Sent under fredagkvällen kördes sista uttagningsloppet till Europaderbyt på Vincennes. På förhand skulle detta bli en uppvisning av loppets storfavorit Django Riff, men istället blev det skräll av Drole Du Jet.

Men loppet blev dramatiskt direkt när Phillippe Allaires Django Riff galopperade bakom bilen och skrällen låg nu på lut. Istället tog Dalixoria kommandot, men släppte ledningen till en annan Allaire-tränad häst när Dawana övertog täten efter drygt 600 meter.

1000 meter travades efter 1.14,6 och redan i det läget satte Pierre Vercruysse in stöten från fjärde ytter med Drole De Jet. Ekipaget landade i dödens kort senare och därifrån reglerade man hela fältet resten av vägen. Ledande Dawana slog man klorna i redan vid upploppets början och sen kunde Vercruysse titta långt efter konkurrenterna sista biten.

Dawana hakade på bra som tvåa i mål och där bakom spurtade Dream Darling till sig tredjeplatsen tillsammans med Gabriele Gelormini, medan även Dalixoria egentligen tog sig vidare via fjärdeplatsen.

Detta var Drole De Jets femte seger i tolfte starten och förstapriset på 30 000 euro var också den högsta prissumma som Coktail Jet-sonen sprungit in. Segertiden noterades till 1.13,2a/2100 meter.

En dryg timme efter loppet kom nyheten att varken Dawana eller Dalixoria kommer till Solvalla och dessa två ersätts ej. Finalfältet kommer bestå av tio hästar och spåren är nu lottade.

Europaderbyt – Solvalla 30 september
2140 meter autostart
Förstapris: 1 953 760 kronor

1. Born In The U.S.A. – Nora Udjus Hanssen
2. Gareth Boko – Conrad Lugauer
3. Drole de Jet – Pierre Vercruysse
4. Global Trustworthy – Timo Nurmos
5. Makethemark – Petri Salmela
6. Dream Darling – Yves Boireau
7. Doctor Doxey Zenz – Mathias Andersson
8. Monark Newmen – Fredrik Persson
9. Cokstile – Jan Kristian Waaler
10. Bruno Bagheera – Stefan Melander

 

Läs också ”Grand Prix De l’UET: Gareth Boko mot ny final”
Läs också ”Grand Prix De l’UET: Django Riff vill till Solvalla”

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
EM: Bara fem hästar mot Readly Express

EM: Bara fem hästar mot Readly Express

Under Kriteriehelgen körs även en hel rad intressanta lopp förutom söndagens huvudnummer. Europeiskt championat för både tre- och femåringar går av stapeln och idag blev det klart vilka som kommer till start.

Lördag 30 september riktas blickarna mot Solvalla där det kommer köras högklassigt trav i dagarna två. Readly Express verkar ha skrämt iväg de flesta och ställs enbart mot fem konkurrenter i femåringsklassen. Däribland Bold Eagle-brodern Cash And Go där allt lutar åt att Björn Goop kommer sitta i sulkyn.

I motsvarande lopp för treåringar är det däremot fullt i leden och här trängs en skara välkända namn såsom Executive Caviar och norske kriterievinnaren Hard Times samt sannsagan från Örebro, Lucifer Lane.

Förstapriset i båda dessa lopp är en halv miljon kronor och senare under fredagskvällen körs också sista kvalet till Europaderbyt på Vincennes. Efter det lottas spåren även till fyraåringarnas höjdpunkt under nästa helg.

 

Anmälda: European Championship for 5 year olds
2140 meter
Förstapris: 500 000 kronor 

Amazing Dynamite – Ken Ecce
Cash And Go – Sebastien Guarato
Readly Express – Timo Nurmos
Treasure Kronos – Jerry Riordan
Nappa Scar – Per Lennartsson
Tobin Kronos – Daniel Redén.

 

Anmälda: European Championship for 3 year olds
2140 meter
Förstapris: 500 000 kronor 

Espoir de Ginai – Tomas Malmqvist  (Förstarankad häst, garanterad framspår
Executive Caviar – Joakim Lövgren (Förstarankad häst, garanterad framspår)
Flying Fortuna – Tomas Malmqvist (Förstarankad häst, garanterad framspår)
Hard Times – Ola Åsebö (Förstarankad häst, garanterad framspår)
Violet Bi – Jim Oscarsson (Förstarankad häst, garanterad framspår)
Black Talisman – Geir Vegard Gundersen
Calamara’s Girl – Svante Båth
Ghazi B.R.  – Tom Erik Solberg
Hazard Boko – Per Lennartsson
Lucifer Lane – Thomas L. Nilsson
Vamp Kronos – Jerry Riordan
Visitor – Susanne Richter

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Diamanten fortsätter att glänsa
Nästa nyhet
Diamanten fortsätter att glänsa

Diamanten fortsätter att glänsa

Inte anmäld till Derbyt men efter segrarna i Kungapokalen och Sprintermästaren har Diamanten seglat upp som en av de bästa fyraåringarna i landet. En position han befäste idag på Närkeslätten.

Fyraåringsloppet Telebolagets Grand Prix kördes idag på Örebrotravet och det blev en uppvisning av Diamanten. Christoffer Eriksson lotsade ekipaget till täten direkt, och fångade dessutom upp en det värsta hotet på förhand, där Ulf Ohlsson valde att smyga ner i rygg ledaren med Policy Of Truth. 

Diamanten - Foto: ALN

Första halvvarvet travades på snabba 1.10, men sen fick Eriksson strypa tempot till drygt 17 på varvet, vilket bäddade för en riktig promenadseger.

Diamanten stack undan på upploppet och kunde till och med kosta på sig att ge tvåan Policy Of Truth chansen.

Bra spurt också från trean Stepping Spaceboy, men ingen var i närheten Adrian Chip-sonen den här dagen, som vann enkelt på 1.14,6/2100 meter.

Detta var alltså hingstens sjunde seger för året, och förstapriset på 125 000 kronor, innebar att han nu sprungit in över tre miljoner kronor under 2017.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V65-tips till Solvalla
Nästa nyhet
Fredag: V65-tips till Solvalla

Fredag: V65-tips till Solvalla

Omgången:
En halvlurig V65:a idag på Solvalla, med flera svårlösta lopp, och det finns chans för fin utdelning. Att hitta ett singelstreck var alltså inte helt lätt men valet föll på 12 Showman Brodde (V65-4) som jag tror är huvudet högre än sina konkurrenter.

Spiken:
10 Showman Brodde (V65-4)

Låset
2 Han Herred & 3 Louie Brodde (V65-5)

Skrällarna
4 Thebigred As (V65-1)
2 Lawyer Lohr (V65-2)

V65-förslaget (spel för sex rätt)
V65-1: 1,2,4,5,6,7,9,13 (res 3-11)
V65-2: 1,2,5,6 (res 5-1)
V65-3: 3,6,11,12 (res 10-4)
V65-4: 12 Showman Brodde (res 13-10)
V65-5: 2,3 (res 9-4)
V65-6: 1,2,3,6,7,12 (res 11-5)

8x4x4x1x2x6 = 1536 rader/kronor

DD-förslag
2,3 – 3 x 500

1000 kronor

 

 

V65-1

Ranking: A: 1-4-2. B: 9-5-7-6-13-3-11-10. C: 12-8.

Spetsanalys: 2 Kiboshi och 4 Thebigred As är snabb iväg och detsamma gäller för springspårshästarna. Inte helt lättlöst att peka ut vinnaren i spetsstriden men under pistolhot skulle ändå mitt val falla på Kiboshi!

Loppanalys: Vidöppet direkt i inledningen, och här krävs det stor gardering, men jag drar iväg tipset till innerspårets 1 Staro Kung Fu. Fyraåringen hamnade snett på det från början senast och visade heller kanske inte så mycket efter det. Roger Walmanns travare har lottats till ett bra spår men det krävs samtidigt att Haugstad hittar ut eftersom hästen inte är jättesnabb första biten.

Garderingarna haglar dock tätt där bakom och 4 Thebigred As är given på lappen. Fuxen inledde årets tävlande på bästa sätt och testade ett par lördagslopp under sommaren utan att göra bort sig. Återkommer nu efter en månads paus, ska inte ha några problem med spåret, och han känns given.

2 Kiboshi vann direkt i återkomsten och gjorde det ned bravur. Blev hängande till en början, men övertog ledningen efter 600 meter, och kunde sedan spåra resten av vägen. Stoet har visat sig vara svårpasserad i front och blir farlig om hon kommer dit.

9 Doneisdone har dragits med luriga utgångslägen en längre tid och kanske finns det lite mer att ta av där. Hingsten har kanske inte sett bländade ut heller men i ett öppet lopp behöver han inte vara borta.

5 Radiance Broline satt fast med krafter kvar i mini-comebacken och ska inte nonchaleras.

Även springspårsduon 6 Husky Sign och 7 Level Change platsar på systemet och 13 Milton Sigel åker med som sista streck – åtta hästar totalt!

 

V65-2

Ranking: A: 6-2. B: 5-1-3. C: 4-7.

Spetsanalys: 2 Lawyer Lohr är nog snabbast till plankan och sen får man se vilket upplägg Jenny Brunzell har tänkt sig. Antingen svarar man Blits Buitenzorg eller så får man loppet i rygg på denne!

Loppanalys: Bara sju hästar till start i detta montélopp och hela vägen från Östersund kommer favoriten 6 Blits Buitenzorg. Stoet testade sulkylopp senast, och var då duktig tvåa bakom O.P.’s Fabulous. Har gått riktigt bra i monté innan det, med sex segrar i år, och ställs inför passande förutsättningar. Nioåringen är snabb ut, trivs på distansen, rids av duktiga Sofia Adolfsson men jag väljer att gardera stoet

2 Lawyer Lohr har varit ute i monté tre starter på raken och har bland annat mött Fridericus, Axel, Nantucket och Art On Line. Hingsten har inte räckt till mot detta toppmotstånd men ställs nu mot betydligt enklare motstånd. Nioåringen kan öppna snabbt och kanske testar Jenny Brunzell i front?

Det finns liten risk att dessa två tar ut varandra och då är både 1 Nose Gear och 5 Erica med i matchen. Både dess streckas bakom A-duon.

 

V65-3

Ranking: A: 3-6. B: 11-12-10-4-9-2-5. C: 7-1-8.

Spetsanalys: 3 Effin Dibs har bästa läget och har visat snabba hovar tidigare. Tror inte att Örjan Kihlström missar den här chansen!

Loppanalys: Treåringslopp med orutinerade hästar och dessutom voltstart. 3 Effinn Dibs var nära ett leda hela vägen i tävlingsdebuten men fick ge sig kort före mål den gången. Iställade avlade stoet maiden i den efterföljande starten och även då var det ledningen som gällde. Intrycket var bra på 15/800 och från ledningen kan hon bli en svår nöt att knäcka.

Roger Walmanns andra häst i loppet är inte heller helt borta. 11 Maracanazo fick dra tåget i tredjespår senast och orkade inte fullffölja. Valacken vann på ett bra sätt innan det och visade då 10,6 sista 600 efter att Haugstad kört fram utvändigt ledaren i sista sväng.

6 Ibra Le Soleil har två segrar i raden och imponerade senast. Make It Happen-sonen fick mestadels syna dödens, men tog över 300 kvar, och vann sedan enkelt. Hästens andra seger togs på liknande sätt och han ska räknas tidigt i sammanhanget.

12 Viera har gått jämna 16-tider en längre tid men har varken haft tur med spår eller löpningsförlopp. Bricka tolv gör inte saken bättre den gången heller men Zola Boko-sonen kan överraska om han får det kört i halsen.

 

V65-4

Ranking: A: 12. B: 13-10-14-9-8-4-3-1-15-5-11. C: 2-7-6.

Spetsanalys: Här tror jag det står mellan 3 Scarlet Collection och 4 Douglas Sisu – fördel den sistnämnda!

Loppanalys: Spårtrappelopp över 2140 meter där det ser jämnt ut överlag. 12 Showman Brodde satt fast med rubbet kvar senast och börjar hitta rätt igen. Avslutade fint ett par gånger innan det och jag tycker han ställs mot ett överkomligt gäng. Handikappas av ett svårt utgångsläge men jag har feeling för att Svante Båths travare bara är bäst den här gången – Spik!

13 Sedin blev det för tufft för i ledningen senast och valacken var slagen i sista sväng. Jämn och säker, men vinner sällan, och rankas ner en aning sett till förutsättningarna.

 

V64-5

Ranking: A: 3-2. B: 9-4-10-5-8. C: 6-1-7.

Spetsanalys: Detta står mellan 2 Han Herred och 3 Louie Brodde däe jag håller den sistnämnda som den snabbaste av dem. Men att ta en längd blir inte enkelt och det kan dessutom kosta.

Loppanalys: Tio hästar till start i detta medeldistanslopp och jag tror det står mellan två där spetsstriden blir avgörande. 2 Han Herred såg mycket fin ut i Fyraåringsstjärnan på Gävle. Fyraåringen fick då inte den minsta tillstymmelse till chans, efter en invändig resa, men intrycket var laddat. Testade Derbykval innan det, men kom då helt bort från spår åtta, och även i starterna innan det har Stig H Johanssons-travare visat gryende form. Här har man lottats till perfekta förutsättningar, och lyckas Haugstad svara ut Adielsson, är halva loppet vunnet.

3 Louie Brodde är härdad i tuffare sällskap, och slog till med en viktoria senast, när motståndet var mer överkomligt. Hingsten vann enkelt från spets och det kan mycket väl bli repris här. Adielsson måste åtminstone prova en bit från start och kommer men frågan är om man kommer forbid Han Herred. Räknas dock oavsett löpning och dessutom anmäld barfota runt om!

9 Talassio är det givna tredjevalet i loppet men har ett sämre läge än mitt lås. Det tror jag blir loppavgörande och hingsten får finna sig i att vara först utanför systemet.

 

V65-6

Ranking: A: 2-12. B: 3-6-1-7-11-5. C: 4-9-8-10.

Spetsanalys: 1 Fourteenosix är snabb, men 2 Fonda Boko är troligtvis snabbare. Får sedan skynda sig för att hålla ut några av de utvändiga men Jansson löser detta!

Loppanalys: Sprinterlopp med 2 Fonda Boko i pole position från bricka två. Valacken var kanske inte som bäst senast, men var sjuk visade det sig efteråt, och formen är aningen diffus. Trivs med förutsättningarna, öppnar snabbt och det kan säkert bli ledningen för Ulrika Wällstedts travare. I mitt tycke har Zola Boko-avkomman varit aningen ojämn i prestationerna och jag tycker inte att detta är någon bergvinnare.

Värsta motbudet är dock aningen bortlottad. 12 Dajmen Am är ingen tokig häst men har inte startat på ett tag samtidigt som utgångsläget ställer till det. Jaded-sonen brukar kunna avsluta, och med rätt resa dyker han säkerligen upp där framme, men streckfavorit – nja?!

Jag tror det kan smälla till här och målar på bakom A-duon. 3 Obelix Skift har fin form, bra utgångsläge och kan få ett drömlopp i den främre träffen. Med minsta klaff blir han farlig och Svante Ericssons styrning känns prisvärd på LD-spelet!

6 Tricia har formen på topp och över kort distans har stoet gjort sina bästa insatser. 1 Fourteenosix borde kanske ha avgjort senast men har ett spännande spår den här gången. Rygg ledaren? 7 Dust Collector har många galopper i raden, men är fartfylld, och inte avsågad felfri.

Sex streck totalt!

 

Tipsredaktör: Zebastian Hagberg

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inför V75: Berne med dubbelchans på hemmaplan
Nästa nyhet
Inför V75: Berne med dubbelchans på hemmaplan

Inför V75: Berne med dubbelchans på hemmaplan

Unionstravet på Färjestad och en som kan komma att spela en av huvudrollerna är Berne Gustafsson. Hemmaamatören mönstrar två heta vinnarkandidater.

Berne Gustafsson, 60, är inte obekant för V75-spelarna direkt. Tidigare har han setts i vinnarcirklarna med bland andra nu pens-ionerade On Hold som tillhörde landets bästa stayers.

När travets elitserie den här lördagen intar hemma-banan, bidrar Berne med två riktigt spännande hästar. Både Global Trackmaster och Wellino Avenue tillhör favoriterna i sina respektive race.

– De kändes fina i jobben i veckan båda tvåa, så att så här långt ser det ju bra ut. Men det är V75 och det är alltid tuffa hästar emot, fast det visste vi ju när vi anmälde, säger Berne Gustafsson till travnet.se.

Fyraårige Global Trackmaster (V75-2) har gjort tre starter i år och kommer till lördagen med två raka segrar. Orlando Vici-valacken tycks verkligen funnit stilen den här säsongen.

– Han har varit bra i alla starter i år, hästen har stabiliserat sig och vi hoppas han fortsätter så. Förra året hoppade han mest i loppen, han slog sig på ett knä också, så vi tog en paus för att få ordning på honom. Vi har lättat honom lite och det verkar funka; han var väl en tiondel från banrekordet senast.

Bakspår på lördag, men det kanske är okej?

– Spåret passar honom bra, då det inte blir så hetsigt från början härifrån. Han kan hålla sig lite lugnare från det här läget och det är ändå en häst som går bra från alla positioner. Vi tror att han kan gå uppåt i klasserna om han håller ihop det.

Wellino Avenue (V75-5) har efter en gaffelbands-skada gjort storstilad comeback med två raka i år. Båda gångerna lätta segrar från spets.

– Han har haft problem med ett gaffelband i omgångar, men jag har haft honom ute på lösdrift sedan i mars och det tycks ha gjort hästen gott. Så allt ser bra ut nu, säger Berne som fortsätter:

– Jag tycker nästan att han höjt sig ett snäpp från förra året, framför allt i sin startsnabbhet. Han har ju varit obrukad från start i de här två starterna och då öppnade han ju 09,5-tempo första 500 på Årjäng till exempel.

Så innerspår och kort distans bakom bilen känns som perfekta förutsättningar?

– Distansen är inga problem och från innerspåret tror jag han är svår att ta någon längd på. Sedan säger de ju att trean (Ingemar Palema) ska väldigt snabb också men Wellino kan öppna väldigt fort. Det är klart att han går från andra positioner också, det där är upp till Magnus (Jakobsson) att lösa.

Det är två bra vinstchanser med andra ord?

– Ja, jag tycker det. Jag har ju till och med spikat båda i ”Fem tippar V75” så det måste jag tycka. Man får ju ta chansen när man får den, säger Berne Gustafsson som avslutar:

– Om jag säger så här, jag tror att Wellino Avenue kanske har lite bättre chans då han är stabilare, men båda ska definitivt streckas. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Vila väntar istället för comeback för Nimbus CD

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson