Björn Goop tar sitt tolfte raka allsvenska kuskchampionat – men nu slutar han att köra i guldhjälmen.

För tolfte året i rad kommer Björn Goop att vara den kusk i landet som vunnit flest segrar under året. Det är en prestation som ingen annan tidigare mäktat med i Sveriges travhistoria.

Mer tid åt det egna stallet från 2016. Foto: ALN

Men något tävlande i den berömda guldhjälmen blir det inte nästa år för Björn. Den kommer i stället att auktioneras bort till välgörande ändamål.

– Efter tolv år känner jag att jag inte behöver någon mer championstrid. Jag är inte rädd för att förlora, men jag känner att jag vunnit det jag drömt om. Det här får bli ett avstamp, att vinna allsvenska kuskchampionatet känns inte längre som en prioritet, skriver han i sin krönika i Aftonbladet och fortsätter:

– Det är inte livskvalitet att åka runt och köra lunch- och kvällstrav samma dag – det krävs att köra uppåt 2200 lopp för att vinna en sådan här liga.

I stället sätter Björn Goop upp nya mål för 2016. Då vill han framför allt ägna mer tid åt det egna stallet, få mer tid att köra internationellt – och skaffa sig mer livskvalitet privat.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Slaget om Åby – tre tampas i kuskligan

Slaget om Åby – tre tampas i kuskligan

Kampen om kuskchampionatet på Åbytravet är stenhård – in i det sista. Tre kuskar står på samma antal segrar inför sista tävlingsdagen.

2015 går mot sitt slut och körsvenschampionaten på landets banor är avgjorda. Men inte på Åby. När banan avslutar året som den enda banan som tävlar på nyårsafton, väntar en riktigt spännande uppgörelse.

Det är nämligen tre kuskar som delar på ledningen i Åbys kuskliga. Björn Goop, Peter Untersteiner – och Johnny Takter har alla samlat ihop 47 segrar på banan under året.

Peter kan ta första Åby-titeln. Foto: ALN

Såklart köra alla i trion på Åby under nyårsaftonen. Björn och Peter har hela tio uppsittningar var medan Johnny kör fem hästar.

För Peter Untersteiner skulle ett championat på Åby innebära det första på banan i karriären. Johnny Takter tog hem det för två år sedan, medan Björn Goop har tagit fyra titlar under åren 2009-2012.

Inför den sista tävlingsdagen är det emellertid Goop i knapp ledning – det i kraft av flera andraplatser. Han har 36 sådana, gentemot Untersteiners 32 och Takters 29.

Peter Untersteiner är dock redan klar som Åbys vinstrikaste tränare. Hans stall har hittills kört in nästan 4,1 miljoner kronor på banan i år.

Här är den tajta toppstriden (första, andra, tredjepris):

1 Björn Goop, 47 – 36 – 25
2 Peter Untersteiner, 47 – 32 – 39
3 Johnny Takter, 47 – 29 – 26

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tingsrydstravet kan få tävlingsdag 2016
Nästa nyhet
Tingsrydstravet kan få tävlingsdag 2016

Tingsrydstravet kan få tävlingsdag 2016

Det ser ut att kunna bli tävlingar i Tingsryd nästa år. Kommunen och Svensk Travsport hoppas arrangera en tävlingsdag under 2016.

Under 2015 tävlades det aldrig på den småländska milebanan Tingsryd. Efter sina ekonomiska problem upphörde verksamheten och banan sattes i konkurs.

Tingsryd tillbaka? Foto: ALN

I september klubbades beslutet igenom att Tingsryds kommun skulle stå som nya ägare till Tingsrydstravet. Nu har man börjat skissa på en framtidsplan för travbanan – och förhoppningsvis kan vi få se tävlingar redan under 2016.

– Vi hade i början av december ett möte med berörda parter om hur planen ser ut för framtiden. Visionsmässigt så blev det även en konkret diskussion om nästa år. Samtliga tycker att det är viktigt att det händer någonting på Tingsryd redan 2016. Till exempel skulle en bra genomförd tävlingsdag kunna få väldigt positiva effekter, säger Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg i ett pressmeddelande.

Planen är att låta Tingsryd göra comeback med en tävlingsdag den 25 juli, då Tingsryds marknad pågår vilket lockar många människor till bygden. Då den nya föreningen i Tingsryd ännu inte har något toto-tillstånd, är det Kalmartravet som står för speltillståndet.

Man ämnar även låta Tingsryd överta en breddlopps-dag från Jägersro dessförinnan. Det kvarstår ännu för ATG:s styrelse att fatta ett formellt beslut om tävlingarna i Tingsryd.

Läs även: Beslut fattat: Kommunen köper Tingsrydstravet

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Untersteiner-dominans hemma i Halmstad
Nästa nyhet
Untersteiner-dominans hemma i Halmstad

Untersteiner-dominans hemma i Halmstad

Far och son Untersteiner kom att dominera i den sista V75-omgången för året som kördes i Halmstad. Tillsammans tog de fyra avdelningar.

Peter och Johan Untersteiner regerar hemma på Halmstadtravet. Det manifesterades inte minst när en extra V75-omgång, den sista för året, avgjordes på den halländska banan på tisdagskvällen.

När de sju avdelningarna avverkats hade familjen vunnit fyra av dem. Johan var först ut när han satte dit West Wing redan i den första, men Peter skulle därefter ta hela tre segrar. I tur och ordning med Thaitec, Nothing But Class och Snabba Cash.

Örjan - bäst på V75. Foto: ALN

Under kvällen i Halmstad vann även Örjan Kihlström ett av loppen; med fina Celebreighter. Örjan tog därmed för sjätte gången hem titeln som den kusk som vunnit flest V75-lopp för året. Totalt vann han 50 V75-segrar under 2015.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Onsdag: V4-tips till Bergsåker
Nästa nyhet
Onsdag: V4-tips till Bergsåker

Onsdag: V4-tips till Bergsåker

V4 Bergsåker 30 dec

Omgången: Bergsåker är det på lunchen och det ser inte jättesvårt ut, men min roliga spik blev struken sent så jag spikar två favoriter och spelar enbart flerbongar.

Bästa spiken: 1 Cast Bolt (V4-4) har perfekt uppgift och nu lär Uffe gasa hela vägen och dra musten ur dem. Toppchans!

V4-förslaget på totalt 945 kronor:

V4-1: 6 Fetiche Boko (7-11)

V4-2: 12-6-11/ 4-14-10-1-13-8 (5-9)

V4-3: 4/ 2-1-8-6-3-10 (9-5)

V4-4: 1 Cast Bolt (2-3)

1x3x7x1 x 15 = 315 kr 

1x9x1x1 x 10 = 90 kr

1x9x1x1 x 60 = 540 kr

LD-förslaget på 1000 kronor:

12-4 x 700

6-4 x 300

Analyser och ranking:

V4-1

A: 6 B: 7-11-12 C: 10-4-1-3-5-9-8

Spetsanalys: Fetiche Boko var riktigt snabb i Dannero i somras och spetsade på två steg men ändå var det 11,5 första 500. Klar spetsfavorit! All Time La Marc är den som kan utmana, men tar inte längden.

Loppanalys: Här hade jag tänkt spika 2 Lena P.H. på allt så den strykningen kom som blixt från klar himmel nu på förmiddagen just som jag skulle publicera tipsen!

Nu spikar jag istället favoriten 6 Fetiche Boko som har namn som låter som bra häst, och Pihlström är bra på att ”bedöva” spelarna då han alltid hyllar. Det låter bra nu med, och hon är väldigt startsnabb så ag köper hans snack om att det är spetsgaranti. Dock har hon tidigare blivit het från ledningen då hon tryckts av (stannade 500 kvar i Dannero) och hon har mer att bevisa. Det var fall framåt i comebacken senast då avslutningen var bra efter en del strul och hon pressades inte. Ohlsson verkar tro en del på henne och då jag vill spela tight så spikar jag på spets.

Betrodd är 7 All Time La Marc som är en bättre häst, hon har bra lunk och var bra vid segern senast då hon enkelt klev undan. Före det har hon varit sådär likt hela Henkes stall som inte lyfter. Hon är snabb ut, men tar inte en längd på 6 som knappast släpper heller. Duger gott och given utmanare vid gardering.

V4-2

A: 12-6-11 B: 4-6-14-10-1-13-8 C: 5-9-3-2-15-7

Spetsanalys: Livi Invest borde ta ledningen, Casper W.F. är väldigt osnabb och kan knappast svara även om kusken gärna vill till spets.

Loppanalys: 12 Global Obama är favorit och han var riktigt fin senast måste jag säga och ger honom tipset. Han hamnade utvändigt utan rygg 1500 kvar, klev fram och övertog knappa varvet kvar och över upploppet bara brisade han undan. Detta trots att han tappade en sko i loppet. Tränaren varnar för galopprisk, men sköter han sig och är som senast måste han ha bra chans trots tuffare motstånd.  Han har galopperat 2/4 med liknande läge, men gick senast med spår 2.

11 Daddy’s First är mycket fartfylld för loppet, skulle han vara i samma form som i somras så vinner han enkelt men han har svikit. I comebacken senast fungerade han inte alls och galopperade dubbelt, ändring av käken fungerade inte menar Henke. Han ligger som vanligt lågt och hästen är ganska mycket spelad. Jag gissar på att han kommer vara bra nu.

6 Domine Quo Vadis står alltid i höga odds, men han har visat bra form och var bra vid spetssegern och bra i spåren näst senast. Dubbla galopper senast men ska duga bra här och rankas upp som tvåa och LD-spel.

4 Kristine hakade på fullgott bakom en bra Kirikou senast och kan få liknande lopp med innerspår på 20 och bara tre på start.

14 Ultimate Secret har varit bra och var rejäl vid segern som blev enkel via spåren och senast höll han bra i spåren även om Samantha Y. var överlägsen.

V4-3

A: 4 B: 2-1-8-6-3-10 C: 9-5-7

Spetsanalys: Flera snabba men vem vill köra i ledningen är frågan? Cherie Sund låter det som Ohlsson vill köra i rygg med, om hon ens kan svara. Grymt rapp är Miss Elaza om hon trycks av och då tror jag hon tar spets. Hon brukar smygas, och Wariner är nog den som kan överta från de flesta.

Loppanalys: Tio hästar och bra klass för att vara lunchlopp, men inte enkelt att lösa då flera startsnabba vill köras på chans. Jag tror att 4 Wariner kan vara den som sitter i ledningen efter ett halvvarv och då borde han även ha bra chans. Han höll farten bäst i spåren senast och segade sig till grepp, och har visat form även före det. Näst senast höll han spets från innern och var fullgod trea där kapable Google Håleryd vann. Jag tror att han övertar av någon av de snabba och spikar på LD.

1 Cherie Sund var riktigt fin senast då hon speedade till seger efter ryggresa till upploppet och hann förbi Twigs U.Canfly sista 50. Dock har det strulat och hon har varit sjuk och är behandlad. Formen är inte lika bra och hon riskerar att fastna på innerspår och är för mycket spelad.

2 B.B.S.Mandarino håller fina formen och gick bäst av alla bakom överlägsna Corky senast och norrsken gick inte att dra ner så han kan ännu bättre. Kan få perfekta loppet i draget nu.

De har visat dunkel form bakom, 8 Cao Dai vill inte mycket, men han var betrodd mot minst lika bra hästar senast och 6 Miss Elaza kan få ledarryggen så dessa åker med liksom ytterligare skrällar på andra lappen.

V4-4

A: 1 B: 2-3-8-9-4-6-11-5-12 C: 7-10

Spetsanalys: Cast Bolt höll upp ledningen från innerspår senast, har gjort det alla tre gånger från innern och gör det igen. Rätt snabba är de utanpå, Gucci Zon tror jag kan slinka ner bakom men Victory Va Bene och Åkare Liss är klart snabba och lär vilja åt den löpningen.

Loppanalys: 1 Cast Bolt är omgångens största favorit och han har en perfekt uppgift. Visserligen fick han ge sig från ledningen senast då han såg klar ut i sista sväng, men då Ohlsson packade fältet tog han inte fatt i grejerna då han försökte rycka undan och svarade inte på tussarna sent. Nu  lär han hålla ett jämnare tempo då han inte var trött senast, och bör dra musten ur dem. Sund spik då jag spelar flerbong.

Jag lägger 2 Gucci Zon tvåa på att det finns bra chans till ledarryggen för henne och då är hon långt framme. Hon var inte bra senast och har varit ifrån, men lite på gång känns Henkes hästar och hon sprang 12-tid  över distansen i somras. Kul tvillingdrag!

3 Triomphe d’Inverne är annars värst emot vad gäller kapacitet, och han gick starkt sista 500 senast utan att få slag i Mr Dotsom. Riskerar att få knalla i dödens och det blir tufft med hårdragande ledare, men det kan gå vägen.

Tipsredaktör: Mattias Ludvigsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Bergsåker: "Tror det är spetsgaranti"

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson