Bäcklös Uriel skräll i Kallblodskriteriet

Kallblodskriteriet slutade med skrällseger – och stor familjeglädje. Wiktor Kylin-Blom körde Nicklas Blom-tränade Bäcklös Uriel i ledningen från start till mål.

Öystein Tjomslands Grisle Odin G.L. var stor favorit till segern i Svenskt Kallblodskriterium på Dannero, men efter en tuff inledning i spåren var norrmannen utan chans mot Bäcklös Uriel som ledde loppet från start till mål. Wiktor Kylin-Blom körde den av pappa Nicklas Blom tränade vinnaren.

Bäcklös Uriel (e. Smedheim Solan), som vann en av uttagningarna, höll ledningen sedan utmanaren Kalmar gått över i galopp. Favoriten Grisle Odin G.L. inledde från bricka åtta och fick en dryg början i tredjespår första 800 meterna före man fann tredje utvändigt, som senare byttes mot andra utvändigt.

Grisle Odin G.L. skulle dock inte kunna komma ledaren nära, i stället var det Byske Philip som fick fritt från vinnarhålet då i dödens travande Järvsö Tord felade 400 meter kvar. Byske Philip, rattad av Rikard N Skoglund, utmanade ordentligt till slut men Bäcklös Uriel höll undan, knappt men säkert.

1.25,6a/2140 var tiden på vinnaren och silvermedaljören, Grisle Odin G.L. trea, fyra tiondelar efter. Kalmar återkom bra efter galoppen för att bli fyra. 600 000 kronor var förstapriset.


Guli Anna när favoriterna försvann

Också Kriterietstoet fick se en överraskande segrarinna – sedan de båda favoriterna kommit bort sig med varvet kvar. Jomar Blekkan var då på väg mot ledningen med Nordli Alma, men då denna kastade sig i galopp störde hon också Alfa Lina som var på frammarsch.

Det löste sig emellertid perfekt för Guli Anna (e. Bork Odin) körd av sin tränare Stefan Johansson. Andra utvändigt blev nu plötsligt dödens och kort senare slog Guli Anna gasen i botten, pressade sig förbi ledande Norheim Borka och stack undan. Den manövern blev vinstgivande, Brenne Berna utmanade hela upploppet ned men kunde aldrig ta sig förbi. Guli Anna tog segern, värd 350 000 kronor, på segertiden 1.26,7a/2140.


Järvsö Fux svaret i Guldtäcket

Svensk Travsports Guldtäcke gick till Jan-Olov Persson. Segervapnet var Järvsö Fux och i sulkyn satt Örjan Kihlström. Järvsö Fux kom igenom till andra utvändigt vilket blev dödens med varvet kvar och ledningen 600 kvar, när ledande Sindy Löper föll över i galopp. Det läget utnyttjade Kihlström och lät Järvsö Fux gå undan med några längder för att säkert hålla till mål på 1.26,0/2160.


Hela vägen för Elian Web i Ådalspriset

Katja Melkko-tränade Elian Web var tillbaka som vinnare, finländaren fixade enkelt guldet i Ådalspriset. Elian Web gick till ledningen för Jorma Kontio och sedan Muscle Hustle galopperat i den första kurvan blev uppgiften enklare. Jätteskrällen Destiny Am, som gått i rygg ledaren, kom ledaren nära över upploppet, men Elian Web hade händelserna under kontroll och kunde vinna på 1.12,1a på 2140 meter.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Åby Stora Pris: Propulsion – på nytt världsrekord

Åby Stora Pris: Propulsion – på nytt världsrekord

Ordentlig körning från början passade Propulsion perfekt. Den regerande mästaren kunde avgöra hur enkelt som helst till seger i Åby Stora Pris. Segertiden 1.12,8 – var ett nytt världsrekord.

Det är svårt att rubba på Propulsion. Åby Stora Pris fick en rejäl körning från början och det skulle såklart passa den stora favoriten bra från sitt bakspår. När Örjan Kihlström gav signalen till Propulsion stod motståndet stilla. Det blev ny seger i Åby Stora Pris.

– Han kanske inte är den bästa hästen i världen, även om han är det för mig, men han måste i alla fall vara den hårdaste genom tiderna. Så länge han har den här viljan kvar tycker jag att han ska fortsätta att tävla, så vi får se framöver, sa tränaren Daniel Redén i ATG Live.

”Han måste vara den hårdaste hästen genom tiderna”
Daniel Redén i ATG Live

Det blev som sagt rejäl fart från start. Mindyourvalue W.F. blåste iväg från start och kom till spets, öppnade halvvarvet efter 09,8 och det dröjde till drygt 700 meter före Milligan’s School kunde överta kommandot. Ledaren fick dock inte sitta i fred; franske tanksen Carat Williams landade i dödens och såg till att tempot hölls uppe.

Propulsion bidade sin tid som tredje häst i andraspår och kunde vänta till 600 meter kvar före Örjan drog i högertömmen. Det var med tunga, långa kliv som favoriten tog sig framåt genom sista sväng. Carat Williams fick ge sig, Milligan’s School kämpade emot som en tiger, men mot den omöjlige ”Proppen” fanns där inget att göra. Segern blev enkel och det såg ut som det fanns krafter kvar när vinnaren passerade mål på 1.12,8a/3140 meter. Noteringen var nytt världsrekord, en förbättring med fyra tiondelar av samma hästs segertid i det här loppet i fjol. Propulsion belönades med två miljoner kronor och börjar så smått närma sig trettio miljoner totalt.

Makethemark följde Propulsion i rygg och avslutade riktigt starkt ännu en gång, för att knipa silvret värt en miljon kronor. Milligan’s School höll strålande ifrån sig Reckless i kampen om tredjepriset.


Tae Kwon Deo efter tung spurt

För Tae Kwon Deo har det verkligen lossnat. Efter segern i Sprintermästaren tidigare i somras blev det nu också seger i Ragnar Thorngrens Minne mot starkt motstånd. Trots ett lopp i femte utvändigt avgjorde Muscle Hill-racern till slut för Adrian Kolgjini.

Patent Leather anförde fältet i jämnt, tufft tempo, men fick kasta handduken in på upploppet. Missle Hill tog över, ansattes av Zarenne Fas – men längst ut i banan kom Tae Kwon Deo med tunga kliv. Segern blev till slut säker. Mycket stark insats värd en kvarts miljon kronor. 1.11,8a/2140 var tiden.

– De höll ett jämnt och hårt tempo, men han gick ju fantastiskt bra över upploppet. Han visade vilken klasshäst han är. Nu ska han få en paus så han är riktigt laddad för Breeders Crown, sa Lutfi Kolgjini ATG Live.


Power fortsätter att övertyga

Robert Bergh har ett riktigt ämne inför stundande årgångslopp med treårige Power. Sonen efter Googoo Gaagaa visade återigen sin stora kapacitet då han plockade hem Åby Stora Treåringspris, som kördes lite i skymundan som avslutning på dagen. Power synade dödens på det dittills obesegrade löftet Admiral As och när denne galopperade 250 kvar, var segergreppet redan kopplat. Imponerande vinst på 1.13,1a/2140.

– Det såg lätt ut och det var lätt också. Det är en häst med en otrolig kapacitet. Jag funderar på ett lopp till innan Kriterie-kvalen. Jag är fullt nöjd med hästen och vill inte byta med någon, sa Robert Bergh efter segern.


Femstjärnig insats av Baron Gift

Begreppet ”välförtjänt seger” är ytterst passande för Baron Gift. I Stora Sprinterpriset satt den äntligen för Rickard Svanstedts tappre femåring. Och det var verkligen en femstjärnig prestation som han bjöd på. Baron Gift kom fram i dödens på favoriten Coktail Fortuna och satte duktig press på sista bortre. Ledaren fick se sig besegrad, Baron Gift bombade undan som en ångvält och vann smått överlägset på häftiga 1.10a blankt över 1640 meter. 250 000 kronor in på kontot. För Ferrari B.R. slutade det i en tidig galopp.

– Han är i enormt slag för dagen. Jag tyckte jag slagit ledaren tidigt och koncentrerade mig mest på de andra, men det fanns krafter kvar – då stack vi bara undan, sa Rickard Svanstedt i ATG Live.


Maffig insats av Global Undecided

Timo Nurmos-tränade valacken Global Undecided är i ruskigt slag för dagen. Segern i Bronsförsöket togs i uppvisningsstil. Efter en trög inledning med en lång bit i tredjespår landade man i dödens med varvet kvar. 500 meter senare hade femåringen tagit över – och vinkade motståndet ajöss. Global Undecided drog undan med många längder till seger på 1.11,9a/2140. Örjan Kihlström i segerjollen.


Velten Versailles ännu obesegrad

Tyske segermaskinen Velten Versailles var en av dagens största favoriter och den av Jeroen Engwerda tränade fyraåringen kvarstår som obesegrad, i Klass 2-finalen kom den sjunde raka segern. För Rick Ebbinge blev det ledningen direkt och efter att ha varvat strax över 1.15 kändes det ”klart”. Det hårdnade dock till sista biten, när Chocoboy kom med en snabb avslutning, men Velten Versailles fick plocka fram löphuvudet och höll undan på 1.13,8a/2140.


Ragazzo da Sopra på målfoto

Silverdivisionens final blev en fartfylld historia. Rushmore Face fick öppna 07,7 första 500 för spets och fick dessutom press under vägen. Ragazzo da Sopra kopplade greppet på upploppet efter en stark 800-metersrepa men utvändigt kom Master Crowe flygande och på open stretch störtdök Partizan Face. En granskning av målfotot kungjorde dock – att Ragazzo da Sopra hållit nosen först. Vinnaren klockades till 1.12,5a/2140 för sin tränare Björn Goop.


Tredje raka för Short in Cash

Samme Goop vände, bytte häst och vann igen. Den stilige Ready Cash-sonen Short in Cash fortsätter att övertyga och tog i Klass 1 sin tredje raka seger. Det blev en relativt enkel historia; Short in Cash gjorde en rejäl rush för att överta ledningen efter 700 meter och efter den manövern var loppet sedan överstökat. Femåringen gick säkert undan till vinst på 1.12,8a/2140 meter.


Äntligen satt den för Intake

Den som väntar på något gott, väntar sällan för länge. I Diamantstoets final slog Intake till. Fyraåringen, körd och tränad av Jörgen S Eriksson tog här karriärens andra seger och den första på nästan två år. Insatsen var rejäl; Intake bytte tredje utvändigt mot dödens 900 kvar, kopplade greppet i sista sväng och höll säkert undan på 1.14,0/2160.


Montépriset till Star Advisor Joli

Star Advisor Joli med Emilia Leo i sadeln är en vinnande kombination. I Åby Stora Montépriset tog duon andra raka – efter att ha anfört varje meter. Den tioårige valacken i träning hos Sofia Aronsson snabbstartade sin vana trogen till ledningen och höll den positionen säkert hela vägen till viktoria på 1.12,2a/1640. 125 000 kronor fick vinnaren.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Eder Bob vann matchen mot kallbloden
Nästa nyhet
Eder Bob vann matchen mot kallbloden

Eder Bob vann matchen mot kallbloden

Kallblod mot varmblod på Umåker, ett annorlunda upplägg. Svaret blev – varmt. Eder Bob hämtade in de 460 meterna för att enkelt vinna Hot’n Cold.

Ett spännande initiativ testades på Umåker under fredagskvällen. I samma lopp gjorde tio kallblod upp mot fem varmblod, de senare stod med hela 460 meters tillägg på starthästarna. Det blev en spännande tillställning – men varmbloden grejade uppgiften.

Av högst förklarliga skäl var det ”kallisarna” som anförde och mitt på den sista bortre långsidan satte Robert Skoglund gasen i botten med Obelix Rex som tog över och ryckte i ledningen. Samtidigt hade brorsan Rikard N Skoglund anslutit i kön med Eder Bob – som nu tog upp jakten.

Obelix Rex fajtade vad han förmådde, men var förstås utan chans att värja sig mot varmblodets farter över upploppet. Eder Bob skaffade sig greppet och försvann undan till mycket lätt seger på 1.13,8/2600 meter. Västerbo Fantast (14,1) avslutade snabbt för att bli tvåa, likaså Chocolate Gold (14,4) som tog bronset.

Obelix Rex blev fältets bästa kallblod och kom i mål som fyra på noteringen 1.30,5/2140 meter. Vinnaren Eder Bob belönades med 75 000 kronor.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Vitruvio mot Bazires armé på Enghien
Nästa nyhet
Vitruvio mot Bazires armé på Enghien

Vitruvio mot Bazires armé på Enghien

Italienske stjärnan Vitruvio möter inte färre än fyra hästar från Jean-Michel Bazires stall när han på tisdag går ut i Prix Jean-Luc Lagardère på Enghien.

Oslo Grand Prix-vinnaren Vitruvio var intresserad av Åby Stora Pris, men fick nobben och valde även att stå över Jubileumspokalen. Den italienske femåringsstjärnan tar i stället sats mot Trotting Masters-finalen som avgörs på Vincennes den 7 september.

Men först väntar en annan fransk uppgift. Vitruvio är en av hästarna i Grupp 2-loppet Prix Jean-Luc Lagardère som avgörs på Enghien kommande tisdag. Förstapriset är 58 500 euro.

Vitruvio får då tag sig an en pluton av Jean-Michel Bazire-hästar. Tränaren själv kör toppvalacken Cleangame som vunnit sju av sina åtta starter i år. Från samma stall hämtas Lotteria-vinnaren Bel Avis, norskägde Valokaja Hindö som senast var tvåa bakom Bold Eagle i Belgien, samt Blé du Gers. Med i samma lopp också svenske Cash Gamble.

Här är startlistan:

Prix Jean-Luc Lagardère, 2875 volt:

1 Valokaja Hindö – Christophe Martens
2 Détroit Castelets – Matthieu Abrivard
3 Tessy d’Eté – Franck Nivard
4 Cash Gamble – Eric Raffin
5 Bugsy Malone – kusk ej klar
6 Blé du Gers – Alexandre Abrivard
7 Cleangame – Jean-Michel Bazire
8 Bel Avis – Nicolas Bazire
9 Vitruvio – Alessandro Gocciadoro

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Legendariske Varenne - får nytt hem
Nästa nyhet
Legendariske Varenne – får nytt hem

Legendariske Varenne – får nytt hem

Hästen som av de flesta anses som världens bästa travare genom tiderna, flyttar. 24-årige Varenne får ett nytt hem.

Legendariske Varenne avslutade sin tävlingskarriär 2002 då som världens vinstrikaste travhäst i historien med sex miljoner euro på banken efter bland annat dubbla segrar i Prix d’Amérique och Elitloppet. Sedan dess har Varenne ägnat sig åt en högst lukrativ karriär som avelshingst. Fast nu är det dags att flytta för hingsten som blivit 24 år.

Flera italienska medier, bland annat La Stampa, rapporterar att Varenne flyttas från stuteriet Il Grifone som varit hästens hemvist sedan 2002 till en annan hingststation belägen utanför Milano. Anledningen ska vara juridisk dispyt mellan ägarna och företaget som ansvarar för avelsförmedlingen.

Varenne, som är far till över 1500 avkommor, är fortfarande högaktuell i italiensk och europeisk avel. I år har han betäckt 140 ston.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Daniel Redén blir kallblodstränare

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson