Délia du Pommereux fällde Face Time Bourbon

I sista sväng såg han oslagbar ut men tempot hade tagit ut sin rätt. Medan Face Time Bourbon fick stumma ben till slut kom Délia du Pommereux flygande med en tung spurt. Sylvain Rogers sto fångade in jättefavoriten för skrällseger i Prix de France.

Alla förväntade sig en ny segerfjäder i hatten för Face Time Bourbon. Sébasiten Guaratos färske Prix d’Amérique-vinnare var givetvis blytung favorit när revanschmötet Prix de France under söndagen kördes på Vincennes svarta dansgolv. Sedan en överladdad Davidson du Pont galopperat bort sina chanser redan vid ingången av första kurvan och favoriten stuckit undan i spets, såg allt ut att gå programenligt. Men i det läget hade Délia du Pommereux (e. Niky) inte sagt sista ordet.

Tempot hölls fortsatt stenhårt

Face Time Bourbon, som vanligt med Björn Goop i sulkyn, var inte med i startrusningen men kunde, sedan Davidson du Pont felat, enkelt glida till täten efter 600 meter som då avverkats efter 06,7. Tempot skulle dock fortsätta uppskruvat. Bahia Quenot klev strax fram i dödens och satte lite press på ledaren, något som medförde att favoriten blev väl het på kuppen. Det skulle kosta segern.

Första 1100 klockades efter 07,3 och då 500 meter återstod av racet visades 08,8 upp för de första 1600 meterna av loppet. I det läget hade Face Time Bourbon ryckt undan med många längder, men när ledaren tagit sin in på upploppet började Björn Goop se sig oroligt bakåt; supertravarens steg blev allt kortare.

Raffin kunde fira skrällsegern

Eric Raffin hade emellertid kunnat spara speeden bakom Délia du Pommereux som bidat sin tid som fjärde häst i andraspår. Det åttaåriga stoet kom nu med full anstormning över den sista rakan. Kort före mål stod det klart – Délia du Pommereux fångade in Face Time Bourbon, något som fick körande Eric Raffin att fira för fullt redan över mållinjen. Det här var första segern i Prix de France för såväl kusken som för tränaren Sylvain Roger.

– Hästen gjorde ett av sina absolut bästa lopp hittills, även om vi var slagna. Face Time Bourbon hetsade upp sig när Bahia Quesnot kom upp på utsidan, han blev het efter det och det brukar han inte bli. Jag tycker hästen gjorde ett jättebra lopp ändå; det gick i stenhårt tempo hela vägen och man då kan man inte springa fortare än han gjorde till slut, sa Face Time Bourbons tränare Sébastien Guarato i ATG Live.

”Tycker Face Time Bourbon gjorde ett av sina bästa lopp”Sébastien Guarato i ATG Live

De svenska färgerna i loppet försvarades av Aetos Kronos. Femåringen stod för en mycket positiv insats i detta sitt första möte med den äldre eliten. Franck Nivard bjussade svensken en resa sist utvändigt, följde vinnaren i rygg och avslutade med full kraft över mållinjen för att knipa bronspengen.

– Kusken körde honom helt perfekt och fick ut det mesta av loppet, med minsta möjliga ansträngning. Han avslutade med full kraft och jag är mycket nöjd. Det här är ett av de största loppen i världen och vi var med på prispallen, sa tränaren Jerry Riordan efteråt i ATG Live.

Segern på tangerat rekord

Délia du Pommereux, senast fyra i Prix d’Amérique och i fjol trea i det här loppet, ordnade sin karriärs hittills största seger; förstapriset var värt 180 000 euro. Segertiden noterades slutligen till 1,09,8a över 2100 meter vilket var en tangering av det löpningsrekord som Kool du Caux travade redan 2007.

Face Time Bourbon, fortfarande stor i ett av sina få nederlag, klockades till samma tid som vinnaren. Aetos Kronos kom som trea i mål på 1.10,0 medan Bahia Quesnot, som efter en bit kröp ned i rygg på ledaren, slutade fyra på 1.10,2.

Här kan du se Prix de France @Equidia:

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
350 000 för betäckning i Face Time Bourbon

350 000 för betäckning i Face Time Bourbon

Face Time Bourbon är riktig hårdvaluta för dagen. När Traveras auktion på lördagskvällen avslutades gick en betäckningsrätt i den franske hingsten lös på 350 000 kronor.

I november såldes en betäckning i Face Time Bourbon på Travera för 370 000 kronor. En slutsumma i paritet med samma blev det vinnande budet när ytterligare en exklusiv betäckning från den dubbla Prix d’Amérique-vinnaren såldes på lördagskvällen.

350 000 kronor blev priset för betäckningsrätten i den franske fantomen, där levande föl-avgift ingår. Det sista budet lades av Ark of Health i Stockholm. Det skriver Travera i ett pressmeddelande.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Sjukdom för Zacon Gio - blir borta två månader
Nästa nyhet
Sjukdom för Zacon Gio – blir borta två månader

Sjukdom för Zacon Gio – blir borta två månader

Mötet med Face Time Bourbon i Prix de France uteblev. Och några fler starter blir det över huvud taget inte de närmaste månaderna för Zacon Gio. Det sedan man upptäckt ett virus hos den italienske kanonen som nu måste vila.

Planer fanns på starter i Frankrike för världsmästarhästen Zacon Gio (e. Ruty Grif). Hästen vann förvisso den senaste starten i Florens den 31 december, men övertygade inte och därmed valde man att avstå en start i den här söndagens Prix de France.

Får stå över start i Vitesse

I stället genomfördes tester på Zacon Gio som påvisade höjda blodvärden orsakade av ett virus. Det skriver italienska Corriere dello Sport. Av den anledningen är det nu behandling och vila som väntar för Zacon Gio och tränaren Holger Ehlert räknar med att hästen blir borta två månader. Därför kan man nu också avskriva en tänkt start i Critérium de Vitesse i Cagnes-sur-Mer, som körs den 14 mars, och sannolikt får man också stå över Gran Premio Costa Azzurra i Turin den 4 april.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Vincennes: Hirondelle Sibey gjorde repris
Nästa nyhet
Vincennes: Hirondelle Sibey gjorde repris

Vincennes: Hirondelle Sibey gjorde repris

Jean-Michel Baudouin har ett riktigt vasst fyraårigt sto i Hirondelle Sibey. Tillsammans med Eric Raffin besegrade hon på nytt kulltoppen när hon säkert plockade hem Prix Ephrem Houël, lördagens clou på Vincennes.

Då Prix Charles Tiercelin för fyraåringarna kördes under PdA-dagen var Hirondelle Sibey (e. Gazouillis) starkast. När delar av samma startfält återsamlades på Vincennes under lördagen för att tampas i Grupp 2-loppet Prix Ephrem Houël – blev resultatet i det närmaste identiskt.

Samma topptrio som senast

Jean-Michel Baudouin tränar Hirondelle Sibey som av Eric Raffin rushade till ledningen när fältet tog sin in över sista bortre. Tidigare ledaren, Critérium des 3 Ans-vinnaren Hanna des Molles, fick därmed syna dödens och bakom skuggade Philippe Allaires kulltopp Hohneck; med andra ord samma topptrio som i Prix Charles Tiercelin.

Men också denna gång var det med Hirondelle Sibey som hade kommandot. Stoet höll enkelt ifrån sig motståndet till segern på 1.14,5/2850 före en bra avslutade Hohneck som tog silvret före Hanna des Molles. Vinnaren belönades precis som senast med 45 000 euro och tar nu sannolikt sikte mot Prix de l’Etoile där kanske Face Time Bourbon är en av motståndarna.


Säker favoritseger för Violetto Jet

I Prix Munich, för de äldre travarna, infriade Prix du Luxembourg-trean Violetto Jet (e. From Above). Italienaren från Philippe Billards stall kördes efter drygt halva distansen till spets av Franck Nivard och höll säkert ifrån sig kvickt avslutande Fric du Chêne, som i sin tur slutade tvåa före Jörgen Westholms Unique Juni. Vinnande Violetto Jet, som förärades 36 000, segrade på 1.12,4a/2100.

Se Hirondelle Sibeys seger här @Equidia:

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Titeln till Erik
Nästa nyhet
Titeln till Erik

Titeln till Erik

Landets främsta rikstotokuskar i sex fullspäckade lopp. Skrällarna duggade tätt men Oskar Kylin-Bloms komet Morotai Degato var favoriten som höll. En seger som var starkt bidragande för Erik Adielsson när han grejade titeln V75 Champion.

I regi Oskar Kylin-Blom har Morotai Degato (e. Maharajah) tagit ett ordentligt kliv fram. Valacken har frekventerat rikstoton de senaste månaderna och efter att ha slutat tvåa Klass 1-finalen så sent som förra lördagen, var han tillbaka i hetluften igen redan den här lördagen på Åbytravet då kuskmatchen V75 Champions utgjorde underlaget.

Morotai aldrig hotad i ledningen

Under en eftermiddag där skrällar snarare var regel än undantag, var Morotai Degato den ende av favoriterna som infriade. Erik Adielsson lät sexåringen överta ledningen före passeringen för första halvvarvet och var efter det aldrig i förlustfara. Morotai Degato lämnade sina motståndare vi utgången av sista kurvan och vann återigen i övertygande stil på 1.13,6/2140 meter.

Den segern var den enda för Erik Adielsson i kuskmatchen, men ett jämnt resultat under dagen såg till att han ordnade pokalen. Efter bland annat ett andrapris, ett fjärde- och två femteplaceringar gick V75 Champion till Solvalla-kusken. En titel han bärgade för andra gången; den första var 2003.


Henriette Bara bäst bland ungdomarna

Ungdomschampion blev Henriette Larsen. Till sin hjälp hade hon Bara du Chene (e. Quarcio du Chene) som tränas av Färjestads Bengt Berg. Larsen kunde servera sin häst en alldeles delikat resa i rygg på ledande Lucky Truc. Vinnaren hade fritt redan mitt sista kurvan men attackerade först vid början av upploppet. Då Lucky Truc kort senare svarade med galopp – blev segern överlägsen. Bara du Chene segrade på 1.15,7a/2640.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Propulsion vid avelsvärdering - som listhingst

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson