Guldet till Gu d’Héripré

Det svenska laget stod utan chans när det drog ihop sig. I en händelserik upplaga av Critérium Continental var det Philippe Billards kullstjärna Gu d’Héripré som efter en kraftig avslutning enkelt avgjorde och nu får en Prix d’Amérique-plats att disponera.

Tvåa i Critérium des 3 Ans, tvåa i Critérium des 4 Ans och galopp i Grand Prix de l’UET. Nu var det dock dags för Gu d’Héripré (e. Coktail Jet) i ett Grupp 1-lopp. Den franske fyraåringsstjärnan från Philippe Billards stall bidade sin tid i skuggan – för att kliva in i huvudrollen till slut när Critérium Continental avgjordes under söndagen på Vincennes. Förutom den klassiska segern värd 76 500 euro kan fyraåringen nu också se fram mot en start i Prix d’Amérique.

Svenskarna utanför pallen

Ett starkt svenskt lag ställde upp i Paris men någon större lycka hade inte den namnstarka trion. Guzz Mearas var snabbast ut och tog hand om kommandot, men fick knappast sitta ostörd i spets. Svensken fick massiv press från flera håll och tvingades till 1.07 loppets första 600 meter. Power landade först utvändigt efter halva distansen avverkad, men attacken i tredjespår var redan påbörjad.

Franck Nivard hade hamnat långt bak från början med den favoritlirade Gu d’Héripré men kunde nu tassa med i ryggar i tredjespår, samtidigt som Go On Boy, som ledde anfallet, snabbt tog sig fram och ryckte undan genom kurvan. Här satte Nivard gasen i botten; Gu d’Héripré forcerades kraftigt genom svängen och in över upploppet blev det tydligt vem som var starkast. Segern blev till slut enkel före stoet Goldy Mary som svarade för en överraskande bra insats trots tråkigt utgångläge. Go On Boy, tidigare diskad vinnare i Critérium des 4 Ans, höll mycket tappert till bronset. Vinnaren klockades till 1.11,0a/2100 över den regnvåta kolstybben.

Mäktigt avslut av Aetos Kronos

Jerry Riordans hopp Aetos Kronos, körd av Jean-Michel Bazire, låg till en början bra med i loppet i andra utvändigt men hamnade successivt allt längre bak i fältet och fick leta sig ut i vida spår vid upploppets början. Långt ute i banan spurtade Aetos Kronos (11,7) strålande, men avslutet räckte bara till en fjärdeplats. Power (11,9), som inte kunde haka på i den slutliga kampen, höll ändå starkt och belade femtepriset. Guzz Meras tröttnade efter den tuffa pressen, var slagen i sista sväng och galopperade kort före mål.

Läs även: Lätt för Féerie Wood i Prix Ténor de Baune

 

Här ser du loppet @Equidia:

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Kim, Dwight och Victor är årets Stig H-stipendiater

Kim, Dwight och Victor är årets Stig H-stipendiater

Dwight Pieters, Victor Rosleff och Kim Moberg. Det är årets tillskott till den numera digra listan av löftesrika ungdomar som tilldelas Stig H-stipendiet.

Dwight Pieters (född 1990), bördig från Belgien, har från 2019 fungerat som försteman hos Robert Bergh, är på god väg att bli en del av den svenska travsporten och har i år kört in över 1 miljon. Victor Rosleff (född 1998) är ursprungligen från Danmark, jobbar hos Peter Untersteiner och har i år haft ett starkt år i sulkyn med över 2,5 miljoner inkört. Kim Moberg (född 1996) jobbar hos Svante Båth och är redan etablerad som en av våra skickligaste lärlingar, i år går hon mot ett rekordår med 29 segrar och 1,5 miljoner inkört. Trion är årets Stig H-stipendiater.

Rätta inställningen och passionen

– För mig har det varit viktigt att stödja ungdomar som vill satsa på att bli travtränare. Nu utser vi nummer 57, 58, och 59 och jag tycker vi lyckats väl med våra val om man studerar historiken. Årets stipendiater har visat att de har den rätta inställningen och passionen för hästar och travsport. Som jag ser det har den här talangfulla trion goda förutsättningar att bli egna och framgångsrika tränare, säger Stig H Johansson i ett pressmeddelande.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Very Kronos - på målfoto
Nästa nyhet
Very Kronos – på målfoto

Very Kronos – på målfoto

Vinterns stora stjärna gjorde det igen – men det blev oväntat hårt i mål. Very Kronos såg ut att gå mot ännu en enkel seger från ledningen men då blandade sig rensaren Floris Baldwin plötsligt i striden. En match som fick avgöras efter granskning av ett uppförstorat målfotot.

Vinterträningen fick vänta en smula, Very Kronos (e. Ready Cash) skulle hinna med ett lopp till innan bokslut för året. Något som förstås gjorde Svante Båth-toppen till storfavorit i Gert Lindbergs lopp, Gulddivisionens final. Och det gick så som spelarna hade tänkt sig, Very Kronos såg till att bärga sjätte fullträffen i högsta klassen, men segern satt hårt inne.

– Jag är nöjd. Båth hade ju sagt att han skulle få en paus och jag undrar om inte hästen hade gått på det. Sista 200 sprang han mest och slappade, men han var ju fantastisk när Floris Baldwin kom upp på utsidan och visade att han inte ville släppa någon förbi sig. Jag tycker inte att han behöver be om ursäkt för den här insatsen, jag är jättenöjd, sa seger-kusken Erik Adielsson i ATG Live.

”Tycker inte att han behöver be om ursäkt”Erik Adielsson i ATG Live

Loppets inledning förenklades för favoriten då Disco Volante slungade sig i galopp omedelbart när bilen fällde in vingarna. Erik Adielsson kunde därmed hålla upp inner-spåret för ledningen och efter att ha dämpat 1.10 första 500 till 13,7 första varvet, såg allt klappat och klart ut. Fast det höll inte stekhete Magnus A Djuse med om, bakom den formtoppade norrmannen Floris Baldwin. Från tredje par invändigt hittade man loss in på upploppet och det norska bidraget avslutade som en oljad blixt sista biten.

Storfavoriten och jätteknallen möttes för ögat helt jämsides över mållinjen. Ett par minuters studerade av målfotot, fick dock spelarkollektivet att dra en lättnadens suck. Very Kronos höll undan med minsta möjliga marginal – för seger på 1.11,9a/2140 meter. Förstapriset var värt 300 000 kronor och det innebar att Very Kronos med råge passerade två miljoner kronor plus i år efter nio segrar på sexton starter. Bronspengen gick till Elian Web, efter en tripp i rygg på vinnaren.


Racing Brodda kastade loss – överlägsen

Händelserikt i Hästägarkannan över maratondistans. Exaudio Vici tog sig fram till ledningen med 1500 meter kvar, men högg i galopp halvvarvet senare och lämnade därmed avgörandet öppet. Rikard N Skoglund hade ännu inte klivit in i matchen med Racing Brodda (e. Prodigious), men mitt på sista bortre var det dags. Förra årets Derbystoet-vinnare avgjorde i ett nafs – femåringen forsade över fältet, tog över in i sista sväng och bara stack. En till slut överlägsen seger klockad till 1.13,6/3200 meter vilket faktiskt innebar ett nytt världsrekord.

– Det var jätteskönt att hon fick vinna efter en längre tid utan att få sätta dit den. Hon fick väl loppet lite kört i halsen i dag, men hon avgjorde ju väldigt lätt. Hon är ju vårt stora affischnamn; vi har varit med henne genom hela resan och nu har hon tjänat över sex miljoner, sa den nöjda tränaren Mattias Djuse i ATG Live.


Morotai Degato kom loss – och hann dit

Stenhårt i mål när Klass 2-finalen avgjordes. Favoritspelade Trumpie anförde fältet efter tidig spets men Nicklas Westerholm i sulkyn fick köra undan på upploppet när anfallet sattes in ute i banan. Det blev segermelodin för Oskar Kylin-Blom bakom Morotai Degato (e. Maharajah) som mitt på upploppet fick fritt från vinnarhålet. Valacken störtdök och fångade in ledaren på ritsen; domarna fick kika en extra gång på exakt hur vinnaren tog sig ut men friade. Guld för Morotai Degato på 1.14,3a/2140.


Ledande Kali Smart släppte ingen förbi

Adrian Kolgjini har en trevlig treåring i Kali Smart (e. Un Amour d’Haufor) som förvaltade sitt pund på bästa vis i Diamantstoets final. Fuxan gled till ledningen i första kurvan och skulle därifrån hålla sitt mer meriterade motstånd på avstånd. Alhambra Mail gick till attack drygt 600 meter kvar och utgjorde enträgen uppvaktning hela vägen till mål, men ledarinnan försvarade sig duktig till säker seger. Kali Smart ordnade en favoritseger på 1.13,4/2140.


Oracle Tile ordnade Tronds revansch

Trond Anderssen var svindlande nära skrällen i Gulddivisionen med Floris Baldwin. Revanschen kom kort senare i stället i Klass 1-finalen. Örjan Kihlström körde förtjänstfullt Oracle Tile (e. Ready Cash) som fint kunde smyga med Upper Face i attacken på sista bortre lång. Den sistnämnde pressade musten ur ledande favoriten Astronascente Zac, men kunde i sin tur inte värja sig för Oracle Tiles sparade speed. Säkert vunnet på 1.12,1a/2140 meter.


Algot Zonett utan motstånd från spets

Daniel Wäjersten har haft ett fantastiskt år som tränare, nu fick han visa upp sin tuffe Algot Zonett (e. Maharajah) i bästa skick när duon segrade högst övertygande i Bronsdivisionens final. Wäjersten körde valacken resolut till ledningen efter knappt 700 meter och behövde efter det aldrig oroa sig. Med full spänst över mållinjen vann Algot Zonett med ett par längder till godo, på 1.12,2a/2140.


Hickothepooh – efter ett flygande avslut

Uppgörelsen i Silverdivisionens final blev riktigt rafflande. Tokrysaren Remarkable Feet såg, efter en förstklassig insats, ut att få greppet om ledande Night Brodde när blott upploppet återstod. Men bakom fanns Örjan Kihlström med Hickothepooh (e. Triton Sund) som, när luckan väl infann sig från tredje invändigt, hade alla krafter i behåll. Norrmannen levererade en flygande avslutning – och fångande in tappre Remarkable Feet på linjen. 1.11,9a/2140 travade vinnaren som tränas av dagens succéman Trond Anderssen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Femte raka för Allaires löfte
Nästa nyhet
Femte raka för Allaires löfte

Femte raka för Allaires löfte

Philippe Allaires tvååring Italiano Vero är ett löfte av sällan skådat slag. På annandag jul noterade hästen sin femte raka seger när han mycket enkelt fixade segern i Prix Emmanuel Margouty – på strålande 1.13,5.

Italiano Vero (e. Ready Cash) är den stora tvååringssnackisen i Frankrike. Efter att ha börjat karriären med två galopper, har Philippe Allaire-träningen nu byggt upp ett ”staket”. Femte raka segern togs då löftet på lördagen infriade favoritskapet i Grupp 2-mötet Prix Emmanuel Margouty. David Thomain körde åter till seger efter att tagit ett tidigt initiativ.

Enkel seger på kanontid

Italiano Vero klev in i första kurvan fram mot ledningen och såg med värste konkurrenten Idéal Ligneries utvändigt om sig till att tempot hölls högt; första 1175 meterna avverkades på en bit under 11,5. När den utvändige bröt ut vid utgången av sista kurvan och tappade mark – kunde Italiano Vero avgöra definitivt. Toppämnet gick behärskat undan till seger före vasst avslutande In the Money och fint återkommande Idéal Ligneries. Segern, som var värd 38 250 euro, togs på vackra 1.13,5/2175, en tid som var två tiondelar över världsrekordet för tvååringar på längre bana.


Clegs des Champs på löpningsrekord

Thierry Raffegeau-tränade Clegs des Champs (e. Legs du Clos) försvarade sin titel i Prix Jules Lemonnier, som var dagens slag för montéeliten. David Thomain satt i sadeln på valacken som här återvände till vinnarcirkeln i sin fjärde start för året.

Clegs de Champs följde i uppförsbacken i rygg på Robert Berghs bidrag Mindyourvalue W.F. och fångade efter en vass avslutning in undflyende Carly kort före mål. Vinnaren, som belönades med 38 250 euro, klockades till skarpa 1.10,9/2175 vilket var en tid som putsade löpningsrekordet med en tiondel. Mindyourvalue W.F. (11,2) höll på ett bra sätt till bronset medan loppets favorit Boss du Meleuc mattades och slutade femma efter att ha anfört fältet i raskt tempo.

Här ser du Italiano Veros seger @Equidia:

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Djuse försvarade titeln
Nästa nyhet
Djuse försvarade titeln

Djuse försvarade titeln

Magnus A Djuse försvarade sin mästartitel på Umåker. Ulf Ohlsson ordnade två nya championat på en och samma dag. På Mantorp blev det karriärens första.

Championstriden var jämn in i det sista på Umåker men efter att ha satt dit två vinnare när banan avslutade sin säsong under juldagen, stod Magnus A Djuse åter som vinnare. Han vann totalt 19 lopp under året på Umåker, vilket var tre fler än Ove A Lindqvist, och försvarade därmed sin fjolårstitel. För Djuse var det här hans andra kuskchampionat i år efter att tidigare även vunnit mest i Östersund.

Ohlsson tog två – på samma dag

På Bergsåker blev resultat så som vi blivit vana vid. Ulf Ohlsson segrade i flest lopp i Sundsvall under året och hade med 31 segrar under året ett stabilt grepp före Djuse-bröderna Mats E och Magnus A. För Ulf Ohlsson blev det här sjätte raka titeln på Bergsåker – och den tolfte totalt i karriären.

Ulf Ohlsson kunde också tillskriva sig titeln på Mantorp. Det var faktiskt första gången som landets meste champion vann flest lopp på den östgötska ovalen. En seger tog han vid banans säsongsavslut på onsdagen, vilket gav honom 18 totalt och därmed tre fler än regerande mästaren Carl Johan Jepson och Rikard N Skoglund. Mantorp var Ohlsson femte championat hittills i år den 117:e i karriären.

Alla banchampions 2020:

Arvika: Björn Goop
Bergsåker: Ulf Ohlsson
Boden: Ulf Ohlsson
Bollnäs: Ulf Ohlsson
Dannero: Jimmy H Andersson
Färjestad: Björn Goop
Hagmyren: Mats E Djuse
Jägersro: Peter Untersteiner
Kalmar: Stefan Persson
Lindesberg: Jorma Kontio
Lycksele: Ove A Lindqvist
Mantorp: Ulf Ohlsson
Oviken: Mats E Djuse
Rättvik: Ulf Ohlsson
Solänget: Mats E Djuse
Tingsryd: Jim Oscarsson
Umåker: Magnus A Djuse
Vaggeryd: André Eklundh
Visby: Claes Sjöström
Åby: Peter Untersteiner
Åmål: Carl Johan Jepson
Årjäng: Björn Goop
Örebro: Jorma Kontio
Östersund: Magnus A Djuse

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Vincennes: Illusive Artist övertygade på fin segertid

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson