Dagens gemensamma presskonferens mellan DNT och ST var alltså det dråpslag som alla väntat på. Fabrice Souloys armada av stjärnor har varit dopade i både Elitloppet samt Oslo Grand Prix.

Den Norske Travselskap (DNT) och Svensk Travsport (ST) har i en gemensam utredning kommit fram till att ett flertal hästar hos Fabrice Souloy startat med en otillåten substans i kroppen. Det är en förhöjd dos av det metalliska grundämnet kobolt man funnit hos sammanlagt fyra hästar i Fabrice Souloys stall.

Ökad mängd av kobolt har en blod-dopande effekt och är vid extrem höga nivåer direkt skadlig. Kobolt är ingen man kollar rutinmässigt vid dopingkontroller utan det krävs specialanalyser på Svenska Veterinärmedicinska Anstalten och man kan kontrollera upp till och med fem år gamla prover.

Hästarna testats positiva är Oslo Grand Prix-vinnaren Your Highness, Elitlopps- samt OGP-trean Un Mec D’Heripre, Lionel samt Timone E.K. Representanterna från både ST och DNT har fått full insyn vid besöket hos Fabrice Souloy och tränaren själv bekräftade även att ytterligare en häst, Lover Face, testas positivt för kobolt i Frankrike. Souloy har en teori om vad som kan orsakat detta men ville inte uttala sig utan att först diskutera med sin veterinär.

Gränsvärden för kobolt ligger på 25 ng/ml blod samt 100 ng/ml urin. Un Mec D’Heripres värde låg på 400ng/ml urin efter Elitloppsförsöket samt 371 ng/ml urin efter finalen. Efter Oslo Grand Prix-helgen testades Un Mec D’Heripre till 521ng/ml urin, Your Highness 395ng/ml urin, Timone Ek 271ng/ml urin samt Lionel 468 ng/ml blod. Att jämföra med till exempel Nuncio som man också kontrollerade men som bara uppmätte 1,22ng/ml urin.

ST:s Generalsekreterare Johan Lindberg bekräftade att Fabrice Souloy stängs av med omedelbar verkan från travsport i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Lindberg dock att inga positiva dopingprov har hittas efter Your Highness seger i Olympiatravet samt Un Mec D’Heripres triumf i Åbys Stora Pris med parentesen att det sistnämnda är väldigt färskt.

Förutom den omedelbara avstängning för Fabrice Souloy i Norden kan det bli väldigt lång avstängning om det visar sig var ett fall av avsiktlig doping. Frågan är också vad de svenska ägarna till bland annat King Sir Kir, Sauveur och Ochongo Face säger nu.

Alla hästar som testats positiv för doping stryks bort ur resultatlistorna vilket gör att Nuncio står som vinnare av både det andra Elitloppsförsöket samt Oslo Grand Prix. Något som gör Stefan Melander stjärna obesegrad i år. Timoko noteras som trea i Elitloppsfinalen och även Propulsion och Oasis Bi flyttas upp ett hack.

Lutfi Kolgjinis Mosaique Face hamnade först utanför pengarna initialt i OGP men får nu hoppa upp till fjärdeplatsen medan B.B.S. Sugarlight och Volstead noteras som femma och sexa.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Lindgrens V75-vinnare såld till Danmark

Lindgrens V75-vinnare såld till Danmark

Amour Du Coglais sprang in drygt en halv miljon förra året och kunde däribland räkna in tre fullträffar på V75.  Nu väntar äventyr på andra sidan sundet för sexåringen.

Marcus Lindgren lyckades skrällvinna med valacken på Solvalla tidigt på året och på våren blev det även en lyckad tripp till Charlottenlund. Här slog fransmannen till igen tillsammans med Johan Untersteiner och säsongen avrundades med att Oskar J Andersson styrde Ganymede-sonen till seger i Lärlings-SM på Åby.

I år har sexåringen knappt synts till på tävlingsbanan och hästen två senaste framträdanden har slutat med galopp. Nu rapporterar alltså Marcus Lindgren på Twitter att den forne Courant-travaren är såld till Jeppe Juel.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Souloys stjärnor kan ha varit dopade
Nästa nyhet
Souloys stjärnor kan ha varit dopade

Souloys stjärnor kan ha varit dopade

Idag fredag kl 12.00 ska norska motsvarigheten till Svensk Travsport, Det Norske Travselskap (DNT), hålla presskonferens. Där väntas de presentera bevis, att en stjärntrio från Fabrice Souloys stall, varit dopade under Oslo Grand Prix-helgen.

Torsdag eftermiddag började rykten florera om att flertalet hästar i Souloys stall kan ha varit dopade under både Elitlopps- och Oslo Grand Prix-helgen.

Idag skriver Tgn.no att både ST och DNT varit på Fabrice Souloys gård i Normandie och lagt fram bevis att Your Highness, Un Mec d’Heripre samt Lionel ska ha tävlat med substansen kobolt som finns ibland annat Vitamin 12.

Mer, och uppdaterad, information kommer efter presskonferensen kl 12.00

Läs artikeln på Tgn.no här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Stochampionatsvinnare slutar tävla
Nästa nyhet
Stochampionatsvinnare slutar tävla

Stochampionatsvinnare slutar tävla

2013 skrällvann hon Stochampionatet till 43 gånger pengarna men nu är det slut på tävlandet för Per Linderoth guldklimp, Blended Scotch.

Sjuåringen skadade sig ett jobb innan sommaren och det visade sig vara en gaffelbandsskada på vänster bak. Stoet har tidigare dragits med en liknande åkomma fast på höger bak och till Travronden säger tränare Per Linderoth:

Med tanke på hur lång tid det tar innan hon är fullt återställd togs beslutet att hon tävlat färdigt. Hon kändes otroligt fin i jobben innan så det kom som en blixt från klar himmel. Nu är tävlingskarriären över, men förhoppningsvis får hon en framgångsrik karriär även i aveln. Däremot blir det inte förrän nästa år som hon betäcks, det blir för sent att betäcka i år.

Super Photo Kosmos-dottern kan ändå summera en fin karriär med 16 segrar och drygt 2,3 miljoner i insprungna pengar.

Läs Travrondens artikel i sin helhet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inför V75: Kan referenten hålla känslorna tillbaka?
Nästa nyhet
Inför V75: Kan referenten hålla känslorna tillbaka?

Inför V75: Kan referenten hålla känslorna tillbaka?

Bergsåkerstränaren Patrick Wickman har häst till start på V75 på Hagmyren på lördag. Wickman kommer dock inte se loppet från stallbacken som de flesta gör. Han kommer sitta i en holk bredvid pressrummet och referera loppet.

För lite mer än ett år sedan var Patrick Wickman ute i blåsväder. Det var i ett V75-lopp på Dannero som King Of Mine fick materialfel i starten och Wickman ropade på startpersonalen. Omstartsignalen ljöd väldigt sent och flera hästar fick gå rejält i 500 meter innan loppet blåstes av. Efter det svingades det vilt i media från kuskar och experter om huruvida detta verkligen var ett materialfel. Wickmans trovärdighet ifrågasattes.

Är man härdad så är man. Min hjärna funkar så att när jag vet att jag har rätt kan jag skaka av mig sådana saker. Om det varit en mindre tränare som anklagat mig hade det ju varit enklare att bemöta men nu fick jag ett stort namn mot mig och han fick många på sin sida. Sen gjorde ju media sitt – helt plötsligt var man toppkusk och hade en V75-stjärna.

48-åringen är idag ordinarie referent på Östersund, Bollnäs och Hagmyren. I framtiden kan det även innefatta hemmabanan Bergsåker eftersom den välkända rösten Leif Lindfors ska sluta. Men att referera lopp var inget som var givet från början.

– Det var en Travtränardag på Bergsåker för drygt tio år sedan och tanken var att vi skulle referera ett lopp var. Det blev till slut bara jag och Jimmy Jonsson som försökte och jag fick god respons. Efter det fick jag en ponnyloppsdag och det slutade med att jag fick rycka in när det var E3-försök. Sen har det rullat på ända fram till 2015 när jag tog ett sabbatsår. Det var en hel del cancer och skit i dem närmaste familjen då.

Patrick Wickman har idag tio hästar på sin träningslista och försöker alltså kombinera en proffstränarkarriär med refererandet.

Det är svårt nog att få ihop det som det är i dagsläget och hur man än försöker verkar det lönlöst att locka nya intressenter. Jag har både annonserat och haft hemsida men det har varit oerhört trögt. Samtidigt måste ju pengarna in någonstans, men eftersom barnen alltjämt håller på med ponnytrav, kan jag inte lägga ner helt.

King Of Mine - Foto: ALN

King Of Mine - Foto: ALN

På lördag är det jackpot på V75, och är man med inför sista avdelningen, kan King Of Mine vara ett miljongivande drag. Femåringen är mycket startsnabb och vann lätt från ledningen senast på Bergsåker. Nu har hingsten lottats till ett helt perfekt utgångsläge och den här gången kör John Östman.

Hästen är i kanonslag och har lottats till bästa tänkbara förutsättningar. Kanske har det blivit lite långt mellan starterna nu men han känns fortsatt jättefin. Han är väldigt kvick bakom bilen och är han på humör brukar han sköta upplägget själv. Spets är väl inte otänkbart och Hagmyrens upplopp är ju bara 161 meter. Vi får se vad som händer.

Frågan är bara om, tränaren och känslomänniskan, Patrick Wickman kan behålla lugnet framför mikrofonen om det nu skulle visa att King Of Mine vinner V75-avslutningen?

Troligen inte. Med tanke på allt skit man varit med om genom åren har man kortare väg till känslorna nu för tiden. Det kan nog bli gråt och skrik eller vad som helst.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ivar Sånna tog andra raka

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson