Travnet
ANNONS
Krönika
Bose lundqvist v75

Foto: stalltz.se

V75Halmstad, 2024-07-04

Bosse: Procenten lockar – ingen långnäsa

Skribent

Publicerad kl 12.51, 04 juli 2024

av Bo Lundqvist

Sprintermästar-meetinget i Halmstad är en av den svenska travsommarens stora klassiker. För egen del ett solljust minne och ett bäcksvart.

Det ljusa minnet är från 2003 när vi satt kvar med två spikar i slutet och det luktade miljonutdelning. Classio (Örjan Kihlström) lekte hem V75-6 och Giant Superman (Fredrik B Larsson) blåste, trots bricka tolv över 1640 meter, ned fältet med hemmafavoriten Sport Brodde i spets. En ung, talangfull blivande elithäst - Giant Superman - hade via en mäktig långsida avgjort loppet redan innan upploppet.

Utdelningen stannade vid tvåmiljonerstrecket och som spelare infann sig som så ofta känslan ”att när man vinner är det för lite och när man förlorar är det för mycket”. I efterhand insåg man nämligen att vi var ett uppförstorat målfoto från ensampott. I V75-4 vann nämligen favoriten Twigs Kayo (Johnny Takter) före 13-oddsaren Frida Starlight (Erik Adielsson). Ett uppförstorat från en högst trolig ensampott inträffar ju inte så ofta...

Det mörkaste minnet är från efterspelet 1986 när norrbottensägde favorithästen Alex Pride avled i stallet efter loppet. Vi hade själva varit med om något liknande och förlorat en fyrbent kompis under ett lopp.

Skellefteåtränaren Stig Lindmark, av många benämnd som hästkarlarnas hästkarl, öste lovord över farsans och brorsans sto Gun Lep. Lindmarkar´n valde att debutera Gun Lep i ett på den tidens stora utmaningar för 3-åringar, ett så kallat STC-lopp mot förhållandevis rutinerat motstånd.

Gun Lep hamnade i fjärdepar utvändigt. Svepte fältet över sista långsidan, men i klar ledning styrde Lindmark mot stallsvängen som ligger styvt 400 meter från mål i Skellefteå. Brorsan och jag var upptagna av fotbollsspel, men pappa Gunnar var på plats och hann inte till stallbacken innan det konstaterats att hästen avlidit.

Apropå legender vann Sören Nordin första upplagan av Sprintermästaren 1971. Sedan dess har vi fått se flera ruggigt vassa minnesvärda bataljer och känslomässigt starka segerdefileringar, fjolårets Hustle Rain – tränad av äldste brorsan Djuse (Mattias) och körd av den yngste (Magnus A) – inte minst.

Årets upplaga saknar kanske de där riktigt stora profilerna på förhand, men det är ju ofta också då hjältar föds. Mitt tips är osexigt. Jag lägger rösten på Reden-tränade Holcombe Zet tätt följd av stallpolaren Crown. Möjligen kan Daniel Wäjersten-duon Kuiper och Kingen Mearas hota eller varför inte hemmahoppet Boscha Diablo (Johan Untersteiner). Senaste hemmasegern kom 2005 när Erik Adielsson satte dit Kari Lähdekorpi-tränade Profit Ås. Dags igen?

Annars tycker jag att StoSprintens-final, V75-6 är mer profilstarkt än själva Sprintermästaren. Ester Degli Dei med sina 12 segrar på 13 starter är favorit och att tippa emot hästar som bara vinner och vinner brukar bli kostsamt. Jag har dock svårt att lämna läckra, kapabla Karaboudjan utanför V75-lappen och vad säger man om lägesgynnade Kitty Hawk med Mats E Djuse i jollen och Carl Johan Jepsons Lightning Stride. 6 och 5 procent på den sistnämnda duon lockar mig även om risken som sagt och skrivet är stor att man tvingas stå med långnäsa när Ester Degli Dei och Robin Bakker segerdefilerar igen.

Torsdagskvällens Sprintermästaromgångar orkar sällan upp i fem, sex eller sjusiffriga V75-utdelningar. Årets omgång kan faktiskt bli ett undantag.

Mitt förslag:

V75-1: 1-2-4-5-6

V75-2: 1-4-8

V75-3 1-2-3-6

V75-4: Alla femton hästarna

V75-5: 6 Nasha (spik)

V75-6: 1-2-3-4

V75-7: 12 Admiral As, spik

3600 rader/1800 kr

ANNONS
Nästa artikel