Det är klart för vinterns stora händelse i trav-världen. Startlistan till Prix d’Amérique är definitiv. Ska någon kunna hota Bold Eagle från att ta en ny triumf?

På söndag eftermiddag kliver arton hästar ut på Vincennes för årets upplaga av Prix d’Amérique. Loppet som räknas som kanske det mest prestigefyllda i världen.

Får Nivard fira igen med Bold Eagle? Foto: ALN

Förstapriset uppgår till 450 000 euro, eller motsvarande närmare 4,3 miljoner kronor. Pengar som fjolårets segerherre Bold Eagle är skyhög favorit att lägga beslag på.

Bold Eagle, som tränas av Sébastian Guarato och körs av Franck Nivard (som här kan ta sin femte PdA-triumf) har värmt upp inför den stora uppgiften med lätta segrar i Prix du Bourbonnais och Prix de Bourgogne.

Redén har fyra. Foto: ALN

Den som, i alla fall svenskarna, hoppas kunna utmana är Daniel Redén. Han har kvalat in hela fyra hästar. Propulsion får Örjan Kihlström i vagnen, medan Call Me Keeper begåvas med Pierre Vercruysse.

Kvartetten kompletteras även med tidigare Hambo Oaks-vinnaren Wild Honey (Gabriele Gelormini) och norrmannen Lionel som ska köras av Matthieu Abrivard. Kusken har därmed chansen att vinna både Prix d’Amérique och Prix de Cornulier efter segern med Bellissima France i söndags.

Timoko - för sjätte gången. Foto: ALN

Bland de som kan utmana Bold Eagle räknas såklart Timoko som här gör sin sjätte raka start i PdA och de senaste åren slutat trea, respektive tvåa. Björn Goop kör liksom senast.

Johnny Takter gör PdA-debut. Det som kusk bakom Oasis Bi, som har ett brons från i fjol att försvara. Christoffer Eriksson dyker också upp. Han kör Treasure Kronos som ju vann Critérium Continental.

Nämnas kan även Anna Mix, den urstarka fransyskan som efter sin seger i Prix de Bretagne har förberetts i Sverige hos Sofia Aronsson. Räknas bör även stoet Belina Josselyn som tränas och körs av Jean-Michel Bazire. Ekipaget vann senast Prix Ténor de Baune.

Så här ser startlistan ut:

1 Treasure Kronos
Kusk: Christoffer Eriksson
Tränare: Jerry Riordan
Framgångsrik som unghäst för Jerry Riordan och vann bland annat Stosprintern. Fick sin plats i PdA genom att chockvinna Critérium Continental. Kusktalangen Christoffer Eriksson kör sitt hittills största lopp.

2 Briac Dark
Kusk: David Thomain
Tränare: Thierry Duvaldestin
Har gjort bra lopp bakom de allra bästa i B-årgången. Flyttades nyligen till Thierry Duvaldestin och stod för en riktigt stark insats då hann vann Prix de Belgique och därmed kvalade in till PdA.

3 Call Me Keeper
Kusk: Pierre Vercruysse
Tränare: Daniel Redén
Loppets enda svenskfödda häst som levererat på fransk mark. Har visat toppform i vinter och grejade PdA-platsen som tvåa efter ett tufft lopp i Prix de Belgique.

4 Propulsion
Kusk: Örjan Kihlström
Tränare: Daniel Redén
Årets stora utropstecken i Sverige i fjol med tre segrar i miljonlopp. Var tvåa i första B-loppet Prix de Bretagne, men fick strykas i genrepet senast. Uppges dock träna fint. Örjan Kihlström har vunnit det mesta som går att vinna, däribland PdA med Maharajah för tre år sedan.

5 Belina Josselyn
Kusk: Jean-Michel Bazire
Tränare: Jean-Michel Bazire
Sto som hålls mycket högt i Frankrike och som grejade en biljett till PdA genom vinst i Prix Ténor de Baune. Galopperade dock i Prix de Belgique. Kuskgiganten Jean-Michel Bazire både tränar och kör, han har vunnit PdA tre gånger tidigare.

6 Lionel
Kusk: Matthieu Abrivard
Tränare: Daniel Redén
Norsk travare som gjort stor succé i Frankrike och vann Prix de Paris förra vintern. Vistas numera i Daniel Redéns stall och har visat fin form som tvåa i Prix de Bourbonnais och senast fyra i Prix de Belgique.

7 Booster Winner
Kusk: Eric Raffin
Tränare: Sébastien Guarato
Ännu en fin travare från B-årgången som tjänat nio miljoner i skuggan av kullettan och stallkompisen Bold Eagle. Spurtade in starkt som trea i Prix de Bourgogne senast.

8 Princess Grif
Kusk: Roberto Andreghetti
Tränare: Philippe Billard
Italien-fött sto som matchats i B-loppen i vinter. Tog sin plats genom att vara trea i Prix de Bretagne. Tränades då av Fabrice Souloy, men är numera flyttad till Philippe Billard.

9 Anna Mix
Kusk: Mathieu Mottier
Tränare: Franck Leblanc
Urstark fransyska, som gav prov på sin stora kapacitet då hon trots tungt lopp vann Prix de Bretagne. Har därefter tränats i Sverige av Sofia Aronsson som uppladdning för det här. Har enorm kapacitet men visat sig ha problem med det franska voltstartsystemet.

10 Bird Parker
Kusk: Jean-Philippe Monclin
Tränare: Philippe Allaire
Ytterligare en sexåring som tävlat på topp sedan unghäståren. Tävlade och vann i Harper Hanovers i våras. Snöpligt slagen som fyra i två B-lopp men fixade en plats i loppet på hög prissumma.

11 Akim du Cap Vert
Kusk: Franck Anne
Tränare: Franck Anne
Sjuåring som alltid tävlat mot de bästa i Frankrike. Var fyra i Prix d’Amérique i fjol. Gjort två starter efter uppehåll, senast sjua i Prix de Belgique. Platsar här på pengar – nästan 13 miljoner på kontot.

12 Wild Honey
Kusk: Gabriele Gelormini
Tränare: Daniel Redén
Unghäststjärna i USA som vann Hambletonian Oaks. Sedan i fjol i Sverige hos Daniel Redén. Visade riktigt fin form i spurten som trea i Prix de Belgique senast. Gabriele Gelormini kör, som var tvåa i loppet för två år sedan med Voltigeur de Myrt.

13 Voltigeur de Myrt
Kusk: Lorenzo Donati
Tränare: Roberto Donati
Institution, numera åtta år, i de största loppen och gör här sin tredje raka start i Prix d’Amérique. Största framgången är det överraskande silvret för två år sedan. Visade uppåtform genom sin tredjeplats i Prix du Bourbonnais.

14 Oasis Bi
Kusk: Johnny Takter
Tränare: Stefan P Pettersson
Mycket framgångsrik för sin tränare Stefan P Pettersson i fjol med seger i Lotterian och silver i VM-loppet samt nästan sju miljoner intjänat. Var överraskande trea i PdA i fjol. Kunde dock inte fajtas i Prix de Belgique senast. Johnny Takter gör här sin PdA-debut.

15 Univers de Pan
Kusk: Philippe Daugeard
Tränare: Philippe Daugeard
Fransk stjärna som hunnit bli nio år. Har tävlat en del i Norden och vunnit både Finlandia-Ajo och Oslo GP. Gjorde comeback genom seger i Belgien och har därefter körts passivt i två B-lopp.

16 Tiégo d’Etang
Kusk: Charles Bigeon
Tränare: Christian Bigeon
Tioåring med 18 miljoner intjänat i en framgångsrik karriär. Gör här sin femte raka start i PdA. Segrarna i de allra största loppen saknas, men två silver i Prix de Cornulier finns på meritlistan. Har inte visat någon storform i sina senaste starter.

17 Bold Eagle
Kusk: Franck Nivard
Tränare: Sébastien Guarato
Fixstjärnan och den stora favoriten att vinna årets Prix d’Amérique, precis som han gjorde i fjol. Har tagit lätta segrar i två B-lopp och tycks oslagbar när han sätter in sin speed. Kusken Franck Nivard hoppas här på sin femte triumf i loppet.

18 Timoko
Kusk: Björn Goop
Tränare: Richard Westerink
En verklig hjälte som tävlat på topp i hela sin karriär och nu gör sin sjätte och sista start i PdA. Varit tvåa och trea de två senaste åren. Frankrikes vinstrikaste travare har sin största framgång genom seger i Elitloppet. Då, liksom nu är det Björn Goop som kör.

Senaste vinnarna:
(Klicka på årtalen för att se loppen)

2016: Bold Eagle – Franck Nivard
2015: Up And Quick – Jean-Michel Bazire
2014: Maharajah – Örjan Kihlström
2013: Royal Dream – Jean-Philippe Dubois
2012: Ready Cash – Franck Nivard

Läs även: Sista chansen för Timoko: ”Känns än bättre i år”
Läs även: Prix d’Amérique: Loppet som skapar legendarer
Läs även: Johnny Takter till Prix d’Amérique – kör Oasis Bi
Läs även: Positivt för Propulsion: ”Kändes otroligt fin”
Vem vinner Prix d’Amérique? Spela hos Unibet. Klicka här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Dante Boko och Sauveur i Prix du Luxembourg

Dante Boko och Sauveur i Prix du Luxembourg

Prix du Luxembourg är PdA-lördagens höjdpunkt. Loppet kryllar av svenskhästar – däribland Dante Boko och Sauveur.

På söndag avgörs den stora travfesten på Vincennes, men som vanligt tävlar banan även på lördagen. Prix du Luxembourg brukar bli dagens begivenhet och i år har tillresta svenskar många alternativ att hålla tummarna för.

Rocky. Foto: ALN

Fem svensktränade hästar finns med i loppet vars vinnare erhåller 49 500 euro. Mest flyt i spårlottningen hade Dante Boko, som från innerspår bakom bilen ska köras av Adrian Kolgini.

Stall Kolgjini representeras även av Radieux. Jörgen Westholm tar ut sin Rocky Winner som denna gång för Örjan Kihlström vid tömmarna. Ekipaget får dock börja från bricka nio – längst ut i första ledet.

Trebol vann i fjol. Foto: ALN

Från bakspår finner vi Sauveur som här gör sin andra start för Björn Goop. Jerry Riordan har med Rod Stewart som också startar från andra ledet, liksom svenskägde Arazi Boko.

Favoritskapet lär hamna på Jean-Michel Bazires vasse Aubrion du Gers som kommer till loppet med fyra raka viktorior. Tuffa motståndare är även Charly du Noyer och Boléro Love, båda aktuella för PdA – samt fjolårsvinnaren Trebol.

Här är startlistan:

2100 auto

1 Dante Boko – Adrian Kolgjini
2 Charly du Noyer – Yoann Lebourgeois
3 Boléro Love – Gabriele Gelormini
4 Trebol – Gabriel Angel Pou-Pou
5 Ave Avis – Matthieu Abrivard
6 Indigious – Franck Nivard
7 Orione Degli Dei – Yann Lorin
8 Aubrion du Gers – Jean-Michel Bazire
9 Rocky Winner – Örjan Kihlström
10 Athos des Elfes – Joël van Eeckhaute
11 Rod Stewart – Franck Ouvrie
12 Sugar Rey – Roberto Andreghetti
13 Sauveur – Björn Goop
14 Radieux – Lutfi Kolgjini
15 Arazi Boko – Anthony Barrier

Senaste vinnarna:

2016: Trebol – Gabriel Angel Pou-Pou
2015: On Track Piraten – Erik Adielsson
2014: Turbo Jet – Jean-Etienne Dubois
2013: Triode de Fellière – Jean-Michel Bazire
2012: Yarrah Boko – Franck Nivard

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Gävle tvingas flytta V64-tävlingarna till Bollnäs
Nästa nyhet
Gävle tvingas flytta V64-tävlingarna till Bollnäs

Gävle tvingas flytta V64-tävlingarna till Bollnäs

Gävletravet har problem med banan. Därför kommer torsdagens V64-tävlingar att flytta till Bollnäs.

Gävletravet rustade för tävlingar med V64 under torsdagskvällen. Men banförhållandena är så dåliga att tävlingarna inte kommer att kunna genomföras.

– Banan släpper i sista kurvan och vi ska ha plusgrader hela dagen, vilket gör att vi inte kan tävla på banan. Säkerheten för hästarna går alltid först, säger Mathias Gustavsson, sportchef på Gävletravet i ett pressmeddelande.

Ett beslut har därmed tagits att tävlingarna flyttas till Bollnästravet. Allt spel kommer dock fortsatt att göras till Gävle (med bankod 16).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Åbys domare: "Gjorde ett gigantiskt felbeslut"
Nästa nyhet
Åbys domare: ”Gjorde ett gigantiskt felbeslut”

Åbys domare: ”Gjorde ett gigantiskt felbeslut”

Spitcam Jubb och Peter Ingves seger i V86-3 på Åby under torsdagen blev ett hett samtalsämne. På tv-bilderna såg det ut som man trängde sig ut – men domarna valde att fria.

När V86-3 avgjordes på Åby under torsdagen segrade Spitcam Jubb och Peter Ingves i en hård strid mot Conny Sisu.

Spitcam Jubb tog sig loss vid början av upploppet, men på tv-bilderna syns tydligt att hästen stör bakomvarande Linus Wibb som i samma veva galopperar.

Spitcam Jubb fick segern. Foto: ALN

Åbys måldomarnämnd valde dock att fria Peter Ingves, vars enda bestraffning blev 500 kronor för oljud under loppet. Spitcam Jubb vann loppet värt 80 000 kronor.

En händelse som därefter flitigt diskuterats; många menar att vinnaren skulle ha diskats för trängning. Dagen efter menar Björn Persson, Åbys måldomare, att man begått ett misstag.

– Vi lägger oss helt platt och erkänner att vi gjort ett gigantiskt felbeslut, säger han till travronden.se.

Måldomarnämnden uppmärksammade galoppen och studerade löpningsfilmen noggrant, men kunde inte tydligt se att Linus Wibb blev påkörd.

Däremot hade man inte tillgång till tv-bilderna – de som nådde ut till tv-sofforna och datorskärmarna.

– När jag såg de bilderna förstår jag kritiken och att vi gjorde fel. De bilderna har vi inte tillgång till, säger Björn Persson till travronden.se.

I nästa vecka ska ett möte ske med landets måldomare. Då ska på agendan tas upp huruvida man kan få tillgång till Kanal 75:s bilder inför ett domslut.

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Mr Picolit tillbaka igen - godkänd i montékval
Nästa nyhet
Mr Picolit tillbaka igen – godkänd i montékval

Mr Picolit tillbaka igen – godkänd i montékval

Den trefaldige miljonären Mr Picolit är tillbaka igen. På onsdagen genomförde hästen ett godkänt kvallopp – under sadel.

Tillbaka. Foto: ALN

Mr Picolit, i dag tio år, tävlade med framgång för Åke Svanstedt för ett par år sedan och på meritlistan finns bland annat seger i Copenhagen Cup 2013.

Efter att därefter haft sejourer hos Raoul Engblom, en sväng hos Svanstedt i USA och Joakim Lövgren är hästen åter hos Engblom sedan i somras.

Nu tycks Mr Picolit var på väg mot en ny comeback. Vid Åbys tävlingar på onsdagen gjorde hingsten ett godkänt kvallopp – i monté. Josefine Ivehag red och ekipaget kom i mål på 1.16,6 över 2200 meter.

Mr Picolit har 19 segrar på 55 starter och 3,6 miljoner kronor intjänat. Senaste starten skedde på Jägersro i maj förra året.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Start i Elitloppet inte aktuellt för Readly Express

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson