Gareth Boko hade inte lyckan med sig i Derbyt men kanske kommer revanschen i Grand Prix de l’UET? Det blev i vilket fall en enkel seger i uttagningen. I det andra skrällde norrmannen Born in the USA.

Två uttagningar till Europaderbyt utspelade sig på Solvalla under onsdagen. Conrad Lugauer lånade ut sin Derby-finalist Gareth Boko åt Christoffer Eriksson och fyraåringen visade att han tillhör kullens yppersta.

Gareth Boko tog ett initiativ och kom fram utvändigt om ledande Cokstile men fick strax avlösning av Global Trustworthy som kom att vandra loppet i dödens.

In mot upploppet hade Global Trustworthy fått greppet om ledaren, men mot Gareth Boko fanns inget att göra – segern blev säker sista biten. Klockorna visade 1.12,1a över 2140 meter.

– Han var lite seg runt sista sväng men när vi kom in på rakan bet han i och jag kände vi skulle hinna fram. Det var en kanonprestation och det här är nog en häst som duger långt i finalen, sa Christoffer Eriksson i vinnarcirkeln.

Global Trustworthy höll starkt till silverplatsen medan norske Derby-ettan Cokstile precis höll ifrån sig jätteknallen Doctor Doxey Zenz i kampen om tredjepriset. Favoriten Rajesh Face sändes på i tredje spår med varvet kvar, men kom aldrig in i matchen och föll tillbaka över upploppet.

I det andra uttagningsloppet till Grand Prix de l’UET blev det norsk överraskning. Den av Nora Hanssen tränade Born in the U.S.A., senast fyra i norska Derbyt, kunde avgöra med lätthet den sista biten.

Rushmore Face anförde fältet men fick favoriten Makethemark utvändigt om sig. Ur sista sväng var ledaren slagen, Makethemark fick greppet – men blott kortvarigt. Norrmannen avslutade riktigt piggt efter en resa i tredje utvändigt och kunde komfortabelt vinna på 1.12,8a.

– Han var väldigt bra. Han har varit lite skadad och gjort lite starter, men nu har han fått starta tätt och han känns allt spänstigare. Jag har alltid hållit honom högt, jag tror det är en potentiell elithäst, sa kusken Eirik Höitomt.

Makethemark alltså vidare till final som tvåa, medan Bruno Bagheera rev åt sig tredjepriset. Derby-tvåan Monark Newmen lade bort mycket mark på galopp i starten men återkom riktigt starkt efter en invändig resa och slutade fyra.

Exakt hur många hästar vilka får en plats i finalen på Solvalla den 30 september, avgörs efter det att Vincennes kört sin uttagning på fredag kväll.

*Långköraren C Th Ericssons Memorial fick se Timo Nurmos fine Zenit Brick ta en smått överlägsen seger efter att för Björn Goop ha fått ett perfekt lopp i andra utvändigt.

On Track Piraten fick öppna underkant 1.07 första 500 för att komma förbi Volstead i körningen om spets och kunde inte värja sig när Zenit Brick satte in stöten 300 kvar. Vinnaren kom i mål på 1.12,8a över 2640 meter.

– Det löste sig perfekt. Vi fick bra draghjälp och tempot passade bra. Han är duktig, sa Björn Goop.

Tvåa slutade Narold Vox trots en inledande galopp. Trea Order to Fly från dödens. Volstead förblev kvar i rygg på ledaren. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Aubrion du Gers vann igen – före Dante Boko

Aubrion du Gers vann igen – före Dante Boko

Aubrion du Gers var tillbaka efter sin seger i Trotting Masters-finalen senast, tog som storfavorit sin femte raka viktoria, men utmanades sista biten av Dante Boko.

Loppet Grand Prix de Fédération Régionale du Nord på banan i La Capelle hade fått ihop ett riktigt starkt startfält på onsdagen. Jättefavorit var förstås Aubrion du Gers.

Jean-Michel Bazires sjuårige topptravare skulle också ta sin femte raka seger – men han fick fajtas för förstaprisets 45 000 euro.

Anna Mix med Franck Nivard i jollen öppnade riktigt snabbt och spetsade. Lutfi Kolgjini-tränade Dante Boko, körd av Dominik Locqueneux, övertog för att i sin tur överlämna åt Aubrion du Gers.

Nivard var emellertid inte nöjd och körde fram Anna Mix mot täten på nytt. Bazire släppte och kunde avvakta till ingången av sista svängen innan han gav favoriten signalen.

Aubrion du Gers fick greppet om ledarinnan, men loss bakom hittade Dante Boko och striden mellan trion blev riktigt tät till slut över La Capelles dryga upplopp. Men Aubrion du Gers vägrar släppa förbi sig någon för dagen – och grejade guldet med knapp marginal.

Segertiden noterades till 1.12,7a över 2700 meter. Dante Boko, som för övrigt var titelförsvarare i det här loppet, klockades till samma tid. Anna Mix höll riktigt bra och kom i mål tiondelen senare. I övrigt noterades Quick Fix som sjua och Arazi Boko åtta. (Foto: ALN).

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Readly Express med sikte mot EM på Solvalla
Nästa nyhet
Readly Express med sikte mot EM på Solvalla

Readly Express med sikte mot EM på Solvalla

Efter vinsten i Jubileumspokalen siktar Readly Express mot en ny start på Solvalla. Han är en av Sveriges anmälda kandidater i EM för femåringar.

En fullspäckad travhelg väntar på Solvalla nästa helg. Under söndagen avgörs finalerna av Kriteriet och Oaks men redan på lördagen väntas toppsport då Grand Prix de l’UET står på programmet.

Lördagen kryddas även med två europeiska mästerkap; dels för treåringarna, dels för femåringarna. Vardera av loppen har en halv miljon kronor i förstapriser.

När nu UET-länderna anmält sina hästar preliminärt, står det klart att Sverige representeras av bland andra Readly Express.

Timo Nurmos kanon, som har tio raka segrar, senast i Jubileumspokalen, smider ju planer om Paris i vinter. Nappa Scar och Salma Silvio är övriga två svenska preliminär-anmälda.

Tränarna till de anmälda hästarna har till på fredag att avgöra om de ska starta sina hästar. Samtliga preliminärt anmälda till EM för tre- och femåringar listar Svensk Travsport här. (Foto: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Är snart tillbaka: Nuncio aviserar en comeback
Nästa nyhet
Är snart tillbaka: Nuncio aviserar en comeback

Är snart tillbaka: Nuncio aviserar en comeback

Stefan Melander har en Prix d’Amérique-satsning som mål för Nuncio. Nu verkar det också som att man funnit ett lämpligt tillfälle för en comeback.

Det har gått tre månader sedan vi senast såg fjolårets stora dominant Nuncio på tävlingsovalen. Förra årets Elitlopps-vinnare har hållit låg profil över sommaren.

Men tränaren, och ägaren, Stefan Melander har deklarerat att man ha för avsikt att satsa stjärnan mot Frankrike i vinter – med Prix d’Amérique som det stora målet.

Nu är också en comeback nära förstående för sexåringen med över 28 miljoner kronor på kontot.

– För Nuncio blir det troligen Bollnäs 5 oktober. Om Nuncio känns som han ska då satsar vi vidare med några fler lopp i Sverige innan det blir Frankrike, säger Stefan Melander i sin krönika i SportExpressen.

Det aktuella loppet, John Deeres Pokal, körs över 1640 meter med bilstart och har 75 000 kronor i förstapris. Troligen stöter man där på Digital Ink, som i regi Robert Bergh också aviserar comeback.

Enligt tidigare uttalanden från tränaren, om allt faller väl ut, ska Nuncio kampera i Normandie över vintern där det första delmålet är första B-loppet, Prix de Bretagne som avgörs på Vincennes den 19 november. (Foton: ALN).

Läs även: Planen för Nuncio: Tar sikte mot Prix d’Amérique

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Avelssäsongen 2017: Allt fler ston utomlands
Nästa nyhet
Avelssäsongen 2017: Allt fler ston utomlands

Avelssäsongen 2017: Allt fler ston utomlands

Svensk Travsport redovisar betäckningssiffrorna för 2017. Antalet betäckta ston ligger på en liknande nivå som i fjol, men allt fler av dem befinner sig utomlands.

När Svensk Travsport kan sammanfatta årets avelssäsong för varmbloden, redovisar man en liten uppgång av betäckta ston jämfört med förra årets siffror.

Totalt räknar man till 4427 betäckningar under året, en ökning med 62 från i fjol. Dock räknas in 706 gjorda i andra länder vilket i huvudsak sker i Frankrike.

Antalet som betäcker sina ston i andra länder är en kraftigt uppåtgående trend och siffrorna har ökat betydligt de senaste åren. Drygt 15 procent av det totala antalet betäckta ston är utlandsstationerade.

– Det handlar framförallt om export för avel till Frankrike där antalet svenska ston som rapporterat att de betäcks i Frankrike nästan fördubblats på bara några år. Några svenska stoägare har också etablerat verksamhet i Frankrike. Totalt är det drygt 300 ston där ägarna under året meddelat oss att de transporterat sina ston till Frankrike, säger ST:s avelschef Christina Olsson i ett pressmeddelande.

På hingstsidan har tre fått full bok under 2017. Det maximala antalet betäckta ston på 150 har uppfyllts av Maharajah (för andra året i följd), S.J.’s Caviar och debutanten Uncle Lasse.

Totalt har nio i Sverige stationerade hingstar haft 100 ston eller fler, en siffra som kan jämföras med 6 i fjol. Utöver tidigare nämnda trio har även Raja Mirchi (144), Readly Express (125), Zola Boko (119), Make it Happen (109), Canepa Hanover (100) och The Bank (100) lockat 100 eller fler ston.

– Vi ser också att våra i Sverige uppstallade populära hingstar i hög grad skickar sperma utomlands, vilket visar att vi har internationellt eftertraktade avelshingstar och mycket hög kvalitet på vår travavel, säger Christina Olsson.     (Foton: ALN).

Du kan se betäckningsstatistiken i sin helhet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Wallenius-Kleberg första kvinna i Hall of Fame

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson