Vilka var de främsta inom svensk travsport under förra året? Snart är det galadags igen. Nu har de första nom-ineringarna inför Hästgalan släppts.

Det är fredagen den 23 februari som Hästgalan äger rum i Stockholm. Då ska landets främsta två- och fyrbenta aktörer prisas för sina insatser under 2017.

Under fredagen släpptes de nominerade till inte färre än sju kategorier, vilka kan beskådas nedan. Resterande nomineringar kommer kungöras under lördag och söndag.

Årets tvååring:
Felicity Shagwell
Global Welcome
Maze Runner
Smokin Joe

Årets treåring:
Coin Perdu
Lucifer Lane
Vamp Kronos
Villiam

Årets fyraåring:
Cash Crowe
Cyber Lane
Diamanten
Ultra Bright

Årets äldre:
Carabinieri
Dante Boko
Readly Express
Spring Erom

Årets sto:
Cash Crowe
Super Ariel
Ultra Bright
Vamp Kronos

Årets kallblod:
Järvsö Pegasus
Månprinsen A.M.
Tand Kraft
Tekno Eld

Årets komet:
Kim Moberg
Johan A Nilsson
Jennifer L Oscarsson
Nicklas Westerholm

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Inför V75: Vem ska stoppa Sveriges segerrikaste?

Inför V75: Vem ska stoppa Sveriges segerrikaste?

Hon köptes till Sverige för att bli fölsto, i stället blev hon landets segerrikaste häst förra året. Nu är Southwind Feji på tapeten igen – som storfavorit i V75 på Romme.

Den udda historien om Southwind Feji är numera bekant. Hästen köptes av stall Palema från USA för att fungera som avelssto i Sverige. Men efter att inte ha blivit dräktig började man i stället träna henne.

Något som resulterade i en riktig kometkarriär för det i dag femåriga stoet. Under fjolåret tog hon på sina femton starter, tretton segrar. Ett imponerande facit som gjorde Southwind Feji till landets segerrikaste travhäst i fjol. Nu är hon knappast aktuell som fölsto.

– Så länge allt fungerar och hon är så här bra som hon är nu, så lär det inte bli aktuellt det här året i alla fall, nej, säger tränaren Pär Hedberg till travnet.se.

Efter den senaste plumpen, av totalt två då, i september har Muscle Hill-dottern tagit fem raka segrar. Den senaste kom i ett V75-lopp hemma på Axevalla, kvällen före julafton, då hon var förkrossande överlägsen.

– Jag tror att loppet senast är det bästa som hon gjort hittills faktiskt. Hon kändes väldigt, väldigt fin i värmningen innan det och det finns inget att klaga på nu heller, hon känns i träningen lika fin som hon gjort tidigare. Det verkar som att hon klivit upp lite på stegen i de senaste starterna.

Kommer hon att fortsätta att tävla på i vinter?

– Det är väl lite upp till hästen själv. Så länge hon känns så här fin och banorna är fortsatt bra att träna på, så får hon nog göra några starter till i vinter i alla fall.

Vad händer sedan då, hur mycket mer kan hon utvecklas?

– Framåt sensommaren tror jag hon kan vara med i stoeliten, det tror jag absolut. Hon har fått några tuffa lopp på sistone men hon fortsätter utvecklas och känns bara bättre.

På lördag väntar alltså V75-start på Romme. Southwind Feji lär bli ett flitigt anlitat streck i V75-5, ett stolopp som körs med bilstart och spårtrappa. Bricka tolv var kanske mindre roligt?

– Ska man hårdra det så är det här nästan det sämsta läget vi kunde få. Man kan knappast backa och få alla hästarna att runda, samtidigt är det väl läge att köra lite med henne tidigt, hon har ju visat att hon klarar ett tuffare upplägg.

Det är toppchans med andra ord?

– Ja, det tycker jag. Sedan är det klart att man kan inte bara vinna och vinna; det är en del tuffa hästar i loppet, men samtidigt möter vi bara ston och jag tror att hon är huvudet högre i den här klassen.

Stallet har också med Billy Flynn i Gulddivisionen (V75-3). En jänkare som senast på Färjestad tog sin första seger på svensk mark. Insatsen då var rejäl, men nu väntar rikstotons högsta klass.

– Han gjorde det på ett bra sätt senast och jag tycker att hästen kommer allt mer. Spåret är perfekt för oss, han är inte direkt kvick ut så det blir att köra rakt fram. Lång distans tycker jag att han gått bra på tidigare och det är nog i alla fall bättre än kort distans. Blir han trea, fyra här är det bra, men en liten skrällchans tycker jag ändå det ska vara, säger Pär Hedberg. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Beskedet: Twister Bi är borta från Prix d'Amérique
Nästa nyhet
Beskedet: Twister Bi är borta från Prix d’Amérique

Beskedet: Twister Bi är borta från Prix d’Amérique

På torsdagen kom det trista beskedet. Ett av de stora svensktränade hoppen är borta från Prix d’Amérique. Twister Bi tvingas att ställa in.

Med nästan tio miljoner kronor insprunget under förra året och segern i VM-loppet som kronan på verket, laddades Twister Bi mot Prix d’Amérique-start.

Fast efter att ha slutat femma i Prix Ténor de Baune på julafton visade det sig att allt inte stod rätt till med Jerry Riordans stjärntravare.

Hästen har haft problem med hals och lungor de senaste veckorna och torsdagens veterinärkoll gav inget positivt besked. I ATG Live kunde Jerry Riordan meddela att det inte blir någon start i Prix d’Amérique i år.

Fokus ställs nu mot att få Twister Bi helt frisk och tillbaka i form till vårens och sommarens storlopp i Sverige och Europa. (Foto: ALN).

Läs även: Prix d’Amérique-starten i fara för Twister Bi

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inför Prix de Cornulier: Reckless vs Frankrike
Nästa nyhet
Inför Prix de Cornulier: Reckless vs Frankrike

Inför Prix de Cornulier: Reckless vs Frankrike

Kan Reckless skriva svensk montéhistoria? På söndag är han ensam svensk i Prix de Cornulier. Startlistan är klar till världens största montélopp.

Med en vecka kvar till Prix d’Amérique är det den här sön-dagen Prix de Cornulier som är helgens höjdare på Vincennes. ”Monté-VM” betalar 315 000 euro i förstapris.

Under torsdagen blev startlistan, innehållande arton hästar, klar. Sjutton av dem är fransktränade – en av dem är svensk. Björn Goop-tränade Reckless ska försöka sig på att utmana de välmeriterade hemmahästarna.

I sadeln tar unge och lovande Jean-Yann Ricart plats. Reckless har gjort blott två starter i monté, men vunnit vid båda tillfällena; senast en övertygande seger på just Vincennes.

Titelförsvararen Bellissima France finns med även i år och tillhör förstås favoriterna, även om hon ännu inte visat samma form som vid samma tid i fjol. Betrodd är också Bilibili, trea förra året, som genrepade med en snygg seger i Prix du Calvados.

Nämnas bör även hästar som framför sulky framgångsrika Traders och femårige Draft Life, meriterade Attentionally (trea 2016) och tioåriga Udayama som gör sin fjärde raka Cornulier-start. (Foton: ALN).

Här är startlistan:

2700 volt

1 Catalogne – Mathieu Mottier
2 Bohemian Rhapsody – Camille Levesque
3 Clara de Pontseuil – Pierre-Yves Verva
4 Be Mine de Houelle – Marie Bacsisch
5 Reckless – Jean-Yann Ricart
6 Vaquéro du Mont – Paul-Philippe Pioquin
7 Traders – Yoann Lebourgeois
8 Canadien d’Am – Franck Nivard
9 Aliénor de Godrel – Damien Bonne
10 Draft Life – Eric Raffin
11 Ulka des Champs – Anthony Barrier
12 Cyprien des Bordes – Jean-Loïc-Claude Dersoir
13 Best of Jets – Lolita Balayn
14 Udayama – Clément Frecelle
15 Athéna de Vandel – Adrien Lamy
16 Bilibili – Alexandre Abrivard
17 Attentionally – David Thomain
18 Bellissima France – Matthieu Abrivard

Senaste vinnarna:

2017: Bellissima France – Matthieu Abrivard  
2016: Scarlet Turgot – Alexandre Abrivard
2015: Roxane Griff – Eric Raffin
2014: Roxane Griff – Eric Raffin
2013: Singalo – David Thomain

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Frankrike-planerna får vänta för BBS Sugarlight
Nästa nyhet
Frankrike-planerna får vänta för BBS Sugarlight

Frankrike-planerna får vänta för BBS Sugarlight

B.B.S. Sugarlight gjorde en stark debut under sadel, men trots det blir det inget Frankrike-äventyr den här vintern. I stället väntar Kalmar nästa helg.

Den nästa niofaldige miljonären och elittravaren B.B.S. Sugarlight provades i ett montélopp på Solvalla förra veckan och stod då för en riktigt god insats som tvåa.

Planer har funnits för att låta hästen tävla under sadel i fransk konkurrens i vinter – men ett sådant projekt skjuts nu på framtiden.

– Jag var nöjd med debuten men vi tycker det blir för kort tid att planlägga något i Frankrike för den här säsongen. Ska vi ner dit så blir det först nästa vinter, då får vi mer tid att hitta de bästa loppen, säger tränaren Fredrik Solberg till Equus.

B.B.S. Sugarlight kommer dock att dyka upp i montélopp i Norden framöver, men närmast väntar att spänna för sulkyn. Nästa start blir Gulddivisionen på Kalmartravet den 27 januari. (Foto: ALN).

Läs även: Even’s First Boy vann montéduellen på Solvalla

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Svenskar jagar Vincennes-seger i Prix de Brest

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson