Brambling Kriterie-kung

Tre hästar på linjen, en riktigt häftig upplösning av Svenskt Trav-Kriterium. Men det var ledande Brambling som drog det längsta strået och kontrade sig tillbaka med minsta möjliga marginal. Nu kan Daniel Redén addera också Kriteriet till sin merit-lista som tränare.

Örjan Kihlström hade vunnit Svenskt Trav-Kriterium fem gånger tidigare, men för Daniel Redén saknades ännu triumfen i vårt största treåringslopp. Det skulle Brambling (e. Bold Eagle) rätta till. Tuffingen anförde finalen från start till mål och lyckades kontra sig tillbaka i sista stegen i en av de mer rafflande upplösningarna av Kriteriet. Med hjälp av premiechansen tjänade vinnaren fyra miljoner kronor på ett bräde.

– Jag trodde inte den här var någonting i början av säsongen. Men herregud…det är makalöst, alltså. Det är bara inställning, utan den hade det här aldrig gått. Det är en jäkla krigare, berömde Daniel Redén i ATG Live.

”Det är en jäkla krigare”Daniel Redén i ATG Live

Brambling visade prov på startsnabbhet av bästa märke och blixtrade till spets direkt när starten gick. Första 500 klockades i överkant till 1.10 men sänktes till 13,6 på kilometern. Betrodde Önas Prince drog Svarte Petter och fick göra arbetet i dödens och hade inte krafter att stå emot när det drog ihop sig över sista bortre. Per Lennartsson sände fram favoriten, dittills obesegrade San Moteur, med ett varv kvar och landade utvändigt ledaren in mot sista sväng och så smått såg ut att börja få grepp om ledaren. Fullt så enkelt var det förstås inte.

Trio i stenhård slutstrid

En riktigt publikfriande avslutning skulle vänta, för i rygg på San Moteur tassade Jorma Kontio med Timo Nurmos bidrag Henry Flyer Sisu. Tre hästar sida vid sida över upploppet, men invändigt var det Brambling som över upploppet kontrade sig tillbaka för att med knapp marginal sätta kullens kungakrona på sin hjässa.

– Han vill verkligen springa, men han har en väldigt bra motor också. I dag funkade han riktigt bra även i svängarna, det är en riktigt spännande häst. Jag tog det verkligen på säkerhet genom sista sväng men jag kände det fanns krafter kvar, det blev tajt men det räckte, sa Örjan Kihlström.

Brambling vann Kriteriet på 1.13,1a/2640 meter för att här ta karriärens femte seger i åttonde starten. Det är Ellinor Wennebring som sköter vinnaren, ägarna är SRF Stable och uppfödaren AB Svensk Reklamfinans.

Samtliga i topptrion noterades för samma tid, där San Moteur i den täta slutstriden avgick med en silvermedalj, medan Henry Flyer Sisu slutade trea. Vinnarens stallkompis Beacon Kronos gick en snygg avslutning i kön för att bli fyra, före Head Run som gjort loppet i rygg ledaren. Sista prisplatsen till A Good Point.


Wäjersten när favoriten felade

Harran Boko hade favoritskapet i Silverdivisionens final och såg ut att gå mot en säker spetsseger. Favoriten ryckte genom sista sväng och hade bara upploppet kvar – då valacken kastade sig i galopp. Olyckligt för favoritspelarna men guld för Heading Reference som liftat med i vinnarhålet och nu säkert ordnade en välförtjänt fullträff efter flera goda prestationer. Bergsåkers Håkan Skoglund tränar vinnaren som kördes av Daniel Wäjersten till seger på 1.12,2a/2140.


Urstark Uncle i Klass 2-final

André Eklundh har en stenhård fyraåring i Uncle Töll (e. Beer Summit) som fixade segern i Klass 2-finalen efter en riktigt mäktig insats. Eklundh visste vad han hade i linorna, klev snart fram i dödens och pressade därifrån musten ur ledande Bansky. Över upploppet bjöd Bridge Jumper, som gått med i ryggen, upp till tango men Uncle Töll vägrade att släppa motståndaren förbi sig och höll undan med målfotot till sin fördel. 1.12,9a/2140 klockades vinnaren till.


Sjätte raka för Lipstick Tooma

Det är ruskig form på Lipstick Tooma. Daniel Redéns femåring tog nu sin sjätte raka segern när hon på kraftfullt sätt plockade hem Dianamtstoets final i händerna på Johan Untersteiner. Redan 900 kvar fick Lipstick Tooma tåga på först i tredjespår, men kopplade greppet redan i sista sväng och försvann bara undan före den fint avslutande duon Valetta och Unique Juni. 1.13,0/2160 var segernoteringen.


Viscount fixade Oskars jubel

Oskar J Andersson bjussade på segergest när Viscount klippte mållinjen i Klass 1-finalen. Valacken svarade för en rejäl insats; kördes resolut till ledningen efter 600 meter avverkade och fick press under resans gång av Manuzio Hanover. Men Viscount hade gott om bränsle kvar i tanken och gick, i sin en aning säregna stil, säkert undan till segern på 1.12,9a/2140.


Mr Clayton J.F. bjöd på skrällen

Dagens största överraskning kom i avslutande Bronsdivisionens final. Per Lennartsson rattade Mr Clayton J.F., tränad av Bollnäs Stefan Arvidsson, spetsade men släppte snart åt Anything For You. Det blev det vinnande konceptet. Den hårt dragande ledaren kämpade rejält men fick motvilligt se sig besegrad av vinnarhålet i en tät slutstrid. 1.11,4a/2140 var en fin vinnartid.

Läs även: Oaks: Knall av Eagle Eye

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Knall av Eagle Eye

Knall av Eagle Eye

Skulle Hoboken Am förlänga raden eller var Barbro Kronos för tuff? Resultatet blev ett helt annat. Eagle Eye Sherry chockade i Svensk Trav-Oaks efter en delikat invändig resa. Formkusken Stefan Persson lotsade hem skrällen åt Björn Goop.

Eagle Eye Sherry (e. Bold Eagle) vann sin uttagning i överlägsen stil men agerade ändå underdog när finalen av Svenskt Trav-Oaks kördes på Solvalla. Men det skulle bli en perfekt lösning. Stefan Persson fick uppdraget av avstängde tränaren Björn Goop att köra – och gav stoet en härlig resa. Eagle Eye Sherry spurtade ned en supertapper Hoboken Am till segern värd 2,8 miljoner kronor.

– Det här var faktiskt skitroligt. Det är vår egen uppfödning och så är jag så glad för Stefans skull, vi har varit kompisar i många år. Hon blir bara bättre och bättre den här hästen. Det här var nog en av mina roligaste segrar, berättade Björn Goop i ATG Live.

”En av mina roligaste segrar”
Björn Goop i ATG Live

I ledningen travade Beauty Kronos som devalverade snabba 500-metersöppningen på 08,8 till 13,4 på första varvet. Den dittills obesegrade Hoboken Am fick göra jobbet utvändigt ledaren hela vägen till mål. Det till trots höll Timo Nurmos-talangen strålande. Ur sista sväng slog Beauty Kronos olyckligt över i galopp och lämnade greppet åt Hoboken Am. Men det fanns en motståndare kvar. Från rygg på ledaren hade Eagle Eye fixat fritt och avslutade nu för fulla segel.

Hoboken Am höll strålande

Hoboken Am stred som en lejoninna men fick i de sista stegen ge vika för Eagle Eye Sherrys flygande finish. Skrällen var ett faktum – vinnaren noterade 1.13,1a/2140 meter. Skötare till Eagle Eye Sherry är Jenny Nordensson, ägarna heter Hold Your Horses in Gothenburg HB och uppfödarna Annika Goop och Henrik Hobik. För Björn Goop var det här hans första tränarseger i Oaks, för Stefan Persson var det andra kusksegern; för fyra år sedan körde han sin egentränade Darling Mearas till segern.

– Så jävla roligt. Det här hade man inte kunnat tro. Björn körde ju mycket åt mig när jag var tränare och nu fick jag vinna åt honom. Jag såg att Jorma inte hade så mycket kvar i sin häst och då började vi få upp hoppet, hästen bara borrade ned sig och vi hann fram, sa Stefan Persson.

Hoboken Am stor i nederlaget som tvåa, klockad till samma tid som vinnaren. Loppets knappa favorit Barbro Kronos fick styra på först i tredjespår 800 meter från mål, föll tillbaka genom sista sväng men återkom på bra sätt för att knipa tredjeplatsen bakom loppets duellanter.

Läs även: Brambling Kriterie-kung

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Omöjligt stoppa Mascate Match
Nästa nyhet
Omöjligt stoppa Mascate Match

Omöjligt stoppa Mascate Match

Pekka Korpis magiska sto Mascate Match är omöjlig att fälla. Hästens elfte raka seger kom när hon med enkelhet hemförde den finska motsvarigheten till Stochampionatet.

Efter att tidigare i år vunnit finska Derbyt var Mascate Match (e. Muscle Mass) på lördagen på besök i Lappeenranta för att också lägga Villinmiehen Tammakilpa, landets motsvarighet till Stochampionatet, till sin redan mycket digra meritlista. Uppdraget slutfördes utan någon som helst problematik för den 10 för 10-spelade favoriten.

Tog elfte raka segern

Pekka Korpi lät Mascate Match sticka till ledningen direkt när bilen fällde in vingarna och från den positionen var den ingen ur motståndet som var i närheten att hota. Mascate Match tackade slutligen för sällskapet in över upploppet och stack undan med ett par längder på 1.13,4a/2100 för förstapriset på 52 500 euro. Det var stoets elfte raka seger, totalt i karriären har hon 26 segrar på 30 försök.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Gimpanzee slog till
Nästa nyhet
Gimpanzee slog till

Gimpanzee slog till

Marcus Melanders stjärntravare Gimpanzee är tillbaka i segertagen. Fyraåringen vann duellen mot Atlanta i The Caesars Trotting Classic på Hoosier Park.

75 000 dollar gick till vinnaren av The Caesars Trotting Classic som under fredags-kvällen avgjordes på Indiana-banan Hoosier Park. Marcus Melander-tränade Gimpanzee bar favoritoket tillsammans med sin driver Brian Sears och skulle infria – efter en tuff duell mot Atlanta.

Atlanta rusade mot spets och tog över från Gimpanzee efter drygt halva milen travad och ryckte ifrån med flera längder. Men Gimpanzee gav inte upp, sög sig närmare och slog den sista biten också klorna i superstoet. Båda kombattanterna klockades till 1.09,2a/1609. Här slutade Anette Lorentzon-tränade Guardian Angel Ås femma efter att initialt gått i ledningen.

Storseger även till lillasyrran

Succén för Melander fullbordades då Iteration (e. Chapter Seven), som för övrigt är helsyster med just Gimpanzee, segrade i Kentuckiana Stallion Management för tvååriga ston. Även här var det Brian Sears i segerjollen när Iteration tog tredje raka på noteringen 1.11,5a/1609. Segern var värd 110 000 dollar.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Sleipnerdagen: SM-guld på rekordtid för Don Viking
Nästa nyhet
Sleipnerdagen: SM-guld på rekordtid för Don Viking

Sleipnerdagen: SM-guld på rekordtid för Don Viking

Fredagen på Bergsåker var ägnad åt en veritabel kallblodsshow och aftonen bjöd på flera mycket starka prestationer. En som imponerade stort var Don Viking som klev runt fältet för segern i Monté-SM.

Lena Fritz satt i sadeln på Stefan Dellbro-tränade Don Viking som inte lät ett stökigt tolftespår bakom bilen hindra honom på sin väg mot guld i Monté-SM för kallblod. Elvaåringen lämnade sin position i fjärde par utvändigt med 800 meter kvar, arbetade sig fram i dödens i sista kurvan och hade kopplat ett segergrepp redan in på upploppet. Don Viking stack lätt undan med flera längder för segern värd 150 000 kronor på 1.23,6a/2140, vilket var ett nytt svenskt rekord.


Tjomsland hade show igen – vann fem

En kväll helt vigd åt kallblod passade förstås Öystein Tjomsland perfekt. Norrmannen lämnade banan med fem segrar åt stallet i bagaget. En av vinnarna var norske Derby-vinnaren Grisle Odin G.L. som inte hade några problem att hemföra Stora Fyraårsloppet trots sextio meters tillägg. Grisle Odin G.L. attackerade 1200 kvar, satt i ledningen 500 meter senare och höll enkelt undan för en duktig Mo Sjur. Klockorna visade 1.23,8/2700 – nytt svenskt rekord för utländska fyraåringar med en dryg sekund.


Hvalstad Odin höll undan för skräll

En av Tjomslands övriga vinnare var Hvalstad Odin som utrustad med Rikard N Skoglund såg till att skrälla i Sleipners Nordiska Kamp. Vinnaren travade i andra utvändigt, lättade ankar inför sista sväng och skaffade sig flera längder. Avståndet minskade drastiskt till slut då den framstormande favoriten Månlykke A.M. kom sylvasst ute i banan, men mållinjen räddade Hvalstad Odin som vann på 1.24,5 över 2640 meter.


Stark comback för Ängsborken

Alf Jonssons Ängsborken gav direkt i sin comeback prov på sin stora kapacitet. Jimmy Jonsson körde hästen till seger i Bergsåkers Stora Femåringspris trots en tävlings-frånvaro på ett halvår. Ängsborken synade dödens in på sista bortre och glufsade enkelt i sig den ledande Våler Nikolai över upploppet. 1.23,5/2140 var vinnartiden här.


Bäcklös Faron på svenskt rekord

Ytterligare ett svenskt rekord noterades under kvällen. Oskar Kylin-Blom vann Svensk Travsports Treåringsstjärna med tuffe Bäcklös Faron trots dubbla tillägg. Järvsö Tore-sonen valde den invändiga vägen genom sista sväng och avgjorde mycket enkelt till slut för att vinna på 1.24,4/2180.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tvååringar slåss om 600 000

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson