Aetos Kronos och Power i Critérium Continental

De svenska kulltopparna Aetos Kronos och Power finns med bland de anmälda till söndagens Critérium Continental. Förutom ett saftigt förstapris i Vincennes klassiska fyraåringslopp finns också en Prix d’Amérique-plats att disponera för vinnaren.

Det är på söndag den 27 december som Critérium Continental körs på Vincennes. 76 500 euro och en biljett till Prix d’Amérique finns för vinnaren. 26 fyraåringar kvarstår i loppet sedan anmälningarna på måndag förmiddag stängdes.

Tre svensktränade tar chansen

Som tidigare bekräftat väljer man att avstå loppet med Ecurie D. Tre svensktränade hästar finns dock med bland de ännu preliminärt anmälda. Robert Bergh ämnar starta med Power och Jerry Riordan har som väntat också anmält Aetos Kronos – den senare har dessutom redan klart med kusk i form av ingen mindre än Jean-Michel Bazire. Tredje svensk i anmälningslistan är Johan Untersteiner-tränade Guzz Mearas.

De kommer att få tampas med Alessandro Gocciadoros italienska toppar Axl Rose och Alrajah One samt en väl utvald del av den franska fyraåringseliten i vilken vi märker bland andra Gu d’Héripré, Gotland, Gunilla d’Atout, Green Grass, Gallant Way och Go On Boy.

Activated i Prix Ténor de Baune

Prix d’Amérique-plats (samt 38 250 euro) hämtas också i Prix Ténor de Baune som samma dag körs för femåriga travare. 21 hästar kvarstod på måndagen i anmälnings-listan. Dit inkluderas Fredrik Wallins sto Activated, som senast sågs i Prix du Bourbonnais. Anders Lindqvist har här anmält A Sweet Dance som var fin som trea i helgen som gick. Bland hemmahästarna märks den för PdA redan klare Feliciano, samt namn som Fakir du Lorault, Feydeau Seven och Prix de Cornulier-trean Feeling Cash. Storstjärnan Face Time Bourbon skulle ursprungligen luftas i loppet, men där har man valt att i stället sikta mot Prix de Bourgogne en vecka senare.

Startlistorna till båda loppen blir definitiva på julafton.

Läs även: Vinterpaus för Ecurie D.
Läs även: Ny plan för Face Time Bourbon
Läs även: Bazire kör Aetos Kronos

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Goop kan få Jerringpriset

Goop kan få Jerringpriset

Segern med Face Time Bourbon kan ge Björn Goop ytterligare priser. För andra gången är den svenske kusken nominerad till Jerringpriset.

Björn Goop nominerades för Jerringpriset redan 2018, efter att ha kört Readly Express till seger i Prix d’Amérique. Efter att ha vunnit loppet för andra gången, bakom Face Time Bourbon, får han chansen till den prestigefyllda utmärkelsen igen. När Radiosporten på måndagen deklarerade de åtta som är nominerade, var han en av dem.

Hård konkurrens om priset

”Först till två. Med hästen Face Time Bourbon vann Björn Goop som förste svensk någonsin världens största och mest prestigefyllda travlopp, Prix d’Amérique, för andra gången. En storartad kuskstyrning låg bakom segern”, lyder motiveringen.

Konkurrensen om Jerringpriset är förstås hård. Bland de övriga nominerade hittar vi fotbollsikonen Zlatan Ibrahimovic som i år fortsatt att göra mål i Milan och stavhoppar-geniet Armand Duplantis som redan förärats Bragdguldet efter sitt världsrekord.

Du kan rösta till Jerringpriset både via telefon (9.90 kronor per samtal), på webben via Sveriges Radio eller i via Sveriges Televisions app SVT Duo. Här kan du läsa mer om hur du röstar.


De nominerade till Jerringpriset:

Elin Cederroos, boxning
Armand Duplantis, friidrott
Björn Goop, trav
Henrik Harlaut, freeskiing
Lag Hasselborg, curling
Victor Hedman, ishockey
Zlatan Ibrahimovic, fotboll
Linn Svahn, skidor

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Franska toppstoet slutar
Nästa nyhet
Franska toppstoet slutar

Franska toppstoet slutar

En av Frankrikes under sadel mest framgångsrika hästar de senaste säsongerna, lägger skorna på hyllan. Sébastien Guarato meddelar att sexfaldiga miljonärskan Flèche Bourbon har gjort sin sista start och nu går till en ny karriär som avelssto.

Flèche Bourbon (e. Saxo de Vandel) har tävlat med stora framgång, framför allt i monté i Frankrike och tog i fjol bland annat två Grupp 1-segrar efter att hon bärgat både Prix du Président de la Republique och Prix des Elites. Hon fanns senare också med som en av hästarna i Prix de Cornulier.

Går till Face Time Bourbon

Men nu är tävlingskarriären över. En start i början av december blev den sista för Flèche Bourbon, berättar tränaren Sébastien Guarato för Paris-Turf. Det femåriga stoet sammanfattar sin karriär på banan med 14 segrar på 27 starter och cirka 6,5 miljoner kronor på kontot. Till nästa säsong ska hon betäckas med Face Time Bourbon.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ny start för Very Kronos
Nästa nyhet
Ny start för Very Kronos

Ny start för Very Kronos

Vintervila? Ja, men inte riktigt ännu ändå. När finalpasset i STL traditionsenligt avgörs på Solvalla under annandag jul, dyker han upp igen Very Kronos. Höstens och vinterns följetong gör ytterligare ett framträdande i jakt på en ny seger.

Very Kronos (e. Ready Cash) har haft ett par strålande månader bakom sig, med bland annat fem fullträffar i rikstotons högsta klass, SM-tecknet inkluderat. Men efter senaste segern, Legolas Minne på Åby i början av december, menade tränaren Svante Båth att hästen tar vinterpaus. Inte riktigt än dock. I samråd med ägarna väljer man att starta ytterligare en gång.

Möter ett meriterat motstånd

Det när Gulddivisionens final avgörs på Solvalla den här lördagen, också annandag jul. Som vanligt är det Erik Adielsson som sällskapar med Very Kronos som inleder från innern i loppet med 300 000 kronor till vinnaren. Motståndet är förstås meriterat. Disco Volante, som hade ny uppvisning senast, är en av motståndarna, likaså finska hoppet Elian Web. Formstarke Selmer I.H. utmanar, liksom Björn Goops duo Diamanten och Nadal Broline.

Gulddivisionen, final, 2140 auto:

1 Very Kronos – Erik Adielsson
2 Snowstorm Hanover – Örjan Kihlström
3 Disco Volante – Ulf Ohlsson
4 Espirit Sisu – Daniel Wäjersten
5 Elian Web – Jorma Kontio
6 Floris Baldwin – Magnus A Djuse
7 Sevilla – Joakim Lövgren
8 Grainfield Aiden – Hannu Korpi
9 Diamanten – Carl Johan Jepson
10 Selmer I.H. – Samu Sundqvist
11 Hazard Boko – Rikard N Skoglund
12 Nadal Broline – Björn Goop

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Hanna des Molles - bäst när det gällde som mest
Nästa nyhet
Hanna des Molles – bäst när det gällde som mest

Hanna des Molles – bäst när det gällde som mest

Det blev ett sto igen. Efter fyra raka andrapriser hade Hanna des Molles prickat in toppformen precis lagom till det då gällde som mest. Familjen Abrivards talang gick inte att passera i ledningen när Critérium des 3 Ans avgjordes.

Philippe Allaire hade bra chanser på förhand i årets Critérium des 3 Ans men kort före start fick den stora favoriten Helgafell lämna återbud. Favoritskapet sattes i stället till stallkamraten Hohneck, men det skulle inte bli Allaires dag – utan Laurent-Claude Abrivards. Sonen Alexandre Abrivard körde stoet Hanna des Molles (e. Village Mystic) till en något överraskande seger.

Ston gjorde upp om segern

Hanna des Molles, som kom till loppet med fyra raka silverplatser, dit inkluderat i EM för treåringar, fick nu äntligen njuta segerns sötma. Det efter att stoet körts resolut till ledningen in på sista bortre långsidan. Precis som i fjol, då Björn Goop segrade med Gunilla d’Atout, blev det alltså ett sto som drog det längsta strået. Inte nog med det utan även på andraplats, skrällen Havanaise hakade på fint över upploppet bakom ledarinnan som ohotad kunde bärga segern värd 76 500 euro. Hanna des Molles klockades till 1.13,9/2700 meter.

Tredjepriset, efter en godkänd spurt, gick till Jean-Michel Bazires kulltopp Hooker Berry, före Hokkaido Jiel som avslutade sylvasst efter en inledande markförlust. Allaire-favoriten Hohneck föll tillbaka och slutade åtta, efter att han lett anfallet i sista kurvan. Björn Goop fanns med i loppet även i år bakom en Sébastien Guarato-träning; Handy Bourbon kom i mål som sexa. Tomas Malmqvist bidrag Humble Stance galopperade och diskades.


Dorgos de Guez infriade igen

Prix du Chateaudun gick, inte oväntat, till Jean-Michel Bazire. I fjol var Cleangame segervapnet i loppet, den här gången använde han segermaskinen Dorgos de Guez (e. Romcok de Guez) som klev fram utvändigt ledaren i sista sväng och högst kontrollerat höll ifrån sig en fint avslutande Anzi des Liards som slutade tvåa, före Blé du Gers. Dorgos de Guez, som här tog 9:e segern på 16 starter i år vann på 1.13,6/2875 och belönades med 33 750 euro.

Se Critérium des 3 Ans här @Equidia:

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Dragster övertygar

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson