Det väntar en riktigt stark travhelg på Solvalla, vilken kulminerar i Svenskt Trav-Kriterium och Oaks. Så här avgörs årets stora treåringsfinaler.

Ett smörgåsbord med sällsynt läckra travanrättningar dukas fram på Solvalla under helgen. Det är på söndag som finalerna i treåringarnas främsta uppgifter för året ska köras.

Svante Båth är tränaren som är i blickfånget, åtminstone före Kriteriet. Han har kvalat in hela fem hästar till finalen, en unik prestation.

I kvintetten som kan ge Båth sin tredje Kriterie-titel finns Coin Perdu, kullens störste hittills i år, som nu får Örjan Kihlström i sulkyn medan kusken som kört hästen i sina tidigare starter, Erik Adielsson, i stället tar plats bakom Very Kronos.

Båths femling, som kompletteras med Capitol Hill (Ulf Ohlsson), Global Un Poco (Johan Untersteiner) och Global Unspoked (Mika Forss), utmanas av bland andra försöksvinnarna Husse Boko, Da Pepperboy och Timo Nurmos jättetalang Villiam.

Örjan Kihlström sitter alltså bakom den trolige favoriten i Kriteriet – och sannolikt även i Oaks. Den av Roger Walmann tränad Dibaba hålls högst av de flesta i kullen.

Men motstånd av rang lär hon stöta på i form av Peter Untersteiners duo Run Chica Run och Mily samt Jerry Riordan-tränade Vanquish Kronos.

Förstapriset i Kriteriet är 2 miljoner kronor, medan vinnaren i Oaks erhåller 1,4 miljoner. Men genom premiechansningen kan förstås första-priserna fördubblas.

Av de totalt 24 finalisterna är det bara tre som inte finns med i premiechansningen: Da Pepperboy och Alcoy i Kriteriet samt Candy la Marc i Oaks. (Foton: ALN).

Här är startlistorna:

Svenskt Trav-Kriterium, 2640 auto

1 Husse Boko – Joakim Lövgren
2 Very Kronos – Erik Adielsson
3 Da Pepperboy – Peter Ingves
4 Coin Perdu – Örjan Kihlström
5 The Bucket List F. – Tobias O Eriksson
6 Global Unspoked – Mika Forss
7 Villiam – Jorma Kontio
8 Global Un Poco – Johan Untersteiner
9 Lovely Vacation – John Ö Jensen
10 Alcoy – Peter Untersteiner
11 Capitol Hill – Ulf Ohlsson
12 Lass Revenue – Mattias Djuse

Svenskt Trav-Oaks, 2140 auto

1 Run Chica Run – Peter Untersteiner
2 Vanquish Kronos – Christoffer Eriksson
3 Dibaba – Örjan Kihlström
4 Mily – Johan Untersteiner
5 Candy la Marc – Erik Adielsson
6 Romance Amok – Kim Eriksson
7 Ensemble Am – Jorma Kontio
8 Helloise Boko – Mattias Djuse
9 Hevin Boko – Johnny Takter
10 Hermes Boko – Mika Forss
11 Arc en Ciel – Peter G Norman
12 Bellatrix Zet – Björn Goop

Senaste vinnarna Kriteriet:

2016: Deimos Racing – Erik Adielsson
2015: Readly Express – Jorma Kontio
2014: Je t’Aime Express – Johan Untersteiner
2013: Rokkakudo – Ulf Ohlsson
2012: Chelsea Boko – Jorma Kontio

Senaste vinnarna Oaks:

2016: Darling Mearas – Stefan Persson
2015: Spoil Me – Kenneth Haugstad
2014: Face’Em – Peter G Norman
2013: D’One – Örjan Kihlström  
2012: Fascination – Johnny Takter

Läs även: Kriterie- och Oaks-kval: Coin Perdu åter på topp
Läs även: Grand Prix de l’UET – och helgens andra godbitar

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Jörgen Westholm kommer fortsätta ligga lågt

Jörgen Westholm kommer fortsätta ligga lågt

Igår vann Jörgen Westholms Odin Tabac Unionskampen på Färjestad och i sulkyn satt lärlingen Oskar J Andersson. Westholm själv har legat lågt med styrningarna ett tag och på sin hemsida berättar nu Rommetränaren varför.

Jörgen Westholms stall går mot en av sina bästa säsonger någonsin men nästan 11,5 miljon i intjänade pengar och man har bara 500 000 upp till fjolårets notering.

Tränaren själv har dock inte synts till sulkyn sedan han körde On Track Piraten på Vincennes åt Hans R Strömberg den 9:e september och i nu berättar han själv om varför.

– Jag gjorde en ablation när jag hade ett förmaksflimmer för två och ett halvt år sedan och har fått en liten tillbaksväng av det. Nu ska vi korrigera det om tre veckor och man måste käka medicin innan man ska göra det. Därför har jag fått ordination att ta det lugnt och kommer stå över löpkörning, säger Jörgen Westholm på sin hemsida.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tre gånger Anette Lorentzon - på tre banor
Nästa nyhet
Tre gånger Anette Lorentzon – på tre banor

Tre gånger Anette Lorentzon – på tre banor

Anette Lorentzen kan redan se tillbaka på ett riktigt fint tävlingsår borta i USA och natten till söndag kom ytterligare tre segrar, på tre olika banor.

Yonkers kördes det New York Sire Stakes-försök för treåriga hingstar/valacker och Jason Bartlett kunde ratta Guardian Angel Ås till ledningen. Archangel-sonen kom in mål på 1.12,1a/1609 meter och loppets totala prissumma var 86 750 dollar.

Boffin vann tillsammans med George Napolitano Jr på Pocono Downs. Detta var Donato Hanover-avkommans sjätte seger för året och den var värd 7000 dollar. Segertid 1.10,7a/1609 meter.

Till sist blev det också en fullträff för Lorentzon på Freehold Raceway när åttaårige passgångaren True To Mach ledde runt om.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Elma Lane vann Breeders Crown igen
Nästa nyhet
Elma Lane vann Breeders Crown igen

Elma Lane vann Breeders Crown igen

Medan Peter Untersteiner var upptagen att vinna V75 på Färjestad, skickade han Jörgen Sjunnesson och Elma Lane till Berlin, och det blev en fullträff i ett Breeders Crown-lopp

Det sjuåriga stoet upprepade därmed bedriften men att vinna ett BC-lopp på Berlin-Mariendorf, vilket hon också gjorde 2015 tillsammans med just Jörgen Sjunnesson.

Den här gången fick ekipaget överta ledningen i första kurvan och kunde sedan enkelt leda hela vägen på 1.15,1/1900 meter. Sofia Aronssons Pompano Euphoria var med i samma lopp men galopperade bort sina chanser.

I och med förstapriset på 27 123 € steg Lindy Lane-dottern in i miljonklubben och det var totalt hennes tolfte seger i karriären.

Se loppet här

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V75: Fjortonåringen satte norrmännen på plats
Nästa nyhet
V75: Fjortonåringen satte norrmännen på plats

V75: Fjortonåringen satte norrmännen på plats

Färjestad körde anrika Unionstravet denna lördag och frågan var om svenskarna skulle kunna lyckas bryta den historiskt norska dominansen i kallblodsloppet Unionskampen.

Vårt grannland hade nämligen lagt beslag på titeln i loppet sju år i rad, men i år lyckades svenskarna rubba norrmännen, genom fjortonårige Odin Tabac!

Lome Brage tog programenligt hand om ledningen och fick Art Kjarvald bakom sig. Då gjorde Oskar J Andersson slag i saken med Odin Tabac och fick något överraskande överta taktpinnen. Ett drag som skulle bli loppavgörande.

Oskar J Andersson - Foto: ALN

Odd Herakles fick trava i dödens och bakom denne fick Järvsö Rappen loppet i andra ytter. Det var friskt 20-tempo där framme och Jörgen Westholms kallblod brukar kämpa rejält i spets, vilket han även gjorde idag.

I slutsvängen aviserade Järvsö Rappen ett angrepp, men det bet inte så bra, och istället var det Odd Herakles som utmanade hela vägen hem. 50 meter från mål såg det klart ut för den pigge 14-åringen men mot linjen blev det stenhårt.

– Oj vad häftigt. Jag är lite mållös faktiskt. Det är helt klart en fighter utan dess lika och att ta sig tillbaka till elitenoch klättra allra högst upp på tronen är imponerande, sa segerkusken Oskar J Andersson efteråt och det var också första gången han körde hästen.

Gamma häst – ung kusk var lösningen och segertiden 1.20,4a/2140 meter. Förstapriset uppgick till 300 000 kronor.

Uno Sweds Minne, var en halvtunn soppa på förhand men vi fick en drottning tillbaka på banan. Your Highness togs lugnt från start och lät Art On Line fronta för att sedan överta upp till första tidsnoteringen. Tempot var ändå rätt högt uppskruvat, med 12,1/1000, men intrycket på stostjärnan sista biten var läckert.

Björn Goop - Foto: ALN

Den niofaldige miljonärskan lämnade konkurrenterna på upploppet och det såg ut att finnas gott om krafter kvar i mål, med allting oryckt. Björn Goop kostade till och med på sig att göra en segergest som förkunnade en hel del känslor.

– Jag var jätteglad för hennes skull eftersom det har strulat så himla mycket. Det har varit problem i över ett år och detta var oerhört skönt. Hon kändes löpglad och fin hela vägen, sa en mycket lättad Goop.

Beau Mec visade återigen att formen är i zenit genom en sylvass avslutning till andraplatsen, och Art On Line knep bronset efter en fin löpning i draget. Your Highness segertid skrevs till 1.11,5/2140 meter och på segerchecken stod det 150 000 kronor.

Och bättre skulle det blir för Björn Goop när även Obi Degato lyckades ta hem Bronsdivisionen. Sjuåringen inledde loppet i rygg på ledande Pharaon Face och Magnus Jakobsson, men Goop valde dödens tidigt vilket han inte skulle komma att ångra. Valacken satte nosen först kort före mål och en riktigt rejäl insats på 1.11,8a/2140 meter.

Jakobsson hade dock redan vunnit ett Klass I-försök med Berne Gustafssons Wellino Avenue. Ekipaget kunde inte hålla upp ledningen från innerspåret, men hittade till slut andra ytter, och därifrån kunde hemmakusken styra till seger i detta sprinterlopp.

Per Oleg Midtfjeld - Foto: ALN

I Silverdivisionen laddades Global Republic rejält från start, men uppvaktades per omgående av Officer C.D., och när den värsta rusningen lagt sig kom Torbjörn Jansson farande med Super Nice. Det var inte långt ifrån att Jansson kuppade sig till spets men Per Oleg Midtfjeld lyckas med nöd och näppe behålla sin position.

Varvet travades dock på snabba 1.11 och i det läget trodde man nog att detta hade kostat för mycket för Global Republic. Men sexåringen kämpade varje meter av upploppet, och Officer C.D. som hittat loss från vinnarhålet försökte, men kom aldrig i farlig närhet. Segertid finfina 1.11,4a/2140 meter och 125 000 kronor i förstapris.

Spets och slut blev det också för Uncle Di Poggio för dagen körd av Peter Untersteiner. Två av förhandsfavoriterna, Global Trackmaster och Leonardo Vici, gjorde gjorde sig direkt och Untersteiner kunde vinna säkert före en tapper Orlando Knick och Västerbo Cheers, som aldrig fick chansen.

Svettig upphämtning även av Global Trackmaster (08,6/400) men segern alltså till Edvin Cekas Varenne-avkomma som vann Klass II-försöket på 1.13,2a/2140 meter.

Unionstayern över 3140 meter vanns av gästen Aisha Simoni och Örjan Kihlström. Ekipaget spårade varenda meter av långloppet och tränar gör Pasi Tikkala. Stoet vann på 1,14,5/3140 meter och kunde inkassera 100 000 kronor för besväret.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Comeback: Digital Ink startar på Bollnäs

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson