Just nu:
22.29 Startförbud för Propulsion
13.48 Bollnäs 3 juni: Gloria dansar runt dem utan skor!
11.43 Cleangame tar upp raden igen?
10.52 Arazi Boko vann direkt i årsdebuten
10.22 Dijon har tävlat klart
08.48 Eskilstuna: Segertorkan över för Tjacko Zaz
07.55 Chock efter uppgifterna om Propulsion
14.08 STL Open ersätter Masters
14.06 Eskilstuna 2 juni: Med och mot Björn Goop och friska fräcka drag
10.47 Så gick Elitauktionen

Domarna om Dijon: ”Det var dåligt trav”

Dijon blev årets överraskande vinnare av Elitloppet. Men det tog tid före domarna kungjorde resultatet. Man bedömde att fransmannen gick över mål i ”dåligt trav”.

Dijon passerade mål som vinnare i Elitloppet. Men det skulle ta många minuter innan segern blev officiell. Anledningen var att hästens aktion över mål var nära passgång. Ban- och måldomarna på Solvalla tog slutligen beslutet att fria fransmannen.

– Bandomarnämnden har tittat flera gånger och de tycker att benen möts varje gång och då anser de att det är dåligt trav. Vi har ju tittat på om det är passgång eller trav och det är dåligt trav som bedömningen är, säger riksdomaren Pär-Olof Grannas i en intervju med Travronden.

En annan het diskussion gällde den hur Jos Verbeeck tog sig ut i andra utvändigt med Aubrion du Gers som senare slutade tvåa. Även där fick Solvallas domare en tuff nöt.

– Han tar en plats som han inte ska ha. Skulle han suttit kvar där i rygg på ledaren, kan vi inte utesluta att han kunnat bli tvåa ändå. Därför får han behålla placeringen. Ingen diskning men en bestraffning, säger Grannas till Travronden.

Jos Verbeeck bestraffades med 10 000 kronor i böter och tre dagars avstängning för snäv körning. Dijons kusk Romain Derieux fick, efter försöket, 15 000 kronor i böter samt fem dagars avstängning för felaktigt bruk av spö.

Läs även: Elitloppet: Dijon segrare efter jättedramatik

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
onsdag 22:29, 03 juni

Startförbud för Propulsion

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
onsdag 11:43, 03 juni

Cleangame tar upp raden igen?

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
onsdag 10:52, 03 juni

Arazi Boko vann direkt i årsdebuten

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
onsdag 10:22, 03 juni

Dijon har tävlat klart

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
onsdag 08:48, 03 juni

Eskilstuna: Segertorkan över för Tjacko Zaz

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
onsdag 07:55, 03 juni

Chock efter uppgifterna om Propulsion

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
tisdag 14:08, 02 juni

STL Open ersätter Masters

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Oslo Grand Prix i fara för Looking Superb

Oslo Grand Prix i fara för Looking Superb

Elitloppet slutade med en snöplig galopp i finalen för Looking Superb. Nu är det högst osäkert om det blir någon start i Oslo Grand Prix.

Det norska hoppet i Elitloppet sattes till Looking Superb som nådde finalen efter en stark avslutning med Åke Svanstedt i vagnen. Men väl i finalen slutade det i fiasko; norrmannen galopperade invändigt mitt i den sista svängen.

Nästa start för årets Prix d’Amérique-tvåa var menad att bli i Oslo Grand Prix den 9 juni, men nu är man skeptiskt till att så blir fallet. Looking Superb var halt och öm i hovarna efter finalen.

– Hästen var väldigt sliten i hovarna när han kom in efter finalen. Hovslagaren menade att det nästan inte fanns några hovar kvar och det verkade som att han var öm i hela kroppen. Vi drar hem till Frankrike igen och försöker få honom på benen igen, men fjorton dagar är mycket kort tid. Det är dock Jean-Michel Bazire som tar avgörandet, berättar vårdaren Kirsi Manninen till Trav og Galopp-Nytt.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Who's Who - i Gulddivisionen på Mantorp
Nästa nyhet
Who’s Who – i Gulddivisionen på Mantorp

Who’s Who – i Gulddivisionen på Mantorp

Derby-vinnaren Who’s Who vann enkelt i årsdebuten. På lördag väntar årets andra uppgift när han går ut i Gulddivisionen på Mantorp.

Fjolårets suveräne vinnare i Derbyt, Who’s Who, förgyller lördagens Gulddivision, även Östgötaloppet, när veckans STL-omgång avgörs på Mantorp. Pasi Aikios femfaldige miljonär gör därmed årets andra framträdande efter att ha vunnit lätt i comebacken.

Who’s Who ställs mot ett meriterat motstånd. Med i loppet också On Track Piraten som slutade femma i Harpers Hanovers. Här finns också Åby Stora Pris-trean Reckless i årsdebut och Rajesh Face i sin första start som valack.

Ina Scots Ära för fyraåringarna står också på Mantorps program. Vinnaren belönas med 300 000 kronor. Fältet ser bland andra Kungapokals-trean Thrust Control mot hästar som Forfantone Am och Smokin Joe.

Här är startlistorna:

Östgötaloppet, 2640 auto:

1 Snowstorm Hanover – Jorma Kontio
2 Lucifer Lane – Johan A Nilsson
3 Stepping Spaceboy – Stefan Söderkvist
4 Reckless – Björn Goop
5 Racing Mange – Joakim Lövgren
6 Order to Fly – Per Lennartsson
7 On Track Piraten – Rikard N Skoglund
8 Rajesh Face – Adrian Kolgjini
9 Mellby Drake – Christoffer Eriksson
10 Who’s Who – Örjan Kihlström
11 Montdore – Kim Eriksson
12 Västerboonthenews – Carl Johan Jepson


Ina Scots Ära, 2140 auto:

1 Smokin Joe – Adrian Kolgjini
2 Tito C.A. – Ulf Ohlsson
3 Thrust Control – Björn Goop
4 Derby Simoni – Kim Eriksson
5 Riptide R.D. – Pierre Nyström
6 Brothers N. Arms – Kevin Oscarsson
7 Flight Dynamics – Per Lennartsson
8 Maze Runner – Stefan Söderkvist
9 Forfantone Am – Örjan Kihlström
10 Elcamino Dimanche – Christoffer Eriksson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Lorentzons Guardian Angel Ås vann - på 1.09
Nästa nyhet
Lorentzons Guardian Angel Ås vann – på 1.09

Lorentzons Guardian Angel Ås vann – på 1.09

Anette Lorentzon noterades för en storseger då Guardian Angel Ås spårade hem Maxie Lee Invitational på snabba 1.09,0.

Timmarna efter Elitloppet avgjordes Maxie Lee på Harrah’s Philadelphia. Loppet med en samlad prissumma om 100 000 dollar såg den av Anette Lorentzon tränade femåringen Guardian Angel Ås ta en övertygande seger från ledningen.

Tim Tetrick körde fram Guardian Angel Ås till spets efter 400 meter och fortsatte i jämnt, tufft tempo. Motståndet kom aldrig i farlig närhet och Guardian Angel Ås kunde vinna med två längder till godo på Pinkman som travat i vinnarhålet. Segertiden, på tusenmetersbanan, vassa 1.09,0a/1609.

Cruzado dela Noche fanns också med i loppet, men hamnade långt bak i fältet för att avsluta godkänt till ett femtepris. Världsrekordhållaren Homicide Hunter hade inte med toppstriden att göra och slutade sjua.

Se loppet här (klicka replays, 26 maj, lopp 11)

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
ELITLOPPET: Dijon segrare - efter jättedramatik
Nästa nyhet
ELITLOPPET: Dijon segrare – efter jättedramatik

ELITLOPPET: Dijon segrare – efter jättedramatik

Mer dramatiskt än Elitloppet 2019 blir det nog inte. Readly Express fick lämna finalen bakvägen. I stället ledde outsidern Dijon varje meter. Men gick han över mål i rätt gångart? Minuterna kändes som timmar innan Romain Derieux kunde andas ut.

Antiklimax och jättedramatik. Elitloppets final var minst sagt händelserik. Efter en enkel seger i försöket var såklart förhoppningen att Readly Express skulle få kröna sin sagolika karriär med seger också i finalen – hästens sista start i livet.

Readly Express fick strykas

Men allt stod inte rätt till med Timo Nurmos hjälte, det syntes tydligt i provstarten. Tillsammans med veterinären fick Björn Goop ta det tuffa beslutet att stryka. Björn Goop vände upp framför E-läktaren, medan applåderna åskade – publiken tog avsked av Readly Express som en vinnare.

”Ska få sluta som en champion”
Björn Goop

– Det är klart jag är jätteledsen. Men jag känner att jag tog ett bra beslut. Jag är tämligen säker på att vi vunnit om hästen varit okej, men han är en champion och han ska få sluta som en sådan också. Han förtjänade publikens hyllningar, varenda applåd, sa en nedslagen Björn Goop i ATG Live.

Dijon stal showen

Dramatiken var dock långt ifrån över. Slaget skulle nu utkämpas mellan Propulsion och det franska monstret Aubrion du Gers, antog nog de flesta. Men när bilen släppte fältet var det i stället den andra fransosen, kvicke Dijon som blixtrade till ledningen – och fullständigt stal showen.

Sexåringen, som fick sin plats i Elitloppet efter silvret i Critérium de Vitesse i våras, tog sig till final som trea trots det otäcka åttondespåret i försöket. I finalen chockade han alla.

Långa minuter för Derieux

Propulsion, i sin sista jakt på Elitlopps-äran, fick kliva fram i dödens efter 500 meter avverkades strax över 1.08. Men den riktiga gnistan fanns inte där hos Propulsion den här dagen, hästen var slagen in mot upploppet. Nu var det i stället Aubrion du Gers som tog upp jakten; fransmannen med sexton raka segrar i bagaget avslutade snabbt men för sent för att nå landsmannen.

Dijon ledde varje meter av Elitloppet. Men ännu fanns en stor portion drama kvar. Det dröjde länge och väl före resultatet kunde ropas ut – måldomarna ville studera löpningsfilmen noggrant. Vinnarens aktion liknade mer passgång än trav över mållinjen, men domarna valde slutligen att fria. Romain Derieux, som sedan länge var framme vid segerpodiet, kunde dra en lättnadens suck.

”Drömt om det här hela livet”
Romain Derieux

– När vi kom hit var vårt mål att försöka ta oss till final. Jag har följt Elitloppet sedan jag var liten och har drömt om det här hela livet. Att få komma hit och vinna i första försöket…jag har svårt att förstå att det hänt…, berättade Romain Dereiux efteråt.

Dijon vann Elitloppet på 1.10,3a över 1609 meter och belönades med ett förstapris på tre miljoner kronor i finalen.

– Han trivs bäst på kort distans och gillar att gå i ledningen. I dag stämde allt för oss, sa Romain Derieux.

Hur tog sig Verbeeck ut?

Aubrion du Gers tog därmed silvret, värt 1,5 miljoner kronor. Men sättet som Jos Verbeeck bytte rygg ledaren mot andra par utvändigt på efter ett halvvarv var, minst sagt, tveksamt. Verbeeck bestraffades med 10 000 kronor i böter samt tre dagars avstängning.

– Hästen var nervös i starten och vi kunde inte svara Dijon, som är väldigt snabb. Vi hade inte mycket plats när jag tog mig ut, men det var tillräckligt. Dijon är en bra häst men han travade inte till slut, självklart skulle han blivit diskad, kommenterade Jos Verbeeck i ATG Live.

Bronset till Makethemark

Tredjepriset gick till Makethemark som gjorde loppet i rygg på vinnaren utan att helt få fritt den sista biten. En stark debut i världseliten för Petri Salmelas ögonsten, som noterade 1.10,5a.

Propulsion, som varit tvåa de två senaste åren i Elitloppet, fick i år nöja sig med ett fjärdepris på noteringen 1.10,7. Femma i mål slutade Milliondollarrhyme före Finlands hopp Next Direction. Looking Superb galopperade, då som placerad trea på innerspår, mitt i den sista kurvan.

Se Elitloppets final här.


Läs mer om Elitloppsdagen:

Läs även: Elitloppet försök: Aubrion du Gers vann ohotad
Läs även: Elitloppet försök: Inga problem för Readly Express
Läs även: Fyraåringseliten: Missle Hill avväpnade Evaluate
Läs även: Fyraåringseliten ston: Uppvisning av Zalie Gar
Läs även: Treåringseliten: Aetos Kronos – på världsrekord
Läs även:  Elitkampen: Karlssons segerjubel – Tangen Haap vann
Läs även:  Montéeliten: Aigle Jenilou överlägsen
Läs även:  Treåringseliten ston: Sashay My Way den tunga vägen
Läs även:  Speedrace: M.T. Insider omutbar – även i år
Läs även: Elitloppet: Här är startlistan i finalen

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fyraåringseliten: Missle Hill avväpnade Evaluate

Travtips

Bollnäs 3 juni: Gloria dansar runt dem utan skor!

Travtips
onsdag 13.48, 03 juni
Fantastisk travsport under hela helgen fick vi se och det är faktiskt rent sjukt hur bra Ecurie D. är! Inte bara är han otroligt kapabel, han har allt annat med. Snygg, väldigt startsnabb visade han sig vara nu och skallen är något helt extra. Han bara kli...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 14.06, 2 juni

Eskilstuna 2 juni: Med och mot Björn Goop och friska fräcka drag

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 10.08, 2 juni

Lunch-draget Jägersro: Jag gillar vad jag sett

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 14.16, 1 juni

Mantorp 1 juni: Engwerda och Ebbinge med två vettiga chanser

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 10.03, 1 juni

Lunch-draget Visby: Nu tar han revansch

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
lördag 19.00, 30 maj

Solvalla 31 maj (Elitloppet): Känslan säger Cokstile

Spelredaktör Daniel Olsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
onsdag 13:43, 27 maj 2020

Flera Elitloppshästar med dunkel form

STRÄNGNÄS: Härligt med lite sommarvärme. Väderprognosen talar om fint väder över helgen. En smula kluven gällande kommande Elitloppshelg. Att köra utan publik är naturligtvis inte alls roligt. Dock vill jag tro att ändå köra Elitloppet väger över jämfört m...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson