Magnus Stålberg lade grunden till Travnet - för 25 år sedan. Foto: Privat
25 år med Travnet
Publicerad kl 12.45, 30 april 2021
av Daniel Olsson
I februari 1996 var fortfarande internet något som var obekant för många. Men en entusiast i Falun insåg möjligheterna att kombinera den nya tekniken med sitt stora intresse. Magnus Stålberg är mannen som lade grunden till Travnet för 25 år sedan.
I mitten av 1990-talet befann sig internet ännu i sin barndom. Det var nog fler än landets dåvarande kommunikationsminister Ines Uusmann som var en smula skeptiska till den nya utvecklingen, men ”nätet” var definitivt här för att stanna. Den då 25-årige Magnus Stålberg insåg snart potentialen och kodade själv ihop en travsajt hemma i sitt vardags-rum. 25 år har gått sedan Travnet såg dagens ljus.
Ett sätt att nå ut till alla
- Allt började med att internet blev så hajpat vid den där tiden. Men 1996 var det väl fem procent av svenskarna som hade tillgång – och jag var till en början väldigt skeptisk. Men snart fick jag klart för mig att det kanske kunde vara ett sätt för att kunna nå ut till alla. Jag hade skrivit om trav för mig själv sedan länge och här fanns nu en möjlighet, säger Magnus Stålberg.I dag tar vi det för givet att surfa in på nätet för att ta del av precis all den info som vi vill åt. I början av 1996 var förstås situationen en helt annan. Sajter som behandlade travsport och spel var ett fåtal i världen, i Sverige fanns praktiskt taget inga.
Trav på internet
- Det såg ju inte ut som i dag då, förstås. Man fick koda allt själv till hundra procent. Men jag satte ihop en sida, med lite tävlingar, ett forum och det kändes hyfsat bra så jag faxade ut ett pressmeddelande till Travronden bland annat som senare gjorde ett uppslag i tidningen med temat ”trav på internet”. Det handlade mest om utländska sidor, men sist i texten fanns ett par fyra, fem rader om att det faktiskt finns en svensk sida om trav också. MS Travinfo som görs av Magnus Stålberg i Falun…, säger han och fortsätter att berätta:Det var faktiskt pappa som kom på namnet. MS Travinfo som jag kallade sidan från början kändes ju otroligt fånigt, men pappa sa: ”men ska du inte kalla den för Travnet då?”, och så blev det. På den tiden var det väldigt svårt att få till en domän, så jag fick starta ett bolag bara för att få använda namnet.
"Ska du inte kalla den för Travnet då?"
Några meningar i en artikel på landets största travtidning satte sedan stenen i rullning. Magnus lilla hemmaprojekt utvecklades till något mycket större i rask takt.Men det var den där artikeln i Travronden som gjorde att allt tog fart. Det var ju Telia och Posten som slogs om att etablera sig på allvar på nätet och Telia, som drev portalen Passagen, tog kontakt med mig då de skulle starta en sajt med sport, där trav även skulle ingå. Jag fick frågan om jag vill ta hand om det samtidigt som jag jobbade med Travnet.
Hamnade före Ica i listan
Det hände så mycket det där första året…Redan efter ett år fick jag ett anbud från Telia som ville köpa Travnet och veckorna innan hade tidningen Internetworld listat de hundra bästa sajterna i Sverige och jag fanns med på den listan. Jag tror det var någonstans runt plats 80,90... Travnet var strax efter SAS minns jag, men före Ica…
Efter att Telia först hade köpt Travnet när ”it-boomen” var som störst, kunde Magnus Stålberg några år senare köpa tillbaka sin sajt och i stället påbörja ett samarbete med Travtjänsten. Något som gav Travnet nya möjligheter till utveckling; redaktionen utökades och man blev ledande på marknaden.
Växte till en annan nivå
- Det var då som alla försökte snabbt att tjäna stora pengar på det här med internet så före ”it-bubblan” så kunde jag köpa tillbaka Travnet 1999 och då fortsatte vi i ett samarbete med Travtjänsten där jag var redaktör. Vid den tiden jobbade jag ju ensam med det här, det blev ju nästan 24 timmar om dygnet, men tillsammans med Travtjänsten fick vi nu möjlighet till en redaktion. Vi hade väldigt, väldigt roligt och innehållet växte ju till en helt annan nivå än förut.Kan man säga att Travnet var en form av pionjär inom travmedia?
Ja, men det tycker jag ändå att man får lov att säga även om det kanske egentligen inte är jag som ska avgöra den saken. Men jag var med under hela expansionen av internet i Sverige, något som var väldigt spännande. Vi var ju väldigt tidigt ”på det”, jag hade en sådan där räknare på sajten i början och minns hur fascinerad jag var när vi nådde tusen besökare…med något som jag själv hade satt ihop hemma i mitt vardagsrum… Travnet var ju långt fram tekniskt då och etablerade sig betydligt tidigare än Travronden och Guiden till exempel. Vi var i en konstant utveckling och det fanns ju ingen annan som hade den bevakningen då. Om inte annat fick vi kanske de andra att inse värdet av internet.
"Minns hur fascinerad jag var när vi nådde tusen besökare..."
Under 2002 påbörjade Travnet ett samarbete med Dagens Spel och i den vevan lämnade också Magnus travsajten som han grundat. I dag är Travnet en del av Unibet. Travsporten har dock alltid varit en viktig del i Magnus liv, redan från allra första början.Travet har funnits hela tiden i min släkt. Både på funktionärssidan och spelsidan, kan man väl säga. Jag blev fascinerad av sporten när jag var 11-12 år och några år senare läste och jag såg precis allt som hade med trav att göra. Det var då jag blev en ”travnörd” som så många andra i den här branschen.
Intresset har väckts på nytt
Sedan 15 år tillbaka jobbar han som marknadskommunikatör och fotograf, i en blandning. Men på senare år har Magnus hittat tillbaka till sin passion för travsport. Sedan en tid ingår han i en trio tillsammans med Henrik Ingvarsson och Lennart Persson i travpodden Trottosport, som blivit en mycket omtyckt frisk fläkt i det svenska travetablissemanget.Jag trappade väl ned lite där efter att jag sålt Travnet men intresset väcktes långsamt och fint igen och det kom väl igång på allvar när jag började skriva på Twitter (Travstollen). Jag började känna att det ändå fanns lite kvar i mig och jag peppade Henrik och Lennart att återuppta Trottosport. Det är otroligt roligt med all den positiva respons som vi har fått.
Travmedia - 25 år senare
Många år har hunnit att förflyta sedan Magnus Stålberg var pionjär inom svensk travmedia. Därmed har han också på nära håll kunnat följa den utveckling som skett på marknaden under de år som gått.Jag var ensam och ödmjuk den gången när jag startade Travnet, men jag hade en ambition redan då att vi skulle vara oberoende. Jag skrev vad jag tänkte och tyckte och hade inga relationer att vårda. Jag tror att travmedia i dag skulle behöva fler oberoende aktörer. Jag tycker det finns en tydlig problematik kring det i dag; travet blir lätt sin egen lilla verksamhet.
"Travet blir lätt sin egen lilla verksamhet"
25 år har alltså gått sedan Travnet en gång skapades. En tid som grundaren minns tillbaka på med mycket värme.Det var en bra tid. En fantastisk resa som jag är väldigt tacksam att jag fått vara med på. Min pappa gick bort nu i vintras och jag tycker det känns fint att tänka på att det var han som en gång kom på namnet Travnet och att ni fortfarande finns kvar där ute efter alla år, avslutar Magnus.