Just nu:
17.37 Dubbelt Redén i STL Open
17.34 Ecurie D. utan problem
11.02 Solvalla 27 september: Double Exposure är svaret!
10.44 Positivt dopningsprov för franske storloppsvinnaren
09.55 Venerate vass vinnare i Mohawk Million
19.09 Brambling Kriterie-kung
18.03 Knall av Eagle Eye
16.10 Omöjligt stoppa Mascate Match
15.48 Gimpanzee slog till
15.24 Sleipnerdagen: SM-guld på rekordtid för Don Viking

Axevalla 19 juli (söndag): Drottning Diana mot en ny tung titel

Dags igen för en ny klassiker i den svenska travsommaren när Stochampionatet avgörs på Axevalla. Efter segrar i Oaks och Drottning Silvias Pokal har Diana Zet varit den som tagit de största skalperna i kullen hittills, jag tror hon lägger en ny tung titel till meritlistan i dag, men det blir förstås inte enkelt att slå hästar som Ganga Bae och American Hill. Skarabanan bjuder på ytterligare ett par vassa race och det finns flera riktigt roliga spelbud att prova.

Klicka på önskat lopp
Välj lopp
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15

6 Axevalla – Spelstopp 15.00

Spetsstriden:

1 Arapaho Ghostdance öppnar snabbt utifrån men kan få svårt hålla ledningen här. Snabba är också 2 Gizmo de Veluwe och 3 Erling men samtliga kommer normalt få svårt svara 6 Sam the Man som är ”lynrask” när han laddas för fullt.


Loppanalys:

Ett väldigt jämnt lopp med flera vinnarkandidater men jag tycker att 11 B.W.T. Caesar är en riktigt rolig spelidé, han kommer inte bli överdrivet betrodd. Sexåringen såg helt strålande ut när han lämnade fältet i Lahti senast och vann med ”halva upploppet” för att komma i mål på en 1.12-tid över full distans. Hästen har visat att han kan vinna bakifrån också och får han bara hjälp med tempot under resans gång, tror jag han kan fälla alla.

12 Van Gogh Z.S. är kanske fältets mest kapabla, han har 13 vinster på 19 starter och såg skarp ut då han svepte runt fältet näst senast. Gången efter fick han press i ett stayerlopp och orkade inte till slut, men normalt är det här en sådan sort som kan vinna trots det iskalla läget. Men det är klart att spåret inte underlättar.

6 Sam the Man är blixtrande snabb bakom bilen och trots ett spår en bit ut bakom bilen är jag ganska säker på att han frontar här. Om så är fallet är förstås mycket vunnet och då norrmannen visat form på sistone kan han definitivt spåra runt om.

2 Gizmo de Veluwe kommer att vinna snart igen. Hade mycket sparat för två starter sedan och höll bra från dödens senast. Hästen är kvick ut och det här läget borgar för en bra resa. En av en uppsjö av outsiders i loppet där vi också nämner 1 Arapaho Ghostdance som felade på väg mot spets senast men som visat god form före det, osäkert var han hamnar härifrån dock. 4 Volare Gar räckte inte senast men duger normalt långt. 8 Townshend Broline är tuff och rejäl men drog ett svårt läge. 10 Cuarto Käbb är sylvass till slut om det blir överpace.

Rank: 11-12-6-2


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 11 B.W.T. Caesar till oddset 9.75 hos Unibet.

7 Axevalla – Spelstopp 15.22

Spetsstriden:

3 Scarlet Knightmare är snabbast på startvolten, lär spetsa och Crebas brukar inte vilja släppa. Men med bara fem hästar på start kan de bakifrån komma direkt för att i alla fall försöka ta över, framför allt 10 Darah Bibo och 12 Rexine.


Loppanalys:

12 Rexine är ett fartfyllt sto som jag väljer att ge tipsnicken här. Hon har gjort flera klart stabila insatser på svensk mark och visat att hon är riktigt tuff. Senast var hon ute mot lite för hårt motstånd men fullföljde på klart godkänt vis. Det är en häst som gärna gör jobbet själv och från ett springspår får man förmoda att det blir ett tidigt avancemang. Strular det inte med voltsystemet för den något orutinerade kusken, tror jag Rexine vinner det här.

10 Darah Bibo är den givna motkandidaten. Untersteiner-stoet håller toppform. Var senast ute i ett försök i Diamantstoet och höll starkt från dödens, visade då 1.12 sista 1000 utan att få något grepp. Också en häst som tål att göra mycket själv och ett givet segerbud.

7 Polly Avenue är duktig för klassen, något som 8 segrar på 13 starter påvisar. Nu har hon fått tre lopp i år och lär vara nära segerformen; visade 1.10-tempo sista 800 senast utan att kunna nå fram.

En outsider kan man kalla 13 Virgin Maiden som inte är sämre än någon annan men drog en nit med bakspår. 4 Thai Selene var duktig senast och känns hetast av hästarna på start, men även 3 Scarlet Knightmare kan vara en fidus, med tanke på att hon sannolikt spetsar och körs där.

Rank: 12-10-7-11


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 12 Rexine till oddset 4.50 hos Unibet.

8 Axevalla – Spelstopp 15.45

Spetsstriden:

3 Jaxon V.S. och 4 Shadows Yankee har öppnat bra bakom bilen och från spår tre tror jag den förstnämnde har bra chans på spets. Annars ligger 7 Eddie the Eagle bra till hands om man prickar springspåret.


Loppanalys:

Även det här ett öppet lopp och jag vill testa 3 Jaxon V.S. Han har gjort tre starter i Sverige och ser ut som en kapacitetsfylld herre. För tre starter sedan öppnade han kvickt bakom bilen och satt tidigt i ledningen och vann sedan mycket lätt efter 11,5 sista 700. Gången efter det gick han en mycket snabb långsida och såg ut som vinnaren när galoppen kom vid ingången av sista sväng. Med tanke på att hästen öppnat bra bakom bilen antar jag han kan gå iväg fort också i volten; skulle det bli ledningen här kommer han inte bli lätt att ta ned. Min vinnare.

2 Vice Versa Diamant blir sannolikt favoriten i loppet. Inga konstigheter med det, han är obesegrad i sina fyra starter så här långt. Visade rejäla takter i Vaggeryd senast då han synade dödens med varvet kvar och vann lätt. Fixar man starten så är han givetvis en kandidat igen.

13 Galileo Am tog ett par segrar i våras och visade fin kapacitet. Senast avslutade han mycket bra utan att ha någon chans på en överlägsen Karat Band men var lika klar tvåa. Det är många hästar att runda i dag men frågan är om det här inte är fältets bästa häst; är absolut bra nog att gå runt alla.

8 Baron Frontline har börjat karriären lovande och kommer från en övertygande seger i Årjäng. Gick tidigt till ledningen då och stack undan med krafter kvar på en låg 1.15-tid. Läget i dag är lite trixigt, men hittar Bergh ut i ett slagläge kommer hästen att vara med på målfotot.

7 Eddie the Eagle är en dansk travare som ser riktigt lovande ut. 6 segrar på 9 starter är facit och han var riktigt rejäl på Lunden senast. Har varit ifrån ett tag men kommer förberedd för uppgiften och om kusken prickar springspåret är det chans på ledningen, då ökar möjligheterna avsevärt. Fidusbud också på 9 Samvais som gick en mycket bra avslutning i Finland senast och kan komma att bli aktuell om det avgörs i spurten här.

Rank: 3-2-13-8


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 3 Jaxon V.S. till oddset 5.50 hos Unibet.

9 Axevalla – Spelstopp 16.07

Spetsstriden:

4 Comand kan testas en bit och utifrån sänds säkerligen 6 Elegant Ima. Det är nog stor ”risk” att den senare får överta.


Loppanalys:

Ett vasst treåringslopp där vi lär få se snackhästen 6 Elegant Ima i en given favoritroll. Han har börjat med fem segrar på fem starter och siktas mot de största årgångsloppen längre fram. Senast i Halmstad fick han gå utan rygg sista 750 men avgjorde retfullt lätt till slut; han såg riktigt läcker ut. Elegant Ima är dessutom kvick i väg och en hel del talar för ledningen här och då blir det förstås svårt att stoppa talangen på vägen mot en ny seger.

Elegant Ima kan dock bli väl stor favorit här och det är inte förbjudet att försöka fälla favoriter. Jag tycker att 9 Hulken Sisu ser ut lite som en flygmaskin också och jag testar ett chansspel. Avgjorde väldigt lätt vid seger på Åby och senast avslutade treåringen starkt bakom stjärnan Hell Bent For Am. Fint smyläge här och häxar det för favoriten är jag inte främmande för att Hulken kan slå till.

11 Bombus Jet är också en kandidat. Goops italienare blev störd till galopp i ett E3-kval senast och avslutade tokvasst gången före för att plocka ned fine Maestro Zon på linjen. Sådana speediga resurser kan fälla avgörande igen om tempot hålls högt.

Stor kapacitet har också 10 Under Armour som svarade för en femstjärnig insats för två starter sedan då han vann trots galopp och visade underkant 1.10 sista 800. 5 Titan Yoda radade upp tre raka på imponerande sätt i våras och besitter kapacitet för att segerstrida. 4 Comand är också rätt modell och har ett läge där det finns en möjlighet att spetsa, antingen för att köra där eller släppa till favoriten. Håll koll också på 1 Hennessy Am som var förkrossande överlägsen i Norge näst senast; möter ett svårare motstånd nu men hästen kan flytta på sig.

Rank: 6-9-11-10


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 9 Hulken Sisu till oddset 25.00 vinnare och 3.50 på plats hos Unibet.

10 Axevalla – Spelstopp 16.29

Spetsstriden:

5 Strangerinthenight är mycket snabb ut och borde ta sig förbi de invändiga men kommer att utmanas av 6 Perfekt Gehör. Kvick ut är också 8 Dontlooseallmoney men det är ett knepigt läge och det kan kosta en del att ta sig fram.


Loppanalys:

Stochampionatet Consolation där mitt spel tveklöst blir 10 Mellby Harissa. Hon gjorde ett mycket starkt lopp i uttagningen senast där hon efter en inledande galopp återkom fort på upploppet och hade luckan kommit bara någon meter tidigare hade hon varit med i finalen i stället och hon hade mycket krafter kvar i mål. Den insatsen sticker ut i det här sällskapet och så länge inte bakspåret bökar till det för henne här, tror jag det är toppchans.

9 Love No Pain vill jag slå ett slag för. Det är en häst med mycket styrka och kapacitet. Hon var med i samma försök som Mellby Harissa senast, men blev fast invändigt och såg ut att ha mängder av krafter kvar där hon sköt till längst ut i banan när det väl blev fritt, om än för sent. Läget i dag behöver inte bli så pjåkigt och jag blir inte förvånad om hon vinner.

3 Zoreen har inte så mycket pengar på sig men såg ut som ett utropstecken senast när hon snabbt klev fram utvändigt ledaren, men felade in i sista sväng i den uttagning som Mahma Lane vann. Det var långt ifrån slutsålt i det läget och hon hade säkert slagits om en finalplats utan galoppen. Bra läge nu.

8 Dontlooseallmoney är mest meriterad i gänget men låg på i spets i försöket och fick ge sig till slut för att bli trea. Det rör sig annars om ett av kullens bästa ston men formintrycket senast var inte hundra och dagens svåra utgångsläge ökar inte direkt chanserna. Får ses mer som en outsider i dag.

Nämnas bör också 11 Milady Grace som var trea i Breeders i höstas och nu gör debut för Redén. Kan kanske behöva ett lopp före toppform, men kan inte räknas bort på kapacitet. 1 Svecak Palema fick ett tungt lopp senast och höll med tanke på det bra. Intressant läge nu. 6 Perfekt Gehör var kanon näst senast och skulle hon nå täten kan det bära länge. 12 Ghostintheshell är bra för klassen, men felade i försöket senast och har fått ett iskallt läge nu.

Rank: 10-9-3-8


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 10 Mellby Harissa till oddset 2.45 hos Unibet.

11 Axevalla – Spelstopp 16.51

Spetsstriden:

1 Vichy Grif kan öppna bra och får i första hand försöka hålla ut 3 Vikens Fingerprint. 6 Une Etoile Gar laddas framåt efter en bit?


Loppanalys:

Stoeliten där jag är mycket sugen på att se vad 6 Une Etoile Gar kan uträtta. Hon glänste rejält under förra säsongen och jag tänkte nästan att hon skulle vara en häst i Elitloppet i år, men har ännu på tre starter inte tagit någon seger. Insatsen senast skvallrade dock om att en sådan är nära förestående; italienskan gick 1.10 sista 1000 i dödens utan chans att rubba Double Exposure. Någon sådan finns trots allt inte med i dag och oavsett var Un Etoile Gar hamnar här, måste det vara en väldigt bra segerchans.

10 Tessy d’Ete är dock inget att leka. Att fransyskan är stenhård visade hon senast på Bjerke när hon via femtespår i sista kurvan avgjorde lekande lätt i ett långlopp. Tessy duger fint även på de kortare distanserna, men det kommer nog behövas lite hjälp med tempot för att hon ska komma helt till sin rätt. Ett alternativ är förstås att sätta upp det själv.

9 Sashay My Way är en mycket fin fyraåring som senast var ute i finalen av Stosprintern. Orkade inte från dödens då men höll klart positivt och var egentligen inte stort slagen. Kommer säkert hävda sig väl även mot äldre sällskap och är en segerkandidat.

1 Vichy Grif är fältets riktiga formkort och kommer till det här loppet med tre raka segrar. Avgjorde lätt i spurten senast och ännu enklare från ledningen gången före. Plan a är säkert att försöka hålla spets även här och då växer chanserna ytterligare. En outsider är även 7 Calina som hade en stark vinter i Frankrike och nu är hos Hamre i Norge. Höll bra från spets senast efter en tuff öppning men har ett spår lite för långt ut bakom vingen för att ses med toppchans.

Rank: 6-10-9-1


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 6 Une Etoile Gar till oddset 2.15 hos Unibet.

12 Axevalla – Spelstopp 17.16

Spetsstriden:

5 Ganga Bae är nog den som är allra snabbast ut och kommer laddas vad som går för att komma till täten. Men 3 Diana Zet lär göra ett allvarligt försök att svara ut och från innerspåret är 1 American Hill säkert mycket intresserad att hålla upp.


Loppanalys:

Toppklass som vanligt när Stochampionatet ska avgöras och jag tycker loppet i första hand ska handla om en trio. Jag tvekar inte på att ge tipset till 3 Diana Zet som jag trots allt tycker varit den som, i alla fall hittills, varit kullens största stjärna. Hon vann Drottning Silvias Pokal på ett rejält sätt och efter att ha gjort ett lite sämre lopp efter det var hon tillbaka i bästa författning senast i försöket. Då blev det högst komfortabel seger från spets och man kan nog lita på att Daniel Redén har sett till att ha henne i toppform till ännu en stor final. Mycket avgörs i starten och det är värt att tänka på att Diana Zet höll ut Ganga Bae från början i Drottningens Pokal och jag tror att målsättningen är att göra så igen. Från ledningen blir hon svår att passera, men det finns absolut bra segerchans även från andra positioner.

5 Ganga Bae ser ut att bli loppets knappa favorit och det handlar om en riktigt fin individ. Senast i uttagningen såg hon nästan bättre ut än någon gång tidigare då hon klämde sig till ledningen trots ett åttonde spår och sedan lättade undan efter 11,8 sista varvet med krafter kvar. Det är nog ingen skräll att Jorma nog vill komma först in första kurvan den här gången och lyckas man med det är det Ganga Bae att slå, men jag är å andra sidan inte alls lika säker på att det blir så. Givet segerbud alla dagar.

1 American Hill är en sort som jag verkligen gillar. Campo Bahia-syrran verkar ha utvecklats ett steg till i de senaste starterna och intrycket i uttagningen senast var läckert. Hon gick mycket enkelt undan till slut efter attack inför sista sväng. American Hill har öppnat kvickt och spetsat från det här läget förut och det finns givetvis en tanke med att man valde innerspåret här. Jag blir inte förvånad om hon leder runt om, i annat fall blir det vinnarhålet bakom en av tidigare två nämnda vilket också kan vara ett recept för framgång.

Även om jag tror att vinnaren hittas i den här trojkan finns det fler kandidater och en skräll i årets Stochampionatet är inte otänkbart. 2 Waiting Hill Hall har mängder av kapacitet och avgjorde från dödens med 12,5 sista 1000 senast, drog dessutom ett perfekt andraspår. 7 Award Kronos gick som ett jehu i spåren bakom Ganga Bae i försöket, det såg mycket positivt ut. Lär behöva tempo och klaff i dag men ska inte avskrivas. 9 Mahma Lane växer allt mer in i kulleliten och avgjorde plättlätt efter en fin resa senast, det här spåret borgar för ett liknande upplägg. 10 No Limit Queen är inte särskilt mycket sämre än någon annan och höll klart bra senast, har också ett kul smygläge.

Rank: 3-5-1-2


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 3 Diana Zet till oddset 3.35 hos Unibet.

 


Spelredaktör
Daniel Olsson
daniel.olsson@travnet.se

Spel från unibet

Tidigare travtips

Solvalla 27 september: Double Exposure är svaret!

Travtips
söndag 11.02, 27 september
Efter en lördag med Kriteriet och Oaks öppnar Solvalla portarna för en ny toppklassig tävlingsdag den här söndagen där STL Open-finalen utgör det sötaste russinet i kakan. Loppet ser mycket ut att handla om två stjärnor från Daniel Redéns stall – jag välje...
Spelredaktör Daniel Olsson
Travtips
fredag 13.15, 25 september

Solvalla 26 september: Barbro krossar dem i Oaks!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
fredag 13.14, 25 september

Bergsåker 25 september: Välkommen tillbaka, Ängsborken

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
fredag 11.38, 25 september

Lunch-draget Åmål: Positiva tongångar

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 11.03, 24 september

Boden 24 september: En finsk flirt som är svår att stå emot

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 11.01, 24 september

Lunch-draget Hagmyren: Här snackar vi nytändning

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:18, 17 september 2020

”Bergharn” gillar grabbar mest

STRÄNGNÄS: Fint väder förvisso denna torsdagmorgon, men ack så kalla nordliga vindar som sveper in mot oss. Hösten är definitivt här. Bergh gillar grabbar mest. Tarzan uppskattar tjejerna. Roade mig att titta på de 10 vinstrikaste tränarna i Sverige detta ...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson