Just nu:
09.00 Uppvisning igen av Svanstedts löfte Captain Corey
08.01 Munsbit för Missle Hill
14.11 Mantorp 5 augusti: En stenklar direkt i inledningen
11.44 Lego vill köpa danska travbanan
11.03 Kriterieauktionen blir digital
08.56 18 svenskar kvar i Grand Prix de l’UET
08.25 Perfekt genrep för Hail Mary
15.34 Hagmyren 4 augusti: Bröd och vin – en utsökt avslutning
15.13 Don Fanucci Zet i Derby-genrep
08.32 E3-kval: No Doubt på svenskt rekord

Gästkrönikör Niklas Borg: Vem vann Elitloppet 2004?

Elitloppet närmar sig och Travnet stämde av med pokerspelaren, elitloppsräven och spelexperten Niklas Borg:

Vilket är ditt förhållande till Elitloppet?

– Elitloppshelgen är förknippad med minnen. Restaurangbesök, en pokersittning, lördagens V75-bonanza, Champions League-final (ej i år) och Elitloppsfinalen. Middagarna, skratten och spelen som aldrig gick in. Elitloppshelgen är svenska spelarkårens riksmässa. Våra mammor firar Mors Dag en annan dag…

– Från start var det egentligen poker under Elitloppshelgen som gjorde att jag började åka. På så sätt började man träffa massa travfolk och när man väl fick uppleva atmosfären ute på Solvalla under lördagen och söndagen så blev man såld på hela paketet runt folkfesten.

Bästa Elitloppsfinalen?

– Som värmlänning är väl det största, sportsliga, travminnet när Erik Berglöf vann med Copiad 1994. Det upploppet, eller rättare sagt sista halvvarvet, är bara ett par pinnhål under upplevelsen när Fredrik Ljungberg 2006 gjorde 1-0 mot Paraguay på Olympiastadion i Berlin i 89:e minuten. Publikvrålet. Gåshuden. Lyckan…

När såg du ditt första Elitlopp och hur många har du bevittnat på plats?

– Lite osäker, men första på plats var 1990 eller 1991. Har missat några gånger vet jag, men totalt ligger det på 23-25 Elitloppshelger.

Var brukar du befinna dig när bilen rullar för start i Elitloppsfinalen, E-läktaren eller restaurangplats?

– Har alltid varit på någon av restaurangerna. 1994, när Copiad vann, då förvandlades även Kongressen till E-läktare under finalen. Men jag brukar alltid gå ut och se ett par lopp för att uppleva stämningen.

Vem tror du står som segrare i årets upplaga, och varför?

–  Jag tror att Propulsion vinner. Men spelmässigt så har jag placerat mina förtidsspel på Double Exposure 85% och Disco Volante 15%.

Du har haft en Elitloppshelg som blev en riktig känsloresa, vad var det som hände den minnesvärda helgen?

– Att få vara med på ett system som är ensamt om sju rätt Elitloppslördagen är väl alla travspelares dröm. Men att först få jubla för att sedan få beskedet att det är ”Ingen vinnare med 7 rätt” och att det sedan kommer rättelse till ”En rad med 7 rätt”… För att se fotbollsmässigt på det så var det ett ”VAR-moment” som gjorde att man fick ett rejält pulstest på hjärtfunktionen…


Elitloppshelgen 2004 började för Niklas Borg på pokerprofilen Martin de Knijffs nya pokerklubb. En sen natt som skulle sluta i succé. Men succén hade bara börjat, visade det sig. Så här minns Niklas tillbaka på de händelserika dygnen för 15 år sedan:

Klassiska spelklubben Kortoxen på väg i graven. Spiken i kistan hade blivit att den då hete (WPT-segrare i Las Vegas) pokerprofilen Martin de Knijff gjort iordning en ny pokerklubb på Surbrunnsgatan.

Premiär för nya klubben var på Elitloppsfredagen. Det nya fenomenet nätpoker hade gjort Texas hold’em till den populäraste turneringsformen. Femkorts mörkpoker med knektöppning var passé, pokerns väggrenskörning…

60 deltagare. Kul träffa spelare och ta en öl. Ett par timmar i tävlingen och sedan ut på byn och uppladdning för lördagen på Solvalla.

Kämpar mig dock kvar i tävlingen och det vill sig inte bättre än att fram på morgontimmarna så står jag som vinnare! Med förstapriset i vänster framficka ser jag ut som en mycket välutrustad man.

Hotellväckning. Två timmars sömn. Som en slagen boxare håller jag mig i kaklet och låter duschstrålarna agera defibrillator. 1-2-3, skållhett vatten. 1-2-3, iskallt. Lever jag? Hur ska jag göra för att slippa travet…

Unibet- och Courantgrundaren, Anders Ström, hade ordnat transport. Han hade också lovat göra travläxan för lördagens V75 i lugn och ro. När våra blickar möts ser jag att han tangerar min status. Får en Ramlösa i min hand och tar två klunkar. Den första tränger genast ut genom pannloben och den andra genom bröstkorgen. Härligt med trav…

Dags för V75. Jag leker tysta leken bakom ett par spelbilagor i travrestaurangen. Vid den tiden klarade Solvallas trådlösa nätverk högst tolv mobiltelefoner och fyra laptops. Ström ger upp som systemmakare.

”Pallar inte reducera, nätet iskallt. Får bli en babian!”
Anders Ström

Babian. Oreducerat. En spik. Ett par sparlopp och så måla på lite. Jag är med på en liten skärva av systemet.

Andra avdelningen. Vår- och allmogens spik. Storfavoriten Max Flukt. Överstreckad, spår 8 och spelexperternas spyhäst. Vinner så klart. Och så rullar det på.

Inför femte avdelningen har vi blivit lite rakare i ryggen. En taskig förrätt och en nylanserad ölsort gör att vi även använder munnen för att konversera. Då smäller det till.

Julius Cesar. En 100-oddsare!

”Hand upp ni som har bättre lapp!”

Ström ställer sig upp på stolen och med något för hög röst säger han; ”Hand upp ni som har bättre lapp!” 11 x 9 hästar kvar i de avslutande avdelningarna. Värdet över 200 000 kr.

Spekuleras eventuell utdelning inför sista. Ett par miljoner, någon fem och i bästa fall tio? Tredjehandsfavoriten vinner. Blickar mot den stora elektroniska resultattavlan på bortre lång. Visa utdelning! Väntan…

”Ingen vinnare med 7 rätt”

Förvirringen total! Slår lock för öronen. Har det missats i det inringda andelssystemet? Har spelombudet fyllt i spelbongen fel? Är det inte inlämnat?

Plötsligt ändras texten på resultattavlan. ”Rättelse: En vinnare…”. 32 någonting miljoner. Kaboooom..!

Vem som vann Elitloppet det året? Ingen aning.

På söndagen tog jag 09.12-tåget till Karlstad och bjöd ut mina barns mor på middag. Ingen regel utan undantag. Ibland händer att en spelare firar mödrar. På Mors Dag.

Hand upp, ni som har haft bättre lir en Elitloppshelg…

Niklas Borg är gästkrönikör hos Expressen där han skriver om spelbranschen i allmänhet och sportbetting i synnerhet. Ni kan även följa honom på Twitter

redaktionen@travnet.se

Senaste krönikorna

Krönika
Björn Hammarström
fredag 09:48, 31 juli

Information om Propulsion innan 18 augusti?

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
onsdag 15:26, 22 juli

Svenska smörgåsbordet öppet för alla

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
torsdag 14:22, 09 juli

Tre månaders avstängning eller 2000 kronor i böter?

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
lördag 15:09, 04 juli

Fullt ös på Tylösand

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
onsdag 15:39, 24 juni

Snart kommer beslut om Propulsions Elitloppsseger

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
tisdag 10:26, 16 juni

Bättre kunderbjudande med ljus anmälan

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
torsdag 13:57, 04 juni

ST har godkänt Propulsion tre gånger för tävling och avel

Spelredaktör Björn Hammarström

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa krönika
Propulsion vinner nog trots allt på söndag

Propulsion vinner nog trots allt på söndag

Norrtälje
Högsommar i Mälardalen i skrivande stund. Härligt naturligtvis. Dock ser väderprognosen inför Elitloppshelgen bara sådär ut. Regn på lördagen över Stockholm. Söndagen ser en smula bättre ut just nu.


Bra jobb av Malmrot
Tycker att Elitloppsgeneral Anders Malmrot fått ihop på förhand ett slagkraftigt startfält.
Visst saknas det givetvis en vass jänkare, men de kom ju inte ens hit när det gick direktflyg till Norrköping. Det var väl enbart Åke Svanstedt och Resolve som utnyttjade den chansen?

En knepighet från Anders Malmrots sida kan tyckas är att han puttat in alla (3 st) franskflaggade hästar i samma försöksheat. Borde ha varit bättre att skifta plats på Jean-Michel Bazires hästar vill jag tycka.

Ja, det är få träningsstall representerade i årets Elitlopp. Det är naturligtvis synd att inte bredden på stallen där Elitloppshästarna hittas är större. Det kan vi dock inte lasta Solvallas sportchef för.


De tre huvudfavoriterna för mig är i nedanstående ordning:

1 Propulsion, tycker att han imponerat stort i år. Trots att han numera är åtta år och med den långa tävlingskarriär som han haft verkar Propulsion inte alls mätt på att tävla. Tycker han ser riktigt stark ut i år. Det negativa som kanske kan hittas är väl säkerligen att han fortfarande inte är speciellt snabb ut från start. En positiv egenskap som Muscle Hill-sonen har är att två heat inte verkar bekymra honom alls.
Propulsion är min vinnare av Elitloppet 2019.

2 Readly Express, hästen med det enorma löphuvudet. Han startar inte ofta men när han får chansen att göra det tar han den ordentligt. Readly Express kan se ganska tråkig ut innan lopp men när det väl gäller är han en tiger. Det vi inte vet ännu är hur Readly Express tar två heat samma dag. Just att gå två superheat samma dag är få travhästar förunnat.

3 Aubrion du Gers, ”världens bäste valack” Memphis du Rib-sonen har under flera år varit en av Frankrikes absolut bästa hästar. Kan se lite trög ut vissa stunder. Låt er inte luras av det. Tillsammans med den ytterst oberäknelige Joseph Verbeeck kommer Aubrion du Gers sälja sig dyrt i årets Elitlopp.

– Looking Superb är Elitloppets bubblare

Elitloppets bubblare tycker jag definitivt är Orlando Vici-sonen Looking Superb. Hans tränare Jean-Michel Bazire har gjort ett fenomenalt bra jobb med den Norge-födda hästen. Looking Superbs körsven Åke Svanstedt vet hur man vinner stora lopp, och jag tror att detta ekipage kommer bli en obehaglig överraskning för de övriga hästarna/körsvennerna.

Efter att ha sett Elitloppet ”live” mellan åren 1973-2010 och därefter hållit mig hemma blir det nog en comeback på söndag. Stallbacksbiljetterna är fixade och jag ser fram emot söndagen. Årets Elitloppshästar attraherar mig.


Mina tre största Elitlopp genom åren:

1988, som så många andra tycker jag upplagan från 1988 är det vassaste Elitloppet genom tiderna. Att sedan min absoluta favorithäst genom tiderna Mack Lobell vann gjorde inte den dagen sämre. Jisses vilken häst han var Mack Lobell. Den ”storyn” som var med Mack Lobell och delvis John Campbell var alldeles fantastisk.

1985, har något Elitlopp varit varmare än 1985? Och vilka hästar vi fick se då. Franska giganterna Mon Tourbillon och Minou du Donjon gick världsrekord i respektive försöksheat. Meadow Road som kvalade in till finalen trots att han tappade en sko i försöket. Meadow Roads finallopp var alldeles underbart och vilken fin häst han var Meadow Road.

1973, var inte gammal då men minns ju givetvis skiljeheatet mellan Ego Boy och Flower Child. Ego Boy vann ju men jag var helt såld på Flower Child och Joe O’Brien. Det rörelseschema Flower Child hade är fortfarande bland de bästa jag sett (undantaget möjligtvis Victory Tilly). Elitloppet 1973 var min inträdesport till ett livslångt travintresse.

Med hopp om ett fint Elitlopp 2019

Björn

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se
Nästa krönika
Meadow Road 1985 - en evig klassiker...
Nästa krönika
Meadow Road 1985 – en evig klassiker…

Meadow Road 1985 – en evig klassiker…

Det har ingen gjort
Torbjörn Jansson

Det var Torbjörn Janssons bevingade svar på frågan om han någonsin suttit bakom en bättre häst än Meadow Road, veckorna före Elitloppet 1985. En aning kaxigt, förstås sagt med glimten i ögat, men knappast ett ogrundat uttalande.

För då var Meadow Road tveklöst en av världens bästa hästar. Något som både han och Torbjörn Jansson skulle bevisa i fortfarande en av våra mest klassiska upplagor av Elitloppet.

Meadow Road, född 1979, efter Madison Avenue, själv en häst som deltog i Elitloppet hela fyra gånger, visade sin gränslösa talang från första början. Förvisso var han aldrig med i något av de stora årgångsloppen, men utvecklades till en segermaskin av sällsynt skådat slag. Inte minst på rikstoton.

Hästen förlorade blott ett av sina åtta lopp sin första säsong som treåring och gick igenom en kort fyraåringssäsong (fyra starter) som obesegrad. Det var dock påföljande år, som femåring, som Meadow Road på allvar skulle låta höra talas om sig.

13 segrar på 20 starter och för tiden mycket starka styva miljonen insprunget. En resa som då tog sin begynnelse i Bronsdivisionen, slutade med seger i Gran Premio delle Nazioni på San Siro. Hästens vid det laget största seger och en stor internationell framgång. Meadow Road hade för övrigt veckorna före också vunnit det numera i skuggan satta Graf Kalman i Wien.

Titta på Nationernas Pris här.

En av det årets få förluster kom, som tvåa, i Silverdivisionen under Elitlopps-helgen. Ett år senare kom han att spela huvudrollen i vårt absolut förnämsta lopp.

Vägen mot Elitloppet 1985 hade varit en dans på rosor för Meadow Road. Fram till den ”sista söndagen i maj” – som det här året faktiskt var en måndag (Elitloppet kördes på annandag pingst) hade Torbjörn Janssons krigare vunnit åtta raka segrar. Dit inkluderades bland annat den i Olympiatravet.

Här kan du se Olympiatravet 1985.

Meadow Road var givetvis en av de stora favoriterna på förhand när det vankades Elitloppet, men nu kom motståndet att vara tuffare än han någonsin hade stött på. Det hela förenklades knappast av det faktum att han drog bricka åtta bakom bilen i sitt försök.

Elitloppet 1985 var stjärnspäckat – och fartfyllt. I det första försöket var det årets Prix d’Amérique-tvåa Mon Tourbillon som visade framhovarna. Också han från spår åtta tuggade från dödens ned den regerande mästaren The Onion, som fått öppna tufft i spåren för att komma till ledningen (femma och utanför finalplatserna för övrigt Legolas i dennes ende Elitlopps-start, som lite kuriosa). Segertiden 1.11,9 var nytt världsrekord för tusenmetersbana.

Det rekordet höll sig emellertid bara några minuter. För i det andra försöksheatet skulle franske Minou du Donjon, utrustad med Olle Goop i sulkyn, gå än snabbare. En mäktig insats av fransmannen. Matiné rusade fram i spets, passerade 500 efter ruskiga 08,5 och varvade på 1.10 blankt. Det till trots vann Minou du Donjon säkert efter att ha jobbat hela loppet först i andraspår. Tiden: 1.11,5.

Meadow Road, som var totofavorit i försöket, fick också han en tuff resa, inte minst sedan han tappat en sko tidigt i loppet vilket såklart knappast underlättade situationen. Hästen lyckades ändå via en tung långsida snyta åt sig fjärdepriset och därmed den sista finalbiljetten.

Uppgiften såg nu betydligt tuffare ut inför finalen, där Meadow Road fått finna sig i ännu ett för Elitloppet så decimerande spår långt ut bakom vingen, det sjunde. Det här var dock Meadow Roads dag.

En del i framgången har kanske Anders Lindqvist. Det var han som bakom snabbe Viroid stack till spets och därifrån såg till att hålla den ivrigt uppvaktande Minou du Donjon utvändigt om sig. Det kostade 1.08 första halvvarvet och därmed hade den urstarke fransmannen ett omöjligt uppdrag framför sig, att återigen tuffa i dödens.

Torbjörn Jansson hade lyckats lotsa fram Meadow Road som tredje häst i andraspår och i rygg på Mon Tourbillon (som för övrigt spelats till klar favorit). När den samme sände till attack via tredjespår med 300 meter kvar, gjorde Jansson det samma i fjärde.

Täthästarna var möra och Mon Tourbillon mäktade inte att svara svenskens rykande finish. Meadow Road hade dock en oväntad konkurrent kvar – för än längre ut i banan avslutade Rosalind’s Guy och en 26-årig Veijo Heiskanen som en raket. För sent dock, Meadow Road hade modet att också svara den sista uppvaktningen. Segertiden 1.11,6 – alltså en tiondel över det färska världsrekordet.

Här kan du se försöken och finalen.

Jublet på Solvalla var ett av de största som någonsin hörts efter ett Elitloppet. Meadow Road hade gjort det – trots spår åtta, spår sju och en tappad doja.

Meadow Road stod på toppen av sin karriär – men skulle bara göra ytterligare två starter. Det i det kortvariga Statue of Liberty Trot på Meadowlands veckorna senare. Loppet avgjordes i två upplagor; ett över en och en halv engelsk mile och det andra över den klassiska engelska milen. Meadow Road vann båda och i 1609-metersversion, loppet som blev hästens sista i karriären, gjorde han kanske sin främsta prestation av alla.

Meadow Road bombade till ledningen och – ja, bara öste. Över upploppet försvann han från sina konkurrenter med flera längder och i det slagna fältet fanns de alla, Mon Tourbillon, Minou du Donjon och Rosalind’s Guy. Klockorna i mål stannade på 1.11,1. Ett världsrekord och hästens största segercheck.

Här kan du se Statue of Liberty Trot.

På grund av skador blev det alltså inga fler starter för fajtern som summerade sin, relativt korta, karriär med 34 segrar på 43 försök. I stället väntade en avelskarriär på andra sidan Atlanten men Meadow Road kom på ålderns höst tillbaka till Sverige för att framleva sina sista år som pensionär.

Meadow Road gick ur tiden 2006, då han var 27 år gammal.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa krönika
Campo Bahia – en guldkalv
Nästa nyhet
Campo Bahia – en guldkalv

Campo Bahia – en guldkalv

Valdemarsvik

En intensiv arbetsvecka är snart slut. Besöksorterna under den gångna veckan har varit Väderstad, Halmstad, Odense, Stockholm och Västervik. Snart styrs bilen mot hemmet i Strängnäs igen. Skönt.


Campo Bahia är en superstjärna.

Så är det bara. Verkar som att matchningsplanen för Campo Bahia ser tämligen lugn ut detta år. Bra det. Då finns det möjlighet att även räcka till som äldre.

Blir också spännande om det även kan bli några betäckningar till nästa år. Det verkade inte omöjligt på Conrad att så kan bli fallet.

Attraversiamo är även han värd ett hedersomnämnande efter sin tappra insats som tvåa bakom Campo Bahia i lördags.


Skovbo

Passerade den ”gamla” travbanan Skovbo på Själland i Danmark under tisdagseftermiddagen.

Vilka fina träningsbanor de förfogar över på anläggningen. Riktigt fin rakbana och den gamla tävlingsbanan håller hög standard som träningsbana. Väldigt många paddocks. En fin galoppsandbana kunde också ses.

Dock är det kanske lite synd för själen att se läktaren förfalla naturligtvis, men som helhet är Skovbo en riktigt fin träningsanläggning.


Handsome Brad

Apropå Danmark. Handsome Brad vann Danmarks största lopp för äldre travare i söndags på Charlottenlund, nämligen Copenhagen Cup. Detta efter att behållit ledningen från ett knepigt innerspår på Lunden.

Ulf Stenströmer valde denna vecka att tacka nej till Anders Malmrots invit till årets Elitlopp. Säkerligen ett klokt (i alla fall för hästen) beslut av den gode Stenströmer.


Nadal Broline

Yankee Glide-sonen Nadal Broline fortsätter att leverera årsdebuter av rang. I tisdags på Solvalla var det dags återigen för en fantastisk årsdebut av den genomärlige Nadal Broline, nu i regi Björn Goop.

Kronometern stannade på 1.09,1a/1640m!

Snabbaste tiden i Sverige detta år.

Tror dock inte att Björn Goop är speciellt sugen på att starta den Finlands-ägde Nadal Broline (trea i finalen ifjol) i årets Elitlopp. Detta med tanke på att Björn lovat att köra sin tränarkollega Timo Nurmos Readly Express i årets Elitlopp.

Jag tror nog att Nadal Broline skulle duga långt i Elitloppet om han mot förmodan skulle ställa upp. Tror också att Nadal Broline med lätthet tjänar igen dessa förlorade pengar snabbt i andra lopp istället.


Tungt för ATG

ATG får kämpa hårt för stunden för att inte tappa ännu mer travomsättning. Söndagens V75 från Charlottenlund omsatte drygt 20 miljoner kronor. Ifjol var siffran från Danmark 23,5 miljoner kronor.

Blir spännande att följa ATG under sommaren…


Upset Face

Det verkar som Stall Kolgjini har en ny yngre stjärna på gång från Vomb.

Mosaique Face lillebror Upset Face (e.Joke Face) verkar ha fått med sig det mesta från födseln.

Lätt seger i Breeders Course-uttagning på Jägersro i onsdags på snygga 1.13,2a/2140m. Treåringen går nu mot final på Solvalla under Elitloppshelgen.

Där kommer han få möta barfotatravande årskamrater. Gissar och tror att pappa Kolgjini behåller skorna på en stund till på Upset.

Ha det gott!

Björn

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se
Nästa nyhet
Tips Gävle 18/5: Spännande spetsstrid avgör gulddivisionen!
Nästa nyhet
Tips Gävle 18/5: Spännande spetsstrid avgör gulddivisionen!

Tips Gävle 18/5: Spännande spetsstrid avgör gulddivisionen!

Med en dryg vecka kvar till Elitloppet och när de givna deltagarna har fått sina rosa biljetter av Solvallas sportchef Anders Malmrot, är det fortfarande ett par platser kvar att fylla. Efter Nadal Brolines magnifika årsdebut på Solvalla i tisdags var han en given häst att bjuda in, men nu lär vi inte få se fjolårets Elitloppstrea på Solvalla nästa helg eftersom hans tränare Björn Goop knappast vill mista sin styrning av årets förhandsfavorit Readly Express.

De ifjol nyinstiftade reglerna om att samma kusk inte får köra en häst i varje Elitloppsförsök biter nu Malmrot och Goop lite grann i rumpan, men Goop hade knappast varit intresserad ändå eftersom han då kanske hade tvingats köra Nadal före Readly i en för båda hästarna trolig final. Det såg faktiskt ganska kul ut när Malmrot i vinnarcirkeln fick gömma den rosa biljetten innanför kavajen för att inte sätta Goop i dilemmat att ha fått en officiell inbjudan som han inte ville ha. Nu är det ju enklare att säga till ägarna att Nadal Broline aldrig blev inbjuden, men det har man ju svårt att tro att de köper. Möjligt att ägarna inte heller är intresserade av Elitloppet, men det är ju också lite svårt att tro när hästen är nio år och knappast får en chans till.

Nu får det i stället bli en ny Elitloppsdeltagare i Gävle denna lördag eftersom vinnaren av gulddivisionen (lopp 10) är garanterad en plats i det stora slaget nästa helg. Återstår att se om vinnaren vill vara med för det låter i alla fall inte som att storfavoriten och fjolårsvinnaren av Elitloppet, Ringostarr Treb, vill vara en av de sexton utvalda på Solvalla.

Det är spelvänliga och roliga lopp på Gävle och det var faktiskt lite småsvårt att sålla bland de tänkbara spelen. Svansföringen på undertecknad är lite högre än vanligt efter sex av sju rättade rekar i onsdags så den här gången testar jag med ett spelförslag i alla sju loppen.

Gävle har ett kort upplopp (178 meter) och är en av landets mest spetsgynnande banor. Läste att hemmatränaren Oskar Kylin Blom inte höll med om det, men då tänker han nog mer på de ofta ganska skiktade vardagsloppen där det säkert är enklare att vinna bakifrån. I jämna och högklassiga V75-lopp är positionerna betydligt mer viktiga och då speciellt i Gävle där en bra häst i ledningen alltid är svårslagen vid fina yttre förutsättningar.

5 Gävle – Spelstopp 16.18

Spetsstriden:

Förmodligen en av årets enklare spetsanalyser eftersom 5 M.T.Insider är med bakom bilen och lär braka till ledningen. Han körs dock inte där över full distans i det här sällskapet och det mest troliga är att 6 Nobel Amok hakar på så gott han kan första biten och sedan får överta. 3 Flash Hammering kanske kan vara före Nobel Amok fram, men risken finns att Alsén inte vill släppa till honom utan inväntar favoritens rygg i stället. Oklart hur snabbt 2 Shocking Superman kan öppna. Kanske kan överraska från start?


Loppanalys:

En silverdivision där det mest troliga löpningsscenariot inte är så svårläst utan det bör bli favoriten 6 Nobel Amok som får överta täten från startraketen M.T.Insider efter en bit. Ifjol var Nobel Amok med i gulddivisionen den här tävlingsdagen och Bergh lät inte helt osugen på en Elitloppsplats, men hästen tappade stilen i ledningen efter en tuff öppning då och fick det inte riktigt att fungera efter det sedan. Efter en vistelse i Frankrike i vinter har sjuåringen gjort två starter i Sverige och vunnit båda från ledningen.

I ledningen är Nobel Amok alltid svårslagen när han fungerar och visst är chansen god att han vinner detta i spets, men han har visat tidigare att han inte riktigt är att lita på och ibland tappar han stilen till slut i loppen. Efter två lopp när det har sett bra ut kan det vara risk för ett bakslag och jag vill inte kliva in på den här favoriten före en bra värmning till låga 2.15.

Det finns ett par spännande motbud och de tre lopp 2 Shocking Superman har gjort i ny regi har varit klart bra. Det här är också en fin häst i grunden som vann det norska Kriteriet och var tvåa i Derbyt i en ganska stark norsk kull (Ferrari B.R. och Looking Superb bland andra).

Från kön har han avslutat starkt i 10-farter sista 7-800 m som tvåa bakom Nobel Amok näst senast och senast Michelangelo Ås och den här gången kommer han nog att sitta bättre till under loppet gång och då har inte favoriten råd med något schabbeltrav sista 50 m om han ska hålla undan. Risken finns dock att det blir dödens för Shocking Superman och då kanske det blir tufft att vinna loppet. Det låter minst sagt bra från tränaren Oscar Berglund, men det brukar det ofta göra utan att det alltid blir leverans.

Körning mellan dessa två skulle vara mycket gynnsamt för 9 Stepping Spaceboy som kan få ett perfekt lopp i draget bakom. Han gick starkt som fyra efter uppehåll i ett stenhårt lopp senast och bör gå framåt med loppet i kroppen. Mycket spännande med sylvasse Jepson i sulkyn den här gången och jag blir förvånad om han inte får fram en ny växel i den här sexåringen som allt som oftast har körts av samma kusk i karriären.

Det finns ett roligt skrällbud till och det är 3 Flash Hammering som nu har två lopp i kroppen efter ett längre uppehåll. Senast var Westholm mycket sugen på att vinna för att få poäng till V75,l men ett byte av huvudlag blev för mycket och Flash Hammering galopperade i starten. Upphämtningen såg dock klart formstark ut och från ett bra läge bör han få ett fint lopp. Skulle kunna vara aktuell för ledningen till och med om favoriten strular till det och M.T.Insider släpper.

Femtehästen i loppet är 7 Eder Bob som toppspurtade bakom Nobel Amok senast och visade att formen är helt på topp. Han riskerar dock att hamna lite på vingel från det här läget och det måste nog lösa sig perfekt kort efter start om han ska vinna loppet.


Spelförslaget:

Tycker att vinnaroddset på den mest trolige vinnaren Nobel Amok är lite för lågt ändå när han inte är helt att lita på från gång till gång och jag testar med ett roligt platsspel i stället. 3 Flash Hammering såg formstark ut senast och har tidigare visat att han duger bra i V75. Tror han kan knipa en plats trots att han är ny i klassen och oddset 3.75 lockar.

6 Gävle – Spelstopp 16.40

Spetsstriden:

2 Load Relief är snabb när han sköter sig och i så fall tror jag att han håller ut värsta spetshotet 4 Rocky Tilly som också är snabb bakom bilen.


Loppanalys:

Ett lärlingslopp med spårtrappa och jag tror på revansch för 2 Load Relief som jag rekade spel på trots spår tolv på Solvalla senast. Då fick han tyvärr någon chanslös häst i vägen varvet från mål och Björn Goop chansade invändigt utan att det löste sig runt sista sväng. Han såg väldigt formstark ut annars och hade garanterat blåst till det gänget med bättre klaff på vägen. Nu är det läge för ledningen och mindre strul och kör de inte för tufft mot honom första biten bör det vara riktigt bra segerchans.

Galopperna i starterna innan oroar visserligen lite grann, men jag tror ändå att det var tillfälligheter för det här är ingen häst som har sett särskilt osäker ut tidigare och han skötte sig också perfekt med Kai P Jussila med samma förutsättningar vid spetssegern för fyra starter sedan när han såg väldigt fin ut.

Bra chans för Load Relief alltså, men jag måste även värdera oddset som Unibet erbjuder och då landar jag trots allt i att 3.15 känns några tiondelar för lågt för spel. 3.50 hade jag velat ha för att kliva in.

Loppet är nämligen bra för att vara ett lärlingslopp och det finns flera hästar som visat fin form och hög kapacitet för klassen. Gör Load Relief bort sig borde det bli ledningen för 4 Rocky Tilly i stället och då har nog han ganska bra vinstchans. Han har visserligen lite väl många andrapris i karriären, men vann på rejält sätt i lite enklare sällskap senast och stallet har ju också högform. Kusken känns dock inte jättehet för mig på V75.

En häst som visat fina fartresurser i lite knepig stil på slutet är 9 U.R.Amazing. Han har gjort fem starter i ny regi och satt fast i tufft gäng när han var oplacerad för tre starter sedan. I de två senaste startarna har han avslutat sista 800 m i 8,5-tempo och gått mycket bra till slut. Spår nio är ett bra läge i en spårtrappa och det blir troligen barfota runt om nu och avslutar han här som han gjort på slutet måste han vara långt framme till slut.

5 Sanda Love är en snabb men knepig sort som fungerat bra på slutet, förutom senast när han galopperade bort sig tidigt. Vid segern vann han på bra sätt före Panther Face, men han har gjort sina bästa insatser på Åby och närmare hemmaplan och den långa resan kan nog ställa till det här. Dessutom är det nog en knepig häst att köra för en ny kusk. Känns inte så het för mig.

7 Panther Face håller fin form och har en kusk som känns överkvalificerad för sällskapet, men läget är lurigt och risk att hamna rejält på vingel från start.

8 Zaragoza (bra i skymundan i två starter på svensk mark) och 15 Kövras So Far (van mycket tuffare motstånd) är två hästar som också har mycket svåra utgångslägen, men med kapacitet att vinna om det skulle lösa sig på bra sätt under vägen.


Spelförslaget:

Load Relief är min favorit till segern, men lite för lågt odds på det så jag avstår. Spelar i stället plats på 9 U.R.Amazing som avslutat ruskigt starkt i loppen på slutet och kan få ett passande lopp från det här läget. Oddset är 2.90.

7 Gävle – Spelstopp 17.03

Spetsstriden:

3 Nordby Kuling kan nog vara snabbast första biten, men efter en bit bör han släppa till 5 Rappnor som lär vara offensiv kort efter start. Strular han till det så kan nog 11 Guli Rubin sitta i täten på första långsidan från sitt springspår på tillägg.


Loppanalys:

Kallblodslopp där Unibets klare favorit är 5 Rappnor som står bra inne i loppet. Han tog sina segrar tidigare i år på bra sätt, men var lite sämre som tvåa senast och tydligen inte som bäst för dagen då och även lite sliten efteråt. Det låter bra från stallet nu, men helt säker på formen kan man nog inte vara ändå och han kommer knappast iväg särskilt snabbt från spår fem. Ändå favorit på ledningen i andraskedet, men strular han för mycket från start kan det bli problem att hitta position. Vinstchans, men inte så kul spel till 3.35.

De övriga på startvolten duger knappast, men på mellanvolten finns ett gäng tänkbara segerkandidater. 11 Guli Rubin har två segrar i följd efter tidig ledning och skulle Rappnor strula från spår fem så kan det kanske bli ledning igen för Westholms formstarke sjuåring. Bra chans i så fall, men kan vinna ändå bara han slipper göra jobbet utvändigt ledaren.

13 Backegubben galopperade inte oväntat bort sig från spår fyra senast och han är svår med voltstart. Från det här läget ska han dock sköta sig, men han hamnar å andra sidan långt bak i fältet. Björn Karlsson ska också tynga ner hästen i balansen för att köra felfritt nu och det känns inte heller optimalt när banorna blir snabbare och det krävs snabbare tider för att vinna. Backegubben  är kanonfin, men uppgiften känns lurig ändå.

6 Kringlers Viktor vann på bra sätt i Boden senast och har bytt regi efter det och får Kontio i sulkyn nu. Känns som klara plus och han är nog inte bort även om motståndet är hårdare än vad han vant sig vid i sina 22 segrar på 51 starter.

9 Bossum Faksen avslutade starkt som tvåa senast, har lopp i kroppen nu och får Kihlström i sulkyn. Rätt fin typ det här med hela 50 i segerprocent.

10 Don Viking har härlig styrka och stod för ett grymt starkt slutvarv i spåren senast när han fångade in Joker C.K. i ledningen vilket såg omöjligt ut varvet från mål. Ny balans då och mindre dövad och det bli samma nu. Riskerar en tappstart men kan nog ta många på styrka till slut igen.

Slutligen nämner jag 14 Joker C.K. som nog är fältets snabbaste häst på speed, men han står tufft placerad den här gången med dubbla tillägg. Det kan dock vägas upp av att han är snabb ut och säkert är ikapp flera av de 20 meter framför direkt. Dessutom får han återigen Goop i sulkyn och duon är obesegrade tillsammans efter tre försök. Björn får helt enkelt hästen att ta i bättre än övriga kuskar som det ser ut och får han bara gå med i ryggar så lär han spurta vasst till slut.


Spelförslaget:

Lurigt lopp där jag trots det svåra läget rekommenderar spel på 14 Joker C.K. Han har varit sylvass varje gång Björn Goop har kört honom och det finns ju got tom bra hästar framför nu som ka ge bra draghjälp under slutvarvet. Det kan dock lätt bli för långt fram till någon som rinner undan där framme och därför nöjer jag mig med ett platsspel till 2.80.

8 Gävle – Spelstopp 17.25

Spetsstriden:

1 Running Like Hell öppnar ganska bra och kusken låter småsugen på ledningen, men jag tror att 7 Falcon Am är snabbare och prickar bara Sjöström från springspåret tror jag att han hinner förbi. När saken ställs på sin spets kan det nog även bli så att Lars D Carlson släpper täten om han håller upp den.


Loppanalys:

Lägsta klassen och 2140 meter med voltstart. Tre hästar känns lite bättre än övriga och klart bäst spelvärde finner jag i 7 Falcon Am som jag skrällvarnade för från spår tolv i V75 senast. Då löste det sig dock inte perfekt under vägen och det blev för långt fram till vinnande Sato och de andra täthästarna, men han avslutade i alla fall mycket bra som fyra.

Sina segrar har Falcon Am tagit utvändigt om ledaren och nu är han min spetsfavorit och då måste det också vara bra chans att rinna undan i Gävle när banan dessutom ska bli fin. Det ska bli barfota runt om som senast och Fredrik Linders hästar visar ju fin form för dagen. Det är inte lika vanligt att öppningen blir för tuff när det är voltstart och ska de andra slå honom måste de helt enkelt vara klart bättre. Oddset har droppat några punkter, men 4.00 tycker jag fortfarande står sig bra.

5 Global Winner är kanske just klart bättre, men han har ett annat problem att brottas med först och det är startspåret. Spår fem är inte så lätt för en orutinerad häst som dessutom uppträdde knepigt från innerspår näst senast och galopperade direkt. Annars ser han riktigt maffig och fin ut den här fyraåringen och han var helt överlägsen från ledningen på en vass tid senast. Givet segerbud om han kommer iväg vettigt, men ändå tufft att begära seger utvändigt om Falcon Am för dagen.

10 Hulk Boko har två lätta segrar i ny regi och ser fartfylld ut. Nu kan det dessutom bli barfota runt om och sköter han sig så kan han runda allt. Han har dock sett lite småhetsig ut till och från och läget är lite lurigt om det blir strul framför under vägen. Ändå en av tre givna segerkandidater.

Av de övriga har 8 Moschino Degato gått jämnt och bra på slutet (tvåa bakom Hulk Boko för tre starter sedan) och har ett fint smygläge.

4 Eicas var riktigt bra i dödens näst senast och fick ett omöjligt lopp senast. Kuskbyte nu och inte chanslös om han kliver iväg hyfsat från svåra spår fyra.


Spelförslaget: 7 Falcon Am gick starkt från ett svårt läge senast och står betydligt bättre till nu. Bra spetschans om kusken prickar starten och sedan ska han slås! Vinnarspel till oddset 4.00.

9 Gävle – Spelstopp 17.48

Spetsstriden:

Här är alla med framspår snabba bakom bilen 3 B.B.S Poetry kan nog ta sig förbi de invändiga och även hålla ut de andra. Tränaren låter lite sugen på att köra i ledningen, men ändå svårt att tro att man ska tjura på i spets om 5 Zanzibar Wise As testar rejält. Kan dock bli en tuff öppning för denne.


Loppanalys:

Ett sprinterlopp där Gocciadoro har en storfavorit i 5 Zanzibar Wise As. Det här fyraåriga stoet har visat hög kapacitet och när hon blev diskad på Vincennes under Prix d’Amerique-dagen gick hon en mycket stark upphämtning som femma i mål. Senast på Solvalla öppnade hon tufft och vann ändå, men hade nog fått sträcka på sig om inte hästen i rygg ledaren galopperat när luckan kom. Bör kunna springa riktigt fort i ledningen på Gävles snabba bana, men öppningen kan bli tuff och får hon inte överta bör hon ändå vara sårbar. Bra chans men lågt odds.

Jag är sugen på 9 Rajah Silvio som gjorde årsdebut i ett tufft V75-lopp senast och såg smällfin ut utan att få chansen till slut. Han hittade flera växlar utan skor och med jänkarvagn förra året och från det här läget bör Goop kunna ge honom ett fint rygglopp i hårt tempo. Tufft med bakspår över kort distans i Gävle, men har man Goop på sin sida brukar det underlätta en hel del.

Tror att loppet främst står mellan dessa två, men annars är 4 Wrongdoer aktuell från ett fint läge och formstarka 6 Bizzy Blizz har fart för att vinna om hon inte hamnar för illa till från spår en bit ut på vingen. Hon vinner knappast det här från dödens som hon gjorde senast.


Spelförslaget:

Möjligt att det blir för långt fram till seger för 9 Rajah Silvio om favoriten släpps till ledningen, men övriga bör han kunna slå så finns om han såg ut i årsdebuten senast och 2.50 på plats tycker jag är bra betalt.

10 Gävle – Spelstopp 18.17

Spetsstriden:

Här räknar de flesta med att 2 Ringostarr Treb och 4 Pastore Bob ska göra upp om ledningen, men jag är inte lika säker. 1 Sorbet tror jag nämligen kan öppna klart bättre än vad han har visat och när det är 1609 meter i stället för 1640 meter är det klar fördel innerspåret. När Redén dessutom öppnar för att köra med helstängt huvudlag för första gången och han har Örjan i sulkyn, ja då blir jag inte förvånad om man chockar de flesta och spetsar. Pastore Bob tog en längd på Ringostarr Treb i både försök- och final av Elitloppet förra året, men gick då med blinkers-huvudlag och nu blir det troligen norskt huvudlag vilket försämrar startsnabbheten lite. Tror han får svårt att ta sig förbi då.


Loppanalys:

Gulddivisionen körs över 1609 meter och vinnaren är garanterad en plats i Elitloppet nästa helg. Fjolårets Elitloppsvinnare 2 Ringostarr Treb är storfavorit efter en snygg årsdebut och seger från ledningen senast. Han var sliten efter sin tuffa fjolårssäsong och var tänkt att gå till avel, men hittade stilen i träning igen och är tillbaka på bra sätt. Får han ledningen här är det givetvis bra chans, men det känns inte helt givet ändå och formen är knappast lika toppad som för ett år sedan. Det borde ju inte heller bli någon ”tokkörning” från Paals sida om man inte får ledningen eftersom man verkar vilja vara lite försiktiga med hästen än så länge och inte heller vill vara med i Elitloppet även om det blir seger.

Som jag skrev i spetsanalysen är jag lite inne på att 1 Sorbet kanske kan hålla upp ledningen från det gynnsamma innerspåret. Örjan är ju grym på att få ut nya växlar från start när det behövs och blir det helstängt huvudlag låter det mycket intressant. I spets tror jag inte att någon i det här gänget slår Sorbet och det fina i kråksången är ju att han kan vinna även bakifrån. Han avslutade starkt som fyra från svårt läge i Finland senast där Readly Express vann och formen verkar helt på topp. Han var ju också mycket bra utvändigt ledaren som tvåa bakom Makethemark näst senast.

4 Pastore Bob behöver nog hitta till täten för att vinna detta, men jag tror att det blir tufft att hinna förbi både Sorbet och Ringostarr Treb innan första sväng. Han har gått okej på slutet, men ser ändå inte ut att ha riktigt samma form som den här tiden i fjol.

Svårt att se skräll här även om jag gillar 6 Baron Gift som avslutade vasst bakom Bahia Quesnot förra veckan och gillar täta starter.

9 Trendy O.K. har ett lopp i kroppen och kan betydligt bättre än vad hon visade i Finland senast. Skrällbud om tempot blir alldeles för högt första varvet.


Spelförslaget:

Spelar på att 1 Sorbet kan hålla upp ledningen trots att få tror det är möjligt. Distans, huvudlag och kusk talar dock en del för det scenariot. Kan dock vinna även bakifrån och till 3.35 testar jag en slant på det.

11 Gävle – Spelstopp 18.41

Spetsstriden:

4 Urgent Call är mycket snabb vid laddning och jag tror att han tar en längd på 3 Coogan. Körs nog i spets om inte 7 Vicario kommer tidigt och testar för att överta täten.


Loppanalys:

Ett lopp över lång distans och italienske segermaskinen 7 Vicario är klar favorit. Han har imponerat i Italien, men fungerade inte i debuten på svensk mark senast och galopperade dubbelt. Har vilat efter det och är säkert i bättre ordning nu, men säker på det kan jag inte vara och honom spelar jag inte till lågt odds.

3 Coogan har bra kapacitet och har gjort det bra sedan han kom till Redén. Senast vann han säkert utan att imponera och måste vara i bättre form nu om det ska bli seger. Jag är lite osäker på lång distans för hans del och tror inte på ledningen heller. Vinstchans men inte så het att lira till 3.90.

4 Urgent Call tror jag spetsar och då bör han få gå i ledningen där han trivs eller få ett fint lopp bakom favoriten om Oskar J släpper. Han var vass vid seger från rygg ledaren över lång distans näst senast och slog då kapable Bucks To Burn som gick i spets. Bör segerstrida från både spets och rygg ledaren och ett platsspel på honom känns starkt.

12 Eelis har bra kapacitet, men fick inte travet att flyta i Finland senast även om diskningen för passgång var felaktig. Han är säkert okej när Nurmos väljer att starta igen och med Goop kan han runda de flesta.

Bakom dessa fyra är loppet ganska jämnt, men 2 Donners Am såg riktigt fin ut vid segern senast och är inte chanslös från ett bra läge, även om han brukar ha lite svårt i hårdare sällskap. Distansen ska tala till hans fördel i alla fall.

5 All Star är bra, men tufft att gå rätt ut här efter långt uppehåll och det kan nog behövas ett lopp i kroppen innan han är segeraktuell.

8 Electrical Storm är bra, men har inte startat på en månad och ska gå med bakskor från det här trista läget och risk att han får backa ner i kön och hamnar för illa till sedan.


Spelförslaget:

4 Urgent Call är spetsfavorit och bör få ett fint lopp oavsett om man kör där eller släpper till favoriten. Stabil och säker häst som nästan alltid är med där framme. Platsspel till 2.05.

redaktionen@travnet.se
Nästa nyhet
Wow! vilka hästar som startar på lördagen

Travtips

Mantorp 5 augusti: En stenklar direkt i inledningen

Travtips
onsdag 14.11, 05 augusti
Efter lite skön semester på landet i två veckor är undertecknad tillbaka med krönikan. Jag har kopplat bort travet hyfsat mycket, vilket behövs emellanåt för att ladda batteriet och jaga odds igen. Vi har ett hus utanför Gävle som vi håller på att rusta up...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 15.34, 4 augusti

Hagmyren 4 augusti: Bröd och vin – en utsökt avslutning

Spelredaktör Daniel Olsson
Travtips
måndag 15.33, 3 augusti

Färjestad 3 augusti: Vi spelar Emilia – utan tvekan

Spelredaktör Daniel Olsson
Travtips
fredag 11.36, 31 juli

Rättvik 1 augusti: Heavy Sound blir svår att stoppa

Spelredaktör Daniel Olsson
Travtips
onsdag 13.12, 29 juli

Solvalla 29 juli: Kan bli kul kväll för Kihlström

Spelredaktör Daniel Olsson
Travtips
tisdag 13.05, 28 juli

Jägersro 28 juli: Vitruvio vår vinnare i superloppet

Spelredaktör Daniel Olsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
fredag 09:48, 31 juli 2020

Information om Propulsion innan 18 augusti?

STRÄNGNÄS: Vädret växlar här i Mälardalen. Ena dagen tungt regn och sedan varmt igen. Maken till grönska var det länge sedan jag såg så här sista dagen i juli. Åbergs Storloppet Hugo Åbergs Memorial blev kanske inte det vassa lopp som det på förhand lovade...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson