Bélina Josselyn utmanade Bold Eagle över Enghiens långa upplopp, men Franck Nivard var säker och ”Örnen” tog en väntad seger i Prix de l’Atlantique.

Bold Eagle gjorde i lördagens Prix de l’Atlantique på Paris-banan Enghien, sista starten inför Elitloppet och tränaren Sébastien Guarato kunde nog andas ut. Genrepet gick planenligt och den franska flygmaskinen försvarade som favorit sin fjolårsseger.

Loppet inleddes i mycket lugnt tempo – och precis som man trott. Billie de Montfort stack till spets men överlämnade välvilligt till Bold Eagle (spelad till 13 för 10) som anförde fältet vilket lade sig på rad efter, i moderat fart.

Mitt på sista bortre sände Jean-Michel Bazire ut Bélina Josselyn som första häst i andraspår och Bird Parker följde i rygg. Nu blev det rejäl tempoväxling. När hästarna gick in på upploppet utmanade Bélina Josselyn ordentligt ledaren och hade faktiskt greppet en bit.

Men upploppet är som bekant långt på Enghien – och det vet också Franck Nivard. Bold Eagle jobbade sig tillbaka och kontrade säkert ut Bazires tuffa sto sista biten. Båda hästarna klockades till 1.13,6a på 2150 meter, för övrigt den långsammaste segertiden i loppet på sjutton år.

Bakom gjorde Bird Parker åter en berömvärd insats och avslutade riktigt starkt till tredjepriset, en tiondel senare. Billie de Montfort (13,8) tog hand om fjärdepriset från rygg ledaren.

Bold Eagle tjänade på dagens seger 90 000 euro och visade därmed ett fortsatt gott besked inför den stora uppgiften på Solvalla, sista söndagen i maj.

*****

*Björn Goop-tränade Julio de Luxe trivs fina fisken under sadel i Frankrike. I Prix Profane (24 750 euro) tog han en ny montéseger, riden av Alexandre Abrivard. Julio de Luxe reds till ledningen, släppte och övertog igen, för att säkert stanna där till mål på 1.14,8 över 2875 meter.

*Björn Goop, som nu själv var tillbaka i sulkyn efter ett par veckors frånvaro, kunde noteras för en fin seger som kusk i Prix Gaston de Wazières (54 000 euro) för fyraåriga ston. Bakom Emmanuel Ruault-tränade Estola tog han från rygg ledaren säkert ned Extasy d’Ourville över upploppet till seger på 1.13,4 över 2875 meter. Favoriten Erminig d’Oliverie fick nöja sig med att bli fyra.

*Jarmo Niskanen har ett riktigt ämne i fyraårige Earl Simon som på starkt sätt tog hem de fyraåriga hingstarnas motsvarighet Prix Gaston Brunet (54 000 euro). Körd av Franck Ouvrie tog han segern från utvändigt ledaren på 1.12,8 över 2875 meter. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Starkt besked av Call Me Keeper i Seinäjoki-Race

Starkt besked av Call Me Keeper i Seinäjoki-Race

Vilket härligt formbesked av Call Me Keeper. Med Örjan Kihlström i vagnen gjorde han Seinäjoki-Race från dödens – men kunde vinna åkande.

Daniel Redéns femfaldige miljonär Call Me Keeper har tävlat uteslutande på fransk mark de senaste två åren men var tillbaka på nordiskt underlag då han gjordes till favorit i finska storloppet Seinäjoki-Race på lördagen.

Och det blev en formidabel återkomst för åttaåringen. I denna sin första start sedan Prix de Paris för två månader sedan, vann hästen i riktigt fin stil – trots dödens.

– Vi fick göra jobbet själv i dag och han var bästa hästen, helt enkelt. Han kändes faktiskt väldigt fin i dag och de har prickat formen väldigt väl. Jag släppte egentligen bara av honom de sista femtio meterna. Det kan vara kul att se honom i Elitloppet men vi får ta någon start till, sa Örjan Kihlström i segerintervjun.

Hemmahoppet Midnight Hour drog till ledningen, öppnade första 500 efter 12,5 och fick strax senare Call Me Keeper utvändigt om sig. Kihlström masserade ledaren in mot sista sväng och hade fått grepp om ledaren in på upploppet.

Call Me Keeper kunde brisa undan helt ohotad, till seger på 1.12,7a över 2100 meter. Den här segern var värd 70 000 euro. Bakom kom italienska Peace of Mind loss sent och sköt till fint till andrapriset, före Pastore Bob som för Johan Untersteiner gick en fullt godkänd spurt och blev trea. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Söndag: Grand Slam 75-tips till Örebro
Nästa nyhet
Söndag: Grand Slam 75-tips till Örebro

Söndag: Grand Slam 75-tips till Örebro

Omgången: Det är kanske ingen jättemärkvärdig omgång som Örebro bjuder på den här söndagen, men det känns spelvärt och Grand Slam 75 kan säkert ge en liten slant. Något som vi förstås vill lägga vantarna på och vi bygger systemet med två spikar. Global Unesco (V64-2) känns som ett riktigt råämne och måste ha toppchans i sin årsdebut. Ogarderad lämnas också Hobby de l’Iton (V64-4) som verkar vara i toppslag och inte ska missa här om analysen stämmer.

Spikarna:

Global Unesco (GS75-2)
Hobby de l’Iton (GS75-4)

Grand Slam 75 systemförslag:

GS75-1: 1,2,5,8 (6-7)
GS75-2: 4 Global Unesco (1-3)
GS75-3: 2,3,5,6,10 (11-4)
GS75-4: 3 Hobby de l’Iton (6-4)
GS75-5: 1,2,5,6,7,8,9,10 (3-12)
GS75-6: 4,10 (2-3)
GS75-7: 1,2,5,6,9,10,11 (4-8)

4x1x5x1x8x2x7 = 2240 rader = 2240 kronor

Dagens Dubbel spelförslag:

DD-1: 4 Finish Future
DD-2: 2 Hipster

1 rad = 1000 kr

Missa aldrig våra tips. Gilla travnet på Facebook! Klicka här.

GS75-1:

Rank: A: 5-2-8-1. B: 6-7. C: 4-9-3-10.

Spetsanalys: Urgent Call öppnade väldigt snabbt vid segern på Solänget och måste gälla som favorit till ledningen här. Maintability försöker svara ut vad som går och emellan kanske Smevikens Cruiser vill ha ett finger med i spelet.

Loppanalys: 5 Urgent Call är en för klassen väldigt bra sort. Han var till exempel ute i den uttagning till Derbyt som sedan Cyber Lane vann i höstas och i starten efter det vann han ett V75-lopp på Solänget i fin stil efter att ha öppnat hårt för ledningen och fått press under vägen. Hästen återkommer nu efter ett längre uppehåll, men verkar vara väl förberedd och redo direkt. Vid segern på Solänget gick han 08-tempo första 500 för spets och jag är tveksam till om någon vill prova att ta emot från start här. Normalt är det här en mycket bra chans, men att det är första starten på sju månader är självklart värt att beakta varför vi streckar vidare.

2 Smevikens Cruiser har mycket kunnande och duger långt i det här gänget. Gick en fin avslutning i den senaste starten, i januari, men galopperade i starten i sin comeback senast vilket gör dagsformen en aning svårbedömd. Kapacitet och läge gör honom till en tidig kandidat.

8 Whisky Akema gjorde några grymma lopp i höstas och valacken har visat järnhård styrka som räcker en bit upp i klasserna. Även här handlar det om årsdebut och formen är sannolikt därmed inte på topp men vi måste givetvis strecka.

1 Maintaibillity håller bra form, senast gick det långsamt mitt i loppet men stoet avslutade väldigt bra i spåren som femma. Hästen är snabb ut och kan hålla upp ledningen, men jag lutar åt att man hellre vill släppa till tipsettan, vilket också öppnar för möjligheten för lucka och speed till slut. Den här kvartetten ska göra upp om segern.

GS75-2:

Rank: A: 4. B: 1-3-15-5-9. C: 12-7-6-13-14-11-8-10-2.

Spetsanalys: Big Marke gillar spets och provar hålla ut Claude Debussy och Win It Launcher som kan öppna bra. Sedan är frågan om man ändå inte släpper när Global Unesco kommer tidigt?

Loppanalys: Berne Gustafsson-tränade 4 Global Unesco ser ut som ett riktigt ämne och borde kunna skaffa sig en hel del pengar på kontot den här säsongen. Efter att blivit störd till galopp i debuten tog fyraåringen två riktigt fina segrar, i båda stannade klockorna på höga 1.15-tider. Hästen såg riktigt läcker ut i den senaste när han med enkelhet rundade fältet och avgjorde via 1.15 sista 1300. En insats som lovade mycket gott för framtiden. Förvisso handlar det om årsdebut här och det brukar alltid inge en viss osäkerhet, men jag tycker Global Unesco sett så bra ut att han borde räcka direkt i det här gänget. Jag tror att det blir offensivt direkt och lätt förvånad om någon provar att svara om ledningen. Spik.

GS75-3:

Rank: A: 2-3. B: 10-5-6. C: 11-4-7-1-9-8.

Spetsanalys: First Diamond har tidigare visat prov på startsnabbhet och lär laddas framåt, men B.B.S. Canyankee är också rask ut och borde ha bra chans på spets från bricka två.

Loppanalys: Ett damlopp där två hästar sticker ut i första hand. Jag väljer att ge tipset till 2 B.B.S. Canyankee, men det är jämnt skägg. Han har gjort bra lopp varje gång i år; fick ett tufft lopp efter att ha tagit över ledningen näst senast men höll starkt. I senaste starten klev han fram i dödens och såg fortsatt ut att strida om segern när man rullade över i galopp vid utgången av sista sväng. Sexåringen kan öppna och borde ha bra läge att fronta här och får också tipsnicken i kraft av spåret.

3 Triton Baz är den store utmanaren. Valacken har tänt till på bra sätt i år och vunnit tre av sina fem starter. Visade fina resurser och ett ordentligt formbesked senast då han via 1.12 sista 800 i spåren avgjorde utan problem. Jag tror inte Triton Baz kan utmana om spets, och dödens är en risk, men oavsett måste det vara en bra chans.

Det lilla systemet överväger att låsa loppet på två hästar, men jag vill ha med ett par till som kan rensa lite mer i kuponghögen. 10 Casper One är väldigt intressant, som lågt streckad. Han tog en väldigt lätt seger för dagens kusk för två starter sedan efter att ha övertagit varvet kvar. Senast blev han fast för länge med vad som såg ut som rubbet kvar.

5 First Diamond är värd att bevaka. Hästen är kvick ut och kan mycket väl komma förbi tipsetta och bestämma sig för att köra i tät. Något som gick bra för tre starter sedan då hon vann lätt från spets. Senast var han ute mot bra motstånd och fastnade invändigt med en hel del krafter i behåll.

6 Racer Reo får sista bläcket. Gjorde en bra säsong i fjol och tog fem segrar. Var senast i årsdebuten tvåa utan att bjuda på något extra, men borde ha klivit fram en hel del med det loppet lagt till handlingarna.

GS75-4:

Rank: A: 3. B: 6-4-2-7. C: 5-1-9-8-10.

Spetsanalys: Enjoy the Life är väldigt kvick ut och borde spetsa här, men troligast är att man vill släppa över full distans. Kan Hobby de l’Iton hålla ut Joyride Cane, som också kan lägga iväg fort från början, borde tipsettan ta ledningen efter en bit.

Loppanalys: Jag tror väldigt mycket på 3 Hobby de l’Iton här och väljer honom som dagens andra spik. Westholms fyraåring har visat toppform i årets starter. Näst senast var han ute i V75 lärlingschampions och fick då ett riktigt tufft lopp efter att ha pressat för ledningen men blivit kvar i dödens. Han var slagen in på upploppet, men stånkade på helhjärtat och fixade andrapriset. Senast gick han till attack halvvarvet från mål och avgjorde i ett nafs. 2 Enjoy the Life är kvick ut och borde ta spets, men jag är helt inne på att man väl släppa över full distans varför Hobby de l’Iton ligger väldigt bra till hands att få överta in i första sväng. Väl där tror jag han inte släpper någon över bron i dagens form.

Motståndet är förvisso bra och den som väljer en annan lösning ska tänka först på 6 Athos Race som har mycket kunnande och frågan var om det inte var segern som rök när han hoppade i sista kurvan senast. 4 Joyride Cane gör debut för Veijo vilket bara det är intressant. Har visat hög kapacitet och var riktigt bra vid senaste seger då han snabbstartade och höll hela vägen. Nu är det årsdebut dock. 2 Enjoy the Life är redan nämnd, nyttig häst som jag tror spetsar och släpper. 7 Castleman är meriterad med V75-seger och räcker normalt långt här, men har inte sett fullt lika bra ut senaste gångerna.

GS75-5:

Rank: A: 8-6-7. B: 9-10-5-1-2. C: 3-12-4-11.

Spetsanalys: Listas Zodiak är startsnabb men jag tror Classic Joy är mer intresserad av att ta täten. Sedan är frågan förstås om Nacrous laddas framåt direkt i hopp om att få överta?

Loppanalys: Ett lärlingslopp som ser lite smålurigt ut, om det nu inte är så att 8 Nacrous bara är bäst. Given tipsetta är hon i varje fall. Vid hästens enda seger hittills avslutade hon flygande längst ute i banan, det var en riktigt läcker avslutning. I årets två starter har det inte lyckats; näst senast blev man fast i vinnarhålet med ett ton kvar och senast högg hästen i galopp på frammarsch efter 500 meter för att göra bort sig igen vid ingången av sista sväng. Här finns fart i massor, men lite osäkra tendenser i kombo med åttondespåret bakom bilen och kort distans föranleder oss att strecka på här.

6 Classic Joy är första garderingsbudet. Såg trevlig ut vid enkel seger från ledningen näst senast, låt vara i ett billigare gäng. Gick en fin avslutning invändigt efter det. Kan öppna bra och laddas mot tät.

7 La Marke känns bortglömd. Inledde året med flera bra insatser, men har varit ute i klart hårdare gäng efter det. Nu blir det lite enklare och hästen är hygglig ut och kan skaffa sig ett bra slagläge.

Jag tar med hela b-ranket också. 9 Charisma har sett bra ut och gör nu spännande debut i ny regi och årsdebut. Har ett perfekt smygläge, liksom 10 Yetsye som också visade bra takter i fjol och är utrustad med en vaken kusk. 5 Re Love har inte vunnit än men gnetar på bra och är tänkbar nu. 1 Marjons Ivory visar fart då hon behagar gå felfritt och har ett trevligt spår här. 2 Keinstein Viking verkar inte vara en vinnartyp men håller jämn form och har ett prima utgångsläge.

GS75-6, DD-1:

Rank: A: 4-10. B: 2-3-8. C: 7-1-9-11-5.

Spetsanalys: Både Macho Look och Te Quiero Grif är nog nyfikna på ledningen, men jag baserar mitt tips på att Finish Future öppnar lika snabbt som senaste och därmed tar täten.

Loppanalys: Här blir det kul att se 4 Finish Future. En häst som nu hunnit bli nio år men varit borta länge innan han gjorde comeback i regi Troels Andersen i slutet av förra året. Årsdebuten senast var en riktig delikatess. Finish Future drog iväg i ett huj till ledningen, kunde dämpa för att via 10,5 sista 500 vinna med gott om luft under vingarna. Kort sagt, det såg riktigt bra ut. Om hästen visar samma fart från start den här gången ser jag inte vem som ska kunna svara och jag tror att han leder runt om.

Vi dubblar emellertid systemet med synnerligen kapable 10 Moni to Spare. Också han gjorde comeback senast efter fyra månaders tävlingsfrånvaro och skötte årsdebuten på Solvalla med beröm godkänt. Haugstad sände iväg hästen via tredjespår in mot sista sväng och Moni to Spare arbetade sig till säker seger på ett lovande sätt. Klockorna visade underkant 1.12 sista varvet och valacken lär inte vara direkt sämre nu. Har ett klart sämre läge än Finish Future och det kommer behövs en aning klaff för att besegra denne, får man tro, men det går inte utelämna Moni to Spare på ett vettigt system

Nog för att det finns fler hästar med stor kapacitet i det här fältet, men jag känner att ett lås på den här duon borde vara en rimlig lösning.

GS75-7, DD-2:

Rank: A: 2. B: 5-9-11-1-10-6. C: 4-8-3-7-12.

Spetsanalys: Hipster borde ha bra möjligheter att komma direkt till ledningen här. Utifrån är Diggerman och möjligen Scot Launcher aspiranter.

Loppanalys: På grundkapacitet tror jag inte någon slår 2 Hipster på fingrarna här. Roger Walmanns Cantab Hall-dotter gjorde bra ifrån sig under sitt premiärår i fjol och mötte en hel del bra hästar i årgången. Senast gjorde hon första starten på fyra månader, körde sig då till ledningen med varvet kvar för att direkt släppa och sedan hålla farten fullgott som trea. Det var en riktigt bra årsdebut som man får anta fört fram hästen rejält till nu. Läget är perfekt och det troligaste torde ändå vara att det blir ledningen här och att hon sedan stannar där till mål.

Det här är ett gångbart singelstreck för lilla kupongen, men jag hittar en hel del hästar som nog säkert vill säga sitt, varför jag tar med hela b-gruppen. 5 Diggerman har varit ifrån några månader men gjorde flera goda insatser i vintras och kan öppna bra. 9 Mill York såg fin ut på frammarsch i spåren när gungan kom näst senast, blev nerspeedad i spets senast. 11 Manzano har vinnarinstinkt och har vunnit sju av elva. Har förvisso vunnit bakifrån en gång, men verkar klart bäst i spets. 1 Harley Zon håller toppform, avslutning senast var tung, men innerspåret är inte till fördel. 10 M.T. Laroche är inte oäven alls och hade mycket krafter kar senast. 6 Scot Launcher gick bra i fjol och känns lite på gång nu med några starter innanför västen. En vältäckt avslutning.

Tipsredaktör: Daniel Olsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Propulsion från perfekt läge i sin comeback
Nästa nyhet
Propulsion från perfekt läge i sin comeback

Propulsion från perfekt läge i sin comeback

Målet är tydligt – Elitloppet är det som gäller. På torsdag är Propulsion tillbaka och fick ett delikat läge i sin comeback på Gävletravet.

Efter att ha varit trea i såväl Prix d’Amérique som Prix de France har Europa-snabbaste Propulsion haft Elitloppet i siktet. Daniel Redéns sjuåring med nästan fjorton millar på kontot är förresten en av de redan inviterade.

Därför blir det på torsdag högst intressant att se ”Proppen” i comeback. Det är på Gävletravet som hästen med Örjan Kihlström vid tömmarna gör vårens första start. I ett snabb-lopp med 40 000 kronor till vinnaren lottades Propulsion till ett perfekt andraspår bakom bilen. (Foto: ALN).

Här är startlistan:

2140 auto

1 Allaballakaitoz – Jorma Kontio
2 Propulsion – Örjan Kihlström
3 French Laundry – Ulf Ohlsson
4 Indian Four – Olle Alsén
5 Francais du Gull – Erik Lindegren
6 Going For Gold Zaz – Nicklas Westerholm
7 Final Oak – Claes Sjöström
8 From Dust to Dawn – Ulf Eriksson
9 Sceicco – Daniel Redén

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
The Showdown ändrar datum: "Vi tänkte fel där"
Nästa nyhet
The Showdown ändrar datum: ”Vi tänkte fel där”

The Showdown ändrar datum: ”Vi tänkte fel där”

Superduellen The Showdown är Solvallas stora satsning i år. Men nu byter man datum för loppet som i stället ska köras i samband med Kriteriehelgen.

Tidigare i år presenterade Solvalla sin stora nyhet The Showdown. Ett lopp av en helt ny karaktär där två hästar i världsklass ska göra upp i en ren duell. Vinnaren får två miljoner kronor.

Men The Showdown har också fått kritik, då det från början var tänkt att köras den 14 augusti under samma kväll som Jubileumspokalen. Alltså bara några dagar efter Åby Stora Pris – som redan har lockat Bold Eagle till sig. Nu ändrar Solvalla och Svensk Travsport datum för The Showdown.

– Nackdelarna med att köra loppet i mitten av augusti väger tyngre än fördelarna. Det största skälet är att vi vill undvika krocken med Åby Stora Pris som ju ser ut att locka stora delar av världseliten, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot i ett pressmeddelande.

The Showdown placeras nu i stället en och en halv månad senare och ska köras under Kriteriehelgen på Solvalla, den 29-30 september.

– Det passar bättre i storloppskalendern för elithästarna eftersom det inte finns några andra stora internationella lopp då. The Showdown ligger nu två veckor efter Masters-finalen och två veckor före SM. En bra helg för både hästar, publik och allmänt sportintresse, säger Anders Malmrot.

Svensk Travsports biträdande sportchef Per Wetterholm, säger i pressmeddelandet:

– Vi borde naturligtvis värderat krockrisken med Åby Stora Pris på ett annat sätt. Vi tänkte fel där, helt enkelt. September passar bättre. (Foto: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inför V75: Månprinsen och Melander mot nya mål

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson