Travnet
ANNONS
Krönika
Charles Berglund elitloppet 2024

Foto: stalltz.se

Challe: Rookien satsade en öl – fick tillbaka tre

Skribent

Publicerad kl 23.31, 23 maj 2024

av Charles Berglund

Elitloppet är mer än en gång om året för strax efter det att man checkat ut från Solvalla börjar man i stort sett att börja fundera på nästa års Elitlopp. Ja, kanske inte så nära inpå men av någon anledning dyker tankarna om nästkommande Elitlopp upp titt som tätt.

Årets upplaga anses av många som den bästa någonsin vilket jag tycker är att ta i, visst det är en RIKTIGT bra upplaga men det är ju när finalen är körd som man kan göra den bedömningen.

Det finns så oerhört många minnen som man samlat på sig genom åren under Elitloppshelgen, vissa saker kanske är bra att man inte kommer ihåg. Ett av mina bästa minnen är från mitten av 80-talet när man varje år satt på E-läktaren. Jag hade via min hockeykompis i Huddinge Hockey, Stefan Jonasson, börjat hänga med hästskötare som till vardags jobbade på Solvalla. Kurt Rabe, som Stefan kände sedan skoltiden jobbade hos Janne Jönsson och på den vägen lärde man känna folket på ”backen”.

Just det här året hade vi en ”rookie” med oss, en som aldrig hade besökt en Elitloppshelg tidigare. Vid den här hade man med sig egna kylväskor med mat och öl och ibland även något starkare. Vi hade spanat in Roger Grundins treåring Lills Frisäng som värmde bra och även om han endast stod i drygt 3 ggr pengarna spelade vi. Vår spaning på värmningen stämde, Lillis Frisäng vann och vår rookie sa då, ”det här är ju överlägset, man satsade en öl och fick tillbaka tre”. Rookien hade spelat 10kr vinnare och han sätt att se på det var alltså att han räknade på för oss övriga ett ovanligt sätt. Hur som, rookien var efter det fast i travet.

Kan inte heller låta bli att minnas det året när vi satt på Kongressen, ett idrottsgäng med fotboll-, hockey- och pingisspelare. Vi ägde en häst tillsammans men som inte startade den helgen så för att få en starthäst hörde vi av oss till Atle Hamre som hade ett gäng hästar varav en av dom ägde han själv. Vi köpte helt enkelt in oss på 10 procent i Atles häst som startade i Sweden Cup som det heter nu. Rätt överladdade inför försöket var vi alla tio men det blev ett kort lopp, galopp i starten...

Heat 1

I det första försöket finns det fyra startraketer, Denver Gio, Don Fanucci Zet, Önas Prince och förstås A Fair Day. Samtliga ät nog inne på att ladda framåt men Denver Gio kan nog hålla upp ledningen om Goop vill, annars blir det nog Don Fanucci Zet som spetsar. Tycker att han har sett makalöst fin ut i årets två starter. Till final går 1 Denver Gio, 2 DFZ, 3 Go On Boy och 8 Idao De Tillard.

Heat 2

Förutom spänning i vilka som går till final från försök två är det även spännande att se om Francesco Zet skall förlänga sin segerrad. Att han tar sig till finns det inget tvivel om – men den regerande mästaren Hohneck vinner förstås sitt försök övriga två till final från heat 2 är Borups Victory och Horsy Dream.

Slutligen måste jag delge er hur det känns att ha en vinnare under Elitloppshelgen. Hästen som vi i Huddinge Hockey-gänget hade med namnet Vo Seagull fick luckan 300 kvar och spurtar till seger till drygt sju gånger pengarna, gissa om det var hög stämning runt våra platser på E-Läktaren! Lite osäker på året men jag gissar -89 eller kanske var det -90, skitsamma men ni kan ju tänka er känslan. Ett problem bara, hur tog sig Janne Jönsson ut med Vo Seagull i sista sväng? ”Vi dröjer med resultatet” ljöd det i högtalarna. Det kom inte helt oväntat för redan när mållinjen passerats sa vi direkt till varandra: ”det där går aldrig”, och när resultatet kom så sannades våra farhågor, Vo Seagull diskad för en trängning 300 meter från mål, så var det med att ha en vinnare under denna fantastiska helg.

Tre bästa Elitlopps minnena tänker jag även bjuda på och säger som Hans G: här kommer dom!

  1. Victory Tillys seger 2000 med upploppstriden mot General Du Pommeau och med ett enormt bra tryck läktarna.

  2. Copiads seger -94 när han stod emot Pine Chip hela vägen hem, oförglömligt.

  3. Mack Lobells seger -88 var väldigt speciell. Dels för det rykte han hade om sig inför Elitloppet och sedan hans beteende dagarna innan loppet när han var isstadig på banan. Han kom, han såg och hans segrade och var lika bra som det ryktades om.

ElitloppetKrönika
ANNONS
Nästa artikel