Få hästar kan konkurrera i popularitet med On Track Piraten. På lördag drar han ner till Axevalla i jakten på ännu en rikstotoseger – om det lyckas blir det nummer 31 i raden.

Att elva år inte är någon ålder, har On Track Piraten redan bevisat. ”Gamlingen” med sjutton millar på kontot (hittills) jobbar outtröttligt vidare. Fajtern från Dalarna har ett rekord som lär bli tämligen så svårslaget; han har 30 segrar på rikstoton vilket inget annat varmblod mäktat med. Den här lördagen kan det där rekordet ökas på ytterligare, när han tar transporten till Axevalla för Gulddivisionen.

Det blir valackens 143:e start i karriären, fast den skulle egentligen ha kommit för två veckor sedan i finalen på Solvalla men då fick hedersmannen lämna återbud. Anled-ningen var problem med en tand.

– Han fick dra ut en tand på onsdagen då och han fick lugnande mediciner i samband med det, så han kunde helt enkelt inte starta. Men det var ingen längre konvalescens, om man säger så, utan han var ute igen i träning lördag samma vecka. Jag kan inte tro att han tappat något på det. Hästen var ute i ett banjobb här i veckan och kändes fräsch och pigg, säger tränaren Hans R Strömberg till Travnet.

”Piraten” är en ständig favorit bland spelarkollektivet. Så lär också bli fallet på lördag. Med Rikard N Skoglund i sulkyn börjar dalahästen från ett tredjespår bakom bilen över önskvärd lång distans, de flesta av de i alla fall på pappret tuffaste motståndarna har sämre utgångslägen.

– Jo, men det ser bra ut, tycker jag. Vi fick ett bra spår och jag tror att Rikard försöker ladda framåt vad som går här så får vi se vad han hamnar sedan. 2640 meter är hans bästa också, han har vunnit de flesta av sina segrar på den distansen. Jag kan inte annat säga än att jag tror att det ska vara en bra chans här.

Hur planerar ni framtiden för ”Piraten”?

– Nej, vi har inte så mycket planer med honom längre annat än att vi vill fortsätta att tävla med honom två år till; det här och så nästa. Vi fortsätter väl i Gulddivisionen framöver ock-så och är rätt så nöja med det.

On Track Piraten får sällskap av en stallkamrat till Axevalla. Fyraårige Testa di Cavolo startar i Klass 2 och kommer från en rejäl seger senast. Den starke valacken är ute på sin bästa distans, men fick kanske det sämsta läget?

– Det är en stark och rejäl häst som gått bra på sistone. Det är ett tråkigt läge nu förstås, men han har tappat från början då han startat bakom bilen varje gång nu så jag tror att han kan vara gynnad av att det är voltstart nu. Han trivs över den långa distansen och kommer starkt till slut, därför tror jag att det långa upploppet på Axevalla borde passa. Det är klart att det är tuffare motstånd nu än vad han haft i vinter, men det är en bra häst i grund och botten i alla fall och det är en platschans i alla fall, säger Hans R Strömberg. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Obesegrade Gotland kan ge Allaire storseger

Obesegrade Gotland kan ge Allaire storseger

Philippe Allaire har det väl förspänt när Critérium des Jeunes är söndagens höjdpunkt på Vincennes. Tränaren har fem hästar med i loppet – däribland den obesegrade Gotland.

Philippe Allaire har två tidigare tränarsegrar i Critérium des Jeunes. De kom 2008 med Ready Cash och året senare genom stoet Sanawa. De båda kom senare att bli föräldrar till jättelöftet Gotland – som passande nog är den stora favoriten när årets upplaga av det tidiga franska kriteriet för treåringarna körs på söndag.

Förutom den i sex starter obesegrade Gotland plockar Allaire för övrigt ut ytterligare en kvartett; Granon Védaquais, Gatsby Perrine, stoet Girls Talk och den i år i två starter obesegrade Golden Bridge. Det största hotet mot en Allaire-seger kan vara Sébastien Guaratos fina Bold Eagle-dotter Green Grass. Förstapriset är 76 500 euro.

Här är startlistan:

2700 volt

1 Grisbi du Persil – Benoît Robin
2 Garibaldi – Jean-Philippe Monclin
3 Good Morning – Damien Bonne
4 Gee – Jean-Michel Bazire
5 Guerrier Royal – Guillermo Roig-Balaguer
6 Golden Bridge – Yoann Lebourgeois
7 Greenpeace – Franck Nivard
8 Gatsby Perrine – Anthony Barrier
9 Girls Talk – David Thomain
10 Général du Parc – Alexandre Abrivard
11 Granon Védaquais – Pierre Vercruysse
12 Green Grass – Gabriele Gelormini
13 Gotland – Eric Raffin

Senaste vinnarna:

2018: Folelli – Alexandre Abrivard
2017: Ecu Pierji – Mathieu Mottier
2016: Django Riff – Yoann Lebourgeois
2015: Coquin Bébé – Jean-Michel Bazire
2014: Billie de Montfort – Eric Raffin

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Schism bakom Atlanta-affären: "Är en stor skam"
Nästa nyhet
Schism bakom Atlanta-affären: ”Är en stor skam”

Schism bakom Atlanta-affären: ”Är en stor skam”

Det blev stor uppståndelse när Hambletonian-vinnaren Atlanta i veckan gick ut till försäljning på auktion. Anledningen till händelsen är en schism mellan tränaren Rick Zeron och övriga delägare.

Tidigare i veckan lades Atlanta ut på nätauktionen OnGait me utropspriset en halv miljon dollar. Det fyraåriga stoet, som är tänkt att fortsätta tävla även i år, vann Hambletonian i fjol och är en kandidat till årets häst i USA. Därför var det förstås många som höjde på ögonbrynen när hästen nu är till salu.

Anledningen till försäljningen är en schism mellan ägarna. Stoet köptes som ettåring av Rick Zeron, som är hästens tränare, tillsammans med Holland Racing Stable, Howard Taylor och Brad Grant som då hade 25 procent var. Senare, under förra året, sålde Zeron 20 procent av sin del till Crawford Farms men behöll 5 procent.

– Vi säljer för att upplösa partnerskapet. Vi har en delägare som äger fem procent som måste lämna. Enda sättet, eftersom han tycks tro att han äger och kontrollerar hästen och att vi övriga bara är med på resan, är att sälja henne på auktion. Det är en stor skam, säger Brad Grant till harnessracing.com.

Rick Zeron ådrog sig tidigare i år en avstängning på sex månader sedan han brutit mot reglementet på flera punkter, bland annat ska tränaren ha förfalskat etiketter på mediciner, inte haft giltiga recept för mediciner och försök till mutbrott. En dom som Zeron överklagat.

– 95 procent av ägarskapet vill se hästen flyttad. Rick kan inte träna eller tävla med hästen på bland annat Mohawk och Meadowlands, stoet har flera stora lopp på de banorna.

Atlanta flyttades tidigare i veckan till tränaren Tony Alagnas stall, men hämtades helt sonika tillbaka av Rick Zeron. Därefter beslöt man att låta supertravaren gå ut på auktion. Högsta bud för närvarande är på en miljon dollar.

– Vi kunde inte komma överens om priset så vi får se vad marknaden erbjuder. Vår förhoppning är att hon får stanna kvar men om priset blir tillräckligt högt, antar jag vi säljer. Jag kommer inte låta henne gå billigt. Vi fyra delägare som vill ha henne kvar har enats om ett pris för att stanna, men går det över det så, lycka till nästa ägare, säger Brad Grant till harnessracing.com.

Läs även: Hambo-vinnaren Atlanta – säljs på auktion
Läs även: Falska etiketter – Zeron stängs av ett halvår

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Claes Svensson sparkad av häst - till sjukhus
Nästa nyhet
Claes Svensson sparkad av häst – till sjukhus

Claes Svensson sparkad av häst – till sjukhus

Vaggerydstränaren Claes Svensson blev illa sparkad i samband med utfodring av en häst. Han vårdas nu på sjukhus.

Det var på onsdagen som Claes Svensson skulle fodra en häst i hagen som travtränaren blev sparkad i bröstet. Han fick färdas i ambulans till Universitetssjukhuset i Linköping för vård där han befinner sig kvar.

– Läget är stabilt. Claes blev sparkad av en häst ute i hagen och från början verkade det inte så allvarligt mer än att några revben hade gått av, men samtidigt visade det sig att Claes hade fått en punkterad lunga och skadat levern. Vad som är positivt är att han inte tappat något blod under natten och i dag lär vi säkert få besked om levern ska opereras, säger sambon Marie Nilsson till Sulkysport på torsdagen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Torsdag: V64-tips till Åby
Nästa nyhet
Torsdag: V64-tips till Åby

Torsdag: V64-tips till Åby

Åby V64

Omgången: Åby står som V64-värd och jag attackerar omgången med hjälp av två singelstreck. Två spikar som jag tror vi får se i tidig ledning och sedan för övriga kämpa. Sådan är min förhoppning och tro inför kvällen. Jag spelar en matematisk lapp och med ett par vältäckta lopp. Bland annat i sista avdelningen där skrällen rensar härligt. Dubbeln blir dock en rak sådan och det är röd kusk som gäller. Peter-Peter och 10-10 är det som gäller. Lätt att komma ihåg.

Spikarna:  7 Callmeawinner i V64-1 samt 10 Burning Man i V64-5.

V64-förslag: Enbart för alla rätt

7 Callmeawinner (3-6)
2,3,6 (1-8)
2,3,5,7,8,9 (4-6)
Alla startande (3-6)
10 Burning Man
(6-11)
1,3,4,6,7,8,9,10,12 (2-5)

1x3x6x12x1x9 = 1944 rader

DD-förslag: 10 – 10 x 1000 kr

Loppanalyser

Loppanalys V64-1:

Ranking: A: 7 B: 3-6-4-2-5 C: 9-1-8

Spetsanalys: Callmeawinner är riktigt snabb ut bakom bilen. Som för tre starter sedan ungefär då han lätt spetsade utan att kusken behövde köra på honom. Han trivs också förträffligt i tät där han har sex segrar ax sex. Vi har dubbla open stretch på Åby och det är ytterligare ett plus i jakten på tät. Ingen kan eller vill bråka. Mycket god spetschans för Callmeawinner.

Loppanalys:  7 Callmeawinner har sex segrar av sex från ledningen och trivs alltså alldeles utmärkt då han får husera i tät. Det bör han få göra här och det är mycket god chans och jag spikar. Senast bakifrån i V75 visade han väl inget extra och man kan spekulera i formtapp men jag är inte så orolig för det. Tränaren låter också tillfreds. Biken lär plockas fram igen och då rasslar det till första biten. Spets och rätt så odramatiskt tror jag detta blir. Motståndet ser klart överkomligt ut.

3 Kiss My Lips H.C. avgjorde fint vid skrällsegern näst senast. 6 Virna Zet med duktige tränaren Lugauer är svårbedömd. Båda dessa galopperade bakom bilen senast och lär knappast stöka till det för min spik första biten.

Loppanalys V64-2:

Ranking: A: 2-6-3 B: 1-8-4-5-7

Spetsanalys: Calle Jepson och spår sex i volten brukar ofta vara det samma som pang till spets. Legacy H.H. är därmed spetsafvorit. De två motbuden Bowling El Mar och Far From Over vill säkert ta emot men Bowling El Mar har spår två och Far From Over är osäker. Känslan är dock att Bowlinghästen är stabil och snabb.

Loppanalys: Tre hästar höjer sig och jag har svårt att ta ställning. Skulle jag välja en häst så skulle jag ta 2 Bowling El Mar som jag gillar uppsynen och stilen på. En fin häst som var bra i debuten och ännu snärtigare senast. Ser ut att vara av bra sort och kan nog vara bäst här. Tänkbart spikbud. Tror även att den kan öppna bra och den här kan Medin få skoj med framöver. Kanske och troligt redan ikväll.

6 Legacy H.H. vann från spets senast och besegrade då min tipsetta som dock fick en jobbigare resa och alrdig gav sig helt. Legacy H.H. ser inte lika kapacitetsstark ut men kan säkert vara vassare nu och spets är alltid spets.

3 Far From Over är spänd och osäker men Uhrberg har kört denne två gånger och då har det gått felfritt. Var klart bra tvåa bakom en bra Luddehäst senast med gott om luft ner till övriga och det var en klart bra insats.

Tre streck. Ingen vågad/rolig lösning men alltid något.

Loppanalys V64-3:

Ranking: A: 5-9-2 B: 7-3-8 C: 4-6-1

Spetsanalys: Quattro Töll har bra chans att nå spets och borde sedan köras där.

Loppanalys: 9 Viking’s Topline avgjorde i säker stil senast och streckas på nytt. Då var det Stefan som rattade och nu är det Anders igen. Inga direka plus på det och från bakspår är det bara en i mängden.Som klar favorit. Är dock rejäl av sig och blir svår att stå emot.

Jag tippar dock  5 Quattro Töll med tanke på att det är bra chans på spets och det kan bli halvbilligt. Qauttro Töll är van hårda gäng och bör hävda sig fint här även om det är glest med segrar.

2 Everton var rätt klen i debuten för Peter senast. Kan vara bättre nu och Peter ändrar i huvudlaget. Bra läge dessutom och hästen kan nog en hel del.

7 Jack Bowler vann via open stretch senast  och 3 Digger Lord är gedigen men vinner inte på beställning. Skrällen kan heta 8 Powerful Teemer som har fin form. Dessa streckas.

Loppanalys V64-4:

Ranking: A: 3-6 B: 10-1-2-11-5-4-9-7-8-12

Spetsanalys: Barry B. är snabb och brukar kunna spetsa bara det inte blir galopp. Peck med Kolgjini lär utmana. Dreamboy A.F. är startsnabb men bråkar nog inte så mycket om spets där utifrån.

Loppanalys: Ett smålurigt lopp om nu inte Untersteiners 3 Barry B. skulle sköta sig. Gör han det så talar mycket för ledning runt om men det är ingen lätt sak. Han har sina segrar från spets och har fin spetschans. Kogjinis har dock en känd offensiv ådra i sig och 6 Peck kan stöka till det från början och kan tänkas köra Peters häst i galopp. Det kan vara planen. Skulle Peck nå spets kan han mycket väl hålla hela vägen hem.

10 G.K.Trixy är ingen stjärna utan mer gedigen. Den egenskapen kan räcka långt här med Calle från vettigt läge.

1 Skyliner avslutade fint via open stretch näst senast och har sådant läge på nytt. 2 Key West Snapper höll bra från utvändigt ledaren senast. 11 Front View kan en del men galopperar väldigt gärna. Kan vara skrällen felfri.

Jag streckar samtliga startande och jobbar in storskrällen.

Loppanalys V64-5:

Ranking: A: 10 B: 6-11-2-7-1-13-9-8-5-4 C: 12-3

Spetsanalys: Kennedy har läget men det brukar för det mesta bli galopp så vi får se hur länge det håller. Från springspår på tillägg kommer Lord L.S. och Burning Man farande och över lång distans med open stretch så är det troligt att någon av dessa får överta. Peter är vass från start och med Burning Man bör han öppna snabbt och kan nå tät. Borde vara en bra rygg för övriga.

Loppanalys: Här spikar jag 10 Burning Man. En fin Puro-häst som dock har sina problem och tappar stilen emellanåt. Fungerar han så räcker han mycket bra i sin fortsatt låga klass och nu efter lite uppehåll så har Puro slipat till sin häst. Det ser dessutom ut bra chans på tidig spets. Hästen är nog allra bäst med ryggresa men spets här gör inte ont och det kan bli halvbilligt. Att spekulera i spets från tillägg blir ofta fel men hästen är som sagt minst lika bra i ryggar. Det viktigaste är att han fungerar och det tror jag han gör. Jag spikar.

6 Milles Fighter har varit bra men det är lite tuffare nu. 11 Fullpoint har fint kunnande men det blir ofta galopp. 2 Kennedy har stam och rykte men fungerar nästan aldrig.

Loppanalys V64-6:

Ranking: A: 10 B: 3-6-8-12-1-9-4-7 C: 2-5-11

Spetsanalys: Raya Piraya är oprövad och svårbedömd bakom bilen. Troligt att favoriten Global Writer får överta.

Loppanalys: Här blir Johans 3 Global Writer favorit från ett bra utgångsläge. Det kan nog bli tidig ledning och då ökar chanserna så klart men det finns frågetecken. Senast blev det galopp men hästen såg fullt bra ut efter galoppen. Har sedan hunnit med att bli struken så hur är formen egentligen. Det känns åtminstone något bräckligt trots fina förutsättningar.

Gammal är äldst och jag tippar och spelar DD med pappa Peter i stället. Hans 10 Shutupandscratchme galopperade också senast men då var det spår fem i volten. Nu från bakspår med bil ska det inte vara någon galopprisk. Peters häst svarade för en klart bra upphämtning eftter galoppen senast och visade fin form. Bör kunna vinna lopp snart och varför inte här. Bör duga fint. Norskt huvudlag ikväll och det kan nog passa fint.

Jag streckar på lite. 6 Raya Piraya bör duga bra. Få se hur bilstart passar. 8 Zeno Lens är svårbedömd i Sverigedebuten. Har visat fint kunnande i Italien men har nu varit ifrån. Har ett svårt läge och nu över medeldistans och tränaren ligger lite lågt så här direkt. Vann från utvändigt ledaren vid segern i programraden och den här tränaren brukar ha trimmat så ett streck får det bli.

12 Big Farmer har lopp i kroppen och kan vara ordentligt framsatt. 1 Global Temptation har open stretch-läget. 9 Turbulence Face är inte heller oäven. Jag tar med nio hästar.

Tipsredaktör: Ulf Nilsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V65-tips till Boden

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson