Face Time Bourbon-ägaren missnöjd

För två veckor sedan firades Face Time Bourbon efter sin andra raka Prix d’Amérique-titel. Men efter förlusten i Prix de France verkar huvudägaren Antonio Somma inte fullt lika nöjd. Nu menar han att Björn Goop bara får ”en chans till” bakom världsstjärnan.

Även världens bästa travhäst kan förlora. Face Time Bourbon noterade karriärens sjätte förlust i den 35:e starten när han på söndagen i slutstriden fick sträcka vapen mot Délia du Pommereux. Det efter att ha anfört fältet i högt uppskruvat tempo.

En stjärna, ingen maskin

Italienaren Antonio Somma, som bakom pseudonymen Scuderia Bivans, äger merparten av Face Time Bourbon tycks inte särskilt nöjd efter det att hans superstjärna fallit som storfavorit – och menar att Björn Goop kanske inte får så många fler chanser bakom hästen som den svenske kusken kört till seger bland att i två raka Prix d’Amérique-segrar.

– Loppen vinns på banan. För mycket övermod kostade Face Time Bourbon segern i Prix de France. Hästen är en stjärna, men ingen maskin. Vinst eller förlust är en del av sporten, grattis till dagens vinnare, skriver Somma själv på Twitter.

Får bara en chans till?

Den franske travjournalisten Claude Piersanti skriver på microbloggen ett inlägg efter ett uttalande av Antonio Somma, som den senare sedan retwittrar:

– Ett nytt sådant taktiskt misstag av Björn Goop och han kommer inte längre att köra hästen.

Ny start om tre veckor

Tränaren Sébastien Guarato är dock inte lika kritisk efter loppet. Han menar att Face Time Bourbon gjorde ett av sin karriärs bästa lopp, även om han, precis som i fjol, fick se sig besegrad i Prix de France.

– Möjligen skulle vi släppt till Bahia Quesnot när hon kom fram utvändigt och sedan gå ut för att ta över igen efter två-, trehundra meter? Min häst tappade kraften lite till slut men gjorde ett fantastiskt lopp. Särskilt med tanke på den höga farten, blev det omöjligt att hålla samma tempo hela vägen till mål, säger han till Paris-Turf.

Enligt den ursprungliga planen ska Face Time Bourbon göra en start till under vintermeetinget, före avelssäsongen tar vid. Det blir i Prix de Sélection den 6 mars. Ett lopp som hästen vunnit de två senaste åren.Läs även: Délia du Pommereux fällde Face Time Bourbon

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
B.W. Rune tog revansch på Roli Eld – trots dödens

B.W. Rune tog revansch på Roli Eld – trots dödens

Det är mäktig form på B.W. Rune. På Bollnästravet fick Jan-Olov Perssons sexåring åter vandra i dödens på Roli Eld – men den här gången med seger som resultat.

B.W. Rune (e. Tekno Odin), som fyraåring tvåa i det norska Derbyt, har snabbt klättrat mot eliten för kallbloden i vinter. Efter en makalös upphämtning efter galopp på Umåker för två veckor sedan, stod Jan-Olov Perssons sexåring för en ny insats i toppklass på Bollnästravet under söndagen.

Fick göra jobbet i dödens igen

Huvudkonkurrenten var Daniel Redén-tränade Roli Eld som också slog B.W. Rune senast de möttes, i Gävle för tre veckor sedan. I söndagens försök till Dubbelcupen var det Bellfaks som öppnade snabbast och spetsade, men efter 500 meter överlämnade till Roli Eld. Det föranledde B.W. Rune att, precis som senast de möttes, få vandra först utvändigt.

Den här gången var det dock Rune som skulle dra det längsta strået. Med Mats E Djuse vid tömmarna vägrade sexåringen att ge vika och slog precis före målgång också klorna i sin tidigare baneman. På 1.21,5a/1640 togs segern, som var värd 50 000 kronor.

Se upploppet här @holmas52:

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Flamme de Goutier gjorde succé igen - stenhårt i Centaures
Nästa nyhet
Flamme de Goutier gjorde succé igen – stenhårt i Centaures

Flamme de Goutier gjorde succé igen – stenhårt i Centaures

Flamme du Goutier kliver fram som drottningen i den franska montévärlden i vinter. Nu blev det ny seger i ett av disciplinens största lopp för Thierry Duvaldestin-träningen när hon satte nosen först i en stenhård slutstrid av Prix des Centaures.

Flamme du Goutier (e. Ready Cash) var slagen blott av Bahia Quesnot i Prix de Cornulier för att förra helgen ta hem revanschmötet Prix de l’Ille-de-France. Redan veckan senare var det sexåriga stoet från Thierry Duvaldestins stall redo för en ny Grupp 1-seger. Slutstriden i Prix des Centaures blev en riktig nagelbitare.

Tre hästar möttes på linjen

I Prix des Centaures står de sexåriga hästarna 25 meter bakom de ett och två år yngre kollegorna; trots det var det bara sexåringar som gjorde upp om segern sedan hårt betrodde fyraåringen Helitlopet ägnat sig åt tidig galopp. Flamme du Goutier, riden av Antoine Wiels, skuggade som fjärde häst men blev allt mer närgången genom sista kurvan. Anförde loppet gjorde Fame Music och återkom ute i tredje spår gjorde Freeman de Houelle. Mellan de båda befann sig Flamme du Goutier – som också fick nosen först i en stentuff trehästarsduell där alla i trion möttes över mållinjen.

Flamme du Goutier sträckte på sig bäst, som sagt, och bärgade segern värd 90 000 euro. Det gjorde hon på 1.10,8/2200 meter vilket förbättrade löpningsrekordet med två tiondelar; för övrigt samma tid som samtliga på pallplats noterade.

Här kan du se loppet @Equidia:

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Délia du Pommereux fällde Face Time Bourbon
Nästa nyhet
Délia du Pommereux fällde Face Time Bourbon

Délia du Pommereux fällde Face Time Bourbon

I sista sväng såg han oslagbar ut men tempot hade tagit ut sin rätt. Medan Face Time Bourbon fick stumma ben till slut kom Délia du Pommereux flygande med en tung spurt. Sylvain Rogers sto fångade in jättefavoriten för skrällseger i Prix de France.

Alla förväntade sig en ny segerfjäder i hatten för Face Time Bourbon. Sébasiten Guaratos färske Prix d’Amérique-vinnare var givetvis blytung favorit när revanschmötet Prix de France under söndagen kördes på Vincennes svarta dansgolv. Sedan en överladdad Davidson du Pont galopperat bort sina chanser redan vid ingången av första kurvan och favoriten stuckit undan i spets, såg allt ut att gå programenligt. Men i det läget hade Délia du Pommereux (e. Niky) inte sagt sista ordet.

Tempot hölls fortsatt stenhårt

Face Time Bourbon, som vanligt med Björn Goop i sulkyn, var inte med i startrusningen men kunde, sedan Davidson du Pont felat, enkelt glida till täten efter 600 meter som då avverkats efter 06,7. Tempot skulle dock fortsätta uppskruvat. Bahia Quenot klev strax fram i dödens och satte lite press på ledaren, något som medförde att favoriten blev väl het på kuppen. Det skulle kosta segern.

Första 1100 klockades efter 07,3 och då 500 meter återstod av racet visades 08,8 upp för de första 1600 meterna av loppet. I det läget hade Face Time Bourbon ryckt undan med många längder, men när ledaren tagit sin in på upploppet började Björn Goop se sig oroligt bakåt; supertravarens steg blev allt kortare.

Raffin kunde fira skrällsegern

Eric Raffin hade emellertid kunnat spara speeden bakom Délia du Pommereux som bidat sin tid som fjärde häst i andraspår. Det åttaåriga stoet kom nu med full anstormning över den sista rakan. Kort före mål stod det klart – Délia du Pommereux fångade in Face Time Bourbon, något som fick körande Eric Raffin att fira för fullt redan över mållinjen. Det här var första segern i Prix de France för såväl kusken som för tränaren Sylvain Roger.

– Hästen gjorde ett av sina absolut bästa lopp hittills, även om vi var slagna. Face Time Bourbon hetsade upp sig när Bahia Quesnot kom upp på utsidan, han blev het efter det och det brukar han inte bli. Jag tycker hästen gjorde ett jättebra lopp ändå; det gick i stenhårt tempo hela vägen och man då kan man inte springa fortare än han gjorde till slut, sa Face Time Bourbons tränare Sébastien Guarato i ATG Live.

”Tycker Face Time Bourbon gjorde ett av sina bästa lopp”Sébastien Guarato i ATG Live

De svenska färgerna i loppet försvarades av Aetos Kronos. Femåringen stod för en mycket positiv insats i detta sitt första möte med den äldre eliten. Franck Nivard bjussade svensken en resa sist utvändigt, följde vinnaren i rygg och avslutade med full kraft över mållinjen för att knipa bronspengen.

– Kusken körde honom helt perfekt och fick ut det mesta av loppet, med minsta möjliga ansträngning. Han avslutade med full kraft och jag är mycket nöjd. Det här är ett av de största loppen i världen och vi var med på prispallen, sa tränaren Jerry Riordan efteråt i ATG Live.

Segern på tangerat rekord

Délia du Pommereux, senast fyra i Prix d’Amérique och i fjol trea i det här loppet, ordnade sin karriärs hittills största seger; förstapriset var värt 180 000 euro. Segertiden noterades slutligen till 1,09,8a över 2100 meter vilket var en tangering av det löpningsrekord som Kool du Caux travade redan 2007.

Face Time Bourbon, fortfarande stor i ett av sina få nederlag, klockades till samma tid som vinnaren. Aetos Kronos kom som trea i mål på 1.10,0 medan Bahia Quesnot, som efter en bit kröp ned i rygg på ledaren, slutade fyra på 1.10,2.

Här kan du se Prix de France @Equidia:

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
350 000 för betäckning i Face Time Bourbon
Nästa nyhet
350 000 för betäckning i Face Time Bourbon

350 000 för betäckning i Face Time Bourbon

Face Time Bourbon är riktig hårdvaluta för dagen. När Traveras auktion på lördagskvällen avslutades gick en betäckningsrätt i den franske hingsten lös på 350 000 kronor.

I november såldes en betäckning i Face Time Bourbon på Travera för 370 000 kronor. En slutsumma i paritet med samma blev det vinnande budet när ytterligare en exklusiv betäckning från den dubbla Prix d’Amérique-vinnaren såldes på lördagskvällen.

350 000 kronor blev priset för betäckningsrätten i den franske fantomen, där levande föl-avgift ingår. Det sista budet lades av Ark of Health i Stockholm. Det skriver Travera i ett pressmeddelande.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Sjukdom för Zacon Gio - blir borta två månader

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson