Just nu:
17.43 Full fart framåt med unghästarna det som gäller
15.07 Bollnäs 23 januari: Jag tror mycket på Merritt!
15.05 Romme 22 januari: Redén med varmt och kallt
11.29 Lunch-draget Boden: Vässat efter landsvägen innan brandmannen ska rycka ut
09.48 Per Lennartsson tillbaka i sulkyn – efter olyckan
09.15 Yonkers Trots ska köras – men på nytt datum
08.59 Tragedi på Bergsåker – hästen dog under loppet
15.54 Inför: Prix de Cornulier
15.52 Bergsåker 21 januari: Platt fall för övriga då Daniel slår en strike
11.14 Lunch-draget Kalmar: Okej, det här draget får duga

Domarna om Dijon: ”Det var dåligt trav”

Dijon blev årets överraskande vinnare av Elitloppet. Men det tog tid före domarna kungjorde resultatet. Man bedömde att fransmannen gick över mål i ”dåligt trav”.

Dijon passerade mål som vinnare i Elitloppet. Men det skulle ta många minuter innan segern blev officiell. Anledningen var att hästens aktion över mål var nära passgång. Ban- och måldomarna på Solvalla tog slutligen beslutet att fria fransmannen.

– Bandomarnämnden har tittat flera gånger och de tycker att benen möts varje gång och då anser de att det är dåligt trav. Vi har ju tittat på om det är passgång eller trav och det är dåligt trav som bedömningen är, säger riksdomaren Pär-Olof Grannas i en intervju med Travronden.

En annan het diskussion gällde den hur Jos Verbeeck tog sig ut i andra utvändigt med Aubrion du Gers som senare slutade tvåa. Även där fick Solvallas domare en tuff nöt.

– Han tar en plats som han inte ska ha. Skulle han suttit kvar där i rygg på ledaren, kan vi inte utesluta att han kunnat bli tvåa ändå. Därför får han behålla placeringen. Ingen diskning men en bestraffning, säger Grannas till Travronden.

Jos Verbeeck bestraffades med 10 000 kronor i böter och tre dagars avstängning för snäv körning. Dijons kusk Romain Derieux fick, efter försöket, 15 000 kronor i böter samt fem dagars avstängning för felaktigt bruk av spö.

Läs även: Elitloppet: Dijon segrare efter jättedramatik

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 09:48, 22 januari

Per Lennartsson tillbaka i sulkyn – efter olyckan

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 09:15, 22 januari

Yonkers Trots ska köras – men på nytt datum

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:59, 22 januari

Tragedi på Bergsåker – hästen dog under loppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 15:54, 21 januari

Inför: Prix de Cornulier

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
onsdag 09:59, 20 januari

Vitruvio siktar mot Prix de France

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
onsdag 09:09, 20 januari

Läget inför Prix d’Amérique

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
tisdag 09:12, 19 januari

Shocking Superman flyttas – till Robert Bergh

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Oslo Grand Prix i fara för Looking Superb

Oslo Grand Prix i fara för Looking Superb

Elitloppet slutade med en snöplig galopp i finalen för Looking Superb. Nu är det högst osäkert om det blir någon start i Oslo Grand Prix.

Det norska hoppet i Elitloppet sattes till Looking Superb som nådde finalen efter en stark avslutning med Åke Svanstedt i vagnen. Men väl i finalen slutade det i fiasko; norrmannen galopperade invändigt mitt i den sista svängen.

Nästa start för årets Prix d’Amérique-tvåa var menad att bli i Oslo Grand Prix den 9 juni, men nu är man skeptiskt till att så blir fallet. Looking Superb var halt och öm i hovarna efter finalen.

– Hästen var väldigt sliten i hovarna när han kom in efter finalen. Hovslagaren menade att det nästan inte fanns några hovar kvar och det verkade som att han var öm i hela kroppen. Vi drar hem till Frankrike igen och försöker få honom på benen igen, men fjorton dagar är mycket kort tid. Det är dock Jean-Michel Bazire som tar avgörandet, berättar vårdaren Kirsi Manninen till Trav og Galopp-Nytt.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Who's Who - i Gulddivisionen på Mantorp
Nästa nyhet
Who’s Who – i Gulddivisionen på Mantorp

Who’s Who – i Gulddivisionen på Mantorp

Derby-vinnaren Who’s Who vann enkelt i årsdebuten. På lördag väntar årets andra uppgift när han går ut i Gulddivisionen på Mantorp.

Fjolårets suveräne vinnare i Derbyt, Who’s Who, förgyller lördagens Gulddivision, även Östgötaloppet, när veckans STL-omgång avgörs på Mantorp. Pasi Aikios femfaldige miljonär gör därmed årets andra framträdande efter att ha vunnit lätt i comebacken.

Who’s Who ställs mot ett meriterat motstånd. Med i loppet också On Track Piraten som slutade femma i Harpers Hanovers. Här finns också Åby Stora Pris-trean Reckless i årsdebut och Rajesh Face i sin första start som valack.

Ina Scots Ära för fyraåringarna står också på Mantorps program. Vinnaren belönas med 300 000 kronor. Fältet ser bland andra Kungapokals-trean Thrust Control mot hästar som Forfantone Am och Smokin Joe.

Här är startlistorna:

Östgötaloppet, 2640 auto:

1 Snowstorm Hanover – Jorma Kontio
2 Lucifer Lane – Johan A Nilsson
3 Stepping Spaceboy – Stefan Söderkvist
4 Reckless – Björn Goop
5 Racing Mange – Joakim Lövgren
6 Order to Fly – Per Lennartsson
7 On Track Piraten – Rikard N Skoglund
8 Rajesh Face – Adrian Kolgjini
9 Mellby Drake – Christoffer Eriksson
10 Who’s Who – Örjan Kihlström
11 Montdore – Kim Eriksson
12 Västerboonthenews – Carl Johan Jepson


Ina Scots Ära, 2140 auto:

1 Smokin Joe – Adrian Kolgjini
2 Tito C.A. – Ulf Ohlsson
3 Thrust Control – Björn Goop
4 Derby Simoni – Kim Eriksson
5 Riptide R.D. – Pierre Nyström
6 Brothers N. Arms – Kevin Oscarsson
7 Flight Dynamics – Per Lennartsson
8 Maze Runner – Stefan Söderkvist
9 Forfantone Am – Örjan Kihlström
10 Elcamino Dimanche – Christoffer Eriksson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Lorentzons Guardian Angel Ås vann - på 1.09
Nästa nyhet
Lorentzons Guardian Angel Ås vann – på 1.09

Lorentzons Guardian Angel Ås vann – på 1.09

Anette Lorentzon noterades för en storseger då Guardian Angel Ås spårade hem Maxie Lee Invitational på snabba 1.09,0.

Timmarna efter Elitloppet avgjordes Maxie Lee på Harrah’s Philadelphia. Loppet med en samlad prissumma om 100 000 dollar såg den av Anette Lorentzon tränade femåringen Guardian Angel Ås ta en övertygande seger från ledningen.

Tim Tetrick körde fram Guardian Angel Ås till spets efter 400 meter och fortsatte i jämnt, tufft tempo. Motståndet kom aldrig i farlig närhet och Guardian Angel Ås kunde vinna med två längder till godo på Pinkman som travat i vinnarhålet. Segertiden, på tusenmetersbanan, vassa 1.09,0a/1609.

Cruzado dela Noche fanns också med i loppet, men hamnade långt bak i fältet för att avsluta godkänt till ett femtepris. Världsrekordhållaren Homicide Hunter hade inte med toppstriden att göra och slutade sjua.

Se loppet här (klicka replays, 26 maj, lopp 11)

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
ELITLOPPET: Dijon segrare - efter jättedramatik
Nästa nyhet
ELITLOPPET: Dijon segrare – efter jättedramatik

ELITLOPPET: Dijon segrare – efter jättedramatik

Mer dramatiskt än Elitloppet 2019 blir det nog inte. Readly Express fick lämna finalen bakvägen. I stället ledde outsidern Dijon varje meter. Men gick han över mål i rätt gångart? Minuterna kändes som timmar innan Romain Derieux kunde andas ut.

Antiklimax och jättedramatik. Elitloppets final var minst sagt händelserik. Efter en enkel seger i försöket var såklart förhoppningen att Readly Express skulle få kröna sin sagolika karriär med seger också i finalen – hästens sista start i livet.

Readly Express fick strykas

Men allt stod inte rätt till med Timo Nurmos hjälte, det syntes tydligt i provstarten. Tillsammans med veterinären fick Björn Goop ta det tuffa beslutet att stryka. Björn Goop vände upp framför E-läktaren, medan applåderna åskade – publiken tog avsked av Readly Express som en vinnare.

”Ska få sluta som en champion”
Björn Goop

– Det är klart jag är jätteledsen. Men jag känner att jag tog ett bra beslut. Jag är tämligen säker på att vi vunnit om hästen varit okej, men han är en champion och han ska få sluta som en sådan också. Han förtjänade publikens hyllningar, varenda applåd, sa en nedslagen Björn Goop i ATG Live.

Dijon stal showen

Dramatiken var dock långt ifrån över. Slaget skulle nu utkämpas mellan Propulsion och det franska monstret Aubrion du Gers, antog nog de flesta. Men när bilen släppte fältet var det i stället den andra fransosen, kvicke Dijon som blixtrade till ledningen – och fullständigt stal showen.

Sexåringen, som fick sin plats i Elitloppet efter silvret i Critérium de Vitesse i våras, tog sig till final som trea trots det otäcka åttondespåret i försöket. I finalen chockade han alla.

Långa minuter för Derieux

Propulsion, i sin sista jakt på Elitlopps-äran, fick kliva fram i dödens efter 500 meter avverkades strax över 1.08. Men den riktiga gnistan fanns inte där hos Propulsion den här dagen, hästen var slagen in mot upploppet. Nu var det i stället Aubrion du Gers som tog upp jakten; fransmannen med sexton raka segrar i bagaget avslutade snabbt men för sent för att nå landsmannen.

Dijon ledde varje meter av Elitloppet. Men ännu fanns en stor portion drama kvar. Det dröjde länge och väl före resultatet kunde ropas ut – måldomarna ville studera löpningsfilmen noggrant. Vinnarens aktion liknade mer passgång än trav över mållinjen, men domarna valde slutligen att fria. Romain Derieux, som sedan länge var framme vid segerpodiet, kunde dra en lättnadens suck.

”Drömt om det här hela livet”
Romain Derieux

– När vi kom hit var vårt mål att försöka ta oss till final. Jag har följt Elitloppet sedan jag var liten och har drömt om det här hela livet. Att få komma hit och vinna i första försöket…jag har svårt att förstå att det hänt…, berättade Romain Dereiux efteråt.

Dijon vann Elitloppet på 1.10,3a över 1609 meter och belönades med ett förstapris på tre miljoner kronor i finalen.

– Han trivs bäst på kort distans och gillar att gå i ledningen. I dag stämde allt för oss, sa Romain Derieux.

Hur tog sig Verbeeck ut?

Aubrion du Gers tog därmed silvret, värt 1,5 miljoner kronor. Men sättet som Jos Verbeeck bytte rygg ledaren mot andra par utvändigt på efter ett halvvarv var, minst sagt, tveksamt. Verbeeck bestraffades med 10 000 kronor i böter samt tre dagars avstängning.

– Hästen var nervös i starten och vi kunde inte svara Dijon, som är väldigt snabb. Vi hade inte mycket plats när jag tog mig ut, men det var tillräckligt. Dijon är en bra häst men han travade inte till slut, självklart skulle han blivit diskad, kommenterade Jos Verbeeck i ATG Live.

Bronset till Makethemark

Tredjepriset gick till Makethemark som gjorde loppet i rygg på vinnaren utan att helt få fritt den sista biten. En stark debut i världseliten för Petri Salmelas ögonsten, som noterade 1.10,5a.

Propulsion, som varit tvåa de två senaste åren i Elitloppet, fick i år nöja sig med ett fjärdepris på noteringen 1.10,7. Femma i mål slutade Milliondollarrhyme före Finlands hopp Next Direction. Looking Superb galopperade, då som placerad trea på innerspår, mitt i den sista kurvan.

Se Elitloppets final här.


Läs mer om Elitloppsdagen:

Läs även: Elitloppet försök: Aubrion du Gers vann ohotad
Läs även: Elitloppet försök: Inga problem för Readly Express
Läs även: Fyraåringseliten: Missle Hill avväpnade Evaluate
Läs även: Fyraåringseliten ston: Uppvisning av Zalie Gar
Läs även: Treåringseliten: Aetos Kronos – på världsrekord
Läs även:  Elitkampen: Karlssons segerjubel – Tangen Haap vann
Läs även:  Montéeliten: Aigle Jenilou överlägsen
Läs även:  Treåringseliten ston: Sashay My Way den tunga vägen
Läs även:  Speedrace: M.T. Insider omutbar – även i år
Läs även: Elitloppet: Här är startlistan i finalen

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fyraåringseliten: Missle Hill avväpnade Evaluate

Travtips

Bollnäs 23 januari: Jag tror mycket på Merritt!

Travtips
fredag 15.07, 22 januari
Härlig spelkväll i onsdags och hade inte domarna varit fega (eller vad var det annars för anledning att inte Demon Ima blev nedflyttad..?) så skulle det blivit en än bättre kväll. Min rysarvinnare Mystic Mom var på väg att speeda förbi invändigt då Demon I...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
fredag 15.05, 22 januari

Romme 22 januari: Redén med varmt och kallt

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
fredag 11.29, 22 januari

Lunch-draget Boden: Vässat efter landsvägen innan brandmannen ska rycka ut

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 15.52, 21 januari

Bergsåker 21 januari: Platt fall för övriga då Daniel slår en strike

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 11.14, 21 januari

Lunch-draget Kalmar: Okej, det här draget får duga

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
onsdag 15.17, 20 januari

Solvalla/Åby 20 januari: Inte övermäktigt för bästa vinnaren!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
fredag 17:43, 22 januari 2021

Full fart framåt med unghästarna det som gäller

STRÄNGNÄS: Usch! Vilket hemskt vinterväder det är i Mälardalen även denna vinter. I princip all snö är nu borta. Regn, is, lera är vad vi har att kämpa med för stunden. Långt ifrån ett idealiskt hästväder med andra ord. Unghästar Har fått ett gäng påpekand...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson