraåringar kvarstår i loppet sedan anmälningarna på måndag förmiddag stängdes.

Tre svensktränade tar chansen

Som tidigare bekräftat väljer man att avstå loppet med Ecurie D. Tre svensktränade hästar finns dock med bland de ännu preliminärt anmälda. Robert Bergh ämnar starta med Power och Jerry Riordan har som väntat också anmält Aetos Kronos – den senare har dessutom redan klart med kusk i form av ingen mindre än Jean-Michel Bazire. Tredje svensk i anmälningslistan är Johan Untersteiner-tränade Guzz Mearas.

De kommer att få tampas med Alessandro Gocciadoros italienska toppar Axl Rose och Alrajah One samt en väl utvald del av den franska fyraåringseliten i vilken vi märker bland andra Gu d’Héripré, Gotland, Gunilla d’Atout, Green Grass, Gallant Way och Go On Boy.

Activated i Prix Ténor de Baune

Prix d’Amérique-plats (samt 38 250 euro) hämtas också i Prix Ténor de Baune som samma dag körs för femåriga travare. 21 hästar kvarstod på måndagen i anmälnings-listan. Dit inkluderas Fredrik Wallins sto Activated, som senast sågs i Prix du Bourbonnais. Anders Lindqvist har här anmält A Sweet Dance som var fin som trea i helgen som gick. Bland hemmahästarna märks den för PdA redan klare Feliciano, samt namn som Fakir du Lorault, Feydeau Seven och Prix de Cornulier-trean Feeling Cash. Storstjärnan Face Time Bourbon skulle ursprungligen luftas i loppet, men där har man valt att i stället sikta mot Prix de Bourgogne en vecka senare.

Startlistorna till båda loppen blir definitiva på julafton.

Läs även: Vinterpaus för Ecurie D.
Läs även: Ny plan för Face Time Bourbon
Läs även: Bazire kör Aetos Kronos

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Goop kan få Jerringpriset
Nästa nyhet
Goop kan få Jerringpriset

Goop kan få Jerringpriset

Segern med Face Time Bourbon kan ge Björn Goop ytterligare priser. För andra gången är den svenske kusken nominerad till Jerringpriset.

Björn Goop nominerades för Jerringpriset redan 2018, efter att ha kört Readly Express till seger i Prix d’Amérique. Efter att ha vunnit loppet för andra gången, bakom Face Time Bourbon, får han chansen till den prestigefyllda utmärkelsen igen. När Radiosporten på måndagen deklarerade de åtta som är nominerade, var han en av dem.

Hård konkurrens om priset

”Först till två. Med hästen Face Time Bourbon vann Björn Goop som förste svensk någonsin världens största och mest prestigefyllda travlopp, Prix d’Amérique, för andra gången. En storartad kuskstyrning låg bakom segern”, lyder motiveringen.

Konkurrensen om Jerringpriset är förstås hård. Bland de övriga nominerade hittar vi fotbollsikonen Zlatan Ibrahimovic som i år fortsatt att göra mål i Milan och stavhoppar-geniet Armand Duplantis som redan förärats Bragdguldet efter sitt världsrekord.

Du kan rösta till Jerringpriset både via telefon (9.90 kronor per samtal), på webben via Sveriges Radio eller i via Sveriges Televisions app SVT Duo. Här kan du läsa mer om hur du röstar.


De nominerade till Jerringpriset:

Elin Cederroos, boxning
Armand Duplantis, friidrott
Björn Goop, trav
Henrik Harlaut, freeskiing
Lag Hasselborg, curling
Victor Hedman, ishockey
Zlatan Ibrahimovic, fotboll
Linn Svahn, skidor

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Franska toppstoet slutar

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson