Äntligen klaff för Golden Tricks

Ett av årgångens bästa ston i Nordamerika men hittills hade Golden Tricks inte gjort så mycket väsen av sig i den svenska regin. När Fyraåringseliten för ston avgjordes visade dock Daniel Redén-stoet sitt rätta jag – och vann från dödens.

Fyraåringseliten för ston, även Delicious lopp, blev en galoppfylld historia. Flera kandidater föll bort i fel gångart kort efter start, dit inkluderades spelfavoriten Sashay My Way. En som höll måttet var dock Golden Tricks – här i sin tredje start för Daniel Redén fick den svenska publiken se Trixton-dotterns kapacitet.

Kihlström låg lugn i dödens

Dontlooseallmoney stack iväg som ett spjut till spets från innerspåret, men blev laddad på kuppen. Jim Oscarssons sto öppnade 08,2 första 500 i ledningen och fick varvet från mål Golden Tricks utvändigt om sig. Ledarinnan såg fortsatt pigg ut på bettet när man travade genom sista kurvan, men Örjan Kihlström satt lugn i sulkyn bakom Golden Tricks som i en tät avslutning visade sig vara den starkaste. Klockorna visade upp segertiden 1.11,0a/1640 meter. Tonique gick en fin spurt och var som trea, inte långt efter det båda framförvarande.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Hell Bent For Am imponerar

Hell Bent For Am imponerar

Hell Bent For Am är onekligen något alldeles extra. Trots den tyngsta resan av samtliga lattjade treåringen enkelt hem segern i Breeders Course-finalen. Segerkontot förstärktes med en miljon.

Svenskfödde Hell Bent For Am (e. Muscle Hill) tävlade i USA i fjol som tvååring, men togs den här säsongen hem till Sverige och Stefan Melanders regi med fokus på Kriteriet i höst. Den manövern har utvecklats till en ren succé så här långt. På tre starter kom nu den tredje segern – när Hell Bent For Am övertygade stort i Breeders Course-finalen, också Treåringseliten.

Avgjorde enkelt från dödens

Betrodda hästar som Kuyt F. Boko och Philosopher föll bort i galopp kort efter start, medan Bolero Gar flög till ledningen för Jorma Kontio. Efter överkant 1.10 första 500 på ledaren tog Örjan Kihlström plats i dödens med Hell Bent For Am. Därifrån skulle favoriten avgöra till miljonsegern. Ledaren såg alltjämt pigg ut när man drog genom sista sväng, men när Hell Bent For Am lade in en högre växel över upploppet avgjorde han med lätthet.

Segertiden skrevs till 1.11,9a/2140 meter, vilket var en tiondel över det svenska rekord som Aetos Kronos klockades till i fjol. Bolero Gar höll starkt till andrapriset, medan Natorp Bo grejade bronset efter en resa i rygg på ledaren.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Magiskt, Ecurie D.
Nästa nyhet
Magiskt, Ecurie D.

Magiskt, Ecurie D.

Var ska det egentligen sluta med Ecurie D? Frode Hamres obesegrade monster slog till med 1.09,2 i Fyraåringseliten – och då såg han inte ens trött ut över mål. Tio segrar på tio starter.

Det fanns de som ville se Ecurie D. med i Elitloppet redan i år och att fyraåringen inte direkt hade gjort bort sig i det största loppet, visade han med besked i Fyraåringseliten, tillika Tommy Hannés lopp.Trots en rekordsnabb öppning svävade den Frode Hamre-tränade supertalangen undan till seger på 1.09,2a/1640 – den i skrivande stund snabbaste segertiden i år.

Full gas framåt mot ledningen

Åttondespåret bakom bilen kunde kanske innebära strul för den stora favoriten tänkte många, men det visade sig inte vara någon fara på taket. Erik Adielsson som den här gången tagit plats bakom Ecurie D. satsade framåt direkt och klämde sig förbi Click Bait till ledningen efter 07,1 första 500. Med 750 kvar sändes Admiral As snabbt framåt från kön, tog sig fram i dödens och gav ledaren en match – men när så upploppet nalkades svarade Ecurie D. och avgjorde mycket enkelt.

Segertiden på 1.09,2a putsade med en tiondel det svenska rekord för utländska fyraåringar som Uncle Lasse satte i Sprintermästaren för fyra år sedan. Förstapriset var en halv miljon kronor. Admiral As galopperade olyckligt kort före mål och gick därmed miste om andrapriset, som nu i stället tillföll Click Bait. Tredjepriset till Ultion Face.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Lekstuga för Odd Herakles
Nästa nyhet
Lekstuga för Odd Herakles

Lekstuga för Odd Herakles

Femte gången gillt. Favoriten Odd Herakles infriade i Elitkampen. Den norske seger-staplaren ledde från start till mål och var aldrig i närheten av att förlora mästarmötet.

Fyra gånger förut har Odd Herakles varit en häst i Elitkampen, i det femte försöket small det. Trots att de tre senaste årens vinnare fanns bland motståndarna, var den tioårige norrmannen, aldrig i någon förlustfara. Tom Erik Solberg lotsade den katapultsnabbe favoriten till ledningen och stannade där till mål.

Aldrig i förlustfara från spets

– Man är överväldigad. Det var fantastiskt att han fick göra det på det här sättet. Från början till slut, det var väldigt trevligt att se. Det är mycket känslor nu, hästen betyder så mycket för mig, berättade tränaren Lars O Romtveit i ATG Live.

Det var ingen som var nära att lura Odd Herakles på ledningen. Favoriten satt i spets direkt när bilen fällde in vingarna och kunde efter 17,7 första 500 dämpa farten en bit. Polara var hästen som drog först i anfallet 800 från mål och fick med sig Månprinsen A.M. i rygg. Den senare sändes till full attack ur sista svängen och svarade för en helvass avslutning, men det var för sent för att hota ledaren. Odd Herakles tog segern värd en halv miljon kronor på 1.19,1a/1640 meter och noterades därmed också för sin sjunde raka seger. Titelförsvaren Tangen Haap tog hand om tredjepriset, efter att fått sent fritt över upploppet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Vikingens världsrekord!
Nästa nyhet
Vikingens världsrekord!

Vikingens världsrekord!

Kungen av stayerdistans. Norske Moni Viking stod för en förkrossande insats när han plockade hem segern i Harper Hanovers lopp under Solvallas Elitlopps-lördag. Den fenomenala segertiden 1.11,9 betydde ett nytt världsrekord.

Norske Moni Viking hade haft en stark säsong i Frankrike och presenterade sig på allvar för den svenska publik när han stod för en strålande insats på Åby under Paralympia-travs-dagen. Det gjorde honom till stor favorit i Harper Hanovers lopp på Solvalla och det var ett förtroende som sjuåringen skulle förvalta väl. Det slutade i ett nytt världsrekord.

– Jag är jätteglad. Det är en jättefin häst det här och han levererade och på en fantastisk tid. Han är som en Ferrari; hästen kan gå 3000 meter men har ändå kvar en extrem speed att plocka fram, sa Björn Goop i ATG Live.

”Han är som en Ferrari”
Björn Goop i ATG Live

Moni Viking, tränad och körd av Björn Goop, var belagd med dubbla tillägg och inledde förklarligt i de bakre regionerna. Där framme var det Ivory di Quattro som anförde fältet, efter att ha övertagit 1800 meter från mål. Men när Björn Goop gav sin häst signalen ut på sista bortre långsidan kom svaret. Fuxen tog i något enormt, accelererade hastigt framåt mot ledaren, smög ned en kort bit i ryggen – och satte in den slutliga stöten när upploppet nåddes.

Putsade världsrekordet med en tiondel

Moni Viking försvann ifrån i mäktig stil den sista biten för att bärga segern på 1.11,9 över 3180 meter. Den tiden innebar nytt världsrekord över distansen på tusenmeters-bana, då det förbättrade Sauveurs notering från 2017 i samma lopp med en tiondel. För Björn Goops del var det hans tredje inteckning i stayerklassikern. Förstapriset i år var en halv miljon kronor.

Ivory di Quattro kunde inte värja sig mot sin baneman, men stod för en stark insats i nederlaget och klockades till 1.13,0. Franska inslaget Ble du Gers provade att följa vinnare i rygg, kunde inte följa, men avslutade starkt för att knipa bronsmedaljen på tiden 1.12,4/3180.


Stoeliten: Lätt, lätt för Double Exposure

För två år sedan vann hon Lady Snärts lopp, i fjol fanns hon med i Elitloppet och i år var hon tillbaka i stoeliten. Då kunde det bara sluta på ett sätt. Double Exposure var en av omgångens största favoriter och infriade med eftertryck. Örjan Kihlström eldade på bakom det sjuåriga stoet som susade till spets för att öppna 1.09 första 500. Ledarinnan höll tempot högt och släppte aldrig motståndet i närheten. Mycket enkel och imponerade seger för Double Exposure på 1.09,9a/1640. Bakom gick Mellby Free en lysande avslutning i årsdebuten för att norpa silvret.


Silver: Bra dag på jobbet för Man at Work

Finalen av Silverdivisionen höll hög klass, men när favoriten Very Kronos återigen fick ge vika för sina nerver och galopperade bort alla chanser i starten, öppnades det upp för en överraskning. Den ständigt rikstoto-aktuelle Man at Work såg sin chans. Jorma Kontio körde valacken till ledningen ur den första svängen och det blev vinstgivande. Timo Nurmos-travaren gick inte att stoppa med taktpinnen i hand – och lättade enkelt undan över upploppet till seger på skarpa segertiden 1.11,0a/2140.


Brons: Femte raka för Seismic Wave

Timo Nurmos-tränade jänkaren Seismic Wave är en travare med enorm potential. Femåringen var ensam på banan när Bronsdivisionens final skulle avgöras. För Örjan Kihlström höll valacken enkelt upp ledningen från innerspåret och fick snart segermaskinen Vikens High Yield utvändigt om sig. Men den här gången hade Bergh-travaren ingen chans; ur sista sväng tänjde Seismic Wave på steget och bara stegade undan till överlägsen seger. Mycket imponerande vinnare på 1.11,5a/2140.


Klass 2: Lysande fin Don Fanucci Zet

Knappt slagen tvåa i Kungapokalen och sedan en Klass 2-final – det kunde väl bara sluta på ett sätt? Men någon enkel resa mot favoritsegern kan man inte påstå att Don Fanucci Zet fick. Daniel Redéns högkapable fyraåring fick jobba första 700 meterna ute i tredjespår före han tog sig ned till ledningen. Men sedan var det spel mot ett mål. Med Örjan Kihlström i jollen svävade Don Fanucci Zet undan med många längder över upploppet. Mycket imponerande viktoria på 1.12,5a/2140 meter.


Diamantstoet: Drömvinnare från Puro

Peter Ingves kunde ge Petri Puro-tränade Sharp Dream en prima resa i Diamantstoets final. Ingves hittade fram i andra utvändigt, vilket också var liktydigt med rygg på loppets favorit Karamell Hill och det blev också vinnardraget. Karamell Hill skaffade sig in på upploppet greppet om ledande oddsaren And Stitch, men Sharp Dream hade spurtkrutet snustorrt och avgjorde väldigt enkelt den sista biten. Det sjuåriga stoet tog segern på skarpa 1.12,5/2160 – ett tangerat svenskt rekord.


Klass 1: Forss valack tapprast av alla

Klass 1-finalen blev en fartfest i den högre skolan. Tempot blev skyhögt från början där första varvet avverkades i 1.10-tempo. Det borgade för hästarna som inlett i kön. Mika Forss gjorde sitt schackdrag varvet från mål, körde framåt med Valiant Dream som pressade sig till spets med 600 kvar. King of Everything var den som tog upp jakten på den undflyende ledaren, tog meter för meter men Valiant Dream vägrade att släppa sin uppvaktare förbi sig. Knappt men tappert undan på 1.12,3a/2140.


Speedrace: Jefferson – punkt och slut

Kungen av extremsprinter M.T. Insider har mött sin överman. När Speedrace inledde tävlingsdagen presenterade sig Jefferson Dotcom. Norrmannen, tränad av Stian Eilefsen och i dag framförd av Johan Untersteiner, visade sig överlägsen i kortlopps-matchen. M.T. Insider, vinnare av Speedrace de senaste två åren, testade vad som gick men kunde aldrig ta sig förbi innerspårets Jefferson Dotcom som över upploppet växlade undan med flera längder. De 640 meterna avverkades på 1.05,4a. Tredjepriset i finalen gick till överraskningen Precious Lord.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Vägrar att förlora - 27:e raka för Lesja Odin

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson