Just nu:
13.27 Jägersro/Solvalla 22 januari: ”Spelet heter revansch”
11.15 Det blir nog Jean-Michel Bazire även i år
11.06 Lunch-draget Skellefteå: Klart bästa hästen ger 4.25
16.55 Bold Eagle vill till Elitloppet
15.41 Axevalla 21 januari: Fiore får blomster
11.02 Lunch-draget Gävle: Vi inleder med hederlig spetsvinnare
10.16 Kallbloden som slåss om Paris-biljetter
08.23 Förvarade förbjudna preparat – döms till böter
08.00 ”Lunch-draget” – ny tipssatsning
12.44 Propulsion till Paris

Är Campo Bahia en färdig race-horse?

STRÄNGNÄS: Vintern har kommit till Mälardalen. Den första snön för säsongen ligger nu alldeles vit på marken.

Kan vi hoppas på några minusgrader och lite mer snö under några veckor framåt? En smula trött på den lera, fukt, kyla och det mörker som legat över oss den senaste månaden.

Blödande hovar

Trist naturligtvis att några aktiva har lyckats tävla barfota nyligen och till följd av det har det uppstått blödande hovar på våra kamrater hästarna.

Att tävla barfota i november på hårda banor med vasst och grovt material är knepigt. Kanske är det tur att vår sport är en liten sådan och någon större debatt om hur vi hanterar våra hästar når sällan det övriga samhället?

Tror nog att det skulle vara en god idé att även inkludera månaden november i det allmänna barfota-förbudet (december-februari), åtminstone för hästarnas skull.


Campo Bahia

Vilken kraft han har, Campo Bahia. I lördags vann han Johan Jacobssons Minneslöpning på Jägersro väldigt lätt. Segertiden flotta 1.12,3v/2160m.

Nu vankas det tävlingar på Vincennes för den starke Muscle Hill-sonen. Critérium Continental finns i agendan den 22 december för Conrad Lugauers springare.

Då blir det också intressant att se om Campo Bahia är en färdig race-horse? Tror knappast att Campo Bahia släpps till ledningen så lättvindigt på Vincennes som det görs i Sverige. Vill nog tro att fransmännen inte har så stor respekt för Campo Bahia ännu.

”Har nog inte så stor respekt för Campo Bahia ännu”

Campo Bahia lär nog få anfalla bakifrån och det kan bli en knepig nöt att knäcka för Conrads häst.

Motstånd lär nog inte saknas. Face Time Bourbon finns med i loppet. Kanske även VM-vinnaren Zacon Gio.

Campo Bahia annonseras numera även ut som avelshingst inför nästa säsong. 900 euro i bokning samt 9000 euro vid levande föl.

Många intressanta (och dyra) avelshingstar i Sverige nästa år. Kommer märrarna att räcka till?


Örebro

Till slut efter många års försök från Örebrotravets ledning verkar det som att de går bet på att utveckla sin anläggning till något annat än var den är idag.

Senaste förslaget från Örebros ledning var att sälja mark där idag det bedrivs träning av travhästar till mark för byggande av bostäder.

Ledningen på Örebro har de senaste fem åren lagt i princip all sin energi på att antingen flytta anläggningen eller sälja befintlig mark till hugade spekulanter.

Nu verkar det inte bli så som ledningen har velat. Mötet i onsdags kväll utmynnade i att Örebro inte kommer att sälja (just nu) mark till något byggbolag.

Intressant att se om Örebrotravets styrande kan hitta kraft och styrka för att lyfta sin anläggning som i mångt och mycket har fått stå tillbaka för andra nämnda prioriteringar.

”Hitta kraft och styrka att lyfta sin anläggning”

Eller kommer det att behövas nya krafter som kanske även har andra värderingar än vad den nuvarande ledningen har för att lyfta Sveriges mest centralt (”alla” har nära till Örebro) placerade travbana till en annan position än vad banan har idag?


Fyraåringar/Galenskap

Sju hästar med i finalen av Solvalla Grand Prix (fyraåringar) i onsdags på Solvalla, 300 000 kronor i förstapris. Najos Minne körs på Örebrotravet nu på söndag, också för fyraåringar. Fyra hästar tävlar om 100 000 kronor i förstapris.

Men ärligt, finns det ingen människa i travsportens tjänst (läs administratör) som sitter som spindeln i nätet över Sveriges propositioner?

Detta upplägg gagnar ingen i svensk travsport. Vi kan mycket bättre än så här.

Ha det gott!

Björn

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se

Senaste krönikorna

Krönika
Björn Hammarström
onsdag 11:15, 22 januari

Det blir nog Jean-Michel Bazire även i år

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
fredag 14:57, 10 januari

Tappet är stort för de äldre svenska hästarna

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
tisdag 11:19, 31 december

Efterlysning: Äldre svenskfödda stjärnor

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
måndag 10:41, 23 december

Kapacitet för att slå hela världen, men ännu ingen klar race-horse

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
lördag 15:28, 14 december

Svensk travsport behöver en Jürgen Klopp

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
lördag 13:27, 07 december

Pine Chip var nog trots allt bättre än Copiad

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
torsdag 10:36, 21 november

Diskriminerar Solvalla ston som är anmälda i Kriterie-serien?

Spelredaktör Björn Hammarström

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa krönika
Diskriminerar Solvalla ston som är anmälda i Kriterie-serien?

Diskriminerar Solvalla ston som är anmälda i Kriterie-serien?

STRÄNGNÄS: Usch! Vilket väder vi har. Stor tapperhetsmedalj till alla som jobbar med häst denna trista höst. Halvt kilo lera på varje hov när man tar in hästarna från hagen och smuts överallt på hästen. Nej, detta är inte roligt längre. Längtar efter minusgrader och snö.

ST:s nya hemsida

Den känns minst sagt knepig den nya hemsidan som ST lanserade för några veckor sedan. Ett jäkla knappande för att komma dit man förr endast behövde någon knapptryckning för att nå.

Nästan så att man blir lätt sjösjuk vid navigeringen på den nya hemsidan.

”Nästan så man blir lätt sjösjuk”

Låt oss hoppas att ST:s IT-folk gör hemsidan mer användarvänlig framöver, nu är den inte rolig att jobba med längre, verkligen synd.


Diskriminerar Solvalla ungstona?

Jag förstår inte riktigt Solvalla-ledningens upplägg gällande de treåriga stona som är anmälda i Kriterie-serien.

Nu på tisdag körs både Oaks samt Kriterie-revanschen. Den totala prispotten för den öppna klassen (ston får starta där) är 409 500 kronor. I Oaks-revanschen är prispotten totalt 206 000 kronor. Med andra ord i princip hälften av den öppna klassens prispott.

Vad jag vet har de som anmält sina ston till Kriterie-serien betalat lika mycket i anmälningsavgift som de som har betalat för hingstarna/valackerna?

Varför denna stora skillnad i prispengar kan man fråga?

Solvallas ledning har svaren.

Ännu mer knepigt tycker jag det blir att E3-revanschen för ston (301 500 kronor i potten) avgörs nu på måndag på Färjestad (en dag före Oaks-revanschen!)

Synd kan tyckas att inte banorna kan samordna detta bättre.


Meadowlands

Vilka härliga lopp det är på Meadowlands nu på lördag.

Mest intressant är givetvis treåriga Gimpanzees start mot den äldre eliten i TVG-finalen.

Där möter Chapter Seven-sonen bland andra Manchego samt Six Pack. Dessa två fyraåriga hästar kan nog bli svåra att knäcka för Gimpanzee.

”Svåra att knäcka för Gimpanzee”

Hur som helst. Ett sevärt lopp blir det säkerligen.

Också fina tvååringsloppen på agendan på Meadowlands på lördag.

Valley Victory Trot för pojkarna samt Goldsmith Maid för flickorna. Snarlika prispengar i dessa unghästlopp. Cirka 500 000 dollar i potten i respektive lopp.


Svensk Uppfödningslöpning

De allra yngsta tävlingshästarna i Sverige, nämligen tvååringarna har sitt största lopp på lördag i Svensk Uppfödningslöpning på Jägersro. Sveriges äldsta (körts sedan 1926) klassiska lopp.

Global Badman har kanske visat mest potential hittills. Dock vill jag dra en lans för Ready Cash-sonen Fire Piston. Tror att han kan överraska alla och vinna loppet.

Blir också spännande att följa Jägersros ledning om det finns ambitioner där att lyfta sitt klassiska lopp till en annan nivå än vad loppet håller idag.

Jag väljer att avsluta med orden från USA:s tidigare president George W.Bush.

”Även om du har makt är du inte immun mot kritik”

Ha det gott!

Björn

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se
Nästa krönika
Solvalla lyfter fram "Tarzan" som travsportens största hot?
Nästa krönika
Solvalla lyfter fram ”Tarzan” som travsportens största hot?

Solvalla lyfter fram ”Tarzan” som travsportens största hot?

STRÄNGNÄS: I år får vi minsann igen det för gammal ost. Hösten detta år är minst sagt tuff. De senaste åren har vi ju som bekant haft milda och torra höstar. Denna höst är inte att leka med. Fuktigt, kallt och riktigt blött. I alla fall här i Mälardalen.

Solvalla

Var en stund på Solvalla igår kväll. Oerhört folktomt. Väktaren nere på Ströget satt och surfade på sin telefon. Har faktiskt en viss förståelse för det. Det var inte många själar där. En trappa upp, heter det fortfarande Caféet? Där satt det extremt lite folk. Tror inte heller där att väktarna var svettiga när de gick hem. Verkligen ledsamt. Var det inte tisdagarna som skulle ”rädda” Solvalla för något år sedan?


Solvalla-podd

Lyssnade på Solvallas pod (nr 17) i morse. I podden hörs Solvallas vd Jörgen Forsberg, sportchef Anders Malmrot samt kommunikationschef Markus Myron. Hajade till efter cirka 24 min (lyssna på podden här) där herrarna glider in i ämnet hur vi inom sporten bör uttryckas oss i media om vi får chansen.

Blir väldigt förvånad när Solvallas absolut största kund (Stefan Melanders stall har i modern tid haft mest startande hästar på huvudstadsbanan) lyfts fram som kanske det största hotet för svensk travsport.

Herrarna refererar till någon utredning som gjorts på ST för några år sedan där just ”Tarzan” och hans krönika i Expressen varit i blickfånget som det absolut största hotet för svensk travsport välmående.

Jag vet inte vad jag skall säga.

Först, att hänga ut en kund/aktiv på det sätt som Solvalla-grabbarna gör i sin podd förvånar mig mycket.

Tarzan är inte anställd av Solvalla eller travsporten. Han är en egen företagare.

Vi har en yttrandefrihet (en av våra grundlagar) i Sverige som vi skall vara mycket rädd om.

”Yttrandefriheten ska vi vara mycket rädda om”

När det gäller att sprida goda nyheter och annat fint om svensk travsport så finns ju faktiskt Kanal 75.

Mediabolaget Kanal 75 kostar svensk travsport ca 280 miljoner kronor/år, vilket gör en timkostnad om 32 000 kronor dygnet runt, året runt.

Att Kanal 75 sprider goda inslag om travsporten har jag inget problem. Har heller inget problem med att Tarzan i sin krönika i Expressen vädrar sina åsikter.

I alla stora demokratier behövs en fri och oberoende press.

Säkerligen är det så med svensk travsport att det finns alldeles för lite granskade journalistik.

Är det inte så till slut, att makt förgiftar personer som inte granskas?

Ha det gott!

Björn

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se
Nästa krönika
Jägersro vill hellre satsa på kvalitet än kvantitet
Nästa krönika
Jägersro vill hellre satsa på kvalitet än kvantitet

Jägersro vill hellre satsa på kvalitet än kvantitet

STRÄNGNÄS: Kylan håller i sig över Mälardalen. Kommande helg ser minst sagt lurig ut vädermässigt. Kallt och nederbörd utlovas i väderprognosen. Det kan nog bli ”intressant” balansmässigt när både V75 i dagarna två samt Breeders Crown avgörs på hemmabanan Sundbyholm utanför Eskilstuna.

Breeders Crown

Sedan 2008 har Breeders Crown-finalerna avgjorts på Sundbyholm. Administrationen där gör ett mycket gott jobb med arrangemanget varje år. Möjligtvis har det gjort det svårt för andra banor att ens försöka få chansen att få ta över finalerna från Sörmlands Travsällskap.

Så just nu verkar Breeders Crown-finalerna vara cementerade till Sundbyholm.

Vilka vinner Breeders Crown 2019?

Så här tror jag:

3-åriga h/v, Power, bra spår, hög kapacitet, skötsam, minus om han behöver skor bak?

3-åriga ston, Mascate Match, alltid bra, går med skor jämt vilket är en fördel inför söndagen.

4-åriga ston, Racing Brodda, stentuff dam som går bra med skor runt om.

4-åriga h/v, Tae Kwon Deo, på väg mot stjärnorna, funkar med skor runt om.

Svensk Uppfödningslöpning

Vet inte hur administrationen på Jägersro tänker. Men med enbart 19 anmälda hästar till kvalen i Svensk Uppfödningslöpning i tisdags blir det i framtiden svårt att behålla vettiga prispengar i loppet om kunderbjudandet fortsätter att vara på samma sätt kommande år.

Jag har förstått att Jägersro numera gärna arbetar med kvalitet framför kvantitet. Problemet med Jägersro är för dagen att de lockar allt färre aktiva till sin bana. Kanske dags för administrationen där att tänka om en smula, bättre kanske att få en vettigare balans mellan kvalitet och kvantitet än vad som finns idag på Skåne-banan?

”Problemet med Jägersro är att de lockar allt färre aktiva”

Svensk Travsport

Ledningen på ST är ute på en charmoffensiv gentemot de svenska travbanorna. Dotterbolaget ATG:s utredning om hur ST bör verka i framtiden skall säljas in till de svenska travbanorna.

Jag har ingen stor förhoppning om att banorna kommer att ha några invändningar mot en ökad centralisering och en ökad toppstyrning.

Lite synd kan tyckas att ATG/ST vill dra åt snaran ytterligare på de svenska travbanorna.

Normalt sätt brukar patienter (läs travbanor) som opereras utan bedövning göra motstånd och skrika högt. De svenska travbanorna fungerar konstigt nog helt tvärtom. Tvärtyst från dem fast kirurgen sätter kniven i dem. Mycket märkligt kan tyckas.

Ha det gott!

Björn

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se
Nästa krönika
Vem är bäst av Greenshoe och Power?
Nästa krönika
Vem är bäst av Greenshoe och Power?

Vem är bäst av Greenshoe och Power?

STRÄNGNÄS: Betydligt kyligare väder har nått oss här i Mälardalen. Det goda med det är att dagarna just nu är magnifika. Klarblå himmel och en helt underbar luft. Inte så illa än då vill jag tycka.

Power vs Greenshoe

Möjligt att Greenshoe är världens bästa treåring (iallafall i Nordamerika)? Det blev trafikproblem för Father Patrick-sonen i lördagskväll på en minst regnig Mohawk-bana i Toronto. Greenshoes spurt som tvåa var av bästa märke men segern i Breeders Crown togs till slut säkert av stallkamraten Gimpanzee.

Frågan är, dock en smula hypotetisk kanske, är Greenshoe en bättre häst än den svenskfödde Googoo Gaagaa-sonen Power?

Hästarna kommer aldrig (?) att mötas men det skulle bli härlig match mellan dem. Jag är väldigt övertygad om att Power skulle sälja sig dyrt i ett lopp mot Greenshoe.


Mer Power och att Paula Ahlström missade öppet mål

Många fina unghästar tävlade i söndagens semifinaler av svenska Breeders Crown på Solvalla. Det går inte att lyfta fram alla. Dock måste återigen Power nämnas. Vilket driv han har denna treåring. Att säsongen varit lång för de flesta syns, men på Power märks ännu ingen mättnad. Han är fortfarande fullt laddad. Häftigt givetvis.

Powers tränare Robert Bergh gav Solvallas intervjuare en riktig smörpassning när han i segerintervjun sa att Power tränas på tre sätt. Tyvärr fattade Paula Ahlström inte alls vinken och ställde ingen fråga till Bergh om hästens träningsupplägg. Paula valde att byta ämne istället.

”Bergh gav en smörpassning” 

Det är synd att det i så många fall saknas bollsinne bland de som intervjuar. Det hade säkerligen varit intressant för de som uppskattar sporten trav att få reda lite mer om Powers träning när nu Robert Bergh bjöd in till det.


Bold Eagle

Jag har räknat ut Bold Eagle så många gånger de senaste åren, iallafall efter Elitloppet 2017. Visst, han kanske inte mötte direkt hungriga lejon i lördagens Breeders Crown i Kanada. Segern var dock hur fin som helst. Att vinna på 1.09,6a/1609 under de förhållandena vittnar om klass och hans insats i lördags kväll inger full respekt.

För mig har bra hästar genom tiderna vunnit stora lopp dels i Europa och i Nordamerika.

Nu kan Bold Eagle nämnas tillsammans med sådana stjärnor som Roquepine, Fresh Yankee, Une de Mai, Moni Maker, Victory Tilly, Varenne, Ideal du Gazeau och givetvis några till.


Solvalla

Om jag förstod det hela rätt verkar Solvallas ledning vara nöjda med tävlingsprogrammet inför nästa år. Det gör mig ännu mer bekymrad och orolig inför framtiden gällande svensk travsport. Hur kan Sveriges nationalarena vara nöjda med att köra ett gäng simpla (ingen skugga ska falla över deltagande hästar) lunchtävlingar på fredagarna nästa år?

”Hur kan Solvalla vara nöjda?”

Detta som samtidigt antalet 2-åriga hästar i A-träning hos Solvalla-tränarna sjunkit med nästan 25% på ett år!

Anmärkningsvärt och ledsamt minst sagt. Inser inte Solvallas ledning att nuvarande tävlingsprogram (främst då de delade onsdagarna) är direkt fientligt mot nyrekrytering av aktiva?


Igår

Hästägarbristen verkar vara monumental i södra Sverige.

Halmstad körde tävlingar igår kväll. Nio lopp med totalt 82 startande hästar gör ett snitt på 9,11 hästar per lopp. Flest hästar i P21-loppet med 14 startande.

Eskilstuna/Sundbyholm körde rikstävlingarna (V64+Dagens Dubbel) de kom upp i totalt 118 startande hästar i 11 lopp. Det gör ett snitt om 10,72 hästar per lopp.

Bollnäs körde breddtrav. Nio lopp och totalt 106 startande hästar gör ett snitt på 11,77 häst/lopp.

Ha det gott!

Björn

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se
Nästa krönika
Knepigt när dotterbolaget utreder huvudägaren 

Travtips

Jägersro/Solvalla 22 januari: ”Spelet heter revansch”

Travtips
onsdag 13.27, 22 januari
Det var svårspelat i lördags med en del konstiga prestationer och det blev ingen bra lördag för min del. Enda träffen var Franklin Face till fint platsodds, men klart jag borde vågat spänna bågen och ”reka” vinnare. Storfavoriten Man At Work vann inte nu h...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 11.06, 22 januari

Lunch-draget Skellefteå: Klart bästa hästen ger 4.25

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 15.41, 21 januari

Axevalla 21 januari: Fiore får blomster

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.02, 21 januari

Lunch-draget Gävle: Vi inleder med hederlig spetsvinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.02, 20 januari

Färjestad 20 januari: Inga gränser för deras fräckhet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
söndag 13.04, 19 januari

Boden 19 januari: Fin söndag för Finland

Spelredaktör Daniel Olsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
onsdag 11:15, 22 januari 2020

Det blir nog Jean-Michel Bazire även i år

STRÄNGNÄS: Årets ”vinterväder” fortsätter. Dock med betydligt mindre nederbörd de sista veckorna, vilket är skönt. Också skönt att vi går mot ljusare tider.   Förra bloggen Har fått en del synpunkter både positiva och negativa sådana via mail. Jag ber...
Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
fredag 13:01, 10 maj 2019

Spelkrönika Åby 11/5: Jag spelar mot favoriten i Kungapokalen!

Åbytravet bjuder på topptävlingar den här lördagen med pokalloppen för de bästa fyraåringarna som given sportslig höjdpunkt. De två huvudloppen känns ganska så förutsägbara, men loppen runt dessa är betydligt mer öppna och spelvänliga och jag skulle faktis...
Spelredaktör Redaktionen Travnet

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson