Just nu:
19.21 Bergh-seger på Vincennes
19.00 PdA speltips: Davidson hetaste namnet
18.41 STL: Dubbelt Melander med Disco Volante i topp
16.02 Skräll i Prix Du Luxembourg
08.32 Antonio Tabac byter tränare
15.45 Örebro 24 januari: Jepson är het – Igen
13.52 Eskilstuna 25 januari: Oddset ska ner på Rapide Cash!
11.18 Lunchdraget Östersund – Svärdan vann ! Svärdan vann !
10.47 Flera andra godbitar på Vincennes
08.33 Bråk på Bergsåker

”Hysch-hysch” kring Gocciadoro

STRÄNGNÄS: Hambletonian-lördag. Kl.23.14 ikväll avgörs återigen världens största treåringslopp, ”The Hambletonian Stakes” Nya avelsdjur skall plockas fram. Med åren har mitt intresse för amerikansk sulkysport falnat en aning. Unghästcirkusen där borta är verkligen ”big business” för ”players”.

Har också svårt för den oerhört liberala inställningen till att använda läkemedel för att nå framgång i Nordamerika. Det måste vara betydligt lättare att vara tränare i Nordamerika jämförelsevis med Sverige.

Dock måste medges att avelsdjuren från Nordamerika alltid har höjt nivån på travsporten worldwide.

Stora favoriten i år är givetvis svenskägda Greenshoe. Blir spännande att följa honom ikväll i förhoppningsvis två heats.

Tror också att det är sista året med försök och final samma dag. Nästa år kommer försöksloppen gå veckan innan finalen.


Mantorp/Breeders Crown

Det blev en tur till Mantorp i onsdags. Bra med folk runt arenan gjorde kvällen extra trevlig. Tyvärr var nog banan en aning stum.

Bra racing var det i alla fall under hela kvällen. Upset Face, Schweppes, Staro Miami och Cab Lane hette vinnarna i Breeders Crown-loppen.


Knepiga omstarter

En avdelning av Diamantstoet kördes också på Mantorp i onsdags. I mitt tycke var det en alldeles extraordinär omstart (autostart) inför det loppet. Björn Goop och Timotejs Godis galopperade bort sig (såg inte ut att vara helt i balans) under uppkörningen. Ekipaget hann sedan inte fram till rätt position 100 meter före start och huvudstartern valde att blåsa omstart. Björn Goop blev först belastad för omstarten av funktionärerna med ”att ej varit ansluten till vid startögonblicket”. Den bestraffningen togs sedan bort under kvällen.

Med andra ord fick både Björn Goop och Timotejs Godis en extra chans att revanschera sig. Superproffset Björn Goop beordrade blixtsnabbt sina medarbetare att lägga på boots fram på Timotejs Godis. Då gick det bättre och stoet gick felfritt från start.

”Extra chans att revanschera sig”

Dock känns det oerhört märkligt att ekipage som galopperat under uppkörning till bilen får en andra chans och det på de andra hästarnas bekostnad. Som vanligt var det ett flertal ekipage som hetsade upp sig efter omstarten tyvärr.

Regerar även på de hästar som får startbilsvingen i huvudet (oftast från innerspår och längst ut) då vingen gungar fram och tillbaka.

Då väljer inte huvudstartern att blåsa omstart. Ett av de senare exemplen på det är Djokovics startgalopp på Lindesberg den 26 juli från just innerspår. Djokovic får chans till revansch på Solvalla kommande tisdag.

Tror nog att några banor behöver titta till sina startbilar en aning.


Gocciadoro

Är det inte dags att Svensk Travsport tar bladet från munnen och berättar för övriga aktiva vad för utredning den italienske travtränaren Alessandro Gocciadoro är aktuell för?

I torsdags meddelade Åbys sportchef Jon Walter Pedersen att just Gocciadoro är under utredning. Därav bjuds inte tränarens stjärna Vitruvio in till Åby Stora Pris nästa lördag.

Gocciadoro kan däremot fortsätta anmäla sina hästar till svenska travlopp. Borde inte en tränare som är under utredning ha anmälningsförbud kan tyckas?

Allt för trovärdighetens skull att svensk travsport är ren.

Nu verkar det vara en del dimridåer utlagda från de styrande i svensk travsport. Dels från Åby sida samt att Svensk Travsport fortsätter att tiga om allt som eventuellt kan vara problem gällande just trovärdigheten att sporten är fair för alla.

”Dimridåer utlagda från de styrande”

Nu kan det bli så tragikomiskt att Vitruvio anmäls ut till Solvalla Jubileumspokal ett par dagar senare än Åby Stora Pris. Och det samtidigt som Vitruvios tränare är under utredning av Svensk Travsport.

Inte alls bra tycker jag. Här skulle Svensk Travsport ha mycket att tjäna på att vara transparenta.

Nu blir det bara en massa spekulationer. Det är inte bra.


Jensen

Vilken hästkarl han är den danske travtränaren Flemming Jensen. Att vinna montélopp som 58-åring är minst sagt unikt. Och på vilket sätt han gjorde det på i torsdagskväll på Åbytravet. Slutspurten sattes in sent mitt på upploppet. Segertiden blev flotta 1.11,3a/1640m tillsammans med Dream Vacation-sonen Come On Hugo.


Ringostarr Treb

Oj, vad bra han var Classic Photo-sonen Ringostarr Treb när han vann årets upplaga av Hugo Åbergs Memorial i tisdags på Jägersro. Klart värdig segrare vill jag tycka. Och vilken slutspurt krigaren Propulsion kom till slut med efter att ha sladdat i kön i samma lopp.


Pastore Bob

Alla nordiska sportchefers räddningsplanka inför deras storlopp är Johan Untersteiners Pastore Bob. När det råder lite kris med att hitta någon lämplig kandidat till respektive lopp är det bara att slå Untersteiner en signal. Pastore Bob är också i riktigt god form denna sommar. Slipper han bara att öppna stenhårt för ledningen så hänger han alltid med bra till slut. Åby Stora nästa lördag för From Above-sonen.

Ha det gott!

Björn

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se

Senaste krönikorna

Krönika
Björn Hammarström
onsdag 11:15, 22 januari

Det blir nog Jean-Michel Bazire även i år

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
fredag 14:57, 10 januari

Tappet är stort för de äldre svenska hästarna

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
tisdag 11:19, 31 december

Efterlysning: Äldre svenskfödda stjärnor

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
måndag 10:41, 23 december

Kapacitet för att slå hela världen, men ännu ingen klar race-horse

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
lördag 15:28, 14 december

Svensk travsport behöver en Jürgen Klopp

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
lördag 13:27, 07 december

Pine Chip var nog trots allt bättre än Copiad

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
fredag 09:11, 29 november

Är Campo Bahia en färdig race-horse?

Spelredaktör Björn Hammarström

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa krönika
Enformigt med alla autostarter och sprinterlopp

Enformigt med alla autostarter och sprinterlopp

STRÄNGNÄS: Värmebölja i Europa samt även i Sverige gör att nattsömnen rubbas. Tidiga mornar och sena kvällar i stallet. Allt för att djuren skall få det så drägligt som möjligt.

På tisdag vänder det dock. Mer normala temperaturer utlovas från och med början av nästa vecka. Skönt tycker jag som har djur hemma.


Åbergs

Hade en plan att ta mig ner till Åbergs-kvällen på tisdag. Efter att startlistan utkommit samt besök på Solvalla i tisdags väljer jag att stanna hemma.

Dels för att jag hoppats på några fler utländska gäster i huvudloppet samt att det blir en smula enformigt med alla auto-lopp över sprinterdistans med relativt få deltagare.


Solvalla

Som sagt Solvalla i tisdags. Fantastiskt fina hästar givetvis. Dock oerhört enformiga lopp. ”Alla” lopp med autostart och lite för kort distans för min smak gjorde trots allt kvällen lite trist.

”Oerhört enformiga lopp”

Att sedan högtalarvolymen (i alla fall på E-läktaren väldigt hög) driver en till vansinne gör inte heller det allt för trivsamt på Solvalla numera.


Mantorp

Däremot kommer det bli ett besök på Mantorp nu på onsdag. Trevliga Breeders Crown-lopp över medeldistans. Ett nollopp över 2640 meter gör det lite spännande på förhand vill jag tycka.

Med andra ord en resa till Östergötland på onsdag. Trevligt.


Axevalla

Västergötlands Travsällskap gjorde säkerligen ett strongt jobb gällande sin Stochampionats-helg förra helgen. Bra publiksiffror rakt av. Visst det saknas lite grann för att komma upp i exempelvis siffrorna från 2014.

Nu ligger ju inte allt ansvar på Axevalla, detta med tanke på de ”moderna” starttider vi numera dras med från centralt håll.


Travtränarna

De svenska professionella travtränarna har haft sin omröstning gällande starttiden på V75 från 1 januari 2020.

Föga överraskande så är majoriteten för att tidigarelägga V75-starten på lördagarna skyhög (79%).

”Majoriteten att tidigarelägga V75 är skyhög”

Om jag förstått rätt skall nu även hästägarna och B-tränarna säga sitt framöver.

Undrar vad ATG/ST säger om detta?


Belker

Unghäststjärnan Belker såg tyvärr loj ut i tisdags på Solvalla efter sin genomklappning i finalen av E3 i slutet av juni.

Hoppas att han orkar komma tillbaka framöver. Kanske är det en längre vila han behöver för att kunna ladda om sina batterier?


USA

Fullt ös i USA med alla unghästlopp för stunden. Den gångna natten kördes kval till de stora tvååringsloppen Peter Haughton Memorial och Jim Doherty Memorial samt kval till Hambletonian Oaks i dag lördag.

Måste medge att hästarna där borta kommer och går i princip lika fort som det kommer reklam i TV4.

Med andra ord är det svårt att hänga med i svängarna.

Jag väljer att följa med tvååriga Ready Cash-avkommorna Ready For Moni (mormor Moni Maker!) som debutvann på snygga 1.11,3a/1609m inatt och Back To The Neck som såg fin ut som trea i sitt försök till Peter Haughton.

Ha det gott!

Björn

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se
Nästa krönika
Kommer Axevalla upp i 14 000 personer på lördag?
Nästa krönika
Kommer Axevalla upp i 14 000 personer på lördag?

Kommer Axevalla upp i 14 000 personer på lördag?

STRÄNGNÄS: Vädret inför Stochampionatshelgen på Axevalla ser på förhand lovande ut. Prognoserna talar möjligtvis enbart om regn på söndag förmiddag.

Blir spännande att ta del av publiksiffrorna från Axevalla kommande helg.

Vi ser numera i ett svenskt trav att inte ens stordagarna klarar sig i jämförelse med publiksiffrorna för något år sedan.

Vad har då Västergötlands Travsällskap/Axevalla att förhålla sig till vid jämförelse mot tidigare.

Jag jämför givetvis med år 2014, de sista året som Axevalla körde med ”normal” V75-start på lördagen.

Då såg siffrorna ut som nedan.

Fredag: 6 355 personer

Lördag: 14 058 personer

Söndag:  8 910 personer

Ifjol, alltså år 2018, nådde Axevalla upp till nedanstående publiksiffror

Fredag:  4 919 personer

Lördag:  10 192 personer

Söndag:  8 268 personer

Den stora differensen är att lätt att hitta. Nämligen lördagen. Den är helt klar för alla, förutom för ATG/ST. Säkerligen är den även införstådd hos dem också, men de väljer att blunda och sticka huvudet i sanden istället för att agera. Detta trots minskad spelomsättning ( – 10% i år jmf med 2018) och minskat antal aktiva.


Travtränarna vill något annat

Då är det härligt att se initiativkraften hos de professionella tränarna i Sverige. Deras förbund (TR) har ju nämligen gått ut med en enkät för att fråga sina medlemmar om just starttiden för V75 per den 1 januari 2020.

”Härligt att se initiativkraften hos tränarna”

Behålla den gamla, eller köra igång med V75 kl.15.00 istället.

Jag tror svaret är givet. En kraftig majoritet kommer önska kl.15.00.

Då blir det intressant att se hur ATG/ST ställer sig till det.

Tror nämligen att det är oerhört svårt för ATG/ST att fortsätta blunda för de aktivas önskemål.

Kan det bli så att Lord Skarplöth börjar skramla med mer prispengar på V75 gentemot de aktiva för att få behålla den sena starttiden?


Positivt i svensk travsport

Det positiva i svensk travsport för dagen är givetvis den höga klass som den svenskfödda hästen håller för dagen.

Jisses vilka djur det finns.

Treåringsloppet på Bergsåker var en riktig höjdare mellan Global Adventure (S.J’s Caviar – Platinum Shine) och Power (Googoo Gaagaa – La Vici).

Vilken duell dessa hästar bjöd publiken på i går kväll. Till slut vann ledande Global Adventure med en säker hals före Power som traskade i döden i princip hela loppet. Segertiden strålande 1.12,3a/2140m

Hoppas att dessa kämpar står upp idag. De lovar så oerhört mycket så jag håller verkligen tummarna för bägge dessa framöver. Också bra att Global Adventure fortsätter med skor runt om. Power går nästan alltid barfota bak.


Eskilstuna

Det blev en sväng till Sundbyholm i onsdags när deras stora publikdag avhölls med klassiska Fyraåringstestet på agendan.

Pinto Bob har säkerligen varit en besvärlig putte för sin tränare Robert Bergh. Nu verkar nerverna vara under kontroll för Maharajah-sonen och då kommer framgångarna direkt.

Andraplatsen i Sprintermästarens final följdes upp med en säker seger i Fyraåringstestet på fina tiden 1.13,4a/2640m tillsammans med födelsedagsbarnet Torbjörn Jansson.


Inti Boko

Fjolårets Kriterievinnare Inti Boko gjorde comeback i samma lopp. Tyvärr höll inte hans nerver riktigt i årsdebuten. Gångarterna innan loppet var många och det blev en omedelbar galopp för Inti Boko. Tyckte dock att han såg fin ut efter galoppen trots allt.

Även Sörmlands Travsällskap/Sundbyholm fick känna av en minskad publik jämfört med tidigare trots perfekt travväder. I år kom det cirka 5 500 personer till Sundbyholms största publika evenemang.

Ha det gott!

Björn

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se
Nästa krönika
Lord Skarplöth – Ytterst skicklig hypnotisör
Nästa krönika
Lord Skarplöth – Ytterst skicklig hypnotisör

Lord Skarplöth – Ytterst skicklig hypnotisör

STOCKHOLM: Det nalkas semester. Förvisso kanske vädret kunde vara en smula varmare. Dock verkar hästarna där hemma mycket nöjda med temperaturen för dagen. Inga bitska bromsar så långt ögat når. Mycket skönt det tycker både jag och hästarna.

Efterdyningar från förra veckan

Lite efterdyningar har det varit efter det att ST meddelade att de fortsätter rygga Skarplöth &Co på ATG gällande allt inför säsongen 2020.

Trots att att Skarplöth &Co visar upp dryga -10% i omsättningstapp jämfört med ifjol samt att ST:s egna arbete med att säkersställa fler aktiva inför framtiden totalt gått i baklås så väljer ST att ligga i rygg på Lord Skarplöth.


Lord Skarplöth – Hypnotisör?

En mycket märklig strategi av ST och dess styrelse måste medges. Egentligen är det ingen strategi alls. Bara en förunderlig passivitet. Eller är ST:s styrelse satta under hypnos av Hasse Lord Skarplöth?

ST:s ägare, det vill säga de svenska travbanorna verkar också de ha fullkomligt fallit i sömn/hypnos.

ST ”skyllde” sin passivitet på att sändningstiden i TV4 på lördagarna mellan kl.18.00-19.00 är så oerhört viktig för travsportens välbefinnande. Därför valde de att fortsätta gå i Lord Skarplöths fotspår. Knepigt att gå i samma fotspår på en person som varken kan sport eller spel.

”Ingen ska tro att denna satsning är gratis”

Lord Skarplöths strategi de senaste åren har varit att köpa så mycket TV4-tid som möjligt. Ingen skall tro att denna satsning är gratis. TV4 tar bra betalt för detta. Notan per år för travsporten gentemot TV4-gruppen ligger säkerligen upp mot 150 miljoner kronor.


Travsportens viktigaste timme?

Hur ser då denna ”viktiga” timme ut i verkligheten?

Valde i lördags att stilstudera sändningen som denna gång gick TV12 (på grund av fotboll i fetfyran).

På plats på Halmstads stallbacke för Kanal75:s räkning befann sig Per Skoglund samt travtränare Sofia Aronsson + ytterligare stallbacksreportrar.

Kl.18.00-18.24, Välkommen + genomgång av avd. 1-5, därefter V75-6

Kl.18.25-18.32, Reklam

Kl.18.33-18.33, Trailing V75 Jarlsberg i cirka 50 sek.

Kl.18.34-18.37, Eftersnack Stosprintern

Kl.18.37-18.41, Reklam

Kl.18.42-18.55, Inför V75-7 + V75-7+ Tack och Hej Då!

Kl.18.56-19.00, Reklam

En helt okay sändning absolut, men att detta skall vara travsportens viktigaste timme under veckan? Nej, herregud inte. Bättre än så kan vi.

Dock gillar jag att Per Skoglund lämnat ”superstudion” i Värtan för att i stället vara ute på plats. Mycket bättre sändningar tycker jag att det blir då.

Per är fortsatt en bra intervjuare.


De aktiva måste agera

Nu är det upp till de aktiva att väcka ST:s styrelse samt de svenska travbanornas styrelser från den hypnos/sömn som den skicklige hypnotisören Hasse Lord Skarplöth satt dem i sen flera år.

”Travsportens största gåta genom tiderna”

Lord Skarplöths argument för att behålla sen starttid på V75 samt att köra publikfientliga V86Xpress är direkt löjeväckande.

Att vuxna och utbildade människor kan gå på dessa argument är för mig travsportens största gåta genom tiderna.


Pegasus/Publiksiffror

Intressant att ta del av travbanornas målbild gällande hur mycket publik de hade som mål att nå fram till och med juni. Då tänker jag på travbanornas stordagar.

I ett nyligen släppt Pegasus-dokument på travsport.se ser vi nu hur fel bild de svenska travbanorna har för stunden att uppskatta hur mycket publik de kommer nå på sina stordagar.

Endast Norrbottens travsällskap och deras V75 i juni får godkänt.

De andra banorna är helt fel ute på att förstå hur mycket publik de kommer nå.

Läge att vakna upp återigen?

Mer Pegasus

Jisses vad lite hästar det startar på Jägersro, Halmstad och Åby.

Ha det gott!

Björn

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se
Nästa krönika
Travsporten lider av permanent självskadebeteende
Nästa krönika
Travsporten lider av permanent självskadebeteende

Travsporten lider av permanent självskadebeteende

STRÄNGNÄS: Idag kom ”nyheten” från Svensk Travsport att V75-starttiden samt Xpress-travet fortsätter även under år 2020.

TV4 är viktigare än sporten

ST:s ordförande Marjaana Alaviuhkola menar på i ett pressmeddelande att sändningstiden i TV4 på lördagarna mellan kl.18-19 är så pass viktig att nuvarande starttid för V75 är ”untouchable”.

Då ”måste” vi vanliga döda/intresserade av sporten förstå att paketeringen av sporten är viktigare än produkten och antalet aktiva.

Med andra ord är det betydligt viktigare för ST och dess styrelse att Per Skoglund fortsätter att messa i TV4 (eller andra kanaler i TV4-gruppen) på lördagarna mellan reklampauserna än att profilera produkten och kunderbjudandet på ett betydligt bättre sätt än vad som nu görs.

Travsportens absolut största publikflykt kom när V86Xpress infördes

Xpress-travet har inneburit den största publikflykten i travsportens historia. Xpress-travet skall naturligtvis inte heller det röras nästa år.

Några frågor till de svenska travbanorna

Fråga till de svenska travbanorna: vilka tycker ni skall äga framtidens spelobjekt, förlitar ni er helt på att några få storhästägare kommer kunna fylla framtidens startfält?

Fråga till Kalmartravet: är ni nöjda med ert kunderbjudande när ni avhåller V75-tävlingarna direkt efter midsommar?

Fråga till min hemmabana Sundbyholm: var ni nöjda med publiksiffran i lördags när ni avhöll V75-finaler med E3-dito?

Fråga till min gamla hemmabana Solvalla: är Xpress-trav varje onsdag i Stockholm vägen till framgång och nya aktiva i Stockholms-området?

Varför fortsätta med ett destruktivt beteende?

Totalisatoromsättningen är på väg ner, publiksiffrorna har varit i princip i fritt fall de senaste åren.

Ändå väljer aktiva, hästägare och beslutsfattare inom travet att låta galenskapen fortgå.

Varför är ni självskadebenägna blir jag min fråga till alla er? Kunderna har reducerats kraftigt de senaste åren ändå låter ni detta få fortsätta.

Trav-världen är i många fall helt underbar, låt de yngre få chansen att uppleva det också.

Avslutar med att citera några ord från Lukasevangeliet 23:34 angående Jesu lidande på korset.

”Fader förlåt dem, ty de vet icke vad göra”.

Björn

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se
Nästa krönika
Zolly gör en unik satsning

Travtips

PdA speltips: Davidson hetaste namnet

Travtips
lördag 19.00, 25 januari
Söndag, Vincennes, Prix d’Amérique Prix d’Amérique avgörs under söndagen och det med Face Time Bourbon som favoriten. Femåringen har sett helt lysande ut under hela karriären och kommer förstås inte bli lätt att tas med när den stora uppgiften nu vän...
Spelredaktör Daniel Olsson
Travtips
fredag 15.45, 24 januari

Örebro 24 januari: Jepson är het – Igen

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
fredag 13.52, 24 januari

Eskilstuna 25 januari: Oddset ska ner på Rapide Cash!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
fredag 11.18, 24 januari

Lunchdraget Östersund – Svärdan vann ! Svärdan vann !

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 15.46, 23 januari

Åby 23 januari: Nu med bike och Zadel har taktiken klar

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
onsdag 13.27, 22 januari

Jägersro/Solvalla 22 januari: ”Spelet heter revansch”

Spelredaktör Mattias Ludvigsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
onsdag 11:15, 22 januari 2020

Det blir nog Jean-Michel Bazire även i år

STRÄNGNÄS: Årets ”vinterväder” fortsätter. Dock med betydligt mindre nederbörd de sista veckorna, vilket är skönt. Också skönt att vi går mot ljusare tider.   Förra bloggen Har fått en del synpunkter både positiva och negativa sådana via mail. Jag ber...
Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
fredag 13:01, 10 maj 2019

Spelkrönika Åby 11/5: Jag spelar mot favoriten i Kungapokalen!

Åbytravet bjuder på topptävlingar den här lördagen med pokalloppen för de bästa fyraåringarna som given sportslig höjdpunkt. De två huvudloppen känns ganska så förutsägbara, men loppen runt dessa är betydligt mer öppna och spelvänliga och jag skulle faktis...
Spelredaktör Redaktionen Travnet

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson