Derby-dags på Jägersro: Så körs finalerna

Blir det Campo Bahia som håller för favorittrycket – eller någon av de andra som hyllas på Jägersro den här söndagen? Nu är allt klart för Svenskt Travderby.

Landets fyraåriga elit beger sig mot Jägersro denna söndag, den första i september. Som traditionen påbjuder är det Svenskt Travderby och Derbystoet som ska avgöras. Startlistorna är nu kompletta till Sveriges mest prestigefyllda årgångslopp.

Favoritskapet i Derbyt har onekligen Campo Bahia. Conrad Lugauers Kriterie-tvåa från i fjol har varit omutlig i årets starter och på sin väg mot ”travets blå band” har han redan vunnit Kungapokalen. Precis som i fjol kan huvudkonkurrenten visa sig bli Inti Boko, som ju vann Kriteriet. Han visade att formen sitter där även i år, vid segern i uttagningen senast. Björn Goop får chansen igen medan Jorma Kontio sköter Global Wise Guy.

Svante Båth har två tidigare Derby-segrar och har i år dubbla finalister. Global Welcome och Attraversiamo, trots att hästen fick nöja sig med att bli tvåa senast, är starka utmanare. En annan som har dubbla chanser i Derbyt är Adrian Kolgjini, han kör själv Kennedy medan det blir belgiske kusken Dominik Locqueneux som rattar Smokin Joe.

Och på tal om dubbla chanser; även Conrad Lugauer har två hästar med. Precis som i försöket är det Marc Elias som tar hand om Ferrari Sisu.

Derbystoet ser Activated i huvudrollen. Fredrik Wallins ångvält har slagit igenom med dunder och brak i år och är på jakt efter ”triple crown” sedan hon i år redan vunnit Stochampionatet och Drottning Silvias Pokal. Precis som vid de segrarna sköter Carl Johan Jepson tömmarna.

Utmanarna är givetvis Conrads Rödluva, fjolårets dominant i kullen, samt Aripekka Pakkanens läckra Staro Miami och Nurmos Hankypanky Rubyred, för att nämna ett urval. I Derbystoets final har Björn Goop hela tre hästar med och han väljer själv att sätta sig bakom Zeta Kronos. Ulf Ohlsson får chansen bakom Valetta och i sulkyn på Fanny Chenal blir det även här Dominik Locqueneux.

Förstapriserna i Derbyt och Derbystoet är två respektive en miljon kronor men i praktiken kommer det att delas ut de dubbla summorna. Samtliga hästar i de båda finalerna är premiechansade.

Svenskt Travderby, 2640 auto:

1 Global Wise Guy – Jorma Kontio (Timo Nurmos)
2 Roofie – Johan Untersteiner
3 Campo Bahia – Conrad Lugauer
4 Inti Boko – Björn Goop (Timo Nurmos)
5 Global Welcome – Ulf Ohlsson (Svante Båth)
6 Attraversiamo – Erik Adielsson (Svante Båth)
7 Flight Dynamics – Carl Johan Jepson (Stefan Melander)
8 Smokin Joe – Dominik Locqueneux (Adrian Kolgjini)
9 Ferrari Sisu – Marc Elias (Conrad Lugauer)
10 Kennedy – Adrian Kolgjini
11 Alone – Örjan Kihlström (Pasi Aikio)
12 Pinto Bob – Robert Bergh


Derbystoet, 2140 auto:

1 Aleppo Pine – Kenneth Haugstad (Roger Walmann)
2 Hankypanky Rubyred – Jorma Kontio (Timo Nurmos)
3 Staro Miami  – Mika Forss (Aripekka Pakkanen)
4 Conrads Rödluva – Örjan Kihlström (Daniel Redén)
5 Activated – Carl Johan Jepson (Fredrik Wallin)
6 Adi Gallia – Erik Adielsson (Nicklas Westerholm)
7 Fanny Chenal – Dominik Locqueneux (Björn Goop)
8 Call Me Brodda – Kim Eriksson (Thomas Madsen)
9 Racing Brodda – Rikard N Skoglund (Mattias Djuse)
10 Valetta – Ulf Ohlsson (Björn Goop)
11 Miss Sober – Robert Bergh
12 Zeta Kronos – Björn Goop


Läs även: Derby-kval: Campo Bahia – hästen att slå
Läs även: Derbystoet-kval: Activated mot nytt guld?

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Sobel Conway glänste i Finland – på 1.09,7

Sobel Conway glänste i Finland – på 1.09,7

Svenskfödde Sobel Conway har funnit toppformen i den finska regin. Under lördagen i Björneborg vann han på 1.09,7 – tangerat finskt rekord.

Sobel Conway, tidigare i träning hos Peter Untersteiner, såldes i somras till Finland där bland andra Kari Lähdekorpi är en av delägarna. Sexåringen har verkligen visat toppformen i nya regin Harri Koivunen – i lördagens Gulddivisionen i Björneborg kom tredje segern för blåvit flagg.

Olli Koivunen körde Sobel Conway som från bakspår landade i tredje utvändigt. Men efter en rejäl forcering in mot sista kurvan kopplades greppet enkelt på ledande Seabiscuit – och Sobel Conway bara försvann undan till överlägsen seger.

Vinnartiden var strålande 1.09,7a/1600 meter vilket också var en tangering av Brad de Veluwes finska rekord. Förstapriset var 10 000 euro.

Här kan du se loppet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
⏱️Twitter-svepet
Nästa nyhet
⏱️Twitter-svepet

⏱️Twitter-svepet

Guardian Angel Ås övertygar
Anette Lorenztons Guardian Angel Ås besegrade bland andra Atlanta i den första elimineringen till Maple Leaf Trot. Segertiden 1.09,5a/1609.


Crystal Fashion mot ny storseger?
Jim Campbells Crystal Fashion tog det andra försöket på 1.09,7. Hästen har tidigare vunnit Hambo Maturity och John Cashman. Åke Svanstedt trea och till final med Six Pack.


De gör upp i Maple Leaf Trot
600 000 kanadensiska dollar är den samlade prissumman i Maple Leaf Trot som körs på Woodbine Mohawk nu på lördag. Här är startlistan:


Zacon Gio – på världsrekord!
Holger Ehlert-tränade Zacon Gio vann Premio Nello Bellei i Montecatini på 1.11,4a/2040 meter. Noteringen är nytt världsrekord för fyraåringar över medeldistans på 800-metersbana.


Langeweg J:r i nederländska Derbyt
John King Boko och Hugo Langeweg J:r tog hem det nederländska Derbyt på Duindigt som körs för treåringar.


Back of the Neck vann för Mattias Melander
Marcus Melander tränar och Mattias Melander körde till seger när Back of The Neck vann en division av Reynolds Memorial på Tioga Downs. Segertiden 1:56 1/5 eller 1.12,3a/1609. Åke Svanstedts Moon Bridge tvåa.


Vivid Wise As – på topptid
Europas tredje snabbaste segertid noterade Vivid Wise As när han för Alessandro Gocciadoro vann Grand Prix du Département des Alpes-Maritimes i Cagnes-sur-Mer. Klockorna stannade på 1.08,6a/1609.


Swedishman – schweizisk mästare
13-årige kämpen Swedishman försvarade sin titel som schweizisk mästare. Med Patricia Felber i sulkyn spurtade hästen enkelt hem segern på gräsbanan i Aarau.


Kom igen nu då, Norman!
…och så avslutar vi med helgens bästa injobbning…

redaktionen@travnet.se
Nästa nyhet
Zacon Gio lysande - på nytt världsrekord
Nästa nyhet
Zacon Gio lysande – på nytt världsrekord

Zacon Gio lysande – på nytt världsrekord

Fyraårige Zacon Gio var på riktigt gott humör när han under söndagen utskåpade motståndet i Montecatini – och segrade på ett nytt världsrekord.

Holger Ehlert-tränade Zacon Gio slog franske stjärnan Face Time Bourbon när de möttes i Gran Premio d’Europa i våras. På söndagen slog Ruty Grif-sonen till med en ny topprestation. Hästen var ensam på banan då fyraåringsloppet Gren Premio Nello Bellei kördes i Montecatini.

Roberto Vecchione i sulkyn övertog täten efter knappt ett varv avverkat och sedan var det spel mot ett mål. Zacon Gio lämnade fältet med åtskilliga längder genom sista kurvan och klev, som det såg ut, med krafter kvar över mållinjen på 1.11,4a/2040 meter över Montecatinis 800-metersoval.

Segertiden förbättrade med en tiondel världsrekordet för fyraåringar över medeldistans på 800-metersbana. Det gällande världsrekordet i disciplinen är från när Twister Bi vann VM-loppet på Yonkers Raceway för två år sedan på 1.10,7, då över distansen 2011 meter.

Zacon Gio belönades med ett förstapris på strax över 14 000 euro.

Du kan se loppet här:

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Hårt i mål när John King Boko vann nederländska Derbyt
Nästa nyhet
Hårt i mål när John King Boko vann nederländska Derbyt

Hårt i mål när John King Boko vann nederländska Derbyt

John King Boko höll undan i en tät slutstrid i det nederländska Derbyt. Det betydde den sjunde segern i loppet för Hugo Langeweg J:r – men drivningen på upploppet var inte särskilt vacker.

Det är Derby-tider som bekant och samtidigt som det danska avgjordes på Lunden utspelade sig också det nederländska på Duindigt-banan. Det nederländska Derbyt körs emellertid för treåringar.

Segern gick till John King Boko, en hingst efter Yankee Glide uppfödd av Boko Stable som här tog sin hela tolfte uppfödarseger i loppet.

John King Boko övertog i ett tidigt skede ledningen och höll sedan den positionen hela vägen till mål, men det hårdnade till ordentligt sista biten. Invändigt störtdök Jonah Vredebest som tvåa och utvändigt var Jo Jo Harley närgången. Vinnarens kusk Hugo Langeweg J:r drev sin häst hårt över upploppet, och utdelade flertalet ”enhandare”.

John King Boko tog segern värd 20 000 euro på 1.16,1a över 2600 meter.

Här kan du se loppet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Guardian Angel Ås imponerade i Maple Leaf-kval

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson