Just nu:
11.48 Takter öppnar Elitlopps-dörren med Manchego
11.41 Lunch-draget Färjestad: Veckans första spets-spel
11.18 Critérium de Vitesse för Étonnant – men inte Harper Hanovers
11.00 Face Time Bourbon tillbaka till sommaren
10.28 Vernissage Grif övertygade stort i årsdebuten
08.24 Spännande årsdebuter
14.07 Umåker 7 mars: Wäjersten visar vägen!
18.51 Fartfylld Floris Baldwin
17.48 Face Time Bourbon överlägsen
17.12 Åby 6 mars: Jag har räknat på det…

ELITLOPPET: Dijon segrare – efter jättedramatik

Mer dramatiskt än Elitloppet 2019 blir det nog inte. Readly Express fick lämna finalen bakvägen. I stället ledde outsidern Dijon varje meter. Men gick han över mål i rätt gångart? Minuterna kändes som timmar innan Romain Derieux kunde andas ut.

Antiklimax och jättedramatik. Elitloppets final var minst sagt händelserik. Efter en enkel seger i försöket var såklart förhoppningen att Readly Express skulle få kröna sin sagolika karriär med seger också i finalen – hästens sista start i livet.

Readly Express fick strykas

Men allt stod inte rätt till med Timo Nurmos hjälte, det syntes tydligt i provstarten. Tillsammans med veterinären fick Björn Goop ta det tuffa beslutet att stryka. Björn Goop vände upp framför E-läktaren, medan applåderna åskade – publiken tog avsked av Readly Express som en vinnare.

”Ska få sluta som en champion”
Björn Goop

– Det är klart jag är jätteledsen. Men jag känner att jag tog ett bra beslut. Jag är tämligen säker på att vi vunnit om hästen varit okej, men han är en champion och han ska få sluta som en sådan också. Han förtjänade publikens hyllningar, varenda applåd, sa en nedslagen Björn Goop i ATG Live.

Dijon stal showen

Dramatiken var dock långt ifrån över. Slaget skulle nu utkämpas mellan Propulsion och det franska monstret Aubrion du Gers, antog nog de flesta. Men när bilen släppte fältet var det i stället den andra fransosen, kvicke Dijon som blixtrade till ledningen – och fullständigt stal showen.

Sexåringen, som fick sin plats i Elitloppet efter silvret i Critérium de Vitesse i våras, tog sig till final som trea trots det otäcka åttondespåret i försöket. I finalen chockade han alla.

Långa minuter för Derieux

Propulsion, i sin sista jakt på Elitlopps-äran, fick kliva fram i dödens efter 500 meter avverkades strax över 1.08. Men den riktiga gnistan fanns inte där hos Propulsion den här dagen, hästen var slagen in mot upploppet. Nu var det i stället Aubrion du Gers som tog upp jakten; fransmannen med sexton raka segrar i bagaget avslutade snabbt men för sent för att nå landsmannen.

Dijon ledde varje meter av Elitloppet. Men ännu fanns en stor portion drama kvar. Det dröjde länge och väl före resultatet kunde ropas ut – måldomarna ville studera löpningsfilmen noggrant. Vinnarens aktion liknade mer passgång än trav över mållinjen, men domarna valde slutligen att fria. Romain Derieux, som sedan länge var framme vid segerpodiet, kunde dra en lättnadens suck.

”Drömt om det här hela livet”
Romain Derieux

– När vi kom hit var vårt mål att försöka ta oss till final. Jag har följt Elitloppet sedan jag var liten och har drömt om det här hela livet. Att få komma hit och vinna i första försöket…jag har svårt att förstå att det hänt…, berättade Romain Dereiux efteråt.

Dijon vann Elitloppet på 1.10,3a över 1609 meter och belönades med ett förstapris på tre miljoner kronor i finalen.

– Han trivs bäst på kort distans och gillar att gå i ledningen. I dag stämde allt för oss, sa Romain Derieux.

Hur tog sig Verbeeck ut?

Aubrion du Gers tog därmed silvret, värt 1,5 miljoner kronor. Men sättet som Jos Verbeeck bytte rygg ledaren mot andra par utvändigt på efter ett halvvarv var, minst sagt, tveksamt. Verbeeck bestraffades med 10 000 kronor i böter samt tre dagars avstängning.

– Hästen var nervös i starten och vi kunde inte svara Dijon, som är väldigt snabb. Vi hade inte mycket plats när jag tog mig ut, men det var tillräckligt. Dijon är en bra häst men han travade inte till slut, självklart skulle han blivit diskad, kommenterade Jos Verbeeck i ATG Live.

Bronset till Makethemark

Tredjepriset gick till Makethemark som gjorde loppet i rygg på vinnaren utan att helt få fritt den sista biten. En stark debut i världseliten för Petri Salmelas ögonsten, som noterade 1.10,5a.

Propulsion, som varit tvåa de två senaste åren i Elitloppet, fick i år nöja sig med ett fjärdepris på noteringen 1.10,7. Femma i mål slutade Milliondollarrhyme före Finlands hopp Next Direction. Looking Superb galopperade, då som placerad trea på innerspår, mitt i den sista kurvan.

Se Elitloppets final här.


Läs mer om Elitloppsdagen:

Läs även: Elitloppet försök: Aubrion du Gers vann ohotad
Läs även: Elitloppet försök: Inga problem för Readly Express
Läs även: Fyraåringseliten: Missle Hill avväpnade Evaluate
Läs även: Fyraåringseliten ston: Uppvisning av Zalie Gar
Läs även: Treåringseliten: Aetos Kronos – på världsrekord
Läs även:  Elitkampen: Karlssons segerjubel – Tangen Haap vann
Läs även:  Montéeliten: Aigle Jenilou överlägsen
Läs även:  Treåringseliten ston: Sashay My Way den tunga vägen
Läs även:  Speedrace: M.T. Insider omutbar – även i år
Läs även: Elitloppet: Här är startlistan i finalen

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
måndag 11:48, 08 mars

Takter öppnar Elitlopps-dörren med Manchego

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 11:18, 08 mars

Critérium de Vitesse för Étonnant – men inte Harper Hanovers

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 11:00, 08 mars

Face Time Bourbon tillbaka till sommaren

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 10:28, 08 mars

Vernissage Grif övertygade stort i årsdebuten

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 08:24, 08 mars

Spännande årsdebuter

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
lördag 18:51, 06 mars

Fartfylld Floris Baldwin

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
lördag 17:48, 06 mars

Face Time Bourbon överlägsen

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Fyraåringseliten: Missle Hill avväpnade Evaluate

Fyraåringseliten: Missle Hill avväpnade Evaluate

”Tarzan” öste i ledningen med Evaluate – men bakom tassade Örjan Kihlström med Missle Hill. Daniel Redéns jänkare bärgade en halv miljon i Fyraåringseliten.

Första segern sedan tvååringssäsongen togs lägligt. USA-importen Missle Hill gjorde andra starten i regi Daniel Redén – och tog till slut en säker seger i Fyraåringseliten, också Tommy Hannés lopp. Örjan Kihlström ordnade sin sjätte seger i loppet.

Stefan Melander satt själv bakom favoriten Evaluate som efter 09,6 första 500 körde sig till ledningen och övertog från Kihlströms styrning Missle Hill. Det blev till en perfekt lösning för Redéns amerikan. Ledaren drog i tufft tempo, något som såg till att hästen i vinnarhålet fick fritt spelrum i god tid. Missle Hill avväpnade enkelt sin landsman till slut.

– Det här var ju bara andra starten i nya regin, men Daniel Redén har varit väldigt nöjd med honom i träningen. Vi fick ett bra lopp i dag och vann lätt, hästen ser lovande ut, menade Örjan Kihlström.

Missle Hill bärgade segern på 1.11,0a/1640 meter före Evaluate. Trea i mål fransmannen Fun Quick som avslutade rappt bakom toppduellanterna.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Italiensk uppvisning - Zalie Gar gick på kross
Nästa nyhet
Italiensk uppvisning – Zalie Gar gick på kross

Italiensk uppvisning – Zalie Gar gick på kross

Zalie Gar – lägg namnet på minnet. Italienskan gjorde mos av motståndet när hon gasade hem Fyraåringseliten för ston på 1.10,8.

René Legati är kusk bakom den av Alessandro Gocciadoro tränad Zalie Gar. Till Fyraåringseliten för ston kom ekipaget med fyra raka segrar i Italien och att Varenne-dottern knappast var någon bluff bevisade hon på Solvallas underlag.

Zalie Gar inledde först i andraspår för att, efter 10,7 första 500 meterna, klämma sig till ledningen med varvet kvar att köra. I spets fortsatte det italienska stoet i högt uppskruvat tempo och såg tidigt till att motståndet skulle få göra upp om andrapriset. Zalie Gar stack undan över upploppet i utklassningsstil för att säkerställa segertiden till tjusiga 1.10,8a/1640.

– Hon kändes jättefin i dag och det löste sig för oss. Det här är en av de bästa hästarna vi har i stallet och jag tror hon kommer utvecklas ännu mer, sa René Legati i vinnarcirkeln.

Viking Grace slutade som tvåa, efter en resa i rygg på ledaren, före Björn Goops Fanny Chenal. Galopper blev det för både Vivacious Allie och Zourane Kronos.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
När två trätte - vann Aetos Kronos på världsrekord
Nästa nyhet
När två trätte – vann Aetos Kronos på världsrekord

När två trätte – vann Aetos Kronos på världsrekord

En kolossal duell mellan Lutfi Kolgjini och Alessandro Gocciadoro bäddade för Johan Untersteiner. Aetos Kronos spurtade in som överraskande vinnare i miljonloppet Treåringseliten. Det på nytt världsrekord.

När två träter vinner en tredje, brukar det ju heta. Klyschan kunde inte vara mer sann än efter Treåringseliten, finalen av Breeders Course tillika Håkan Wallner Memorial. Jerry Riordan-tränade Aetos Kronos körd av Johan Untersteiner hade onekligen det torraste spurtkrutet till slut.

Lutfi Kolgjini spetsade med dittills obesegrade Upset Face men skakade bara på huvudet när Alessandro Gocciadoro efter ett halvvarv klev fram i dödens med favoriten Axl Rose och ”ställde en allvarlig fråga”. Axl Rose som därmed gjort hela loppet i dödens lade ny, massiv press över den sista bortre och fick grepp om ledaren ur sista sväng.

Men den blytunga löpningen blev för mycket för den italienska talangen. Över upploppet lät Johan Untersteiner Aetos Kronos, som travat i fjärde utvändigt, få spela ut sin fulla speed och Bold Eagle-sonen avväpnade hur enkelt som helst motståndet den sista biten.

– Det är klart att det var lite plåster på såren när Day or Night In galopperade i Elitloppets försök. Jag hade hoppats på att ”Ludde” och Gocciadoro skulle köra lite mot varandra, jag tycker min häst var lite underskattad. Han var i ordning i dag och starkast till slut, sa segerkusken.

Aetos Kronos noterades för 1.11,9a/2140 meter, vilket putsade världsrekordet för treåriga hingstar och valacker över medeldistans med en tiondel. Bakom var det Acciaio som på linjen tog silvret före den tappre stallkamraten Axl Rose. Upset Face höll också starkt till fjärdeplatsen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Elitloppet: Här är startlistan i finalen
Nästa nyhet
Elitloppet: Här är startlistan i finalen

Elitloppet: Här är startlistan i finalen

”Good luck to the others”, sa Jos Verbeeck efter att ha fått välja spår först och låtit Aubrion du Gers även i Elitloppets final få innerspåret.

Så här ser startlistan ut i Elitloppets final efter spårlottning:

Elitloppet, final, 1609 auto:

1 Aubrion du Gers – Jos Verbeeck
2 Readly Express – Björn Goop
3 Propulsion – Örjan Kihlström
4 Makethemark – Ulf Ohlsson
5 Dijon – Romain Derieux
6 Looking Superb – Åke Svanstedt
7 Milliondollarrhyme – Fredrik B Larsson
8 Next Direction – Iilka Nurmonen

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Elitloppet försök: Aubrion du Gers vann helt ohotad

Travtips

Lunch-draget Färjestad: Veckans första spets-spel

Travtips
måndag 11.41, 08 mars
Måndag Färjestad Lopp: 4 5 My Sea var mycket fin vid segern från ledningen för tre starter sedan och nu tror jag det blir ledningen igen. Det bör vara loppavgörande och vi har veckans första men säkert inte sista spets-och-slut-spel. Fick en jobbig resa nä...
Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
söndag 14.07, 7 mars

Umåker 7 mars: Wäjersten visar vägen!

Spelredaktör Daniel Olsson
Travtips
fredag 17.12, 5 mars

Åby 6 mars: Jag har räknat på det…

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
fredag 17.11, 5 mars

Bollnäs 5 mars: Spela smart – spela Art

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
fredag 12.11, 5 mars

Lunch-draget Solvalla: Smyga i draget och sedan…

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 16.21, 4 mars

Östersund 4 mars: Troll Prinsen – det roliga draget till 12.50

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
måndag 09:53, 01 mars 2021

Hur liten och steril är den svenska travsporten?

STRÄNGNÄS: Våren är redan här i Mälardalen. Vilka dagar vi haft senaste veckan. Låt oss hoppas på inte alltför många bakslag framöver vädermässigt. Bara mars ännu. Romme/STL Helt fel ute var jag när jag trodde att Romme skulle få problem med banan i lördag...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson