Flyttar tävlingarna till Åby

Väderomslaget ställer det till det för de svenska travbanorna. Söndagens tävlingar i Örebro fick ställas in efter tre körda lopp. Måndagens tänkta tävlingar på Axevalla flyttas för att i stället avgöras på Åbytravet.

Örebrotravet arrangerade tävlingar på söndagen, men efter att tre lopp körts ställdes återstoden av tävlingsdagen in. Örebros tävlingar blev försenade med trettio minuter på grund av banunderlaget och ett stort antal hästar ströks innan man slutligen vid 15.30-tiden tog beslutet att blåsa av.

Axevallas tävlingar flyttas till Åby

Även Axevalla har drabbats hårt av den senaste tidens varmare väder. Skarabanan har drabbats av tjällossning och redan under söndagskvällen beslutade man att man inte kan genomföra måndagens tävlingar på banan. Hela omgången flyttas i stället för att avgöras på Åbytravet.

– Vi har tjällossning i banan och efter att vi ihop med måldomare och banveterinärer inspekterat banskicket under söndagskvällen var vi helt överens om att vi inte kan garantera ett säkert tävlingsunderlag tills i morgon. Vår första prioritet är alltid hästar och aktivas säkerhet och när det inte känns hundra procent tryggt är det mest ansvarsfullt att redan under söndagen ta beslutet om att flytta tävlingarna, säger Axevallas sportchef Lars Ågren till Svensk Travsport.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Guld till In the Money

Guld till In the Money

En strålande glad Thierry Duvaldestin passerade mål som vinnare i Critérium des Jeunes. Det bakom den egenuppfödde In the Money som spurtade ned favoriten Italiano Vero kort före mål till triumf i det tidiga franska Kriteriet på Vincennes.

Critérium des Jeunes, eller Prix Comte Pierre de Montesson som loppet officiellt heter, är den tidiga versionen av det franska Kriteriet. 76 500 euro fanns att hämta för vinnaren; en prischeck som skrevs ut åt In the Money (e. Cristal Money) som efter en ettrig avslutning kunde ge Thierry Duvaldestin sin fjärde tränarseger i loppet. En seger som säkert värmde lite extra; vinnaren inte bara tränas av utan är också uppfödd och ägd av Duvaldestin.

Fångade in favoriten på linjen

Loppets favorit kom från Philippe Allaire stall, Italiano Vero klev fram och slog klorna i den ledande Idéal Ligneries i den sista kurvan, men bakom tassade Duvaldestin med sin In the Money. Den senare avslutade kraftfullt i spåren över upploppet och kunde efter en tuff duell koppla segergreppet kort före mållinjen. Segertiden, liksom noteringen för tappre Italiano Vero, stannade vid 1.13,4/2700 vilket var en tid som förbättrade löpningsrekordet med två tiondelar. Björn Goop körde i loppet den av Tomas Malmqvist tränade Ilma Corda som slutade som åtta.


Snygg seger för Hunter Valley

Tomas Malmqvist noterades annars för en snygg seger under söndagen på Vincennes. Toppstammade stoet Hunter Valley (e. Charly du Noyer), som är syster med självaste Bold Eagle, skrällvann Prix d’Orthez för fyraåringarna. Adrien Lamy lotsade fint fram Hunter Valley som tvåa i andraspår och kunde dröja till upploppets början före attacken sattes in. Efter en hård kamp mot länge ledande Hatchet Man och utvändige Bolero Gar, fick stoet segern värd 36 000 euro. 1.13,4/2850 var tiden.


Carly förbättrade löpningsrekordet

Thierry Duvaldestin hämtade fler guld under eftermiddagen. Några av de bästa montéhästarna gjorde upp i Prix du Pontavice de Heussey och såg Carly (e. Rolling d’Héripré) ta en övertygande seger. Vinnaren, riden av Mathieu Mottier, avvaktade bakom Freeman de Houelle och Drembreaker som tampades i täten, skred till verket i sista kurvan och stack till slut undan för en mycket enkel seger. Segertiden vassa 1.10,2/2175 vilket också det var nytt löpningsrekord. Segern var värd 40 500 euro.

Här kan du se Critérium des Jeunes @Equidia:

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Evaluate mot ny vår
Nästa nyhet
Evaluate mot ny vår

Evaluate mot ny vår

Att Gulddivisionen skulle gå till en häst från Stefan Melanders stall var spelarna med på, men kanske inte att vinnaren skulle heta Evaluate. Efter en nära ett och ett halvt år lång segertorka såg jänkaren till med att överraska ordentligt på Mantorp.

Som treåring var han finalist i Hambletonian och säsongen efter kom Evaluate (e. Andover Hall) till Sverige och Stefan Melanders regi där han fortsatte att plocka segrar som fyra-åring. Men de senaste säsongerna har Evaluate lyst med sin frånvaro i resultatlistornas topp – fram till lördagens försök i Gulddivisionen på Mantorp. Magnus A Djuse var driver bakom en praktskräll i Oasis Bi:s lopp.

Fångade lätt in favoriten

Stallkamraten Disco Volante var blytung favorit i loppet och kom programenligt också till täten. Men Mantorps underlag var inte det mest lättsprungna och när ledaren började öppna upp över sista bortre uppenbarade sig också luckan från tredje invändigt för Evaluate. Den senare vreds ut i andraspår 500 kvar och fångade tidigt in på upploppet in sin betydligt mer betrodde stallgranne. Första segern sedan september 2019 var ett faktum för Evaluate, som klockade 2140 meter efter 1.15,5a. Bakom var det Västerbo Grosbois som fixade andrapriset före favoriten.


Mästerlig Maestro Crowe

Eftermiddagens bragd stod onekligen Maestro Crowe (e. Love You) för. I regi Johan Untersteiner hade hästen öppnat säsongen med två raka, men att det skulle bli en tredje såg det länge riktigt mörkt ut för. Maestro galopperade 1500 från mål, hämtade ikapp men slog återigen på en gunga knappt 800 kvar. Det var dock inte orsak att ge upp. Den urstarke sexåringen fick upp farten ännu en gång och kunde kort före mål trots dubbla galopper koppla segergrepp. 1.18,0a/2640 var vinnartiden i Klass 1.


Dante vann brödraduellen

Dante Kolgjini fick njuta sin första STL-seger. Vapnet stavades Racing Ribb (e. Raja Mirchi) som rev åt sig ledningen in i första kurvan och där skulle valacken stanna till mål. Tuffast uppvaktning kom från samma stall när Upstate Face och brorsan Adrian blev ordentligt närgångna till slut, men Racing Ribb höll undan för tredje raka på 1.16,7/1640.


Zack Bris infriade från spets

Erik Adielsson fick uppdraget att köra Oskar Kylin-Bloms Zack Bris (e. Andover Andover) i Klass 2-försöket och redde ut uppgiften till favoritseger. Fyraåringen tog sig till ledningen tidigt och kunde från spets kontrollera fältet. Sedan kraftigt angripande Cassius Ima felat i sista sväng, höll Zack Bris säkert ifrån sig övriga motståndet på 1.16,3a/1640. Hästens tredje seger på fyra starter i år.


Spets och slut för Call Me Brodda

Call Me Brodda (e. Maharajah) hade börjat samla på sig för en ny seger och i Diamantstoet slog Thomas Madsens fina sexåring till. Bricka tre bakom bilen och kort distans var för förutsättningar som passade prima och för Stefan Persson blixtrade Call Me Brodda till täten. Därmed var loppet i stort sett i hamn; Luna Nera Doc fick fritt från ryggen och Appaloosa avslutade bra, men förgäves. Vinnaren kom i mål på 1.15,5a/1640.


Beartime fick fritt – skrällde till

Spets och släpp var segermelodin i Silverdivisionens försök. Beartime (e. Pastor Stephen) var snabbast ut men Carl Johan Jepson överlämnade kvickt åt Remarkable Feet. Det blev segerdraget. Luckan kom som på beställning 200 från mål och även om ledaren stretade emot helhjärtat, var det Beartime som hade de vinnande krafterna i målskjutsen. Rommes Helena Edlund tränar vinnaren som klockades till 1.16,1a/2140.


Elle stod för en Vild överraskning

Färjestads Maria Carlson tränar Elle Vild (e. Classic Photo) som skulle stå för omgångens största skräll under en svårlöst eftermiddag. Peter Ådefors tog femåringen till spets i Diamantstoets andra försök för dagen, men överlämnade snart till Thebankonbroadway. Först 100 meter från mål blev det fritt spelrum, men Elle Vild sköt till knivskarpt och hann fram till överraskande viktoria på 1.18,4/2140.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Svårt för svenskar tävla i Norge - Mantorp får extra STL-omgång
Nästa nyhet
Svårt för svenskar tävla i Norge – Mantorp får extra STL-omgång

Svårt för svenskar tävla i Norge – Mantorp får extra STL-omgång

Mycket talar för att den planerade Unionskampen på norska Momarken den 20 mars får köras utan några blågula inslag. Därför tillsätter Svensk Travsport en extrainsatt STL-omgång samma lördag. Mantorp blir arrangörer.

Den här lördagen stundar en STL-omgång från Mantorp, men samma bana kommer att få chansen igen redan om en månad. Svensk Travsport har beslutat att extrainsätta en STL-omgång den 20 mars då osäkerheten är stor kring Momarkens tävlingsdag samma dag. Den norska banan är tänkt att hålla i en gemensam norsk-svensk STL-omgång, men restriktionerna på grund av pandemin försvårar för ett svenskt deltagande.

Tuffa begränsningar kvarstår

– Pandemin orsakar fortsatt problem för gränspassager mellan Sverige och Norge och mycket tyder på att tuffa begränsningar finns kvar även om en månad. Momarkens STL-tävlingar 20 mars riskerar därmed i praktiken att bli utan svenskt deltagande. Därför vill vi erbjuda de svenska tränarna, hästägarna och övriga travintresserade en extrainsatt svensk STL-tävling den lördagen, säger Svensk Travsports sportchef Petter Johansson i ett pressmeddelande.

Det blir med andra ord två STL-omgångar den 20 mars. Momarkens tävlingar planeras att köras som vanligt. Mantorps tävlingsdag ska innehålla tolv lopp med fullständiga STL-försök och samma prispengar som en sådan. Omgången blir en extra i meeting tre, vars finaler körs i samband med Elitlopps-helgen på Solvalla i slutet av maj.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Mer pengar i Oslo Grand Prix
Nästa nyhet
Mer pengar i Oslo Grand Prix

Mer pengar i Oslo Grand Prix

Prissummorna i de största internationella loppen i Norge nådde under fjolåret rekordlåga nivåer. Fast till i år kommer förstapriset i Oslo Grand Prix att höjas – om än inte återgå till 2019 års summor.

Ekonomisk kris i den norska travsport samt det rådande pandemiläget orsakade att förstapriserna i de största loppen under fjolåret fick reduceras kraftigt. Vinnaren i Oslo Grand Prix fick för två år sedan 1,5 miljon norska kronor, medan Blé du Gers som segrade i fjol belönades med mer blygsamma 350 000. Också förstapriset i Ulf Thoresen Grand International decimerades från 750 000 till 250 000 kronor.

Högre prissummor än i fjol

I år kommer dock förstapriserna att höjas. Tron Gravdal, som är sportchef vid norska travförbundet berättar för Trav og Galopp-Nytt att man lagt fram ett förslag som ska presenteras för styrelsen under nästa vecka. De exakta prissummorna är ännu inte bestämda, men kommer att ligga över fjolårets men fortfarande under de för 2019.

Oslo Grand Prix körs i början av juni på Bjerke, medan Ulf Thoresen Grand International avverkas på Jarlsberg i början av juli månad.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Björn Goop: "Att en häst får ny kusk tillhör spelets regler"

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson