Diana kullens drottning

När det vankas miljonlopp är det ingen som slår Diana Zet på fingrarna. Efter Oaks och Drottning Silvias Pokal lades även Stochampionatet till den digra samlingen. Från ledningen kontrade Daniel Redéns mästarinna tillbaka till säker seger.

Stochampionatet är något av Örjan Kihlströms favoritlopp. Nu slog han till igen – då Diana Zet gick över mål som vinnare i årets upplaga på Axevalla var det hans sjunde fullträff i de fyraåriga stonas största uppgift för året. För tränaren Daniel Redén var det hans första.

– Hon är lite speciell i sitt humör. Hästen känns mest som en ettåring i psyket, men vi har tränat och hon var bra i försöket. Hon vet exakt när det är final, Diana är säker, berättade Daniel Redén i ATG Live.

”Hon vet exakt när det är final”
Daniel Redén i ATG Live

Diana Zet (e. Hard Livin) som vann Oaks i fjol som treåring och i år redan hemfört Drottning Silvias Pokal, befäste nu sin position som kullens främsta. Precis som då kom segern från ledningen. Diana Zet var kvickast ut och tog direkt taktpinnen och kunde där dämpa farten. Första varvet avverkades efter moderata 17,2 på Axevallas efter en störtskur något tunga underlag.

Ganga Bae bjöd upp till match

Ganga Bae, den främsta ur Stefan Melanders finalkvartett, var den som bjöd den ledande favoriten en match. För Jorma Kontio pressade Ganga Bae genom sista sväng och såg när man nådde upploppet ut att ha kopplat segergreppet. Det visade sig vara en synvilla; Örjan Kihlström hade mer i tömmarna, ryckte tussarna och direkt svarade Diana Zet med en kvick kontring. Segern blev till slut komfortabel. Segertiden stannade vid 1.15,3a/2640, vilket var den långsammaste på tio år. Förstapriset bestod av 1,2 miljoner kronor men dubblades genom premiechansen.

Ganga Bae, som alltså fick göra hela loppet i dödens, stod för en stark prestation som klar tvåa på 1.15,4. För stall Daniel Redén blev glädjen än större sedan Award Kronos, körd av Adrian Kolgjini, vunnit klungspurten och slutat trea på 1.15,6 efter ett lopp i tredje par utvändigt. Samma tid noterades Residual Thrust och American Hill för.


Elegant Ima är ett jättelöfte

Stall Gundersen har en riktig juvel i treårige Elegant Ima (e. Maharajah). Jättelöftet är efter sex starter ännu obesegrad sedan han svarat för en toppinsats i Slaget vid Axevalla Hed. Elegant Ima fick göra hela loppet utvändigt om ledaren, men satte klorna i Command genom sista sväng, ryckte undan och höll säkert undan för en mycket vasst avslutande Hulken Sisu. Vinnaren, som belönades med 100 000 kronor, klockades till 1.12,4a/2140 meter.


Mellby Harissa fick revansch

Mellby Harissa (e. Maharajah) var svindlade nära att få en plats i Stochampionatet trots en galopp, men fick i stället nöja sig med Consolation. Och att hon inte hade gjort bort sig i den stora finalen visade det fina stoet från Robert Berghs stall. Mellby Harissa svepte förbi fältet för att ta täten efter 700 meter och avgjorde därmed loppet. Del Ray Pellini gick en riktigt bra avslutning och utmanade på upploppet, men ledarinnan släppte inte konkurrenten förbi sig.


Dags nu för Une Etoile Gar

Timo Nurmos vassa Une Etoile Gar tog i årets fjärde start också den första segern. För Jorma Kontio var den sjuåriga italienskan aldrig hotad i stoeliten. Une Etoile Gar fick en vid inledning i spåren men kom till ledningen efter 600 meter, kunde dämpa farten – för att rycka genom sista sväng. Vichy Grif, som gjort loppet i rygg, utmanade starkt den sista biten men förmådde sig inte förbi. Un Etoile Gar säker vinnare på 1.12,9a/2140 meter. Fyraåriga Sashay My Way spurtade bra till bronspengen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Next Direction – på 1.08,9

Next Direction – på 1.08,9

Next Direction slog till med en fantomprestation i Mikkeli. Sjuåringen körde med full gas i ledningen och var aldrig i närheten av förlust i S:t Michel-Ajo. Segertiden skrevs till strålande 1.08,9.

Next Direction, finalist i Elitloppet i fjol och fyra i Paralympiatravet i våras, var inte alls betrodd av spelarna när finska storloppet S:t Michel-Ajo avgjordes i Mikkeli under sön-dagen. Men loppet blev till en riktig enhästs-show. Timo Hulkkonens stjärna bombade i ledningen från start till mål för en jublande kusk Iikka Nurmonen.

Gasade hela vägen – på 1.08,9

Segertiden var fenomenal – Next Direction passerade mål på 1.08,9a/1609 vilket är den snabbaste tid som travats i Europa i år och samtidigt den snabbaste av en finsk travare genom tiderna. Förstapriset på 70 000 euro utökades med ytterligare 10 000 sedan slutligen Varennes löpningsrekord från 2002 förbättrats med fyra tiondelar.

Ett av de stora svenskhoppen, Missle Hill, försvann bort i en galopp redan före bilen fällt in vingarna. Next Direction smackade till ledningen och fick Antonio Tabac utvändigt om sig. Men ledaren valde att hålla tempot stenhårt; första varvet avverkades efter 09,5 och samtidigt som Antonio Tabac kastade in handduken tog Ulf Ohlsson sats med loppets titelförsvarare Makethemark.

Petri Salmelas stjärntravare gick fort, men var aldrig nära att hota ledaren – som bara tänjde på steget genom sista sväng och gick ifrån till en överlägsen seger i bländande stil. Makethemark jobbade i rygg på vinnaren den sista biten men fick se sig besegrad om andrapriset för italienska bidraget Vernissage Grif (09,2) som för sin tränare Alessandro Gocciadoro svarade för en stark avslutning. Makethemark därmed trea på 1.09,3, medan Moni Viking i skymundan gick en bra spurt som fyra på 1.09,4.


Mascate Match i duell med Golden Tricks

Ett fint fyraåringslopp bjöd på en riktigt häftig duell mellan två riktigt vassa ston. Pekka Korpis stjärna Mascate Match öppnade snabbt för att i ledningen öppna 09,5 första 500 och fick samtidigt utvändigt om sig Daniel Redéns Golden Tricks som i dag hade Johan Untersteiner i sulkyn. Loppet handlade helt om de båda, där Golden Tricks efter att ha vilat lite på innerspår i sista sväng, gick till nytt angrepp på upploppet. Stostjärnorna fajtades sida vid sida – men Mascate Match vägrade släppa sin kullsyster förbi sig. Segertiden vassa 1.10,0a/1609 meter och för Mascate Match var det här sjätte raka segern.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ostoppbar Gimpanzee
Nästa nyhet
Ostoppbar Gimpanzee

Ostoppbar Gimpanzee

”Total destruction!”, utbrast referenten när Gimpanzee passerade mållinjen som vinnare i lördagens Hambletonian Maturity och det var en bra sammanfattning. Marcus Melanders artist gick inte att stoppa på sin väg mot en ny stor titel.

Med ett tufft bakspår bakom bilen var det ingen lätt uppgift som Gimpanzee hade framför sig när det stora fyraåringsmötet Hambletonian Maturity, med cirka två miljoner kronor i förstapris, avgjordes på Meadowlands. Men när det väl kom till kritan, var det inget som utgjorde något som helst hinder för Marcus Melanders monster. Årets fjärde viktoria togs på ett imponerande sätt.

Av förklarliga skäl inledde Gimpanzee med sin kusk Brian Sears i de bakre regionerna men arbetade sig framåt i andraspår och skred till verket på allvar när man travade genom sista sväng. Sonen efter Chapter Seven tog sig på kraftfullt vis fram via fjärdespår och hade säkrat segergreppet i god tid före mål. Kilometertiden fastställdes till 1.09,5a över den udda distansen 1810 meter. Hambo-vinnaren Forbidden Trade var närmast sörjande som tvåa, medan Åke Svanstedts Soul Strong inkom som trea och Hambo Oaks-ettan When Dovescry slutade fyra.

Blågul dominans i Stanley Dancer

Svensktränarna dominerade i Stanley Dancer Memorial, det sista stora testet inför Hambletonian vars uttagningar körs om två veckor. Yannick Gingras körde Nancy Takters häftiga Ready For Moni (e. Ready Cash) till säker seger i en av avdelningarna. Från en resa i andra utvändigt avväpnade Ready For Moni säkert motståndet till seger på 1.09,5a/1609. Här var Melanders Hollywood Story tvåa i tät kamp med Per Engblom-tränade Beads.

I det läget hade Åke Svanstedt redan ordnat en dubbel i första avdelningen av Stanley Dancer. Scott Zeron körde Back of The Neck (e. Ready Cash) till en väldigt enkel seger. Treåringen fick draghjälp av sin stallkamrat Third Shift, med Svanstedt själv i vagnen, genom sista svängen och sprintade i läcker stil ifrån med ett par längder över upploppet på 1.09,6a/1609. Third Shift därmed tvåa, medan toppar som Amigo Volo fick nöja sig med fjärdepriset och Real Cool Sam försvann i en galopp.

Ramona Hill på 1.08,7 i Del Miller

Överraskande och mycket imponerande vinnare i Delvin Miller Memorial för treåriga ston. Ramona Hill (e. Muscle Hill) blixtrade till ledningen, släppte en bit men övertog snart igen för att i helt ohotad stil vinna för Andrew McCarthy. Det är Tony Alanga som tränar Ramona Hill som klockades till vassa 1.08,7a/1609. Därmed fick Marcus Melander-tränade Hypnotic Am, som är en Hambo-kandidat, nöja sig med tredjepriset medan Nancy Takters totofavorit Sorella inkom som fyra.

Miss Versatility kördes för äldre ston och såg storfavoriten Manchego ta en mycket enkel seger för Dexter Dunn. Nancy Takters supersto övertog taktpinnen efter halva distansen och lämnade fältet över upploppet för seger på 1.09,0a/1609. Här slutade Åke Svanstedt trea med Plunge Blue Chip som gick en god avslutning och hann förbi stallkamraten Felicity Shagwell.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Härligt Handsome
Nästa nyhet
Härligt Handsome

Härligt Handsome

Efter äventyret i Finland var Handsome Brad på hemmaplan igen – och trivdes som fisken i vattnet. Ulf Stenströmers krigare bjöd på en topprestation när han avgjorde Axevallalöpning trots en tuff resa.

Efter vinsten i Jämtlands Stora Pris provade Handsome Brad hetluften i Kymi Grand Prix men fick där nöja sig med en fjärdeplats. I lördagens huvudnummer Axevallalöpning blev det ett snabbt återbesök till vinnarcirkeln. Ulf Stenströmers stjärna imponerade mycket när han hemförde segern från dödens – och säkrade därigenom också en plats i Åby Stora Pris om tre veckor.

– Det är inte riktigt lika kul med dödens, men han fixade det ändå. Med det här loppet i kroppen så blir han nog bra till nästa gång. Jag har hela tiden siktat mot Åby Stora Pris och nu vet jag att han får vara med där också, sa Ulf Stenströmer i ATG Live.

”Har hela tiden siktat mot Åby Stora Pris”
Ulf Stenströmer i ATG Live

Enligt toton var svåraste konkurrenten Romanesque som också tog sig till spets efter 700 meter. Av den anledningen fick Carl Johan Jepson avancera fram Handsome Brad i dödens när lite mer än ett varv kvarstod. Därifrån skulle tuffingen dock avgöra. Favoriten växlade upp, pressade sig till täten in i den sista svängen – och stack undan. Rajesh Face gick en mycket bra avslutning, särskilt med tanke på att han tog några galoppsteg vid upploppets början, men kunde aldrig rå på vinnaren. Säker seger på 1.13,3a över 2640 meter. Tredjepriset tillföll norska gästen Floris Baldwin.


En avslutning i Master-klass

Efter att favoriten Tycoon Broline slagit på en galopp kort efter start fick andrahandaren Lord Horse lätt ta över ledningen ur första sväng och såg därmed ut att en fin chans till seger i Klass 2-försöket. Men från fjärde invändigt hittade Stefan Persson ut med Master Sea som svarade för en snabb spurt, samtidigt som ledarens steg blev allt kortare. Master Sea, tränad av Henrik Södervall, hann fram på linjen för seger på 1.14,7/2140.


Sunettan grejade hemmaseger

Hemmaseger i Diamantstoet ordnade Sunettan Palema. Hans Crebas tränar fyraåringen som hade Ulf Ohlsson vid tömmarna. Segerreceptet var en gammal klassiker; ledningen från start till mål. Sunettan höll säkert ledningen från innern, varvade på 15,5-tempo och blev förvisso utmanad av vinnarhålets Princess Kloster över upploppet, men höll säkert undan på 1.13,9/2140.


Wild Love flög över upploppet

Favoriten Ivory di Quattro svepte fältet över sista bortre långsidan i ungdomsloppet och såg ut att ha segern klappad och klar, men Kevin Oscarsson hade inte gett upp bakom speediga Wild Love. Stoet tog upp jakten på ledaren som skaffat sig många längder – och spurtade strålande samtidigt som Ivory di Quattro började få slut i tanken. Segern för Bengt Simberg-tränade Wild Love blev till slut väldigt lätt på fina 1.12,5/2180.


Efterlängtat för Pastor Power

Peter Untersteiners Pastor Power har kämpat på länge i rikstoton och nu fick valacken en synnerligen välförtjänt seger, det i hästens trettonde start för året. ”Pastorn” hittade rygg på Sevilla och kunde följa denne på frammarsch över sista bortre. In på upploppet ställdes Pastor Power på för fullt och kunde säkert avväpna sin motståndare den sista biten. Seger i Silverdivisionen togs på 1.12,3a/2140.


Andre Ward först på linjen

Apropå goda avslutningar, Flemming Jensen vet var mållinjen är belägen på Axevalla. Andre Ward stod för en strålande spurt när han från de bakre regionerna trots allt han fram till seger i Bronsdivisionen. ”Isemanden” följde Adde S.H. över sista bortre, den senare försvarade sig helhjärtat men fick ge sig i det allra sista steget då Andre Ward satte nosen först på 1.12,1a/2140.


Four Guys Dream i fartfesten

Klass 1-försöket gick i våldsamt tempo där Hummer Scott öppnade 07,2 första 500 och varvade på 08,5. Det blev förstås övermäktigt för ledaren. Från andra utvändigt skickade Stefan Persson Four Guys Dream till attack genom sista svängen men blev över upploppet utmanad av vinnarhålets Charlock Wiking. Det hårdnade till över mållinjen men Four Guys Dream hade styrkan att försvara sig till segern, trots en frånvaro på tre månader. Vinnaren som tränas av Håkan K Persson noterade 1.10,9a på 1640 meter.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Guld för Odd Herakles
Nästa nyhet
Guld för Odd Herakles

Guld för Odd Herakles

Odd Herakles var jättefavorit att ta sin tredje raka titel i Norskt Mästerskap och samtidigt även den elfte raka segern. Så blev det också – men kungen fick jobba rejält för guldmedaljen.

Fenomenale Odd Herakles var under lördagen på Sörlandet ute efter en ny titel att skryta med, när han gjordes till jättefavorit i Norskt Mästerskap för kallblod. Det skulle också bli seger i loppet, för tredje året i rad, men det blev betydligt hårdare i mål än vad de flesta nog hade räknat med.

Odd Herakles var blixtsnabb ut från innerspåret och öppnade raska 17,5 första 500, men kunde dämpa farten efter en bit. Magnus Teien Gundersen tassade i rygg på ledaren med Troll Solen och när man bytte vinnarhålet mot dödens halvvarvet från mål, skulle överraskningen bjuda storfavoriten en rejäl match. Troll Solen utmanade hela vägen till linjen, men sedan Odd Herakles sträckt på halsen sista biten kunde han ändå greja guldet värt 150 000 norska kronor. Vinnartiden blev 1.21,3a/2609.

Femte guldet för Ulsrud Tea

Trettonåriga järnladyn Ulsrud Tea gjorde det igen i NM för ston. För Svein Ove Wassberg anförde hon loppet efter tidig ledning och fick huvudkonkurrenten Åsrud Vilja utvändigt om sig. Den senare stod för ännu en stark prestation men var maktlös att ta sig före Ulsrud Tea som på nya löpningsrekordet 1.21,5a/2140 meter härmed noterades för sitt femte NM-guld.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Kvick spurt gav Classic Connection segern

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson