Sugen på att köpa en travare i världseliten? Förra årets Hambletonian-vinnare Atlanta säljs på auktion. Utrops-priset: en halv miljon dollar.

Kanadensiska Atlanta blev det första stoet på 22 år som vann Hambletonian när hon i fjol korsade mållinjen som etta. Totalt i karriären har hon hittills travat in drygt 1,1 miljoner dollar, eller cirka 10,6 miljoner kronor, och förbereds för en högintressant tävlingssäsong i år som fyraåring.

Nu kan Atlanta bli din. Hästen finns nämligen ute på internet-auktionen OnGait till försäljning för högstbjudande – med ett utropspris på en halv miljon dollar. Auktionen stänger på fredag den 15 februari klockan 13.00 lokal tid. Anledning till försäljningen är en tvist mellan de nuvarande ägarna, enligt auktionisten. Atlanta ägs av bland andra hästens tränare Rick Zeron, som tidigare i år fick ett halvårs avstängning på grund av flertalet brott mot regelmentet.

Länk till auktionen på OnGait.

Läs även: Falska etiketter – Rick Zeron stängs av ett halvår

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Svenskarna tjänade 44 miljoner i Frankrike 2018

Svenskarna tjänade 44 miljoner i Frankrike 2018

Nästan 44 miljoner kronor sprang svenska hästar in Frankrike under förra året. Det gör oss till vinstrikaste utländska nation i landet.

Det är det franska fackorganet Paris-Turf som tagit fram siffror för hur prispengarna fördelats för de tävlande hästarnas olika nationaliteter under förra året. Statistiken visar att de blågula travarna är de vinst-rikaste utländska i Frankrike. Totalt travade svensktränade hästar in 4 174 335 euro under 2018, eller motsvarande i kronor cirka 43,7 miljoner. Totalt blev det 80 segrar och den som tjänade mest var förstås PdA-vinnaren Readly Express (knappt en halv miljon euro).

Paris-Turf presenterar också siffror för det ännu pågående vintermeetinget (från och med 31 oktober) och även här är det blågult i topp bland de icke franska travarna; 1,44 miljoner euro har de svenska hästarna tjänat under vinter-tävlandet.

Prispengar fördelade per nationalitet 2018:

1 Frankrike, 240 339 465 euro, 11 018 segrar
2 Sverige, 4 174 335 euro, 80 segrar
3 Italien, 3 169 685 euro, 51 segrar
4 Tyskland, 953 240 euro, 27 segrar
5 Danmark, 675 330 euro, 17 segrar

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Lesperanza gav Goop nytt guld på Vincennes
Nästa nyhet
Lesperanza gav Goop nytt guld på Vincennes

Lesperanza gav Goop nytt guld på Vincennes

Även under måndagens övningar på Vincennes fick Björn Goop beträda vinnarcirkeln. Med stoet Lesperanza blev det en vattentät favoritseger.

Björn Goop firade stora framgångar i Paris på söndagen som vinnare i Prix de France tillsammans med Readly Express. Under måndagens sport var han tillbaka i seger-sulkyn på kolstybben. Med tyskan Lesperanza, som här gjorde andra starten i svenskens regi, blev det en mycket enkel seger i ett lopp för sexåriga ston.

Lesperanza, spelad till 17 för 10, fick en bra start och kom iväg som första häst i andraspår. Björn Goop avvaktade till 1200 meter av loppet innan han körde till och övertog ledningen. Därifrån var Ready Cash-dottern helt ohotad och kunde med ett par längders marginal säkerställa segertiden till 1.14,9 på 2850 meter. En vinst värd 17 550 euro.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nurmos hoppas på Elitloppet med Readly Express
Nästa nyhet
Nurmos hoppas på Elitloppet med Readly Express

Nurmos hoppas på Elitloppet med Readly Express

Readly Express vände ut och in på motståndet i Prix de France och kommer troligen fortsätta att starta nere i Frankrike. Sedan hoppas tränaren Timo Nurmos att man ställer siktet mot Elitloppet.

En heroisk prestation i Prix d’Amérique där man föll på mål-snöret byttes till en gruvlig revansch två veckor senare när Readly Express lade motståndet på rygg i Prix de France. Insatserna på Vincennes har imponerat på alla och nu vill Timo Nurmos se stallets fixstjärna göra fler starter på fransk mark.

– Hästen var jättefin men det har jag också känt i jobben hela tiden efter Prix d’Amérique. Han vann med propparna kvar och Björn (Goop) sa att det fanns en sekund sparad i mål. Det hade regnat hela dagen och banan var lite småtung. Dessutom blåste det storm i Paris, säger Timo Nurmos efteråt i en intervju med Kanal 75.

Förra året vände Readly Express hem till Sverige igen efter segern i Prix d’Amérique, men i år verkar det som om man vill fortsätta matcha honom i Frankrike. Sedan tidigare har Critérium de Vitesse (10 mars) nämnts som en trolig uppgift, men nu menar tränaren att det också kan bli start i Prix de Paris, styrketestet över 4000 meter som körs på Vincennes den 23 februari.

– Vi kollar lite hur det känns i veckan. Om hästen har återhämtat sig bra är det inte omöjligt att det blir Prix de Paris också. Det blev inget riktigt lopp i söndags och han hade så mycket krafter kvar så det kan bli Prix de Paris också, säger Timo till Kanal 75 och reflekterar även över Critérium de Vitesse:

– Eftersom hästen aldrig gått några 1600 meters-lopp så tänkte jag även att vi ska prova nu inför i år då han ska börja starta över 1600 meter. Jag vill börja lära honom. Om vi först ska starta i Critérium de Vitesse, så blir det i så fall det första sprinterloppet för honom.

Readly Express blev tidigt inbjuden till Elitloppet i fjol, men påbörjade också arbetet som avelshingst. Något som i slut-ändan omöjliggjorde en start i Solvallas sprinterkalas. Att både verka inom aveln och ladda mot Elitloppet fungerar inte, menar Nurmos men han hoppas att det till i år blir en satsning mot Solvalla för hästen som många kallar världens bästa.

– Jag hoppas och tror att ägaren tar beslutet om att starta i Elitloppet. Det har tagit hårt på hästen varje år när han betäcker och det tar flera månader innan man kan träna och komma till formen. Det är en helt annan värld när hingstarna är i aveln. Om man betäcker några ston är en sak, men inte när man betäcker 80 till 100 ston. Det är ett heltidsjobb, säger Timo till Kanal 75 och fortsätter:

– I aveln kan han vara i många år till efter tävlingskarriären. Men nu är han sju år och det här året och nästa är hans bästa i karriären. Jag tycker därför det är lite synd att be-täcka nu när han är färdig.

(Foton: Gerard Forni, Scoop Dyga och ALN).

Läs även: Readly Express var överlägsen i Prix de France

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tisdag: V64-tips till Jägersro
Nästa nyhet
Tisdag: V64-tips till Jägersro

Tisdag: V64-tips till Jägersro

Jägersro V64

Omgången:  En tisdags-omgång på Jägersro där jag skriver en lapp och gör det med två singelstreck och ett par på snudd på heltäckta lopp. Mina spikar ska avgöra bakifrån och detta på Jägersros erkända spetsbana. Lite vågat givetvis men jag har god tro att de ska lösa respektive uppgift och sedan har vi möjlighet att jobba in ett par härliga skrällar. Vi har jackpot och som vanligt spelar jag enbart för alla rätt.

Spikarna: 9 It’s My Boko i V64-3 samt 9 Capture i V64-6.

V64-förslag: Enbart för alla rätt
2,3,4,5,7 (1-6)
11,12,13 (5-10)
9 It´s My Boko
(3-4)
1,2,3,5,6,8,9,11,12 (10-3)
Alla startande (11-1)
9 Capture
(15-6)
5x3x1x9x14x1 = 1890 rader

DD-förslag: 1,4,5,6 – 9 x 250 kr Totalt: 1000 kr

Loppanalyser

Loppanalys V64-1:

Ranking: A: 2 B: 3-5-4-7 C: 1-6

Spetsanalys: Triton Norrgård öppnade bra och vann från tidig spets senast. Bra läge men Mr Pellegrino är sylvass ut och tog sig förbi Triton Norrgård då de möttes.

Loppanalys: 2 Triton Norrgård kommer från seger där han tidigt var i tät. Skulle han nå ledningen på nytt så är det toppchans men det borde bli tufft med startraketen 4 Mr Pellegrino med i listan. Denne spetsasde mot Triton senast och vann. Är behandlad och har varit ifrån därefter. Är säkert på hugget nu efter uppehåll och drar iväg ock kan hålla hela vägen från spets. Litet fält och spets är extra bra.

Tidigt bud är 3 J.H.Mannerheim som kapacitetsmässigt inte behöver darra här. Johan visar ingen vidare bra stallform och det finns frågetecken. 5 Prosperous är också en häst med bra kapacitet men det strular ofta. Felfri bör han strida och det är goda träningsrapporter. Steckar också 7 Thunder Peak som höll full bra efter tung resa mot Triton Norrgård senast. Dessa får plats på lappen.

Loppanalys V64-2:

Ranking: A: 12-13-11 B: 5-10-6-7-9-14 C: 8-2-4-3

Spetsanalys: Nemo Rols är snabb och har bra chans att dra iväg till tät efter ett tag. Borga Diamond kan nog streta emot ett tag.

Loppanalys: Ett montélopp och 12 Bonnies Celebrity bara vinner och vinner då det vankas monte. Gör det väldigt bra och brukar krossa sina konkurrenter. Bra chans på nytt men hästen ska inte vara helt lätt med voltstart och det föreligger galopprisk. Någon galopp lär han inte ha råd med och jag garderar med två hästar. Bonnies blir klar favorit.

13 Uappa di Azzurra vann i överlägsen stil i monté senast trots att han inte var med första biten. Kan säkert vara vassare även under den biten av loppet nu och bör strida. Intrycket senast var klart bra och det här är en tuffing.

Streckar även 11 Kung Edward som det är mycket goda rapporter på efter träningsjobben  inför denna monté-uppgift. Har bra kunnande och kan säkert hävda sig väl.

Dessa höjer sig och jag nöjer mig så.

Loppanalys V64-3:

Ranking: A: 9 B: 3-4-7-2-1-6-10-8-11 C: 5-12

Spetsanalys: Velegance spetsade senast med framspår och är bra iväg. Spring Alone är lite av en rusartyp första biten och lär dra iväg.

Loppanalys: Här blir det mycket fokus på Peters nyförvärv 3 Velegance och mest på misstanke då. Hästen har inte visat någon stjärnstatus och Peter har också en låg stallform för tillfället. Hästen kan öppna bra och visst kan det bli ledning runt om i ett lopp utan större profiler men det ser ut att kunna bli bra fart på loppet första biten och det blir nog inget gratis i spets. Peter är i alla fall nöjd med jobben och det blir bike på.

Jag spikar 9 It’s My Boko. Denne var fin vid segrarna men startgalopperade senast. Har varit struken för förkylning därefter men ska träna fint igen. Ska inte behöva galoppera från spår nio och bör få en vettig resa i draget. Bör kunna vara bäst i fältet och spurta till sig seger. Grasso skörde ju fina framgångar i vagnen och kusken är bra. Jag spikar.

Loppanalys V64-4:

Ranking: A: 3-1 B: 6-11-5-2-12-9-8 C: 10

Spetsanalys: Dream of Nature har bra spetschans från spår ett.

Loppanalys: Ett amatörlopp med fördel ston och inga större hjältar bland deltagande hästar. Ett allmänt rörigt lopp och jag vill ha skräll och tar streckar friskt.

3 Enjoy Ginco är klart intressant men tyvärr är hästen långt ifrån lätt och det kan vara svårt för amatör. Gick i mål med sparat senast och träningsrapporerna är klart positiva. Felfri kan han mycket väl visa sig bäst.

1 Dream of Nature kommer från en något billigare seger. Är spetsfavorit och det är värdefullt. Givet bud och dessa två a-rankas.

6 Hip Hurray Boko duger mycket bra men får sällan till det. Är tillfixad och kanske i ordning. 11 Vanyar Pil kommer från starka Lugauers stall och kommer från seger. Tufft läge nu dock. 5 Tax Shelter hade sparat i mål näst senast.

Jag tar med nio hästar.

Loppanalys V64-5:

Ranking: A: 11 B: 1-5-6-4-3-2-13-14-12-7-10-9-8

Spetsanalys: Bara två hästar på startvolten och frågan är vem som vill anföra fältet över de tre varvet. Fashion Fine Wine kan nog vara den som leder länge.

Loppanalys: Ett stayerlopp och 11 Sevilla blir stor favorit med sina 64 procent. Har varit stark och bra och var duktig vid segern näst senast. För tre starter visade han upp en 12-runda till slut från kön. Bör kunna runda till seger här över utslagsgivande lång distans. Senast blev det galopp men det var också en

rörig situation i den vevan. Jag tycker ändå att hästen såg lite väl skum ut i sin aktion och som storfavorit gör jag att vältningsförsök. Tippar honom ensam a-häst men står över på DD och på V6 plockar jag även här med samtiliga bakom. Det är öppet om han skulle göra bort sig.

Spelmässigt kul är 1 Borups Racing som visat mycket fin form och inte alls är så hårt betrodd. Fick sent fritt senast och sköt till bra och här bör det bli en fin resa. Kan skrälla. Två procent biter bra.

5 Diamond Hall (bra efter galopp näst senast) är bra och bör hävda sig fint här. Det gäller även 6 Panamera (vann med Sjunne senast).

4 Zio Tom Jet är mycket svårbedömd i första Riordan-starten i Sverige. Vann från spets näst senast men stumnade till en del och senast blev öppningen lite väl tuff. Voltstart nu och det föreligger säkert galopprisk. Streckas men känns inte superhet. Får ändå en DD-peng.

3 Valentin är mycket kapabel men frågan är om geisten finns kvar efter alla problem. Lite tveksamt. 2 Fashion Fine Wine kan spåra loppet länge. 13 Twigs Briard har bra styrka då formen finns där.

Jag tar med alla.

Loppanalys V64-6:

Ranking: A: 9 B: 15-6-7-10-1-2-12-14-3-4-8 C: 11-5-13

Spetsanalys: Echelon har läge för spets men Roger kan vara sugen med Gaya di Quattro som kan öppna bra.

Loppanalys: 15 Harran Boko har visat fint kunnande men senast blev han trött. Han blir hårt betrodd här från knepigt läge. Han har tagit sina segrar efter tidig tätkänning så det finns frågetecken. Blir det ett offensivt upplägg som kan kosta på eller blir det ett snällare upplägg och kanske för långt fram?

6 Echelon har läge för spets men senast stumnade hästen helt och var inte kurant. Jag går emot de två betrodda hästarna och spikar 9 Capture. Denne har varit bra i mest varje start på slutet. Senast orkade han inte riktigt i och för sig från spets i V75 över lång distans. Får nu smyga över medeldistans och det tror jag kan passa honom bra. Sitter formen där, vilket jag tror så bör det räcka bra och jag spikar. Capture kan nog fälla dessa sista halvvarvet.

Tipsredaktör: Ulf Nilsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ringostarr Treb och Twister Bi till avelsvärdering

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson