Början av säsongen har sett strålande ut för Månprinsen A.M. Den här lördagen gör Gunnar Melander och hans kallblodskung resan till Umåker – för att ställas inför den tuffaste uppgiften så här långt i år.

Bättre och bättre, start för start. Så skulle man kunna beskriva Månprinsen A.M:s början av den här säsongen. Tre starter i år har blivit till tre segrar. Senast på Bergsåker gick han en stentung avslutning till seger på 1.22,0/2160 meter och tangerade därmed ett svenskt rekord – som var lika gammalt som hästen själv.

– Allt är väl med hästen, det har bara blivit lättare träning sedan det senaste loppet men han är pigg och glad, han känns jättefin. Jag tycker att han gått framåt med varje lopp som han gjort i år, säger tränaren Gunnar Melander till travnet.se.

Kan man till och med säga att han är bättre än någonsin?

– Njae, det är lite att ta i kanske. Han har ju alltid en hög standard, men det är klart, så här tidigt på säsongen har han sällan varit så här fin. Hästen har ju fortfarande mest fått tung träning och jag tror också det är därför som han gått framåt så som han gjort för varje lopp i år.

Månprinsen A.M. kommer till Umåker och Vårbjörken (V75-5) med en rad om sex raka segrar den här lördagen. Ett lopp som han vann både 2014 och 2015 men som han i fjol galopperade över mål som tvåa i, Odin Tabac vann då och han är också en av lördagens motståndare. Tillsammans med fler namn som inger stor respekt, så som Tekno Odin och snabbe Lome Brage.

– Det blir ett tufft lopp. Jag får säga att det är en riktigt stark startlista som de fått ihop. Men vi fick ett bra spår och det är bilstart; jag tycker Månprinsen är bäst bakom bilen, då kan han öppna bra. Vi möter bra motstånd men vi har en bra häst vi också.

Är det att ladda framåt direkt som gäller?

– Ja, det beror mycket på hur andra gör mycket, men det är klart att vi gärna vill framåt så tidigt som det är möjligt, säger Gunnar och fortsätter:

– Man tror ju alltid på bra chans en sådan här häst. Jag tror han kommer göra ett bra lopp, det gör jag. Sedan hänger det väl på mig också att göra så lite misstag som möjligt…

Hur ser framtiden ut efter detta?

– Det är väl Elitkampen som vi tittar mot på sikt. Det är förstås ledsamt att inte Lannem Silje kan vara med längre, men vi ser fram mot det. Det finns ett lopp på Bergsåker den 16 maj som ligger bra i tiden inför det.

Gunnar Melander, som fyller 71 om några veckor, är en nestor i kallblods-Sverige. Han har, som det brukar heta, vunnit det mesta som går att vinna genom åren. En lucka finns dock i meritlistan. Det är just Elitkampen på Solvalla.

– Nej, precis det är väl det som fattas för mig, kan man säga. Så därför är det klart att man vill väldigt gärna vara med där i år. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Fyraårige Giveitgasandgo – klar för Olympiatravet

Fyraårige Giveitgasandgo – klar för Olympiatravet

Olympiatravet har blivit en intressant krydda rikare. Det är den i Norge tränade amerikanen Giveitgasandgo som fått nästa wild card.

Frode Hamre-tränade Giveitgasandgo gjorde en stark regi- och årsdebut då han i tisdags slutade tvåa efter Lionel och Charrua Forlan på Solvalla. Nu är fyraåringen redo för större uppgifter efter att ha emottagit ett wild card till Olympiatravet.

– Giveitgasandgo köptes in till stallet efter treåringssäsong-en med siktet på de stora loppen och han har gjort allt rätt i träningen sedan han kom till oss. Årsdebuten var verkligen bra och hästen är komplett i mina ögon, säger Frode Hamre i ett pressmeddelande från Åbytravet.

Giveitgasandgo (e. Yankee Glide) har i Nordamerika tillhört de bästa i sin kull och var förra året i final av Hambletonian. Hästen har vunnit 12 av sina 30 starter och tjänat knappt fyra miljoner kronor.

Klara för Olympiatravet är:

Day or Night In (inkvalad)
Giveitgasandgo (wild card)
Lionel (titelförsvarare)
On Track Piraten (inkvalad)
Ringostarr Treb (wild card)
Takethem (wild card)
Titty Jepson (wild card)
Zenit Brick (inkvalad)

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Guarato om Bold Eagle: "Elitloppet det stora målet"
Nästa nyhet
Guarato om Bold Eagle: ”Elitloppet det stora målet”

Guarato om Bold Eagle: ”Elitloppet det stora målet”

Prix de l’Atlantique på lördag, sedan blir det fem veckor av finputs inför det som är Bold Eagles stora mål – Elitloppet. Tränaren Sébastien är mycket nöjd med stallets gigant.

Mycket står på spel för Bold Eagle när han styr mot Paris nordvästra utkanter på lördag. Det är inte bara 90 000 euro i förstapris i Enghiens storlopp Prix de l’Atlantique – utan också det sista testet inför Elitloppet.

Bold Eagle gör nu sin första start sedan han på mäktiga 1.08,9 segrade i Grand Critérium de Vitesse. Sedan dess har det gått sex veckor.

– Hästen har tagit det loppet väldigt bra. Efteråt fick han ta det lugnt i tio dagar, men sedan har hästen tränat på som normalt. Han vann Prix de l’Atlantique lätt i fjol och han kommer att var i minst samma goda fysiska kondition i år, säger tränaren Sébastien Guarato till Paris-Turf.

Bold Eagle kommer följa exakt samma upplägg inför Elitloppet i år som förra året. Efter lördagens uppgift blir det inga flera starter för den franske stjärnan innan man hoppas kunna ta revansch på Solvalla den 27 maj.

– Vi hade kunnat gå till Prix des Ducs de Normandie (körs i Caen 16 maj), men jag vill inte tävla honom två veckor före Elitloppet som är det stora målet den här våren. Så vi kommer följa samma schema som förra året, med förhoppningen att göra bättre från oss på Solvalla i år.

Och hur det gick i fjol vet vi nog; Bold Eagle vann sitt försök i utklassningsstil på 1.08,4 men fick i finalen nöja sig med fjärdepriset bakom vinnaren Timoko. Bold Eagle är en av fem till Elitloppet redan inbjudna hästar. (Foton: ALN).

Läs även: Sex hästar möter Bold Eagle i Prix de l’Atlantique

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Klar för nästa storlopp - Lionel till Oslo Grand Prix
Nästa nyhet
Klar för nästa storlopp – Lionel till Oslo Grand Prix

Klar för nästa storlopp – Lionel till Oslo Grand Prix

Olympiatravet, nästa. Elitloppet, högt upp på listan. Oslo Grand Prix – inbjuden. Lionel är nu klar för hemlandets kommande superlopp.

Lionel gjorde alltså comeback på Solvalla i tisdags och stod då för en stark insats då han delade segern i Dartster F:s lopp med Charrua Forlan.

Det var ett bra besked inför Olympiatravet, vilket blir den norske fuxens nästa lopp. Men nu har han också blivit klar för ett annat storlopp. Bjerke har bjudit in Lionel till Oslo Grand Prix – och Göran Antonsen och Daniel Redén har tackat ja.

Det kommer därmed bli den tredje raka starten i Oslo Grand Prix för Lionel, i fjol slutade han tvåa bakom Twister Bi. Loppet körs den 10 juni och på vinnaren väntar 1,5 miljoner norska kronor.

Lionel blir den andra hästen att bjudas in till OGP, sedan tidigare har franske Bird Parker också fått en plats. Bjerke hoppas förstås också på hemmafenomenet Ferrari B.R. vars besked om en eventuell start väntas lämnas efter Copenhagen Cup, uppger Equus. (Foto: ALN).

Läs även: Antonsen drömmer om rosa biljett för Lionel
Läs även: Lionel och Charrua Forlan – gick inte att skilja åt

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Peter Untersteiner jubilerade - tog sin seger 3000
Nästa nyhet
Peter Untersteiner jubilerade – tog sin seger 3000

Peter Untersteiner jubilerade – tog sin seger 3000

I kvällens sista lopp på Åbytravet slog han till. Peter Untersteiner tog sin 3000:e seger i sulkyn och sällar sig nu till en exklusiv skara om 20 svenska kuskar.

Peter Untersteiner åkte till Åby under onsdagen för sju uppsittningar – men fick vänta till kvällens sista innan han kunde jubilera.

Efter att i kvällens nästa sista lopp vunnit med Tomas Malmqvist-tränade Ethien du Vivier kom den 57-årige kusk- och tränargiganten ut med egentränade Absolut Gehör i aftonens avrundande lopp.

Via ett kraftigt avancemang över sista bortre, kunde man avgöra säkert på upploppet. Den numera klassiska segergesten syntes i god tid före mål – Peter Untersteiner tog seger 3000 i sulkyn.

– Det känns förstås bara bra och 3000 segrar är ett kvitto på att jag lyckats. När jag en gång började med fem hästar och en egenägd häst i stallet var tanken att kunna försörja mig själv och min son Johan. Att det skulle gå så här bra fanns förstås inte i min vildaste fantasi, säger han i en intervju med Svensk Travsport.

Peter Untersteiner som varit proffs sedan1987 klev in i tusenklubben 2002. Nu blev han den 20:e i Sverige verksamma kusken att ha vunnit 3000 eller fler lopp. Snart är det förresten dags för ett nytt jubileum – Peter har inte långt kvar till att också nå 3000 segrar som tränare.

…något som gavs prov på även under Solvallas tävlingar på onsdagen. Halmstadstränaren hade två hästar till start även på huvudstadsovalen – och båda vann.

Sonen Johan lotsade in Get Ready Tour medan Ulf Ohlsson avslutade också Solvalla-kvällen genom att sätta dit Swish Lane efter en tung avslutning.

*Ulf Ohlsson var också kusken bakom kvällens kvickaste vinnare. Med Stefan Melanders USA-födde femåring Dice Man anförde han hela vägen i friskt tempo. Dice Man stegade undan på fint vis den sista biten och nådde mål på 1.11,6a över 1640 meter. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Snowstorm Hanover i Sverige-debut på Solvalla

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson